Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Luzy zaworowe i rozrząd

Paweł R.
14th-September-2025, 12:49
Witam Wszystkich.
Chciałbym zasięgnąć informacji, gdzie serwisujecie swoje auta?
Szukam serwisu, który sumiennie podejdzie do problemu regulacji luzów zaworowych, wymiany rozrządu (wraz z uszczelką magistrali olejowej).
Posiadamy od 2 lat (auto Żony, ale od czasu do czasu daje mi się przejechać :o) Infiniti FX37S (12.2008) z przebiegiem 365000km. Auto posiada instalację LPG (od 12 lat). Na wolnych obrotach ma troszkę nierówne obroty i stąd zainteresowanie regulacją luzów zaworowych. Nigdzie w historii tego auta nie znalazłem wzmianki o regulowaniu luzów zaworowych i wymianie rozrządu.
Będę wdzięczny za namiary na sensowny serwis z województwa dolnośląskiego luz województw sąsiednich. Oczywiście, jeśli polecicie coś mocno sensownego, to pojadę w Polskę.

Pozdrawiam,
Paweł

Mateusz ex37
14th-September-2025, 13:45
My takie "drobiazgi" robimy samodzielnie.
Ile auto ma nalatane na LPG? Konieczność korekty luzów jest uzależnione od nastrojenia instalacji. Waha się między 50tys a 90tys kilometrów.
Po 250tys pasowało by zmienić. a więc konieczność jest według mojej opinii natychmiastowa.
Uszczelka magistrali to taki temat, że jak ktoś jeździł po babkowemu to będzie się trzymać ale jak ktoś lubi dać w palnik to natychmiast do roboty. A przy rozrządzie to jest czynność więcej jak obowiązkowa.
Niestety na podstawie tego co napisałeś, obawiam się że będzie trzeba robić głowicę gdyż zawory najpewniej są już popodpierane.

Paweł R.
15th-September-2025, 20:49
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Skontaktowałem się z poprzednim właścicielem auta. Luzy zaworowe sprawdzane były przy 315000km, więc 50000km temu. Rozrząd wymieniany był przy ok.200000km. O uszczelce magistrali nie mam wiedzy.

Mateusz ex37
15th-September-2025, 23:27
Dla świętego spokoju bym sprawdził luzy.

Paweł R.
18th-September-2025, 17:17
Tak też zamierzam zrobić.

Mateusz ex37
18th-September-2025, 17:58
Sugerował bym też zmierzyć ciśnienie oleju. Nawet jeśli ktoś rozrząd zrobił, to nie wiadomo czy wymienił owianą złą sławą uszczelkę magistrali olejowej.