Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Sondy lambda/ oxygen sensors

korzen
27th-October-2013, 17:35
Witam,

Przymierzam się do wymiany sond przed katalizatorem. Tych w kolektorach. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy dam radę dość z kanału od dołu? Czy czeka mnie rozbieranie wszystkiego od góry? Jakie narzędzia są potrzebne? Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
Korzen

Wiec na obecna chwile temat odpuscilem. Dostep od dolu sredni, da sie dojsc ale musialbym miec glebszy kanal i specjalny klucz do sond 22. Zwyklym kluczem od dolu ciezko by bylo. Co do dostepu od gory, to troche rozbierania jest. Od strony kierowcy jest bez problemu. Sciagamy dolot i sonde widac. Gozej ze strona pasazera. Tam, juz jest bardzo ciasno... Temat odlozony na obecna chwile. Poczekam na katalizatory po jdzie wszystko na raz.
Pozdrawiam

Tomek g35c
27th-October-2013, 20:31
A po co je wymieniać ??
Coś nie tak ??

Max
28th-October-2013, 21:24
z reguły padają katalizatory - po 100-150 t.km. Sonda nie ma jednak konkretnego przebiegu gwarancyjnego i rzadko pada. Sprawdź przed wymianą, czy faktycznie musisz je wymieniać. Nie ma co z góry przepłacać. Można tego dokonać tylko w serwisie Nissana/Infiniti łączem diagnostycznym Nissan-Consult (zwykłe EBD nie rozpoznaje tych sond). Sprawdzą napięcia, itp, a przy okazji sprawdzą katalizatory (szybkość wyrównania sinusoidy na wykresie i inne parametry). Tam są 2 czujniki tlenowe na wejściu i 2 sondy szerokopasmowe na wyjściu.
Ja ostatnio sprawdzałem ten układ w serwisie (120 zł) i okazało się, iż sondy mimo znacznego przebiegu działają prawidłowo - zaś zużyte katalizatory wymieniłem ok. 50 t.km temu.

pozdrawiam -
Max

korzen
28th-October-2013, 22:49
Auto chodzi na za bogatej mieszance. Czulem to i potwierdzil to mechanik analiza spalin. Jest na bogato, ale jeszcze w normie. Sondy wymieniam, bo 2 razy wyrzucilo mi SES. Kody bledow 1271 i 1281, czyli zly sklad mieszanki, za co odpowiedzialne sa sady na kolektorze wydechowym (te przed katalizatorami). Moze za bardzo sie tym przejmuje, ale wole wymienic wszystko na poczatku i miec spokoj. Katalizatory brzecza. Auto ma na liczniku 67tys mil, czyli ok 105tys km, do tego ma gaz juz pare lat. Wiec mniemam, ze sa do wymiany. Za sklad mieszanki odpowiadaja sondy przed katem, te za sygnalizuja "nieprawidlowy" sklad spalin i nie maja wplywy na AFR. Poprawcie mnie jezeli jestem w bledzie.

Tomek g35c
29th-October-2013, 00:09
Ja bym sond nie ruszał...
Mapa spalania nowa i katy out...
wystroić na większą moc i się w katy nie pchać... będzie brzmiał lepiej... ;)

korzen
29th-October-2013, 00:33
No ale mapa spalania nowa masz na myśli jakiś custom soft? Strojenie to już musiałbym iść w inny komputer. Chociaż przyznam, ze patrząc na przyrosty i Krzywe jakie uzyskales są bardzo kuszące. Tylko cena no i podróż do wwy. Zreszta najpierw to muszę doprowadzić go do ładu. Modzic będę pózniej :)
Btw pikne auto twoje G35.

Tomek g35c
29th-October-2013, 08:33
Wcale nie trzeba nowego kompa Osiris robi robotę a mapę trzeba zrobić dobrą od zera...
Są w kraju spece od VQ35DE co ogarniają to perfekcyjnie...
Poczytaj na G35Driver forum tam masz opisane jak to ogarnąć...

