Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : FX30d V9X jedzie, jedzie, gaśnie, nie można uruchomić… Kaplica!

Sebastian
7th-December-2025, 20:18
witam wszystkich,
wiara w pecha to subiektywne odczucie, nie mniej ja bardzo wierzę, że istnieje…

krótko o okolicznościach:
uruchamiam samochód bez problemu, prowadzę FX30d w mieście, nagle silnik gaśnie, próba uruchomienia - dwukrotne dłuższe kręcenie rozrusznikiem, silnik uruchamia się, przejazd 100m, silnik gaśnie, nie można już uruchomić, zatrzymałem się na ulicy i kaplica.
paliwo jest, wskaźnik przed rezerwą, ale założyłem że być może wskaźnik błędnie wskazuje, dolewam 10 litrów ON, odpowietrzam układ pompką na wyposażeniu.
Próba uruchomienia bez żadnych oznak powodzenia, jałowe kręcenie rozrusznikiem.

Diagnoza 1 - pompa nie podaje paliwa, bezpiecznik i/lub przekaźnik…
Sprawdzanie bezpieczników - pierwsze klęknięcie - przeszukując net nie jestem w stanie odnaleźć schematów do diesla, FX benzynowe bez problemu, opieram się na tym co jest, odnajduję wszystkie skrzynki, na żadnej oznaczenia pompy, pump, fuel pump, fp, itd…
przy ściance grodziowej odnajduję „panel IPDM”, jest bezpiecznik 15A (oznaczenie na pokrywie) - Sprawny!

Diagnoza 2 - uszkodzona pompa paliwa…
Sprawdzam napięcie na wtyczce - zapłon włączony, brak napięcia - drugie klęknięcie
Próba rozruchu, bez szans.
Okoliczności: jest paliwo, nowy akumulator, wymieniony filtr paliwa, sprawny bezpiecznik, brak błędów silnika,
brak prądu na pompie paliwa przy włączonym zapłonie, zatem zero wzbudzenia pompy, chwilowej pracy, pompa milczy.
Klęknięcie 3 - nie potrafię odnaleźć przekaźnika pompy paliwa!

Obecnie na kolanach…
Bardzo proszę wszystkich, którzy mogą pomóc o wskazanie lokalizacji przekaźnika pompy paliwa lub jakiegoś sterownika, modułu, etc.
Bardzo proszę wszystkich o sugestie, co dalej czynić…

Czarny scenariusz - uszkodzony moduł sterujący silnikiem!
ale dlaczego? tak nagle? żadnych problemów wcześniej…

obecnie jestem na kolanach z pełnymi gaciami, że to uszkodzony ECM…
proszę wszystkich, którzy mogą o porady.
Dziękuję
:hail:

lukasz32
8th-December-2025, 01:09
A w podszybiu za akumulatorem kolega szukał?

https://fuse-box.info/infiniti/infiniti-fx35-fx50-qx70-s51-2008-2017-fuses-and-relays
https://www.youtube.com/watch?v=hsrXuV9DNNY

Przy okazji będąc tam usuwamy na włączonym zapłonie bezpiecznik blokady kierownicy, która może kiedyś paść i wówczas czeka nas laweta albo walenie młotkiem w drążek.

Maxx
8th-December-2025, 10:17
Przy okazji będąc tam usuwamy na włączonym zapłonie bezpiecznik blokady kierownicy, która może kiedyś paść i wówczas czeka nas laweta albo walenie młotkiem w drążek.

walić mozna , ale szanse ze zadziala sa nikłe . Ja skończyłem na lawecie ...

