Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Snow i vdc

123mielony
7th-December-2012, 20:50
Witajcie.
Po lewej stronie pod kierownica FX-a są dwa przełączniki jeden to SNOW a drugi to jak dobrze pamiętam VDC,jak to działa i co to jest?

BAJZEL
7th-December-2012, 22:22
A nie jest to cos na zasadzie zmniejszenia momentu obrotowego ... tak jakbys ruszal z dwojki co by sie w sniegu nie zakopac :) heh na poczekaniu tak to sobie wytlumaczylem heh ale jak znam zycie grubo sie myle :)

marko
7th-December-2012, 22:26
VDC to kontrola trakcji jak wyłączysz to koła będą reagowały na wciśnięcie pedału gazu. Jak jest włączone VDC kontrola trakcji to w momencie ślizgania się kół będzie blokowało nadmiar mocy i stopniowo zwalniało tak aby koła złapały przyczepność. Co do SNOW to nie wiem bo w G37 tego nie ma :) ale sądząc po wcześniejszych opcjach z opcją snow to przekładało odpowiedni moment na dane koło łapało przyczepność.

sirtrojan
7th-December-2012, 22:46
VDC- w skrócie kontrola trakcji

SNOW - generalnie ma pomagać w ciężkich warunkach zimowych ale nie tylko. Ogranicza moc auta i reakcje na pedał gazu. Może coś tam robi z napędem. Użyłem tylko 2 razy - generalnie jeśli wymagał dopłaty to jest nie wart swojej ceny ;)

slepy62
7th-December-2012, 23:02
VDC- w skrócie kontrola trakcji

w europejczykach odpowiednikiem jest z reguły nazwa ESP... choć koncerny nadają sobie różne nazwy - podobnie jak z napędem na 4...

123mielony
8th-December-2012, 10:09
Dzięki panowie za wyjaśnienie zagadki,tak przypuszczałem że to może być coś związane z ESP ale wolałem zapytać.
To jeszce jedna wątpliwość a mianowicie jeżeli przycisk VDCjest podświetlony to ESP działa czy nie?

slepy62
8th-December-2012, 18:53
nie pamiętam jak jest z guzikiem
- po wyłączeniu ESP / VDC - powinna świecić się na konsoli kontrolka "ESP OFF"
- system jest normalnie "uśpiony", gdy zadziała zaświeca się na chwilę kontrolka ESP lub ikona samochodu i ikonki ~~ i z reguły ikona AWD, zależy jak samochód się zachowuje i jaki układ reaguje.
Tak przynajmniej jest w 2 gen.

BAJZEL
11th-December-2012, 08:14
Wczoraj się tym bawiłem na arkingu... wyłączysz VDC to załączasz WRC heh czyli możesz fisiować bokiem ile wlezie :) a jak włączyłem SNOW to tak jak wspominałem wcześniej reakcja na pedał gazu jest jakbys ruszał z 2go biegu czyli tak jaby autko zabraniało ci gwałtownych startów w celu unikniecia zakopania sie :)

Ruszam w trasę nawiedzić miasto SOLISTY

Pozdrawiam

BAJZEL
11th-December-2012, 23:06
Dzisiaj po trasie na Szczecin stwierdzam 2 podstawowe rzeczy...

1- Napęd na 2-ie łapy = 2 poślizgi i taniec po pasach ruchu na trasie zamkowej !!!! - gdyby pas obok był zajęty to ładny bigos byłby teraz ...
2- funkcja snow sprawia , że bardzo bardzo ociężale reaguje na pedał gazu nie pozwala zboksowac powoli wkreca sie na obroty....

Warunki dzisiaj to czysta parodia snieg ... wiatr... białe drogi oblodzenia i zamiecie... wjazd do szczecina pokryty lodem.... i powrót trasa okolo 200km - 4:15 zamiast 2:30 ... jestem strasznie rozczarowany i warunkami i tym jak sie auko zachowywało... nawet przy delikatnych zmianach pasa ruchu dupa mi tanczyła jak Saleta na łyżwach...

sirtrojan
11th-December-2012, 23:12
moze gumy słabe. Genralnie powinien iśc jak ta lala.