BTW dzięki w imieniu mojego G35c :)

grabba
29th-October-2013, 09:34
Tak, jak pisze Tomek, seryjny komputer w Infiniti jest w pełni programowalny - umożliwia nawet wgranie 5-ciu map, które można zmieniać w trakcie jazdy przyciskami tempomatu. Oczywiście komputer trzeba odblokować - koszt samego odblokowania to $300 + koszt strojenia.

korzen
29th-October-2013, 11:11
Panowie, ale kusicie :) Kupowanie UpRev nie ma sensu. Wole podjechac do wwy i oddac auto do Coobcio Garage. W sumie 2tys to sporo i nie wiem czy lepiej nie zainwestowac najpierw w wydech (kolektory i cala reszta) i pozniej bawic sie w strojenie. Chciaz z drugiej strony mozna to robic pozniej i dawkowac przyjemnosci sukcesywnie :) Obecnie to trzebaby by auto shamowac i napisac mape pozadnie na Pb i LPG. Pomysle o tym... Niestety najpierw musze doprowadzic auto do takiego stanu, zeby mozna bylo o tym myslec. Jak narazie dalej nie rozwiazalem do konca problemu nierownej pracy na biegu jalowym. To moj pierwszy kontakt z VQ35DE, wiem jednak ze cos jest nie tak... No nic bede walczyl. A co do sond to juz kupilem razem z cewkami z auta o przebeigu 21tys wiec jak sa to je wrzuce. Musze poczytac na forum ztki czy jest tu jakis ogarniety mechanik od VQ35DE w okolicy, bo na wycieczki do Warszawy w obecnej chwili nei mam czasu niestety.

grabba
29th-October-2013, 12:15
Odblokowanie komputera wiąże się z zakupem licencji na Osirisa na Twój konkretny samochód - kupujesz to raz, a sama licencje leży na serwerze UpRev i każdy tuner ma później do niej dostęp za free. Jeżeli nie kupisz licencji wcześniej i pojedziesz do Coobcio Garage to i tak zapłacisz te $300 za licencje na Osirisa i odblokowanie kompa. W moim przypadku miałem już licencję kupioną razem z kompresorem i Kuba z Coobcio Garage po podłączeniu się do serwera UpRev pobrał moją licencję za darmo.

korzen
29th-October-2013, 12:51
A czyli to dziala w ten sposob. Dzieki za info :thumb: Czyli koszt strojenia to ok 2k zl, plus $300 za odblokowanie kompa? Troche jest... Zobaczymy... A czy na seryjnym ECU mam mozliwosc korekcji skladu mieszanki?? Czy komputer caly czas bedzie dazyl do okreslonego AFR bazujac na odczytach sond?? Skad generalnie bierze mi sie zly sklad mieszanki??

Tomek g35c
29th-October-2013, 14:22
Na seryjnym ECU wgrywasz Osiris i robisz nową mapę z wyprzedzeniem zapłonu i składem mieszanki... jest możliwość zaprogramowania 5 map... ;)
Na pytanie o składzie mieszanki nie odpowiem aż na tyle się nie znam... :)
Ale ten kto będzie stroił to na pewno będzie wiedział co robi...

grabba
29th-October-2013, 17:58
Czy komputer caly czas bedzie dazyl do okreslonego AFR bazujac na odczytach sond?? Skad generalnie bierze mi sie zly sklad mieszanki??

Komputer Nissana w uproszczeniu działa mniej więcej następująco:

* jest zdefiniowana macierz A wartości wzorcowych AFR
* jest zdefiniowana macierz B dawek paliwa,
* komputer dla zadanych obrotów oraz wciśnięcia pedału gazu wybiera z macierzy B dawkę paliwa, wylicza AFR i porównuje z wartością wzorcową z macierzy A. Na tej podstawie stara się korygować skład mieszanki w górę lub w dół w przedziale +- 25%.

Cała zabawa polega na tym, aby zdefiniować tak macierz B, aby korekta, którą robi komputer była bliska 0%. Jeżeli komputer ma złe odczyty z czujników, to zaczyna wariować i robić duże korekty dawek paliwa (ale zawsze w granicach tych 25%).

To co napisałem powyżej wywnioskowałem z tego co udało mi się zobaczyć podczas mojego strojenia. Nie mam pojęcia o reszcie - wyprzedzeniu zapłonu itp.