Sebastian
8th-December-2025, 11:40
A w podszybiu za akumulatorem kolega szukał?

https://fuse-box.info/infiniti/infiniti-fx35-fx50-qx70-s51-2008-2017-fuses-and-relays
https://www.youtube.com/watch?v=hsrXuV9DNNY

Dziękuję za linki…
dotyczą niestety silników benzynowych.
tak, odnalazłem skrzynkę przy podszybiu to właśnie tzw. IPDM, tam znajduję się ale wg schematów do silników benzynowych bezpiecznik od wszystkiego co związane z pompą paliwa, niestety w FX30d jest tylko jeden bezpiecznik 15A i żadnego przekaźnika z opisem, który wskazywałby pompę paliwa…
ten bezpiecznik „niestety” jest sprawny

w FX30d akumulator zamontowany jest w bagażniku obok wnęki koła zapasowego
Oblukałem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki i wierzyć mi się nie chce, że do sterowania pracą pompy jest tylko jeden bezpiecznik. Musi gdzieś znajdować się przekaźnik…
ja niestety nie potrafię go zlokalizować :hail:

wlaziu
8th-December-2025, 17:14
Jakiś Check Engine? Jakieś kody błędów? Zwykłym ELM327 za 30zł przeskanuj, powinien coś pokazać. Czy po tym zdarzeniu odpala w ogóle i gaśnie po jakimś czasie, czy padł i nie odpala w ogóle? Odpala gdy zimny/ciepły? Gaśnie losowo, czy na biegu jałowym, czy podczas odpuszczenia gazu? Miał normalnie moc przed zgaśnięciem?
Jeśli w ogóle nie odpala to spróbuj spiąć pompę paliwową w zbiorniku paliwa na ostro i zobacz czy ona działa i czy wtedy odpali. Normalnie po ustawieniu na "zapłon" przez 1-2 sekundy powinieneś usłyszeć bzyczenie pompy paliwowej po czym powinna się wyłączyć. Zobacz czy na tym bezpieczniku 15A od pompy pojawia się napięcie po zapodaniu zapłonu (powinno się pojawić na 1 sekundę i zniknąć). Przekaźnik od pompy jest od spodu w tym module ipdm, zasadniczo na wtyczce od pompy się sprawdza czy masz napięcie. Na wtyczce od pompy w baku powinno być 5 pinów i 4 przewody (brakuje pinu 2). Zasilanie pompy masz na pinie 1 i 3.

Tu masz serwisówkę do V9X (co prawda od Navary, ale kody błędów i układ samego silnika jest ten sam):
https://www.japan-carrepair.com/nissan-all-engine/v9x-engine/#gsc.tab=0

lukasz32
9th-December-2025, 01:58
Dziękuję za linki…
dotyczą niestety silników benzynowych.
tak, odnalazłem skrzynkę przy podszybiu to właśnie tzw. IPDM, tam znajduję się ale wg schematów do silników benzynowych bezpiecznik od wszystkiego co związane z pompą paliwa, niestety w FX30d jest tylko jeden bezpiecznik 15A i żadnego przekaźnika z opisem,

No dobra a w skrzynkach bezpieczników pod "dekielkiem" na schematach nie ma oznaczeń przekaźnika pompy paliwa? A może przekaźnik jest w tym samym miejscu co w benzyniakach?

Na ruskich forach jeszcze poszukaj, tam jest sporo tych aut, na forach usa zerkałem i faktycznie zima.

Raz ktoś pisał, że po wymianie filtra paliwa przeszło to gaśnięcie.

Jest jeszcze taka opcja - zimne luty. W civicach się kiedyś lutowało przekaźnik i znajdował się on - jak otworzysz drzwi pasażera, zdejmujesz oslonę boczną deski rozdzielczej i tak była taka płytka przekaźnik właśnie, bez stópek zdaje się, przykręcony do tapicerki.