BAJZEL
11th-December-2012, 23:52
Gumy są niemalże nówki ...
fakt , że warunki były straszne i po drodze 2 auta w rowach ...ale spodziewalem sie czegoś zupelnie innego i jestem zupełnie poważny parkingi w wysokim sniegu na funkcji snow wjezdzał i wyjezdzał bez problemu ale na drodze nabrałem respectu do pogody...

BAJZEL
12th-December-2012, 09:20
Dzisiaj biore Autko na stary pas lotniskowy bo chce w koncu zrozumiec co i jak co to autko potrafi jest mrozik i sniegu sporo... czy to wczoraj to była wina najzwyczajniej lodu na drodze bo nie chce mi sie wierzyc, ze tak słąbo sobie radzi zimą... a jak wspominałem oponki są z pazdziernika 2010 z bardzo zdrowiutkim bieżnikiem

poszalejemy zobaczymy :)

gizmo
16th-December-2012, 14:24
Ja jestem zadowolony z działania snow. Normalnie reakcja pedału gazu u mnie jest taka że cieżko skręcić na sniegu bez uślizgu i o ile jestem sam to jest super skontruje dodam gazu i tak wyciągne auto. Ale na osiedlowych uliczkach jest sporo samochodów i nie jest to wskazane :)

marko
16th-December-2012, 17:19
Szkoda że w ciągnikach tego nie montuja :D

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Si3M9pVnNaY

Tomek g35c
17th-December-2012, 08:50
To nasze wspaniałe progi zwalniające na osiedlowych drogach...
Kompletna paranoja... a to tylko parę centymetrów śniegu... ;)

borys0000
18th-December-2012, 22:35
Kolego Bajzel. Podejrzewam że była slizgawka i gumki nie najlepsze. Ja mieszkam w Szwecji i ostatnio jechałem w trasę 400km. Była szklanka na drodze a ja średnio 120-150km. Mam gumki Nokian hakapelita 235-65-18 bez kolców... wiem nieco za małe ale takie były z autem. Przyznaje że reakcja na hamulec prawie zerowa, ale po autostradzie jechało się bezpiecznie. Wiadomo trochę wiało i trochę się tyłek uslizgiwal, ale ogólnie super.

Co do pasa i zabawy... niektórzy powiedzą że to nie auto do tego... ale dość często sam lubię się poslizgac i wg mnie auto sobie radzi niezle. To dobry sposób aby poznać gdzie kończy się zabawa a gdzie zaczyna niebezpieczeństwo. U mnie dużo swirow ma na zimę stare volva, bm-ki i mietki aby nie skasować "całorocznej fury" podczas zabawy... i wiecie co, często podczas normalnej jazdy "całoroczna fura" nieco ich poniesie "trzymają emocje dnia poprzedniego" i zdarza im się zachaczyc o zaspe, bo auto już nie te same. Wiec myślę że dobrze jest trochę obadac co auto potrafi.

zyczę przyczepności.

Tomek g35c
19th-December-2012, 01:42
Borys też mam takie oponki na FXie i jestem z nich bardzo zadowolony...
Mam tylko rozmiar większy 265/55/20 ale dają sobie doskonale radę...

