Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : poszukuje oleju

mooth
11th-June-2014, 19:51
Witam , zbliza mi sie wymiana oleju i w zwiazku z czym znalazlem test uzytkownika forum

http://www.infinitiscene.com/forum/threads/19069-I-am-using-Shell-Rotella-5w-40-T6-oil

Poleca on Shell Rotella 5w-40 T6 do mojego silnika lecz jest on dostepny tylko w USA,

Czy jest ktos w stanie polecic mi rowniez dobry olej 5w40 ? zalezy mi na spadku poboru oleju.
Do tej pory jezdzilem na olejach Mobil.
Moze jakis Motul lub rownie dobry innej marki

korzen
11th-June-2014, 21:35
Wiesz co ja zalalem kiedys Motula do Prelude i jak wczesniej shella nie brala, to motula zaczela spalac... To bardzo dobry olej, ale dosc zadki i do silnika ktory bierze olej bym wybral cos innego... Polece standardowo Valvoline 5W40-5W50/Shell Ultra 5W40/Mobil1 5W50 (teraz na takim latam)... Rotella ma dobra jakosc do ceny, co nie znaczy, ze jest lepsza niz nasz helix ultra w mojej opini. Ja bardzo dlugo uzywalem wlasnie shell helix ultra 5w40 i bardzo sobie go chwalilem... Dobry olej, za rozsadne pieniadze :thumb:

sirtrojan
11th-June-2014, 21:46
sam nie znalazłem oleju który zmniejszyłby ubytki oleum.

Jaki by nie był trzeba pilnować poziomu i tyle.

Z II strony mooth na twoim miejscu jeśli tego nie zrobiłeś zacząłbym od wymiany pompy oleju.
Podobno w 45 sie zużywa i nie trzyma ciśnienia = tak jak w przypadku Gizma zatarcie panewki+remont silnika.

LOKTONG
11th-June-2014, 22:32
Wiesz co ja zalalem kiedys Motula do Prelude i jak wczesniej shella nie brala

Kris ja tez mialem prelude ;) to poza konkursem

Ja mam teraz mobil 1 10w40 i poziomu pilnuje jak oka w głowie bo zawsze cos trzeba dolac.

korzen
11th-June-2014, 22:44
No ja ostatnio cwiarteczke tez dolalem ;) Tak profilaktycznie... Co do 10w40, to wolalbym lac wlasnie dobry 10w40 niz 5w30... Mobil 1 jest :thumb: Zreszta twoj silnik ma sporo nalatane a chodzi idealnie...

mooth
11th-June-2014, 22:47
A to musze spać Gizma o więcej szczegółów na temat pompy.
Co do sprawdzania stanu to weszło mi to w nawyk ale nie chce mi się dolewać co 1k km, ostatnio byłem we Włoszech, łącznie 4 tys km i 4 litry oleju. To nie zbyt ciekawe. Myślę również o remoncie silnika, podobno wymiana pierścieni pomaga, a chciałbym mieć to auto jak najdłużej to możliwe gdyż ciężko o v8 w tak ładnej budzie :)

BAJZEL
11th-June-2014, 23:32
Ja teraz kupiłem motul 5w40 x-clean zobaczymy co z tego będzie tylko, że mój silnik bierze prawie nic... Kocham go... heh
Ale jakby się uparł to do 3,5 litrowy naszych silników producent zaleca 5w30 i każdej firmy sugerowane oleje tez są 5w30 motul ma spory wybór zerknij na stronę motyla każdy olej ma fajny opis
Wysyłane z mojego SM-G350 za pomocą Tapatalk 2

korzen
12th-June-2014, 10:24
BAJZEL podeptaj go troche to lyknie ;) To nic zlego, ze troche pije oleju wrecz dobrze... Hondy zawsze biora, bmw M tez... Nawet infiniti ma w instrukcji, ze jak uleju nie ubywa to trzeba sie zglosic do serwisu bo cos nei teges... 1l na 1000km to troche za duzo na moj gust, ale to zalezy od stulu jazdy i warunkow eksploatacji auta... No i konkretnego egzemplaza oczywiscie...
mooth jak silnik ladnie chodzi, to ja bym wymienil pompe oleju, skontrolowal stan panewek i smigal dalej... Remont to lekko 10tys+ a co fabryka skladala to fabryka... Moze pic olej przez zuzyte uszczelniacze np albo masz wyciek... Ja bym pochopnej decyzji nie podejmowal bo koszta sa spore...

