PDA

Zobacz pe?n? wersj? : PROBLEM - Pęcherze na desce rozdzielczej.

sirtrojan
12th-April-2010, 10:39
W początkowych latach produkcji FXy miały problem pęcherzami na desce rozdzielczej które powstawały od nadmiernego nasłonecznienia ( dlatego auta np z Florydy/Californii mogą mieć więcej tego typu defektów), chociaż zdarzały się też auta z Kanady które cierpiały na tę przypadłość.
Z informacji które posiadam w Stanach była akcja serwisowa która obejmowała wymianę deski rozdzielczej ( pod pewnymi warunkami).

Odparzona deska prezentuje się naprawdę okropnie:

308

Jak sobie z tym poradzić w Polsce - Najlepiej skierować się do firm, które naprawiają deski rozdzielcze np. po wypadkach. Proponują oni obszycie konsoli skórą - widziałem kiedyś świetnie wykonaną robotę u jednego z warszawskich FXerów. Jak tylko będę dysponował fotką umieszczę ją w tym dziale.
(ps. fotka pochodzi z jednego z ogłoszeń z oto...)

MARUS
13th-April-2010, 05:20
wina nie jest nadmierne naslonecznienie. jest to poprostu wadliwy material. mam u siebie to samo. Przyszedl mi list od infiniti na wymiane ale boje sie tam jechac bo sam juz raz wymienialem dashboard, i pochodzi on juz z wymienionego przez infiniti auta. myslalem go obszyc skora ale tu w stanach byloby to za drogie i bardziej chyba by sie oplacalo kupic nowy dash

sirtrojan
13th-April-2010, 13:20
jak spotkam się z kolegą Karlito to trzasnę kilka fotek jego deski. Wygląda naprawdę kozak. Przeszyte bylo dodatkowo białą nitką. :thumb:

Generalnie chodziło mi o przybliżenie problemu - że on istnieje i nie należy łapać się za głowę kiedy ktoś kiedyś przedstawi wam ofertę pięknego FXa ale z takim defektem.

Tak samo ma się sytuacja z fatalnym materiałem na fotelach które mają tendencję początkowo do pękania a potem dołuszczenia się materiału / ale to będzie w oddzielnym wątku/.

Jacob_USA
13th-April-2010, 16:43
Pekanie marszczenie mozna temu zapobiec w jakims stopniu wystarczy czesto skore nawilzac srodkami ;)

panpierog
13th-March-2011, 21:27
Zabieram się za ten problem. Oczywiście auto z Florydy już to posiadało ,kiedy wyjechało z kontenera. Mam firmę we Wrocławiu, która obszywa nawet na nowo siedzenia wszystkich foteli z własnym logiem firmy. Oczywiście takie coś nie jest mi potrzebne, ale może ktoś kiedyś będzie chciał coś takiego wykonać. W każdym bądź razie środek mam rudy, a reszta czarna. Nie dobrałem identycznego rudego jaki jest na skórach, ponieważ ma on specyficzną strukturę, natomiast myślę nad nitka przy czarnym obszyciu. Sirtrojan pisałeś o podobnej modernizacji u Karlito. Czy masz może więcej info w tym temacie. Drugie pytanie czy deskę mozna zdemontować osobno, czy tworzy ona całość aż do szyby przedniej, gdzie pomiędzy nią są wrzucone głośniki. Ten element jest już z innego materiału, Wcześniej jest skóra z pęcherzami. Ciekawi mnie czy to całość, czy mogę obszyć na nowo tylko część skórzaną.

quku
14th-March-2011, 07:54
o to Ci chodziło?? :) 1141

sirtrojan
14th-March-2011, 11:32
Fotki obszytej deski!
Wygląda to zawodowo :thumb:

1142
1143
1144

pewnie wziął bym opalarkę i kombinerki i powalczył z pasowaniem ramek i siatek na podszybiu ale i tak jest super.

Schirru
14th-March-2011, 14:37
wygląda rzeczywiście rewelacyjnie. ciekawe jaki koszt?

tyle tylko ze takie spasowanie ramek to wstyd po prostu...

sirtrojan
14th-March-2011, 15:01
kupił z takim obszyciem a że wiem za ile, l to powiem że się mocno opłacało :) Niedoróbka ale fekt fajny.
Jest jeszcze opcja znana ze sportowych aut a mianowicie flokowanie ale to droga i ciężka w utrzymaniu zabawa.