BAJZEL
19th-December-2012, 08:18
Ja jestem zadowolony z działania snow. Normalnie reakcja pedału gazu u mnie jest taka że cieżko skręcić na sniegu bez uślizgu i o ile jestem sam to jest super skontruje dodam gazu i tak wyciągne auto. Ale na osiedlowych uliczkach jest sporo samochodów i nie jest to wskazane :)

Z czasem muszę się przychylić ... najzwyczajniej w świecie na oblodzoną drogę to żadne napędy 4x4 czy 6x6 heh też nie pomogą szklanka to szklanka śnieg chlapa ok ale lód... to inna bajka

Tomek g35c
19th-December-2012, 09:46
Na lód tylko kolce... lol
Ale po zimie nie byłoby 50% asfaltu na drogach...
Na szczęście służby mamy bardzo dobre... nigdy nas nie zawodzą... zawsze zima ich zaskakuje... lol

BAJZEL
19th-December-2012, 10:10
Na lód tylko kolce... lol
Ale po zimie nie byłoby 50% asfaltu na drogach...
Na szczęście służby mamy bardzo dobre... nigdy nas nie zawodzą... zawsze zima ich zaskakuje... lol

na lód najlepsze ... łyżwy... jak wspomniałem na sniegu czasami głębokim i chlapce daje rade na lodzie ze snow też sie pięknie rozpędzi ale zmiana pasa ruchu przy 100km/h albo hamowanie to już inna bajka a raczej inny taniec :)

grzesiek
19th-December-2012, 11:47
Tutaj prawie wszyscy jeżdżą na kolcach i drogi mają o niebo lepsze niż w polsce więc raczej to nie wina kolce ale jak myślę chęć zarobienia dla siebie i danie gorszej jakości asfaltu

BAJZEL
19th-December-2012, 12:00
Tutaj prawie wszyscy jeżdżą na kołach i drogi mają o niebo lepsze niż w polsce więc raczej to nie wina kolce ale jak myślę chęć zarobienia dla siebie i danie gorszej jakości asfaltu
z tą mieszanką to prawda prawdziejsza hehe Polska powinna mieć pod nazwę meksyk :) wczoraj tankowałem i wyszedł gościu z obsługi i mnie zagadujue... " wie pan wczoraj podjechał pługiem gościu i mi sie chwali , że ich firma wygrała przetarg na odsniezanie i sypanie solą gminy darłowo...
no to facet ze stacji do niego dlaczego nie sypiecie solą przecież od rana sypie i szklanka...
a gościu odpowiedział panie a wiesz pan ile taka sól + paliwo kosztuje...

hehe

Tomek g35c
19th-December-2012, 12:24
Tak a nadwyżki tej soli można sprzedać... jako spozywczą... lol
I potruć parę osób przy okazji... :(
Niestety tak mamy i kolesie będą się wzbogacać...

grzesiek
19th-December-2012, 16:52
niestety pieniadze sa wazniejsze niz bezpieczenstwo

slepy62
21st-December-2012, 22:22
Dzisiaj po trasie na Szczecin stwierdzam 2 podstawowe rzeczy... 1- Napęd na 2-ie łapy = 2 poślizgi i taniec po pasach ruchu na trasie zamkowej !!!! - gdyby pas obok był zajęty to ładny bigos byłby teraz ...

RWD + trudne warunki ! nie zauważyłeś że większość G-itowców szalikuje swoje G w garażach lol a tak na poważnie zmień na AWD
i jak poczujesz lód pod kołami - po prostu zwolnij lol

Tomek g35c
21st-December-2012, 23:02
A ja na przykład nabieram szacunku do Coupety... i jej VDC... ;)
Przy włączonym niestety nie zrobisz bączka...
Sir potwierdzi...ba nawet doszedł do wniosku że nie potrafię ich robić... na ostatnim spocie treningowym...
Jest to wielka sztuka zakręcić Giii z włączonym VDC - comp zatrzymuje samochód ciśniesz pedał gazu i nic...
Co innego przy wyłączonym... Robi się to w miejscu... lol

marko
22nd-December-2012, 01:38
Wczoraj ja wracałem z pracy to już w oczach miałem barierki nie wiem jak to się stało rzuciło mnie dość mocno ale dosłownie momentalnie złapało przyczepność i wyprostowało auto a nie powiem jechałem ze 110 ...