Zobacz pe?n? wersj? : Uszczelka pokrywy zaworów
wallyg
28th-April-2025, 16:15
Witam. Dziś na przeglądzie inspektor zwrócił mi uwagę iż mam nie wielki wyciek oleju z obu pokryw zaworów. Podjechałam od razu do mechanika aby to sprawdził i potwierdził. No i potwierdził. Poszedłem do sklepu zamówić owe uszczelki (;)) no i tu zaczyna się problem. W sklepie mi powiedzieli że nie zamówią bo nie ma tego nigdzie. Więc szukam sam na necie. Znalazłem komplet na allegro i to używki.
Czy ktoś z was ma może nr katalogowy w/w uszczelek? Szukam jakiegoś punktu zaczepienia czego dokładnie mam szukać i jak to wygląda.
A może z innego auta Nissana będą pasowały uszczelki.
Ewentualnie co można zastosować jak ich nie znajdę?
Mateusz ex37
28th-April-2025, 17:10
Ja kupuję w Dubaju. Zakub szybki i bezproblemowy.
https://partsouq.com/
Gdanio
28th-April-2025, 20:21
Zobacz jeszcze na usa Olkusz powinni mieć
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wallyg
29th-April-2025, 12:21
Dzięki za pomoc. Znalazłem na Brodmir Rzeszów. A czy przy wymianie tych uszczelek, przy okazji coś jeszcze powinienem wymienić?
Gdanio
29th-April-2025, 14:03
Dzięki za pomoc. Znalazłem na Brodmir Rzeszów. A czy przy wymianie tych uszczelek, przy okazji coś jeszcze powinienem wymienić?
Najlepiej jeszcze przy jednej robocie wymienić uszczelkę kolektora ssącego to raczej konieczność do tego zrobiłbym od razu świece jak nie były wymienione i czyszczenie przepustnicy
Mateusz ex37
29th-April-2025, 14:20
Na załamaniach uszczelki ( od przodu silnika) warto dać odrobinę silikonu. Nawet fabryka tak robi.
ROBSLOW
29th-April-2025, 15:00
Hej
A orientujecie się jaki koszt robocizny jest za wymianę tejże uszczelki + uszczelka kolektora i czyszczenie przepustnicy- no i oczywiście czy to skomplikowane robota. Pytam bo w mojej mieścinie jak tylko podjeżdżam do mechanika moją Bestyjką FX35 to 95% tych wymieniaczy ma zbroje pełne :) no i walą ceny zaporowe. Ostatni kole powiedział że w takiej "krowie" to wymiana 6 świec zapłonowych to koszt 400-500 zł. Znalazłem młodego i wymienił za 150 zł. Tak, że każde info co do kosztów robocizn jest dla mnie na wagę złota
Mateusz ex37
29th-April-2025, 15:08
W 3,5 masz dwie uszczelki główne pokryw oraz zdaje się po jednej potrójnej od świec. Wymiana jest prosta. Można to zrobić przed garażem. Ale coś tam trzeba rozebrać. Nie jest to na wierzchu jak w Polonezie.
ROBSLOW
29th-April-2025, 15:16
Dzięki jest to już dla mnie cos. Bo jak mechanior zobaczy auto to zaraz będzie grzmiał że dostęp i w ogóle roboty jest tyle że trzeba 1000 szykować :)
wallyg
29th-April-2025, 15:30
Mechanik który będzie mi to robił i do którego zawsze jeżdżę zaśpiewał 200 zł od strony
Gdanio
29th-April-2025, 18:39
Hej
A orientujecie się jaki koszt robocizny jest za wymianę tejże uszczelki + uszczelka kolektora i czyszczenie przepustnicy- no i oczywiście czy to skomplikowane robota. Pytam bo w mojej mieścinie jak tylko podjeżdżam do mechanika moją Bestyjką FX35 to 95% tych wymieniaczy ma zbroje pełne :) no i walą ceny zaporowe. Ostatni kole powiedział że w takiej "krowie" to wymiana 6 świec zapłonowych to koszt 400-500 zł. Znalazłem młodego i wymienił za 150 zł. Tak, że każde info co do kosztów robocizn jest dla mnie na wagę złota
Bo infiniti to górna półka to i biorą z górnej półki [emoji23]
Mateusz ex37
29th-April-2025, 23:01
Coś w tym jest. Jak wymienialiśmy selenoid od zmiennych faz to się okazało że w Clio jest taki sam i w Renault był ponad 200 tańszy niż w Nissanie. A była to dokładnie ta sama część z tym samym numerem i takim samym kartoniku z logiem nissana.
ROBSLOW
30th-April-2025, 09:39
Ok dziękuję za info
mechanik który będzie mi to robił i do którego zawsze jeżdżę zaśpiewał 200 zł od strony