Zobacz pe?n? wersj? : Kupię silnik VK50VE do QX70
Kinek
28th-January-2026, 23:28
Cześć.
Szukam silnika VK50VE do mojego QX70.
Niestety mój VK50VE po 2 latach szukania usterki czeka chyba jednak generalka, ale może przeszczep będzie szybszy :)
Mafioz
28th-January-2026, 23:32
A jakie masz objawy ?
Kinek
28th-January-2026, 23:46
Generalnie to gruby temat ciągnący się od ponad 2 lat.
Pisałem o tym przypadku w wątku https://www.ifans.pl/showthread.php?11613-Pro%B6ba-o-pomoc-i-sugestie-VK50VE-P0300-wypadanie-zap%B3onu-na-trzech-cylindrach.
Ponad to co opisane w w/w wątku wykonano mnóstwo diagnostyki, wymiany osprzętu i bez efektu. Istnieje podejrzenie, że coś się wydarzyło na 2 cylindrze.
Mafioz
29th-January-2026, 00:16
A było zaglądane do cylindrów ? Cały czas masz problemy z wypadaniem tych zapłonów ?
Mateusz ex37
29th-January-2026, 10:30
Mierzone były luzy zaworowe?
Mierzone było ciśnienie oleju?
Mierzone było ciśnienie sprężania?
Kinek
29th-January-2026, 12:49
Wszystko o co pytacie było sprawdzone. Wypadanie zapłonów ECU zgłasza na 2,5,7 cylindrze. Dopiero pod koniec zeszłego roku udało się pozyskać inny sterownik wzniosów zaworowych i paradoksalnie jego podmiana spowodowała, że ECU pokazał błędy wypadania TYLKO na 2 cylindrze !? Podmieniony sterownik był starszy niż mój i miał starszą wersję softu. Z kolei mój sterownik założony do auta, które też miało problem z wypadaniem zapłonów na jednym cylindrze spowodował, że ECU zarejestrowało wypadanie w tym aucie na wszystkich 4 cylinach !? Taka ciekawostka.
Ostatnio udało się nabyć dobrej jakości boroskop z nagrywaniem i właśnie w dlatego pisałem o 2 cylindrze w moim silniku. Oględziny cylindra pokazały coś w rodzaju wżerów na ściance cylindra i jakichś plam. Nie mam pojęcia od czego to może być. Mój silnik ma nalatane 86k km. Kompresja na tym cylindrze ~15 bar.
Wcześniej pomierzone akcelerometrami zostały wibracje silnika i faktycznie występuje jakaś anomalia w zakresie obrotowym 3500 - 4200.
Wniosek nasuwa się niestety jeden - rozbiórka silnika na części pierwsze i tulejowanie 2 cylindra, ale co jeszcze wypłynie to cholera wie...
Może kiedyś napiszę o tym przypadku oddzielny elaborat, ale to będzie długi tekst .... :)
Jak coś to możemy się zdzwonić i pogadać, bo za długo by pisać o tym jakie zabiegi czyniliśmy, żeby dojść do jakichkolwiek wniosków.
Mateusz ex37
29th-January-2026, 13:06
Co mi się nasówa.
Może występuje błąd U1000?
Pomierzył bym też napięcie na linii CAN.
Bardzo delikatnie ale obawiam się że podmiana silnika może nie pomóc.
Kinek
29th-January-2026, 13:28
Mateusz, nie kojarzę żeby kiedykolwiek pojawił się U1000. Twoje ostatnie zdanie trochę mnie zaniepokoiło :)
Jak masz chęć to podeślij na priv kontakt to zadzwonię wieczorkiem na konsultacje :)
Mateusz ex37
30th-January-2026, 10:34
Co mi przyszło na myśl. Czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego? Ewentualnie można zrobić test na obecność CO2.
wlaziu
30th-January-2026, 14:41
Ja mogę dorzucić, że wypadanie zapłonów w autach, co mają dużo cylindrów jest czasami trudne do zdiagnozowania przez sterownik. Sterownik wykrywa to poprzez bardzo dokładny pomiar prędkości wału korbowego przez czujnik położenia wału korb. i możliwe, że wypada zapłon tylko na jednym, albo coś innego powoduje lekko nierówny takt wału. Napisałeś, że silnik chodzi normalnie, a sypie błędami. Jakby wypadały zapłony na 3 cylindrach to by telepało nim. Jak to wypadanie jest "nie pewne" to sterownik może gubić się. Ponadto masz jakieś objawy na samych świecach lub na zaworach wydechowych? mokre? sadza? Jak po kolei odpinasz przy tych 4000 rpm dobre lub złe cylindry to coś się zmienia w pracy silnika (można za pomocą consulta)? Może rozrząd przesunięty o ząbek? Pisałeś, że wypadają 2,5,7 czasami 4,6. Wygląda jakby timing całego silnika był rozjechany.
Kinek
30th-January-2026, 17:48
Co mi przyszło na myśl. Czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego? Ewentualnie można zrobić test na obecność CO2.
Płynu raczej nie ubywa i w cylindrze, a właściwie na świecy nie zarejestrowano płynu chłodniczego.