Na seryjnym ECU można modyfikować wszystkie parametry, które służą do wyliczenia składu mieszanki oraz wyprzedzenie zapłonu i pewnie masę innych parametrów, które mają wpływ na pracę silnika.

korzen
29th-October-2013, 18:23
grabba wielkie dzieki za rzeczowa odpowiedz. Korekty na poziomie +-25% to duzo. Czyli na logike, jezeli odczyt z sond jest taki, ze sklad mieszanki ecu nie jest w stanie skorygowac korekta na poziomie tych 25% to wyrzuca blad skladu mieszanki. Dokladnie tak sie dzieje u mnie... Auto chodzi na bogato, czyli podejrzewam, ze juz jestem bliski wartosci granicznych korekty. Wystarczy niewielka neiprawidlowosc i wyrzuca blad. Zaobserwowalem, ze blad wyrzucilo mi raz jak auto przelaczylo sie na gaz i od razu je zgasilem (podjechalem pod przedszkole). Jak zapalilem nierowno chodzil na gazie i wyrzucil blad. Nastepnym razem jak stalem w korkach. Wydaje mi sie ze podlewa w szczegolnosci na jalowym. Czy naprawde jestem w bledzie obarczajac wina sondy??
Co do modyfikacji parametrow na seryjnym ECU masz na mysli po wgraniu Osiris??

grabba
29th-October-2013, 18:45
Co do modyfikacji parametrow na seryjnym ECU masz na mysli po wgraniu Osiris??

Tak. Ale to wygląda trochę bardziej skomplikowanie. Zawodowi tunerzy mają licencję Tuner Pro i kupuję licencje na samochody w paczkach po 10 sztuk. Taka licencja kosztuje $300. Ty możesz sobie niezależnie za te $300 też kupić licencje (którą tuner może wykorzystać za free), ale nie będziesz miał możliwości strojenia, a jedynie wgrywania obrazów pamięci FLASH komputera oraz podglądu podstawowych parametrów silnika. Opcje są więc następujące:

a) jedziesz na strojenie i człowiek, który ma licencję "tuner pro" kasuję Cię ekstra $300 za wykorzystanie 1 licencji ze swojej puli licencji - taka licencja jest na serwerze UpPrev i każdy kolejny tuner ma do niej dostęp za darmo,
b) kupujesz licencję na swój samochód podstawową za $300, ale sam sobie nie postroisz, bo soft na to nie pozwala - tuner może Twoją licencję wykorzystać do strojenia za free
c) płacisz $700 za licencję na samochód i soft do strojenia.

Całlkiem niegłupio sobie to wymyślili ... płacisz za możliwość strojenia samochodu $300 i możesz to robić sam (po dokupieniu softu) lub dowolny tuner, który ma soft. Płacisz tylko raz per samochód.

Tomek g35c
29th-October-2013, 20:45
Więc ja płacę a inni korzystają lol
Taki żart...

Można też ustawiać szybkość skrzyni biegów przy automatach... mój tuner nad tym pracuje...
wtedy np ustawiasz jeden program (mapę) na 1/4 mili i na każdym biegu ciągnie do maks obrotów przy których jest optymalna moc...
Możesz też zrobić mapę dla żony prędkość max np 110 km/g i obroty max 4500... spalanie spada itd

korzen
29th-October-2013, 20:53
Tak to juz wiem przewertowalem temat na nissanklub. Zastanawia mnie jedno. Skoro licencja dla tunera to koszt $300 na 10 aut, to mialby prawo bytu rabat na grupowe strojenie :) Palci $30 za auto w tym momencie jak dobrze rozumie? W sumie $700 za soft plus licencje to nieduzo... Tyle, ze wolalbym to zlecic fachowcowi. Czy te 2tys w coobcio to juz cena z licencja? Mozecie kogos polecic na slasku kto ogarnia temat?

Tomek g35c
29th-October-2013, 21:01
Popytam i odpowiem... co do Śląska... na pewno ktoś tam jest ale do Coobcia to nawet z Czech wpadają się stroić... lol
Dam znać jakby co... soon

korzen
29th-October-2013, 21:03
Spoko wielkie dzieki..

mooth
29th-October-2013, 21:27
Można też ustawiać szybkość skrzyni biegów przy automatach... mój tuner nad tym pracuje...

A czy da się coś zrobić z wolnym kickdown'em? Chodzi mi o to ze jadąc np 80km/h automat jedzie na 5 oszczędnie a gdy chce przyspieszyć to muszę czekać 2-3s aż zrzuci 2 biegi w dół. Czy może u mnie jest coś nie tak?