ZYZIO
14th-March-2011, 20:15
Widzialem na allegro oferte obszycia deski za 1000PLN

seba79
16th-March-2011, 05:06
Oto trzeba dbac nawilzac i pielegnowac odpowiednimi kosmetykami wilgoc zima,potem lato cieplo defekty wychodza ja zawsze uchylam szyber dach jak sie robi cieplo wiosna zeby powietrze cieple sie dostawalo do srodka i swieze ,niezaszkodzi,a przedewszystkim latem musowo na przednia szybe zakladac ochrone przeciw sloneczna zeby odbijala promienie sloneczne od auta i przedniej tapicerki,taka oslona niejest droga groszowe sprawy a daje bardzo duzo .

panpierog
16th-March-2011, 21:56
firma wrocławska, o której pisałem wstępnie wyceniła obszycie z materiałem na 1000 zł ale + montaż, demontaż - czyli roboczogodziny i kwestia ile im to zajmie. Oczywiście z FX nie mieli styczności, więc nie mają pojęcia ile im to zajmię. Jak długo to może wyjść drugi 1000.

Ktoś z Was Panowie rozmontowywał całą deskę, albo ma jakieś grafiki, które mogę im podrzucić, wtedy zrobią to szybciej i jednocześnie taniej. Może ktoś z forumowiczów będzie chciał również pozbyć się na przyszłość bąbelków to ścieżka będzie mocno przetarta.

sirtrojan
16th-March-2011, 22:20
o to Ci chodziło?? :) 1141

wydrukuj im ten rysunek żeby sie nie bawili i nie połamali czegoś.
Nie demontowałem nigdy konsoli a raczej tylko dolna jej część ale to pewnie żaden problem. Zależy od nastawienia.
Lepiej juz umówić sie za kase za demontaż z góry bo jak im się zejdzie 10 h to wyjdzie ci tyle samo co za samo obszycie ;)

sirtrojan
7th-April-2011, 16:23
Panowie z bąblami na desce - można kupić deseczkę w dobrej cenie i samemu ją wymienić. Znalazłem na ebayu:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2003-t-07-INFINITI-FX35-FX45-DASH-PANEL-NO-AIRBAG-/280652346597?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item41582ef4e5

panpierog
26th-April-2011, 19:58
dzięki za info, jestem na etapie ogarnięcia tego tematu, lecz mam problem z wysyłką z USA. jacob mi nie odpisał, a kolege z USA akurat musiała porzucić żona :( . Może ktoś planuje cos pilnie zamówić na dniach. Oczywiście za fatygę kogoś w USA zapłacę, ponieważ jest to oczywiste. Łożysko bije już potwornie, a polski salon jak zwykle 300% marży. Dzięki za info

p.s.
może założyć osobny topik do bieżących zamówień z USA. Ktoś kto by sie tym mógł zająć na miejscu masowo słał do Polski to czego każdemu brakuje i oczywiście otrzymywał za to stosowne wynagrodzenie. Dla każdego będzie dobrze.

sirtrojan
26th-April-2011, 20:03
piasty wyhaczysz za 470 PLN na allegro
rok gwarancji

sirtrojan
26th-April-2011, 20:09
panie pierogu ciężko z czasem na wysyłki i doskonale rozumiem kolegów ze stanów ze powoli wycofują się z propozycji pomocy.
Pieniędzy z tego nie ma ( jak są to niewielkie) zabawy i jeżdżenia po pocztach, pakowania/przepakowań, łączenia paczek, wypełniania kwitów i czekania w kolejce od groma.

Lepiej już chyba znaleźć sprzedawce zapytać sie czy mozna od niego zabrac wlasnym transportem i wysłac do niego Polamer albo Doma po poczkę.

panpierog
27th-April-2011, 20:45
zgadzam się z tym, aczkolwiek jeżeli ktoś będzie robił zamówienie z USA mógłby dać info w osobnym topiku. Dla niego wyjdzie taniej-wysyłka, a dla osoby w USA, która jest już w to zaangażowana -większy zarobek za czas.

p.s.
jutro poszukam tych piast, ostatnio jak patrzyłem kosztowały chyba 800 zł. W salonie krzyknęli 1000 zł. Do tego potrzebuje jeszcze końcówki drążków :( - też były drogie jak patrzyłem 2 miesiące temu, ale jutro znajdę chwilkę i obadam całe allegro.

dzięki za pomoc.pozdrawiam

sirtrojan
27th-April-2011, 20:48
co do końcówek to na alle cos ok 220 PLN sztuka.

nie wiem ile w salonie bo nie dzwonilem ale np. łączniki stabilizatora wahacza i gumy wyszły w podobnej cenie jak na alle. Trzeba wiec zapytać.

panpierog
28th-April-2011, 23:27
może ktoś będzie kiedyś szukał to podaje:
ceny z salonu:
piasta ok.950 zł
końcówka jedna ok. 330 zł

jutro prześledzę całe all i podzwonię. Będę mocno szukał tej osłonki skrzyni biegów, o której pisałeś w innym topiku. Moja konsola do zmiany biegów wymaga upiększeń. Ubytki i wgniecenia od kluczy albo czegoś innego zostaną wypełnione i wszystko pokryte folią . Patrzyłem, że carbon extra wygląda do czarnych skór, nie wiem jak z rudymi sobie poradzi, ale znów gołego srebrnego nie zrobię, ponieważ mija się to z celem ulepszeń :)

sirtrojan
29th-April-2011, 12:43
obudowę gałkę do konsoli najlepiej zamówić nową ze stanów - cięzko bedzie z używka bo z reguły sprzedawana jest w komplecie z konsolą.

Co do samej konsoli - niedługo przetestuje nową opcję zmiany jej wyglądu więc nie wyrywaj się :)

panpierog
1st-May-2011, 20:50
Zdradź chociaż tajemnicę o co chodzi, ponieważ 4 maja miałem zostawić auto na tydzień właśnie w tym celu.

Jeżeli chodzi o piasty pisałeś, że na allegro są za 500 zł. Zgadza się ale ten sam gość sprzedaje za 500 i za 1000.
wersja za 500 zł "Nowa..." http://moto.allegro.pl/piasta-lozysko-przod-infiniti-fx-35-45-fx35-fx45-i1562935867.html
wersja za 1000 zł "Nowa Oryginalna" http://moto.allegro.pl/piasta-lozysko-przod-infiniti-fx-35-45-fx35-fx45-i1545394267.html

gość jest "dobry", w tej aukcji za 500 już nie ma jego motta "NIE KUPUJ TANICH PODRÓBEK POSTAW NA JAKOŚĆ ORYGINAŁU !!" - :) :)

To moja pierwsza mechaniczna naprawa w FXie . Chyba nie ma sensu pakować się w zamiennik z chin , ktoś wie jakiej jakości są te zamienniki?

panpierog
25th-September-2011, 17:54
Mój FX dopłynął z Florydy, więc jak nam wiadomo we wcześniejszych rocznikach często na desce rozdzielczej występowały pęcherzyki . Postanowiłem obszyć ją od nowa w profesjonalnym zakładzie. Skóra oczywiście czarna lecz zmieniłem nitkę identyczną jak kolor siedzeń - rudy ryc :) Wszystko wyszło zaje... ale po 3 tygodniach na desce rozdzielczej w okolicach centralnego głośnika znów skora zaczęła delikatnie się odklejać (małe zmarszczki ). Zdenerwowany podjechałem do firmy, która sie tym zajmowała, oczywiście zdemontowali i podkleili ją od nowa - tydzień na słońcu i znów to samo. Sprawę mam otwartą ponieważ owa firma ku dobrej renomie proponuje obszycie od nowa ale pytanie czy znów się to nie stanie???? Może ma na to wpływ szyba, która przepuszcza promienie??? Sam nie wiem i oni też nie wiedzą, obszywają dużo aut i nigdy nigdzie nie mieli takiego zjawisja. Powiedziałem im, że przed zrobieniem tego od nowa zapytam na forum, bo jest to pracochłonne i jak ma znów się tak stać...

Poniżej fotki (zmarszczki widać na ostatniej fotce)

http://lacoste24.pl/foto/infinity/DSC00440.JPG

http://lacoste24.pl/foto/infinity/DSC00439.JPG

http://lacoste24.pl/foto/infinity/DSC00448.JPG

http://lacoste24.pl/foto/infinity/DSC00442.JPG

http://lacoste24.pl/foto/infinity/DSC00441.JPG

sirtrojan
25th-September-2011, 18:00
bardzo fajnie to wygląda chociaż kierownice też mogłeś pociągnąć. W sumie koszt juz niewielki.
Co do marszczenia/odklejania - nie wiem, nie znam sie.

panpierog
25th-September-2011, 22:35
kierownica poleci teraz z drugim podejściem :)

panpierog
25th-September-2011, 22:36
dziwna sprawa, wydaję mi się, że cos nie tak może być z szybą, ale szukam dowodów podobnych u innych ...

slepy62
25th-September-2011, 23:02
Nie wiem czy to coś pomoże - ale jeżeli marszczy się ponownie w tym samym miejscu - sprawdź co jest w tym miejscu pod deską...
może przyczyna tkwi w różnicy temperatur.

Muszę przyznać że super wygląda taka obszyta decha

sirtrojan
25th-September-2011, 23:51
moze po prostu za bardzo sie nagrzewa i klej puszcza - w sumie dobrze ze obszyles w lato to od razu sie wysypało . Gdybyś to zrobił w zimę mogliby się wypiąć na reklamacje np po wakacjach.

Nurtuje mnie jednak jedna sprawa - jak to jest z poduszką pasażera. Widzę tam generalnie gruby szew - i zastanawiałbym się czy poducha się przebije :/
tak czy inaczej wygląda kozak.
Ile cię kosztowała taka robota jeśli to nie tajemnica?

seba79
26th-September-2011, 03:46
Wyglada wspaniale swietna robota ,a z tym marszczeniem skory w tym miejscu ,to jakas temperatura chyba sie tam wytwarza nato wyglada, umnie w sumie 2007 rocznik wlasnie po lecie pojawily sie pechezyki delikatnie.

panpierog
28th-September-2011, 08:06
myślę i myślę co zrobić, mam dwa rozwiązania, jedno to szycie od nowa (firma weźmie to na klatę, ale wiem, że jak znów się tak stanie to wyrwą mi serce chyba :) ) , albo rozwiązanie dwa jakie proponowali, wmontują tam jakiś inny materiał na to równomierny po dwóch stronach w kolorze carbonu jak dół, który zmieniłem z fajną osłonką na głośnik. Na pewno będzie to wyglądało spoko bo oni wiochy nie zrobią lecz.... ja tam widzę prawdziwą skórkę i w tym jest problem :(

. może jakiś extra super klej, który wytrzyma większe temperatury, którę gdzieś pod spodem mogą się wytwarzać. Może znacie jakieś kleje które radzą sobie z największymi temperaturami ?

bolek
28th-September-2011, 09:30
Popytaj jakiegoś przedstawiciela firmy Wurth o produkt "K+D" (klej + szczeliwo). Trwale elastyczny i ma bardzo dobrą przyczepność. Tylko nie wiem czy akurat tutaj znalazlby zasosowanie...

sirtrojan
5th-October-2011, 16:43
jak by ktoś chciał zobaczyć na "żywo" o czym mowa:

http://www.youtube.com/watch?v=53lD1H-ernk&feature=related

seba79
6th-October-2011, 00:38
Te wzody to jak pryszcze myslalem ze moje auto jest jakies wyjatkowe wydanie i ominie mnie ten problem ale niestety pecherzyki sie pojawily i umnie,coto za spaprana robota z ta deska przez infiniti,mysle ze powinni to wymieniac w ramach reklamacji darmowo ,ciekawe jak by tak zlozyl pozew przeciwko nim z tego powodu czy by obeszedl sprawe.

sirtrojan
6th-October-2011, 02:42
jak bedziesz w serwisie to pokaż bomble. wymieniaja na gwarancji bo to kicha dla producenta.

seba79
6th-October-2011, 05:19
Zgadza sie trzeba im to pokazac ,nastepna wizyte mam w serwisie planowana za 3000 mil ,chyba gdzies okolo lutego 2012 spodziewam sie zrobienia tego milarza.

seba79
12th-October-2011, 17:52
Wiec temat udalo sie zalatwic zadzwonilem do servisu powiedzialem ze pojawily sie pecheze na desce ,w ramach gwarancji wymienia mi.Zostawie im auto jak bede prowadzil do servisu oleje wymieniac.

kamil3737
22nd-August-2020, 18:31
Witam
Ja to robiłem dwa lata temu w Radomiu .Znalazłem na necie i wysłałem deskę a potem przysłali naprawioną. Ponoć można też auto zostawić ale ja miałem za daleko.Wykończyli zamszem. Wygląda super i nic się nie dzieje. Zapłaciłem ok 800 . Znalazłem na google maps opinie mają bardzo dobrą i nie tak drogo. oto link

1443214433

sirtrojan
22nd-August-2020, 20:11
Co ty pierdzielisz za głupoty.
Napisałeś ze jesteś z radomia i oni tez z radomia ale ze masz za daleko.
Słaby spam - jak chcecie sie zareklamowac napiszcie jak ludzie do admina.