Zobacz pe?n? wersj? : Jaka różnica: przycisk "snow" w Fx35 i "AWD Lock" w Fx45 ?
bolek
17th-January-2012, 11:01
Jako że nadeszła zima to zapewne część Was korzystała z tych systemów. Mnie zastanawia czy jest to to samo czy też całkiem inne rozwiązania.
Na temat "Snow" przeczytałem że działa do 20km/h i polega na blokadzie otwarcia przepustnicy.
U siebie (FX45) nie mam tego przycisku a za to jest "AWD Lock". Po wciśnięciu zapala mi się taki właśnie napis na desce ale do końca nie wiem co się wtedy dzieje... Tzn. mam wrażenie że samochód lepiej trzyma trakcję w śliskich zakrętach a w głębszym sniegu mniej "pływa"... Nie zauważyłem żeby przy jakiejś prędkości coś się wyłączało albo żeby samochód zmulał. Jedzie i przyśpiesza normalnie...
Czy ktoś ma jakąś wiedzę co się wtedy z napędami dzieje? Czy można tak bezpiecznie (tzn. bez obaw o podzespoły) jeździć powyżej 100 km/h lub przez dłuższy czas ?
sirtrojan
17th-January-2012, 13:42
AWD w 45 działa inaczej (podobno lepiej!) ale dokładnie nie powiem ci jak.
lolipanther
17th-January-2012, 21:30
u mnie w fx35 też zapala się AWD lock działa to na przepustnicę ale gdy sprawdzałem na śniegu przy ruszaniu bez AWD Lock kręcą się koła po przekątnej a z włączonym wszystkie. to takie moje spostrzeżenia.:)
ArtPol74
17th-January-2012, 21:44
To jakby blokada dyferencjału? Jest ona ciągle, czy do jakiejś prędkości?
sirtrojan
17th-January-2012, 23:40
bodajże do 20 albo 30 km/h
bolek
18th-January-2012, 11:04
No tak... Ale to dotyczy FX35 a mi chodzi o 45... W 45 ten przycisk na pewno nie ma nic wspólnego z przepustnicą / momentem obrotowym... Taka sama reakcja na gaz... Czy jakiś posiadacz 45 coś wie o tym co ma w samochodzie ? ;)
sirtrojan
18th-January-2012, 13:29
cytujcie wypowiedzi seby bo wypisuje coś - potem usuwa i nie wiadomo do czego odnoszą się kolejne posty.
wracając do tematu - przycisku SNOW użyłem 2 razy w życiu :) Nic nie daje to po co się męczyć ;)
seba79
18th-January-2012, 16:20
.Ja uzylem raz w zyciu snow i musze powiedziec ze duzo daje .Ale i tak wszyscy pewnie dadza wiare sirtojanowi no bo kto by sie odwarzyl sprzeciwic hahahahaha
sirtrojan
18th-January-2012, 17:56
.Ja uzylem raz w zyciu snow i musze powiedziec ze duzo daje .Ale i tak wszyscy pewnie dadza wiare sirtojanowi no bo kto by sie odwarzyl sprzeciwic hahahahaha
każdy może się sprzeciwić, ba! mało tego! może mieć totalnie inne zdanie. To nie komuna :becky:
Jak SNOW coś ci daje - spoko. Ja wole sam dozować gaz :)
Seba jak na 2 lata z autkiem to jakoś mało razy tego użyłeś skoro to takie skuteczne :becky:
Jacob_USA
18th-January-2012, 19:45
Snow przycisk nie pozwala Ci na szybkie przyspieszanie samochodem redukuje Ci przyspieszenie po to aby kola nie zaczely sie obracac i slizgac, wiec nie ma tu wielkiego HALLO i pomocy w jezdzie a zadnym wypadku to nie poprawia przyczepnosci czy sterownosci autem.
W moim przypadku wylanczam w okresie zimowym VDC moge tu urazic kogos swoimi slowami i zrobic burze ale lubie jak auto mnie slucha i robi to co ja chce a nie ze to auto bedzie mi dyktowalo warunki jak mam jechac i kiedy moge przyspieszac... taka moja opinia bardziej czuje auto jezeli sam sobie operuje iloscia gazu i masz szybszy czas reakcji w poslizgu sami przetestujcie. Dodajac gaz do oporu z VDC i wychodzenie z poslizgu, to samo zrobic bez VDC ( jezeli umiesz wyczuc auto i wyciagnac go z tego poslizgu) to bedzie roznica. Tak czy siak ja nie lubie tych systemow w zimie ;)
Lukasz
18th-January-2012, 19:51
Piszesz o wyłączeniu VDC seryjnym przyciskiem czy "magicznym pstryczkiem" dzięki któremu wyłączamy nie tylko VDC ale też ALBS?
Jacob_USA
18th-January-2012, 19:59
Magiczny pstryczek jest tylko i wylacznie do zabawy na jeziorze po lodzie i do wyscigow :D
seba79
18th-January-2012, 21:07
każdy może się sprzeciwić, ba! mało tego! może mieć totalnie inne zdanie. To nie komuna :becky:
Jak SNOW coś ci daje - spoko. Ja wole sam dozować gaz :)
Seba jak na 2 lata z autkiem to jakoś mało razy tego użyłeś skoro to takie skuteczne :becky:
Unas jest teraz 11 stopni celcjusza sniegu jeszcze w tym roku nibylo.
Jacob_USA
18th-January-2012, 22:30
Za to jutro bedziesz mial snieg
wildcat
19th-January-2012, 01:51
Ja mam wrażenie, że SNOW zmienia charakterystykę przepustnicy na progresywną tzn. przy ruszaniu i na niskich obrotach ospale reaguje na wychylenia pedału gazu. Jak się wciśnie na maksa to jedzie jak bez przycisku SNOW. Moim zdaniem dodatkowo, skrzynia wcześniej zmienia bieg na wyższy. W kwestii przydatności tej funkcji można prowadzić długą, ożywioną dysputę. Ja na wszelki wypadek wciskam przycisk jak oddaje auto do serwisu. :)
sirtrojan
19th-January-2012, 02:13
35 nawet po depnieciu jedzie jak emeryt.
bolek
19th-January-2012, 15:17
No dobra :) A co z przyciskiem "AWD Lock" ? Przypominam że mam FX45 i u mnie nie ma "Snow" tylko jest "AWD Lock".....
Jacob_USA
19th-January-2012, 18:52
Dalugo szukac nie musialem ;)
The VDC system applies the ABS system as needed to try and maintain control of the vehicle.
The AWD LOCK button on the 2003 models keeps the 50/50 split till 19 MPH
The SNOW Mode button on the 2004 and up does the same, but has increased throttle sensitivity.
FX
http://www.youtube.com/watch?v=Eanc_PbMDDk
G/M
http://www.youtube.com/watch?v=RwUBW8ay-L8
sirtrojan
19th-January-2012, 19:00
Teraz wiem dlaczego jesteś Adminem :thumb:
Jacob_USA
19th-January-2012, 19:22
I wyszystko jasne krotko i na temat ;)