Zobacz pe?n? wersj? : VDC + Slip (trakcja) od czego zacząć.
atomboy
21st-July-2014, 13:16
Na desce wyświetla mi się VDC + Slip zastanawiam się od czego zacząć aby spróbować uporać się z usterką możliwie najmniejszym kosztem. Płyn Hamulcowy jest ok, klocki również nie wyglądają na zdarte poza tym komp chyba inaczej by to sygnalizował? (brake)
Geometria wszystkich kół jest ok.
Na kompie nie pokazuje błędów nie wiem czy właśnie tak powinno być.
korzen
21st-July-2014, 16:53
Czym diagnozowales samochod?? Blad musi byc zapisany w komputerze. Zmien warsztat lub narzedzie do diagnozy. Wystarczylo uzyc "szukaj" i podpiac sie pod istniejacy temat zamiast zaczynac nowy. http://www.ifans.pl/showthread.php?3515-Infiniti-FX35-Service-Engine-Soon-VCD-Off-SLIP-proba-o-pomoc&highlight=slip Przyczyn moze byc co najmniej kilka, wiec najpierw diagnoza i odczytanie bledow.
Powodzenia
atomboy
23rd-July-2014, 12:57
obd2 bluetooth + pcmscan nie pokazuje bledu. Jaki program polecasz?
Podpialem tez obd2 po kablu efekt ten sam. Nie sa to jakies najdrozsze obd2 ale tez nie te po 14 zl ;)
korzen
23rd-July-2014, 13:01
Ok, czyli blad nie jest zapisany w centralce silnika. Potrzebujesz urzadzenia diagnostycznego, ktore ma mozliwosc polaczenia sie modulami ABS-SRS... To juz wyzsza szkola jazdy niestety. Na pewno Nissan Consult, wiem, ze tez interfejs Bosch to potrafi (mi kasowali SRS jak gazownik cos namieszal). Pozostaje Ci przejechac sie po okolicy i popytac eketromechanikow. Interjejs musi miec do wybotu Infiniti i twoj model. Wybieranie nissanan murano czy 350z pozwoli sie polaczyc tylko z centarlka silnika... Bez diagnozy komputerowej to wrozenie z fusuf niestety...
atomboy
24th-July-2014, 12:14
Dzięki wielkie! w takim razie działam dalej, dzisiaj podjadę do jakiegoś zakładu może akurat będą mieli narzędzia.
Będę informować na bieżąco.
Schirru
24th-July-2014, 14:28
a nie zapowietrzylo sie cos? np pompa abs albo którys z zacisków? ew moze którys z czujników abs przyśniedział albo sie zabrudzil? cos takiego sie u mnie kiedys wydarzyło.
Boloński
24th-July-2014, 15:21
U mnie zdarzyła się taka sytuacja 3 tygodnie temu. Wyskoczyło na desce VDC + SLIP. Na początku się wystraszyłem, ale po godzinie pojechałem na myjnię i obficie obmyłem auto karcherem i problem zniknął na dobre. Okazało się, że jazda po terenie lotniska + parkowanie na mokrym trawniku/błocie, prawdopodobnie zapchały mi zaciski/czujniki, etc. Wystarczyło umyć auto. Spróbuj, może się uda :)
pawell31
24th-July-2014, 20:01
Przyciski na kierownicy działają? Jak jest uszkodzona taśma to też wyświetla się slip i vdc off
atomboy
25th-July-2014, 01:05
byłem u 6 elektromechaników i żaden nie miał narzędzia do mojego modelu jak zdążę to pokrążę jeszcze jutro.
Przyciski na kierownicy działają dobrze jedynie co nie halo to tylnia wycieraczka szyby nie włącza się muszę przepatrzyć bezpieczniki (który to będzie?), na myjni byłem już aczkolwiek nie skupiałem się jakoś mocniej na kołach.
Odpalę jutro swoją myjkę i dobrze postaram się wypłukać ewentualny syf, potraktuję też zaciski szczotką.
Jutro przetestuję na drodze czy w ogóle ABS się włącza. Tak czy owak nie odpuszcze dopóki wszystkie kontroli
nie zostaną ujarzmione.
właśnie znalazłem...
http://www.ifans.pl/showthread.php?3729-szkoda-cakowita-w-fx-z-2006r-prosze-o-pomoc&p=37788#post37788
Schirru
25th-July-2014, 09:46
właśnie znalazłem...
http://www.ifans.pl/showthread.php?3729-szkoda-cakowita-w-fx-z-2006r-prosze-o-pomoc&p=37788#post37788
trochę to zmienia postać rzeczy... jakaś rzeźba może być.
atomboy
11th-September-2014, 21:29
Usterki usunięte, VDC slip off przestawiona kierownica i źle podpięte taśmy komp pokazywał 60' skrętu i stąd ten problem. Poprzedni właściciel nie dopilnował swojego mechaniora. Engine Check Soon również wyeliminowany. Na desce rozdzielczej w końcu spokój i ład.
Podzespoły sprawne wszystko dzięki Panom z .quattro-service.pl z Krakowa może się komuś przyda adres. Za całą usługę zapłaciłem też niedużo, czeka mnie jeszcze tylko wymiana mechanizmu tylnej wycieraczki i to w sumie chyba koniec.
zajac01
17th-September-2014, 11:18
Czy poza slip i vdc pojawiła Ci się także kontrolka brake? Dziś rano po przejechaniu zakretu pojawiły mi się te trzy kontrolki. Po wyłączeniu/włączeniu zapłonu brake zgasła. Reszta niestety nie...
sirtrojan
17th-September-2014, 14:05
Zajonc sprawdź płyn hamulcowy
zajac01
17th-September-2014, 14:32
No właśnie to jedyne jak myśle co sam sobie moge sprawdzić. Co prawda od początku zamiast hamulców są spowalniacze jak w każdym z oryginałami, ale może przez ubytek płynu pedał spowalniacza jest bardzo miękki i pózno bierze...
Już gra gitara :) postał 9 godzin pod pracą i uległ samo naprawieniu :)
Ale poziom płynu hamulcowego i tak sprawdze.
Grucha
18th-October-2014, 01:07
u mnie zapaliły się te kontrolki kilka tygodni temu - najpierw kilka razy mrugały, zapalały się na krótko i gasły, później paliły się ciągle... ale ja miałem niski poziom płynu hamulcowego, uzupełniłem i spokój
Na desce wyświetla mi się VDC + Slip zastanawiam się od czego zacząć aby spróbować uporać się z usterką możliwie najmniejszym kosztem. Płyn Hamulcowy jest ok, klocki również nie wyglądają na zdarte poza tym komp chyba inaczej by to sygnalizował? (brake)
Geometria wszystkich kół jest ok.
Na kompie nie pokazuje błędów nie wiem czy właśnie tak powinno być.
chelmik16
12th-November-2014, 21:19
Widze ze te objawy to standard w fx , ja miałem to samo tydzień temu i po dokładnym umyciu myjka cisnieniowa objawy zniknęły. Przyczyna moglo być ze kilka dni auto stało może doszło jakieś błoto i gotowe.