Napac
12th-June-2014, 10:35
Ja przejechałem 12 tys km, w tym czasie dolałem około 2 litrów ( jeździłem na 5w30). Teraz zalałem 5w40 Castrol i zobaczę czy wynik będzie podobny..

BAJZEL
12th-June-2014, 10:38
Korzen zaufaj ze deptam go tak jak trzeba a ilości ubywajace są znikome w sumie ostatnio 7k km między wymianami i olej cały czas był między max a min dokładnie w połowie wiec bez dolewki i hula tak jak powinien...
A z deptaniem to po mieście jeżdżę z funem wiec jak wspomniałem spalanie pod 20 l/ 100 km

BAJZEL
12th-June-2014, 10:39
Ale ja jestem a ra cz ej byłem mało w domku i w sumie kobieta go turla po ulicach hehe ale teraz to się zmieni hehehe

grzesiek
12th-June-2014, 11:14
U mnie też trzeba dolewac olej ale dzięki Bogu nie tak jak w moim wcześniejszym aucie avensis że po około 3 miesiącach znikał cały olej z silnika

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

korzen
12th-June-2014, 11:43
Ja wam po wiem tyle, ze teraz jeszcze nie wiem czy bede dolewal bo dopiero przelatalem niecale 1000km od kiedy mam auto z nowym serduchem. Narazie dolalem 250ml bo olej jest tak czysty, ze nie moglem sprawdzic pozadnie stanu lol Wydawalo mi sie w polowie, wiec dolalem cwiartke profilaktycznie... Sugestia mechanika byla, by nie schodzic poziomem ponizej polowy (tak 3/4 zeby bylo). Nie wiem, chyba wole zeby bral troszke :) Moj stary silnik to byl szrot zmielony w srodku i chodzacy nierowno a oleju NIE BRAL WOGOLE!! Przez pol roku nie dolewalem ani kropli i nie ubywalo... A silnik skonczyl jak skonczyl i gladzie mialy rysy. Wiec ja tam wole, zeby troche wypil (oczywiscie w granicach rozsadku) dla swietego spokoju...

Lukasz
12th-June-2014, 12:20
Zamiast zmieniać producentów i typy oleju, najpierw wymieniłbym zawór PCV. Jeśli jest niesprawny może powodować większe zużycie oleju.

Wysłane z Nexus 5

mooth
12th-June-2014, 13:53
Dzieki za pomoc, prawdopodobnie niedlugo odwiedze Coobcio to zobaczymy co da sie z nim zrobic :)

BAJZEL
12th-June-2014, 14:25
no i sa jeszcze 2 czujniczki ciśnienia oleju ... one tez potrafią sączyć a szczególnie ten przy filtrze oleju ... ale to pewnie byś widział ja zauważyłem minimalne pocenie i przy okazji musze ten czujniczek wymienić :) ale to spokojnie z czasem przy okazji :)

ArtPol74
12th-June-2014, 14:48
Zamiast zmieniać producentów i typy oleju, najpierw wymieniłbym zawór PCV. Jeśli jest niesprawny może powodować większe zużycie oleju.

Zgadza się, w Mazdzie 6 3.0 często tak bywało. Chyba niektóre japońce tak mają.

Johnny
15th-April-2016, 08:49
dopisze sie do tematu...dzis chce zmienic olej w swoim fx45... przebieg 150 tys km.

mysle nad motul 5w40 moze byc? wczesniej zalany 5w40 ale jaki dokladnie nie doczytalem na kartce

dewon7
15th-April-2016, 10:22
Napisz do kolegi Czarnepaliwo. On Ci zaproponuje odpowiedni olej. Jak używam Penrite 10 Tenths Premium 0w50 plus dodatek Archoil AR9200

Johnny
20th-April-2016, 15:13
rozmawialem w serwisie Infiniti z zaprzyjaznionym mechanikiem i pytalem w sumie tylko o fx45.. to wyraznie powiedzial ze norma jest branie oleju przez ten silnik wiec nie ma sie czego obawiac ze trzeba dolewac