LOKTONG
29th-October-2013, 21:33
u mnie tez tak jest, za dlugo sie czeka na zmiane :( jezdizlem kiedys skrzynia DSI inna bajka tam mechatronic ma w kolejnosci bieg w gore i bieg w dol i od reki zmienia w ta strone w ktora informuje perdal gazu, jednak to inna bajka

korzen
29th-October-2013, 21:35
Sprobujcie wcisnac pedal energicznie do podlogi. Ja zawsze jak potrzebuje szybkiej redukcji wchodze w opcje tiptronic, ktora dziala calkiem przyzwoicie.

LOKTONG
29th-October-2013, 21:38
tak to racja, sam zauwazylem ze tiptronic dziala duuuuzo szubciej

mooth
29th-October-2013, 21:43
Tiptronic działa fajnie, ale czy częste używane nie wpływa złe na skrzynie?

korzen
29th-October-2013, 21:46
A dlaczego mialoby zle na nia wplywac? Czy sygnal do zmiany biegu dochodzi do sterownika z komputera czy od kierowcy zadna roznica. Na duzy plus jest mozliwosc hamowania biegami.

LOKTONG
29th-October-2013, 21:54
Korzen bravo za avatara ;) wkoncu widacz ze masz te INFI tylko czemu uciales mojego hihi ??

korzen
29th-October-2013, 21:55
Hehe bo twoj wisi w postach ponizej badz powyzej :D Nie chce zeby sie twoj rudzielec zbytnio opatrzyl na forum :)

LOKTONG
29th-October-2013, 22:01
chcesz powiedziec ze za duzo sie tutaj udzielam ;)
FOTEL !! kto rozwali brak programowania fotela !!!!!!!!

korzen
29th-October-2013, 22:06
Dobra koniec mnie tu off topu. :focus: czy ktos jest w stane potwierdzic, ze wymiana sond lambda na kolektorach moze skorygowac sklad mieszanki??

grabba
29th-October-2013, 22:29
Skoro licencja dla tunera to koszt $300 na 10 aut

Nigdzie tak nie napisałem. $300 kosztuje licencja na samochód - jest przypisana do konkretnego samochodu. Być może tuner w pakiecie ma trochę taniej, ale na pewno nie jest to 30$ :)

Chodziło mi o to, że nie ważne, czy licencje kupi tuner, czy kupisz ją sobie sam, to później nieważne, gdzie pojedziesz z samochodem na strojenie, to już nie będziesz drugi raz ponosił kosztów licencji - o ile tuner posiada Osiris w wersji Tuner. Osiris łączy się przez internet z serwerem UpRev i sprawdza, czy dla danego samochodu jest już opłacona licencja.

Ciekawe jest to, że ja kupując licencję Osirisa dostałem również kabel do podłączenia PC do samochodu. Licencja oprócz na serwerze UpRev jest zapisana też w tym kablu - czyli teoretycznie mógłbym z samym kablem pojechać do tunera, który jeżeli miałby Osirisa w wersji Tuner i bez podłączenia do netu używając mojego kabla mógłby stroić mój samochód.

A co kosztów, to skontaktuj się z Kubą i z nim się dogadaj.

sirtrojan
29th-October-2013, 22:44
do offtopa - klepnij dwa razy pedał gazu zamiast wciskać go do podłogi. Efekt ten sam i dużo szybciej.

mooth
30th-October-2013, 13:44
do offtopa - klepnij dwa razy pedał gazu zamiast wciskać go do podłogi. Efekt ten sam i dużo szybciej.

Dzis to testowalem i dziala szybciej niz wcisniecie do podlogi ale tylko o 1 bieg w dol mi zrzucal , u Ciebie tez tak jest ?
ale za to pobawilem sie tiptroniciem i auto jest duzo zrywniejsze :) szkoda tylko ze brak manetek przy kierownicy bo te biegi trzeba dosyc szybko zmieniac

Coobcio
4th-November-2013, 18:37
Koszt licencji na 10 aut u UpReva to 2500 $ daja rabat bo pojedyncza kosztuje 300... ps. Poza sondami lambda tymi pierwszymi szerokopasmowymi największą role w skladzie mieszanki odgrywa przeplywomierz powietrza, sugerował bym go podmienic od kolego klubowicza co wiadomo ze ma sprawne auto.

korzen
4th-November-2013, 20:42
Coobcio dzieki za odpowiedz. Przeplywke czyscilem i nic to nie zmienilo. Stawiam na sondy, poniewaz 2 razy wyrzucilo mi wlasnie ich blad. Czy zly sklad mieszanki moze byc powodem tego, ze auto trzesie na biegu jalowym?? Tak jakby troche wypadal zaplon... Nie przerywa, wkreca sie normalnie. Czy jezeli podmienie przeplywke, auto od razu powinno zaczac chodzic rowno?

