Zobacz pe?n? wersj? : Nieszczelny środkowy tłumik
wallyg
29th-April-2025, 15:55
Witam kolegów i koleżanki.
Od jakiegoś czasu zwróciłem uwagę iż mój FX "pierdzi". Okazało się iż do wymiany mam środkowy tłumik (nie nadaje się do regeneracji).
Mam teraz kilka opcji. Wywalić go i uzupełnić ten fragment wydechu zwykłą rurą ewentualnie zastosować strumienicę lub innym elementem tłumiącym.
Osobiście nie przeszkadzałby mi głośniejszy dźwięk auta - z tego co wiem to tu wystarczy tylko wstawić kawałek rury. Ale czy to nie będzie kolidowało z przeglądem technicznym auta?
A może wstawić jakiś typ strumienicy? Tylko z tego co czytałem to ponoć musi być odpowiednio dobrana do silnika.
Shimomura
30th-April-2025, 08:21
Witam kolegów i koleżanki.
Od jakiegoś czasu zwróciłem uwagę iż mój FX "pierdzi". Okazało się iż do wymiany mam środkowy tłumik (nie nadaje się do regeneracji).
Mam teraz kilka opcji. Wywalić go i uzupełnić ten fragment wydechu zwykłą rurą ewentualnie zastosować strumienicę lub innym elementem tłumiącym.
Osobiście nie przeszkadzałby mi głośniejszy dźwięk auta - z tego co wiem to tu wystarczy tylko wstawić kawałek rury. Ale czy to nie będzie kolidowało z przeglądem technicznym auta?
A może wstawić jakiś typ strumienicy? Tylko z tego co czytałem to ponoć musi być odpowiednio dobrana do silnika.Strumiennice generalnie maja sens w przemyśle, do jednostek pracujacych w małym zakresie obrotów. Wstaw rurkę bez jakiejś rzeźby to może się nie czepią, a jak tak to wtedy rurka zabudowana puszką.
Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
wallyg
30th-April-2025, 14:06
Strumiennice generalnie maja sens w przemyśle, do jednostek pracujacych w małym zakresie obrotów. Wstaw rurkę bez jakiejś rzeźby to może się nie czepią, a jak tak to wtedy rurka zabudowana puszką.
Ale czepić się mogą db przy pracy silnika czy tego iż brak tłumika wygłuszającego? Bo oczywiście katalizatory są i ich nie ruszam.
W mieście obok mnie jest ponoć warsztat zajmujący się tylko wydechami. Podjadę i zobaczę co oni stwierdzą. Dam znać co wymyślili i jakie będą koszty, może komuś się przyda taka informacja.
Shimomura
30th-April-2025, 16:46
Mam caly custom z nierdzewki i sie nie czepiali ale wiadomo... pewnie zależy od humoru. Środkowy to tzw rezonator dużo db nie podniesie jego brak ...
Wysłane z mojego CPH2343 przy użyciu Tapatalka
wallyg
1st-May-2025, 11:53
Mam caly custom z nierdzewki i sie nie czepiali ale wiadomo... pewnie zależy od humoru. Środkowy to tzw rezonator dużo db nie podniesie jego brak ...
Ok dzięki