PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Nierówna praca silnika na biegu jałowym.

korzen
8th-October-2013, 17:09
Witam serdecznie.

Niedawno kupiłem mojego FX35. Auto jest w fajnym stanie, ale ma mała irytującą mnie przypadłość. Do sedna. Samochód na biegu jałowym (wolnych obrotach) lekko kolebie. Nie jest to mocne, aczkolwiek zauważalne. Jest tak zarówno na Pb jak i LPG (na gazie czuć to bardziej). Tak jakby troche wypadał zapłon. Obroty nie falują. Na wyższych obrotach jest wszystko ok. Ładnie ciągnie, nie przerywa. Wydaje mi się, że troche dużo pali. Trasa do 110-120km/h z bardzo lekką nogą to 11,7l/100km LPG. Miasto dynamicznie 23l/100km. Może to wartości normalne, tego nie wiem. Podejrzenie mojego mechanika to cewki zapłonowe. 3 szt sa zamiennikami i powiedział mi, że nie przylegaja idealnie. Więc cewki to pierwszy podejrzany. Tylko dlaczego auto nie przerywa na wyższych obrotach, nie krztusi sie itp?? Drugi podejrzany to katalizatory. Dobiega halas na biegu jałowym z ich środka, więc są wypalone. Tu sugestia z innego zródła iż to może powodować ww. zachowanie auta (dziwna praca na jałowym plus duże spalanie). Mój mechanik twierdzi za to, że to nie katy. Nie świeci sie check engine ani service engine soon. Wg niego dopóki sterownik/sondy nie wyrzuca błedów nie mają one na to wpływu. I bądz tu mądry... Co wy o tym sądzicie??
Auto po serwisie. Nowy olej, filtry, świece NGK Laser LPG. Auto po odebraniu z warsztatu chodziło zdecydowanie lepiej (nie kolebał). Po tygodniu jest jak wcześniej...
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

Pozdrawiam
korzen

Lee
8th-October-2013, 17:35
Myślę, że przepustnica jeszcze do przeczyszczenia, gdzies jest na forum jak i co w owym temacie robic, żeby babola nie strzelić.. nie napisałeś kolego, czy na ciepłym, czy tylko zimnym to robi, czy też obojga problem dotyczy... jest tego dużo, czyli rzeczy odpowiadajacych za taki stan, który opisujesz, czyli nierówna pracę, więc z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że przepustnica nie była czyszczona...
Pzdr.

korzen
8th-October-2013, 17:51
Dzięki Lee. Czytałem o czyszczeniu przepustnicy i definitywnie się tym zajme ASAP. Wydaje mi się jednak, że to nie przepustnica. Obroty nie falują... Auto ma objaw i na zimnym i na ciepłym, bez rożnicy.

Pozdrawiam
korzen

BAJZEL
8th-October-2013, 18:58
czyszczenie przepustnicy jest banalnie proste ... robilem...opisywalem ... i nawet nic nie zepsulem :D tzn prawie nic :)

korzen
8th-October-2013, 19:17
Spoko ogarne temat jak tylko będę miał wolną chwile i dam znać. Narazie odrzuciliśmy opcję katalizatorów. Ponieważ auto nie wyrzuca błędów i zachowuje się tak samo zarówno na ciepłym jak i zimnym. Wg chlopakow w US jeżeli byłyby to katy na zimnym powinno to nie wystepować. Zostają cewki. Problem z tymi trzema, które mam załozone jest taki, że są za dlugie ok 5mm te "buty" ktore nachodzą na świece. Juz wiem, ze byly rozne długości prawdopodobnie do róznych modeli fx/g/murano/350z. Sprawdze, czy da się przełożyć but z pasującej cewki na nie pasującą. Jezeli tak zamowie z US orygionalne "buty" w cenie 60zł szt. Jezeli cewki są zamienniki, bądz nei da się przelożyc końcówek (butów) bedę się zastanawiał czy kupić używki czy nowe. Czy ktos jest mi w stanie sprawdzić czy te cewki http://allegro.pl/infiniti-g35-g-35-350z-cewka-cewki-zaplonowe-i3556665835.html będą pasowaly do naszych FX? Nr cześci sie zgadza, tyle ze koncówki sa rożne (ten nr na samym dole na zdjęciu) ale nikt ich nei podaje w nr części. Wg sklepu z którym rozmawialem nr części po VIN to 3103g 2448 AL 615. Tylko co z dalszą liczba?? Może to własnie nr owego buta?? Generalnie koszt nowego oryginalu z US to 330zł szt. Nie chciałbym wydac 1000zł na coś co jest ok. Jeżeli ktoś może pomóc z nr części mając dostęp do EPC będę wdzięczny.

Pozdrawiam
korzen

Witam maly update. Po wymianie 3 cewek, ktore byly jakimis marnymi zamiennikami (nie mialy nawet nr czesci, producenta nic??!!) i czyszczeniu ukladu paliwowego srodkiem BG44K (profilaktyka, ze wzgledu na LPG) problem praktycznie zniknal :) Auto chodzi o niebo lepiej i nie kuleje juz tak. Jeszcze tylko czyszczenie przepustnicy (nikt tego nie robil jeszcze jak mniemam) i reset wolnych obrotow zgodnie z instrukcja na forum... Zostala jeszcze regulacja i serwis LPG. Jestem umowiony na jutro. Mam nadzieje, ze w koncu znajde chwile na cykniecie jakichs fotek i pochwalenei sie moim fifirifi na forum :) Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie sugestie...

Coobcio
8th-November-2013, 13:23
Jak masz wersję amerykańską to ona pracuje na za ubogiej mieszance i tak już będzie z tymi wolnymi obrotami że będzie na nich wypadać zapłon... :D
Jak masz gazik to poproś gazowców coby troszkę podlali wolne obroty, na jakiś czas to pomoże nim ECU się Zaadaptuje.