PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Spadające obroty

grabba
3rd-February-2014, 00:08
Cześć, od jakiegoś czasu zdarza się, że przy niskich prędkościach i odpuszczeniu gazu spadają mi obroty do 500 i zaraz wracają do normy. Denerwuje to podczas jazdy w korkach.

Efekt widać na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=jIvimSJm2L8 ok 0:30 - 0:40 i 1:30 do końca.

Poczytałem trochę i sugerowano problemy z podciśnieniem. Fakt, że zmienialiśmy przewód podciśnienia, żeby podłączyć BOV, ale zamieniłem przewód podciśnienia na oryginalny i nadal problem występuje. Przepustnice czyste.

Zauważyłem, że zdarza się to, gdy silnik jest już rozgrzany. Wcześniej obroty ładnie się trzymają.

Ma ktoś z Was pomysła, co można jeszcze sprawdzić?

Lukasz
3rd-February-2014, 10:37
Nie wiem czy w G37 jest jak w G35, ale pomaga kasowanie położenia przepustnicy i nauka wolnych obrotów.

P.S. Czemu się świeci SES?
Wysłane z Nexus 5

korzen
3rd-February-2014, 12:13
Najpierw odczytaj kod błędu. świeci Ci Check Engine, więc kod prawde Ci powie. Napisz jaki masz kod błędu to będziemy dumać. To może być wszystko, od nieszczelniości układu dolotowego, przez przepływke po regulacje wolnych obrotów czy adaptacje przepustnicy...

sirtrojan
3rd-February-2014, 13:15
pewnie cos z SC. CO do spadających obrotów jakoś mnie to nie martwi - nie schodzi z obrotów na wolnych tylko przy zejściu z wyższych.

grabba
3rd-February-2014, 13:45
Kody odczytałem i były tylko błędy od katalizatorów. Teraz mam wstawione emulatory i check się już nie zapala. Mam wrażenie, że problem występuje, gdy konwerter się ślizga. Czyli dodajemy gazu, konwerter nie jest zablokowany (jakby w manualu wciśnięto sprzęgło) i zaraz po puszczeniu gazu nadal konwerter nie jest zablokowany. Przy wyższych prędkościach problem nie występuje. Gdy silnik jest zimny, to też tego nie zauważyłem.