Sebastian
11th-December-2025, 10:11
Jakiś Check Engine? Jakieś kody błędów? Zwykłym ELM327 za 30zł przeskanuj, powinien coś pokazać. Czy po tym zdarzeniu odpala w ogóle i gaśnie po jakimś czasie, czy padł i nie odpala w ogóle? Odpala gdy zimny/ciepły? Gaśnie losowo, czy na biegu jałowym, czy podczas odpuszczenia gazu? Miał normalnie moc przed zgaśnięciem?
Jeśli w ogóle nie odpala to spróbuj spiąć pompę paliwową w zbiorniku paliwa na ostro i zobacz czy ona działa i czy wtedy odpali. Normalnie po ustawieniu na "zapłon" przez 1-2 sekundy powinieneś usłyszeć bzyczenie pompy paliwowej po czym powinna się wyłączyć. Zobacz czy na tym bezpieczniku 15A od pompy pojawia się napięcie po zapodaniu zapłonu (powinno się pojawić na 1 sekundę i zniknąć). Przekaźnik od pompy jest od spodu w tym module ipdm, zasadniczo na wtyczce od pompy się sprawdza czy masz napięcie. Na wtyczce od pompy w baku powinno być 5 pinów i 4 przewody (brakuje pinu 2). Zasilanie pompy masz na pinie 1 i 3.

Tu masz serwisówkę do V9X (co prawda od Navary, ale kody błędów i układ samego silnika jest ten sam):
https://www.japan-carrepair.com/nissan-all-engine/v9x-engine/#gsc.tab=0

jestem wdzięczny wlaziu za zainteresowanie tematem. Dziękuję za link.

Jak wspomniałem, samochód był sprawny i nie było żadnych problemów, błedów, etc.
jechałem i zgasł podczas jazdy, potem 2 razy długo kręciłem rozrusznikiem, silnik odpalił, przejechałem 100 m i zgasł na amen, tzn, nie można go uruchomić
na obudowie modułu IPDM ( czarna pionowa skrzynka zamocowana przy ścianie grodziowej, podszybie z prawj strony) jest schemat, który wskazuje gdzie znajduje się jeden bezpiecznik 15A odpowiedzialny za pompe paliwa. Bezpiecznik jest sprawny i jest na nim obecne napięcie cały czas nawet przy wyłaczonym zapłonie!
Na wtyczce pompy paliwa pod siedziskiem pasażerów całkowity brak napiecia przy wyłaczonym jak i właczonym zapłonie!

Podłączony został "uniwersalny interfejs" z oprogramowaniem pod nazwą "DZ" do wszystkich marek samochodów (nie mam pojęcia co to za oprogramowanie, sprzętu użyczył mi kolega) Program wydaje się być zaawansowany, posiada wiele funkcji w tym kodowanie. Program sprawdził wszystkie dostępne w tym modelu moduły i co najważniejsze ECM, BCM, IPDM bo na tym teraz się skupiłem. Połaczył się z ww. modułami. Zaniepokoił mnie fakt, że program nie jest w stanie wykryć i połączyć się z modułem CAN GATEWAY! Zwyczajnie nie widzi go i nie potrafi nawiązać z nim komunikacji.
Pytanie nr 1 do użytkowników posiadających więdzę w temacie elektroniki, czy możliwe jest że "jakiś uniwersalny" choć wyglądający na zaawansowany program może zwyczajnie, ze względu na zaawansowaną elektronikę NISSANA nie mieć zdolności połączenia się / wykrycia modłuł CAN GATEWAY (CG), czy też zrypał się po prostu ów moduł komunikacyjny CG? Wiadomym wszystkim jest, że dedykowane oprogramowanie diagnostyczne do tej marki to Consult i ciężko jest dobrac coś co jest w stanie ten program zastąpić.

Przyznaję, że nie sprawdziłem wszystkich widocznych i dostępnych bezpieczników - a to winien byłem na wszelki wypadek zrobić na samym początku a nie ograniczać się tylko do zlokalizowania bezpieczników i przekaźników pompy paliwa i ECM, choć było to działanie najbardziej intuicyjne. W schematach FXów benzynowych widać, że jest kilka bezpieczników do CG, sprawdzę wszystkie i do wszystkiego jakie tylko są...

