Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Zapowietrzony po wymianie filtra paliwa

Kijju
21st-January-2026, 12:04
Witam.

W moim FX30d musiałem wymienić filtr paliwa ponieważ przeciekał i cofało się paliwo, zauważyłem to po dłuższym kręceniu przy rozruchu a potem zobaczyłem kałużę pod filtrem.

Wstawiłem nowy filtr, przed montażem został on zalany, następnie kilka razy włączyłem sam zapłon i próbowałem uruchomić silnik, bezskutecznie.
W instrukcji wyczytałem, że trzeba odpowietrzyć układ. Nie mam pompki więc poradziłem sobie wężykiem i strzykawką, zasysam samo paliwo bez pęcherzyków powietrza. Mimo to auto nie odpala, kręci po 15 sekund i nic. Już rozładowałem akumulator.

Ma ktoś pomysł jak odpalić tak zapowietrzone auto?

Gdanio
21st-January-2026, 13:01
A sprawdziłeś bagażnik?
Tam powinieneś mieć pompkę oryginalną do odpowietrzania układu paliwa
I najpierw powinieneś się dokształcić w temacie wymiany filtra paliwa w tym modelu auta bo nie jest to takie proste jak się wydaje i niewłaściwe postępowanie skutkuje sporym problemem z uruchomieniem silnika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mafioz
21st-January-2026, 13:01
Poszukałbym kogoś co ma komputer diagnostyczny, np Consulta III lub Autel i zobaczył czy tam jest opcja komputerowego odpowietrzania układu paliwowego

Kijju
21st-January-2026, 13:09
Tak, sprawdzałem bagażnik. Nie mam pompki odpowietrzającej. Czy metoda na strzykawkę nie jest ok? Zasysa paliwo.
Możesz podpowiedzieć dlaczego nie jest to taki prosty temat. Chciałbym się dokształcić.

Gdanio
21st-January-2026, 13:12
To poczytaj o wymianie filtra paliwa w tym samochodzie i silniku
Beż oryginalnej pompki będzie bardzo trudno odpowietrzyć układ
Są tematy na forum wystarczy sprawdzić i poczytać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk