Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Odcina paliwo w zakrecie?

stef
22nd-June-2013, 12:51
Wczoraj podczas szybkiego wjazdu i zjazdu z ekspresowki ( dlugi zakręt w prawo ) odcielo mi na chwile paliwo. Po wyjechaniu na prosta poczułem szarpniecie, myslalem ze jakiś system mnie przyhamowal ale nic na desce nie mrugalo, zdarzylo się tak 2 razy w podobnych okolicznościach. W baku było ok. 1/4 paliwa. Czy ktoś spotkal się z podobnym objawem? Będę jeszcze probowal z pelnym bakiem aby potwierdzić moje przypuszczenia.

Lee
22nd-June-2013, 13:50
Z pełnym bakiem na bank Tobie tego nie zrobi... próbuj :) ... na pewno są przegrody w zbiorniku, lub pompa paliwa jest po prawej stronie zbiornika i podczas zakrętu w prawo, siłą rzeczy, paliwko pomyka na lewo :becky: ... reasumując - nie wchodzić w dłuuuugie zakręty z jakąś, tam małą ilością paliwa, lub posiadać go wypełnionego Pb ;)
Pzdr.

Tomek g35c
22nd-June-2013, 14:34
W Infi są dwa zbiorniki... po obydwu stronach przeniesienia napędu na tylną oś... przelało paliwo do tej bez pompy... lol

slepy62
22nd-June-2013, 16:01
Wczoraj podczas szybkiego wjazdu i zjazdu z ekspresowki ( dlugi zakręt w prawo ) odcielo mi na chwile paliwo. Po wyjechaniu na prosta poczułem szarpniecie, myslalem ze jakiś system mnie przyhamowal ale nic na desce nie mrugalo, zdarzylo się tak 2 razy w podobnych okolicznościach. W baku było ok. 1/4 paliwa. Czy ktoś spotkal się z podobnym objawem? Będę jeszcze probowal z pelnym bakiem aby potwierdzić moje przypuszczenia.

1/4 zbiornika - to ponad 22 litry,
odcięcie paliwa w sytuacji szybkiego pokonywania zakrętów - to zagrożenie stabilności - więc wątpię żeby taka była przyczyna
jesteś pewny że nie zadziałał przypadkiem ESP lub IBA - bo objawy mogą być podobne, utrata mocy czy brak/spowolniona reakcja na pedał gazu, samoczynne podhamowanie, ... ?
jeżeli faktycznie odcięło paliwo - zgłoś to do serwisu - to bardzo niebezpieczne...
jeżdżę często i dużo w góry, często szybko, bardzo długie łuki to norma, nieraz na rezerwie i nie zdażyło mi się żeby odcinało paliwo...

stef
22nd-June-2013, 22:31
dziś mniej więcej ta sama trasa ( kolejni znajomi chcieli żeby przewieźć :) ) , z pelnym bakiem i już nic się nie dzialo. dziś nawet było szybciej, ale to auto się trzyma! mysle ze to była kwestia paliwa, może było mniej niż 1/4 ale cos około. bardzo szybko zasieg spadl do zera, ale po paru minutach spokojnej jazdy powrocil do ok. 100 km. fakt ze takie zachowanie może być niebezpieczne, chociaż odcinalo dopiero po wyjściu na prosta, bo w przewodach jeszcze było paliwo. tak czy inaczej przy malej ilości paliwa nie uzywac pelnego g-force :)

Lee
23rd-June-2013, 08:25
Sprawdziłbym pompę paliwa... nie wiem ile tam rurek/wężyków wychodzi z pompy, ale może któryś jest zapchany, lub coś nie teges ;)