Kinek
30th-January-2026, 18:11
Ja mogę dorzucić, że wypadanie zapłonów w autach, co mają dużo cylindrów jest czasami trudne do zdiagnozowania przez sterownik. Sterownik wykrywa to poprzez bardzo dokładny pomiar prędkości wału korbowego przez czujnik położenia wału korb. i możliwe, że wypada zapłon tylko na jednym, albo coś innego powoduje lekko nierówny takt wału. Napisałeś, że silnik chodzi normalnie, a sypie błędami. Jakby wypadały zapłony na 3 cylindrach to by telepało nim. Jak to wypadanie jest "nie pewne" to sterownik może gubić się. Ponadto masz jakieś objawy na samych świecach lub na zaworach wydechowych? mokre? sadza? Jak po kolei odpinasz przy tych 4000 rpm dobre lub złe cylindry to coś się zmienia w pracy silnika (można za pomocą consulta)? Może rozrząd przesunięty o ząbek? Pisałeś, że wypadają 2,5,7 czasami 4,6. Wygląda jakby timing całego silnika był rozjechany.
Wszystko co napisałeś próbowaliśmy diagnozować i dalej nic. Tak jak pisałem, nawet wibracje były mierzone. Sadza na tłokach jest widoczna ale raczej w normie. Tylko ten 2 cylinder dziwnie wygląda. Wstawiam zdjęcia o żebyście wiedzieli o czym mowa.
Tutaj widać, że po obwodzie tłoka tylko w tym miejscu nie ma nagaru, a ścianka cylindra ma wzdłużne rysy.
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=18196&stc=1
Tu z kolei widać plamę na ściance cylindra (ona znajduje się obok rys wzdłużnych)
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=18197&stc=1
Tu z kolei jest coś co wygląda jak wżery w powierzchni cylindra (na zdjęciach to jest to samo miejsce)
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=18198&stc=1 https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=18199&stc=1
Mocno zastanawiające skąd to się tam pojawiło. Silnik przechodził wszystkie serwisy co roku. ja nim robiłem (za czasów świetności) max 12 k km rocznie.
BPX33
30th-January-2026, 23:39
Ewentualnie można zrobić test na obecność CO2.
Ja zupełnie odradzam tego typu test, bo przerabiałem go w Swifcie jak właśnie ubywało mi płynu (niewielkie ilości, ale dla mnie zauważalne). Tester wykazał, że wszystko było w porządku, a po rozebraniu silnika okazało się, że wysypała się UPG...
Żeby było śmieszniej to sam preparat zmienił barwę po otwarciu (jak widać zaabsorbował CO2 z powietrza), a jak zrobiłem zgodnie z zaleceniami sprzedającego (dosypać odrobinę sody, aby przywrócić jego "działanie") to już przestał zmieniać barwę na amen (nawet podtykając go do rury wydechowej z której leciały spaliny nic się nie działo). :p
Mateusz ex37
31st-January-2026, 10:26
Oczywiście że test nie jest wyroczną. Ale czegoś trzeba się czepić. Czy możesz nam napisać czym skanowałeś auto? Oraz jakie dokładnie są błędy. Nawet jeśli są w innych modułach niż ECU.
Kinek
31st-January-2026, 12:32
Oczywiście że test nie jest wyroczną. Ale czegoś trzeba się czepić. Czy możesz nam napisać czym skanowałeś auto? Oraz jakie dokładnie są błędy. Nawet jeśli są w innych modułach niż ECU.
Występują tylko błędy P300 i w zależności co podłączyliśmy, to albo było widać konkretne cylindry albo ogólny. Innych błędów nie ma. Podłączany był Consult, Lunch, i CarScaner w wersji Pro. Ciekawostką jest to że CarScaner przez moduł V-Gate można było tak skonfigurować że w czasie rzeczywistym widział liczbę naliczonych wypadających zapłonów na konkretnych cylindrach. Ja mam tylko zrzuty z CarScaner, Consult i Lunch są u mojego mechanika.
Tak wygląda przykładowy zrzut z CarScaner online.
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=18201&stc=1
Mateusz ex37
31st-January-2026, 14:35
W kodzie P300 brakuje jednego znaku. Może P0300? Albo P0302 jeśli mowa o drugim cylindrze.
OBD2 za 40 zł z allegro bym nie ufał. Wiem , że potrafi nie pokazywać błędów, albo brać je z sufitu.
Ale jak był droższy sprzęt podłączany to ok.
Kinek
31st-January-2026, 15:10
Oczywiście było P0300 lub na Consult P0300x. Aczkolwiek zdarzało się, że również Consult nie czytał konkretnego cylindra tylko ogólny P0300, ale bardzo rzadko taki przypadek miał miejsce. CarScanner i wskazania tzw. "czujników" (odpowiednia konfiguracja w App) pokrywał konkretne ilości i faktycznie dopiero po naliczeniu z danego cylindra odpowiedniej ilości (nie pamiętam jaki jest próg) ECU zaczynało migać "Check Engine". Jak błędy waliły dalej to przy wartościach chyba >1000 w krótkim czasie "Check Engine" zapalał się permanentnie.
Zwróćcie uwagę na to co wcześniej napisałem, że po zamianie sterownika VVEL od starszego auta i ze starszym firmware moje ECU pokazywało już tylko misfire na 2 cylindrze !?
Paradoksalnie to tanie oprogramowanie + V-Gate ICar Pro dużo parametrów czyta z ECU w naszych autkach.
A macie jakieś przemyślenia dot. zdjęć cylindra, które załączyłem ?
Mateusz ex37
31st-January-2026, 16:14
A macie jakieś przemyślenia dot. zdjęć cylindra, które załączyłem ?
Dlatego pytałem o to czy płynu nie ubywa. Przemyślenie trochę naciągane było takie, że popuścił na uszczelce i w wyniku dostania się płynu w komorze spalania coś się stało z gładzią cylindra. Zdarza się że olej pójdzie do płynu ale to byś zauważył. Ewentualne czy jak silnik pracuje to czy w zbiorniczku nie idą bąbelki. Tak jak mówię to już naciąganie historii.