Pytanie nr 2 do wszystkich, którzy mogą pomóc - w FX30d obok IPDM znajduje się skrzynka przekaźników, na deklu skrzynki znajdują się opisy wszystkich przekaźników, lecz dwa z nich sa dla mnie zupełnie enigmatyczne i oznakowane jako: PWM 1 RELAY oraz PWM 2 RELAY. Za ****asa nie wiem za co moga być odpowiedzialne. Jeżeli ktokowiel z Was mógłby pomóc w rozszyfrowaniu tego - będę wdzięczny. Dzwoniłem do serwisu, lecz nie otrzymałem ostatecznej informacji za co sa odpowiedzialne. AI informuje, że Przekaźnik PWM (Pulse-Width Modulation, czyli modulacja szerokości impulsu) w samochodach Nissan i Infiniti służy do precyzyjnego sterowania urządzeniami wymagającymi zmiennego poziomu mocy lub prędkości. Oznacza to, że zamiast prostego włączania lub wyłączania (jak w standardowym przekaźniku), moduł sterujący pojazdu może płynnie regulować pracę danego elementu, zmieniając "wypełnienie" sygnału elektrycznego. Zastanawiam się czy takie przekaźniki są "typowe", powszechnie stosowane w różnych markach samochodów i czy można je w miarę łatwo zakupić (zapytam w jakimś sklepie MOTO) czy też, jest to kostka dostępna tylko w serwisie...

Bez wzgledu na finał tematu, czy uda się samochód uruchomić, czy też wcześniej zwariuję powiadomię użytkowników forum jaki będzie ciąg dalszy.
Wszystkim mogącym pomóc jestem wdzięczny.:hail:

lukasz32
12th-December-2025, 00:37
A weź dwa druty i podłacz tę pompę u licha na krótko, nawet pod gniazdo zapalniczki czy pod odpowiedni bezpiecznik koło lewej stopy kierowcy. Pompy chodzą bez przekaźnika, w civicu zrobiłem odcięcie pompy paliwa zwykłym pstryczkiem za 8zł i działało kilka lat. To będziesz wiedział czy pompa czy nie pompa.

Ten "renault" nie ma żadnej zaawansowanej elektroniki, to auto produkowane od 2008r.

Jeden z najlepszych w kraju mechaników od corvette a może i najlepszy polecił mi interfejs diagnostyczny autel maxi ap200 , kupujesz subskrypcje na 1 markę, są radzieckie filmy jak go zmodyfikować by obsługiwał wszystkie marki.

Sebastian
14th-December-2025, 20:47
A weź dwa druty i podłacz tę pompę u licha na krótko, nawet pod gniazdo zapalniczki czy pod odpowiedni bezpiecznik koło lewej stopy kierowcy. Pompy chodzą bez przekaźnika, w civicu zrobiłem odcięcie pompy paliwa zwykłym pstryczkiem za 8zł i działało kilka lat. To będziesz wiedział czy pompa czy nie pompa.

Ten "renault" nie ma żadnej zaawansowanej elektroniki, to auto produkowane od 2008r.

Jeden z najlepszych w kraju mechaników od corvette a może i najlepszy polecił mi interfejs diagnostyczny autel maxi ap200 , kupujesz subskrypcje na 1 markę, są radzieckie filmy jak go zmodyfikować by obsługiwał wszystkie marki.

dziękuję lukasz32, przywołałeś mnie do działania…
przez kilka dni z powodów osobistych musiałem oderwać się od FX-a
co aktualnie - pompa paliwa zasilona na krótko PRACUJE!
wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone DZIAŁAJĄ!

Ostatecznie: Brak możliwości połączenia z modułem Can Gateway, program diagnostyczny nie widzi i nie jest w stanie nawiązać komunikacji.
Połączenie z ECM wskazało błąd U1000-31 Obwód komunikacji CAN
Żadnych innych błędów!
Samochodu oczywiście nie można uruchomić qrwa!
Z tego co przewertowałem utrata komunikacji między ECM a innymi modułami może być spowodowana uszkodzeniem każdego z modułów jak i samego ECM.
Jak do dotychczas przed unieruchomieniem nie było żadnych usterek poza świeceniem TCMS, który nie zczytywał ciśnienia z jednego koła i czasami samoczynnie gasł.
Czy mogę prosić o sugestie co czynić poza opcją posadzenia w FX-ie kwiatów?
Samodzielnie nie jestem w stanie już nic uczynić, gdyż zwyczajnie jestem w temacie zbyt cienki…
Wdzięczność Wszystkim, którzy mogą pomóc :hail:

