Zobacz pe?n? wersj? : problem z rozrusznkiem
sirtrojan
5th-December-2011, 16:07
Dziś moją irytację spowodował problem z rozruchem - po przekręceniu zapłonu- rozrusznik cyka ale nie kręci. PO kolejnych powiedzmy 20 cyknięciach załapał i odjechałem jakby nigdy nic.
Ktoś miał podobny problem?
Aku jest nowy wiec odpada, kontrolki nie przygasają, klemy dokręcone prawidłowo :|
Znajomy mechanik obstawia stycznik przy rozruszniku - zabrudzony albo zaśniedziały.
quku
5th-December-2011, 16:35
w FX tego nie miałem ale mechanik dobrze mówi, to może być stycznik, może być bendix a może szczotki tak czy siak trzeba wyjąć rozrusznik :sorry:
sirtrojan
5th-December-2011, 17:09
dobra jak się tylko odwiesi to śmigam do speców od rozruszników i alternatorów
edit:
dobra dziś nigdzie nie śmignę - zamykają o 17 a ja jak się wybije w korki to do tej godziny nie ujadę nawet 2 km.
próbowałem odpalić i nic - tylko cyk cyk
slepy62
5th-December-2011, 23:58
w FX tego nie miałem ale mechanik dobrze mówi, to może być stycznik, może być bendix a może szczotki tak czy siak trzeba wyjąć rozrusznik :sorry:
zanim wyjmiesz rozruch:
1 - sprawdź czy "ma dobrą" masę
2 - nie wiem jak to teraz wygląda, kiedyś w Oldsmobilu Shiluette padł mi regulator napięcia, tyle że teraz tyle elektroniki że strach się bać... lol
sirtrojan
6th-December-2011, 00:03
masę może zrobię na krótko - czyli od aku do obudowy silnika? Nie mam teraz warunków żeby pakować się pod auto - bo to pewnie jakiś banał - poza tym mam od cholery innej roboty.
co pan na to inżynierze?
slepy62
6th-December-2011, 00:07
masę może zrobię na krótko
o tym myślałem - może źle wytłumaczyłem, jak masz gdzieś na kablach "przerwę" to będzie trochę szukania, więc na "ostro" najlepiej...
jak nie zaskoczy, najbardziej prawdopodobny powód - wykończyłeś szczotki (zawiesiły się)
możesz chwilkę jeszcze popracować "SOWA" jesteś lol
ja dopiero wróciłem w wyszedłem o 5:45 więc pora spać
sirtrojan
6th-December-2011, 00:21
w ramach rozruszania kości poszedłem odpalić i po klikałem i za którymś razem załapał :|
tak czy owak wyląduje u fachowców.
quku
6th-December-2011, 08:53
[QUOTE=slepy62;14641]zanim wyjmiesz rozruch:
1 - sprawdź czy "ma dobrą" masę
o tym nie pisałem bo przed wyjęciem rozrusznika sprawdzenie tego uznałem za oczywiste :)
sirtrojan
6th-December-2011, 17:24
auto sie robi
cudem auto zapaliło i pojechałem do warsztatu, stojąc już przed nim poprosili mnie żebym zapalił i zgasił auto i oczywiscie zapaliło bez problemu. Jednak jak trochę ostygło - nie kręciło już w cale i takie im zostawiłem.
ArtPol74
6th-December-2011, 17:44
Gdy naprawisz napisz co było, stawiam na bendyks(pisownia spolszczona hi,hi) lub szczotki. Podobne objawy.
sirtrojan
6th-December-2011, 18:29
bendix pamiętam z malucha :becky: wył ale nie kręcił - tu nie terkocze ale cyka - identycznie jak przy zbyt słabym aku tyle że nie przygasają kontrolki.
sirtrojan
7th-December-2011, 16:46
zdechł automat rozrusznika - wymieniony + serwis rozrusznika ( tak przy okazji) i autko pali jak powinno :)
quku
7th-December-2011, 16:59
czyli bendix zazwyczaj to pada :)
Black
7th-December-2011, 19:46
zdechł automat rozrusznika - wymieniony + serwis rozrusznika ( tak przy okazji) i autko pali jak powinno :)
wspominałem ci wczoraj o automacie,kolega miał taki sam przypał.
kmn
29th-October-2017, 13:53
U mnie to samo, raz na jakiś czas nie odpala tylko cyka. Zazwyczaj 3 próby i odpala. Jak dobrać się do rozrusznika, byłem w 2 warsztatach i rozkładają ręce, że niby trzeba silnik wyjąć, żeby do rozrusznika się dokopać. Co myślicie?