Coobcio
5th-November-2013, 00:52
Tak jest jak jest za uboga mieszanka to występuje efekt wypadania zapłonu - słychać odgłosy pchykania z wydechu i jakby trzęsie się silnik.
Także może się tak dziać jak układ zapłonowy jest w kiepskim stanie i nie dopala się idealnie mieszanka.

korzen
5th-November-2013, 11:22
No wlasnie z tego co wiem u mnie jest za bogata mieszanka. Przynajmniej tak twierdzil gosciu od gazu. Robil diagnoze jakims utesterem OBD i analize spalin. Raczej nie mozliwe, zebyu sie pomylil. Uklad zaplonowy odpada raczej. Wymienilem wszystkie cewki i swiece. Czy przy za bogatej mieszance tez moga byc takie symptomy?? No i skoro seryjnie ECU ma korekcje skladu mieszanki +-25% dazac do zadanego AFR, czy mieszczac sie w tych korektach te symptomy sa mozliwe? Pytam bo od 2 tygodni blad sie nie pojawia... Z gory dzieki za pomoc.

Coobcio
8th-November-2013, 13:26
By musiało być strasznie zabogato by był efekt wypadania zapłonu i towarzyszył by temu czarny dym wydostający się z rury wydechowej :D

korzen
21st-November-2013, 12:58
No i mam problem... Ponieważ mój mechanik nie mial czasu, zostawiłem auto w innym "polecanym" warsztacie. Staneło na tym, że przy odkręcaniu sondy mechanik urwał gwint w kolektorze. W kolektorze jest więc dziura... Albo wymiana kolektora, albo spawanie, ale na aucie się nie da. Pan mechanik mówi, że nei ma czasu i potrwa to 2 tygodnie.... Do tego straszy, że pewnei pourywają się śruby kolektor>głowica. Czy mogę jakoś zaślepić ta dziure i jechać autem do swojego mechanika???

LOKTONG
21st-November-2013, 14:02
Korzen mowilem przyjedz do mojego magika, ku..... masz teraz problem, pewnie niczym nie zaslepisz, tylko laweta

korzen
21st-November-2013, 14:28
Stary gdybym wiedzial... Ten też był z polecenia... Szkoda gadać. Oddaje auto do mojego mechanika do Bielska. Problem w tym, że to 70km. Dojade?????

LOKTONG
21st-November-2013, 15:24
nie mam pojecia, zadzwon do tego swojego mechanika, spytaj jego

korzen
21st-November-2013, 15:41
On mówi, żebym jechał... Inny mówi, że lepeij nie.. Bądz tu mądry...

LOKTONG
21st-November-2013, 16:02
Dobra dzwonilem do swojego - mowi ze ta dziora beda szly spaliny z ogromna temperatura
Wiec mowi ze musisz wiedziec na co wychodzi ta dziora, jezeli gdzies w spod auta to mozesz jechac zdejmij oslonki plasikowe i lecisz, jesli gdzies jest w strone na jakis plastik to mozesz sie zapalic tak mi powiedzial. Co do naprawy tego to mowi ze mozna wyciac dziore i wspawac tuleje w dobranym gwincie sondy i bedzie po sprawie,ale mowi tez ze nie ma auta przed soba wiec nie gwarantuje ze bedzie to takie proste.

korzen
21st-November-2013, 17:36
Spoko Krzychu wielkie dzięki. Auto juz jest pod domem :) Dziura zaslepiona... Jezdzi jak wcześniej, ba nawet lepiej bo chodzi na LPG lol W weekend pojade zostawić auto do Bielska do mojego mechanika. Wymieniam sondy i zobaczymy. Kolektor do odratowania, urwal sie tylko ten pierscien z gwintem w ktory wkrecona jest sonda. Jak nie to kupie bo uzywki sa tanie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Dla potomnych, z odłączoną sondą można jezdzić :D

LOKTONG
21st-November-2013, 18:18
heh, bravo a odwage
Dzialaj i robimy spotkanie