Mateusz ex37
14th-December-2025, 22:30
Czy przed awaria auto dobrze jechało? Czy nie przerywał, czy dobrze zmieniał biegi?
Czy sprawdziłeś bezpieczniki w kabinie i przy TCM? Są również za akumulatorem. Czyli w 3 miejscach.
Czy jesteś w stanie włączyć zapłon?

wlaziu
15th-December-2025, 15:30
Błąd U1000 na komunikacji z ECM to spora szansa, że padł ECM (całkowicie lub częściowo) lub jego zasilanie lub jest jakieś zwarcie (np. na pinach od pompy paliwa lub na szynie CAN). To by mogło tłumaczyć, dlaczego Check się nie zapala. Zobacz, czy po zapodaniu zapłonu Check engine się zapala i gaśnie na desce. Jak wypluło U-1000 to raczej poszukaj kogoś z Consultem, żeby nie wymieniać części na ślepo. Będziesz potrzebował porządnej diagnostyki.
Przekaźniki PWM 1 i PWM 2 to !chyba! przekaźniki od wentylatorów chłodnicy lewego i prawego

Mateusz ex37
15th-December-2025, 17:59
Można by sie pokusić o pomiar napięcia na szynie CAN i sprawdzić czy nie ma zwarcia.
Natomiast jeżeli jesteś w stanie włączyć zapłon to powinieneś muc go odpalić na krótko.

Maxx
16th-December-2025, 01:49
co aktualnie - pompa paliwa zasilona na krótko PRACUJE!
wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone DZIAŁAJĄ!

Skoro bezpiecznik jest sprawny jest napiecie i pompa działa , to zrob test : wyjmij bezpiecznik pompy aby prad nie dochodził do przekaźnika (zazwyczaj bezpiecznik jest przed przekaznikiem) i sprawdź czy nadal jest blad CAN
jeśli zniknie to winny jest przekaznik

wlaziu
16th-December-2025, 13:39
Pompa w baku w dieslu pełni raczej funkcję odpowietrzającą/wspomagającą. Nie zgasł by w czasie jazdy, ponieważ pompa wysokiego ciśnienia od Common Raila by zassała. Prąd jest cały czas na bezpieczniku bo jest on "przed" przekaźnikiem w instalacji. Bardziej bym się skłaniał, że albo coś jest nie halo z ECM/CAN, albo linia paliwowa jest zapowietrzona lub przytkana. Ale błąd U1000 na module ECM to ogólnie wskazówka, że moduł ECM nie zgłasza się na linii CAN.

Mateusz ex37
18th-December-2025, 18:58
Ale błąd U1000 na module ECM to ogólnie wskazówka, że moduł ECM nie zgłasza się na linii CAN.
Wlaziu. Generalnie tak ale nie zawsze.
U nas w QX80 na module ADAS jest U1000 Którego nie można skasować bo jest to błąd stały a ADAS działa w 90%. Więc to może być nie tyle błąd ECU co błąd czegoś co bezpośrednio do ECU jest podpięte.

wlaziu
19th-December-2025, 11:54
Moduł ADAS jest bardzo specyficznym modułem. Gdy cokolwiek go boli, to się wyłącza - Fail-safe. Jak się wyłączy to czasami zamiast konkretnego kodu... U1000. ECM musi działać, do ostatniego niezbędnego czujnika. Wszystko co do ADAS wpięte jest modułem samym w sobie. Każda kamera, radar, sonar, nawet pedał gazu i układ kier. zgłasza własne błędy po wew linii (albo dwóch) ADAS CAN. U mnie moduł ADAS można "odpytać" o błędy poprzez kombinację guzików na kierownicy i poprzez wyświetlacz pomiędzy zegarami. ECM ma wew. linię CAN chyba tylko w autach hybrydowych.

Mateusz ex37
19th-December-2025, 13:57
Przyznaję Ci rację.