PDA

Zobacz pe?n? wersj? : świecące się VDC off i SLIP

Olaf
21st-November-2014, 16:18
Cześć,
Mam kłopot z VDC.
W tym tygodniu 2 razy po odpaleniu auta zapaliły się kontrolki VDC OFF i SLIP. Wciskanie przycisku nie pomogło. Wyłączyłem auto i odpaliłem jeszcze raz, ale też bez efektu. Dopiero przejechanie kilku km, zgaszenie i ponowne odpalenie spowodowało, że kontrolki zgasły.
Czy ktoś miał taki problem i go rozwiązał??
Znalazłem post, w którym kolega pawell31 pisał:
"U mnie przez zepsutą taśmę w kierownicy nie działa kontrola trakcji i wyswietla sie slip i vdc off" ale nie wiem o jaką konkretnie taśmę chodzi.

Dodam, że w poniedziałek wymieniałam świece (przy okazji - wyraźnie przyjemniej odpala na irydowych :) ), olej, filtry i paski, ale to nie powinno mieć znaczenia. Natomiast 3 tyg. temu zainstalowałem kierunki w lusterkach i tak myślę, że może coś poluzowałem przy przeciąganiu kabli do kostki... Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Olaf

korzen
21st-November-2014, 16:32
Przyczyn moze byc wiele. Sprawdz na poczatek poziom plynu hamulcowego i stan klockow. Moze byc tasma w kierownicy (w mercu tak bylo, ze po wymianie np zawieszenia trzeba bylo skalibrowac system), moze byc czujnik ABS... Blad bedzie zapisany w pamieci, wiec warto podjechac gdzies na diagnostyke...

Olaf
21st-November-2014, 17:42
Dzięki za podpowiedzi.
Płyny były sprawdzane, tarcze i klocki wymienione miesiąc temu.
Zadzwoniłem do kolegi mechanika i podejrzewa, że to może być akumulator. A mój jest od nowości, czyli ma już 8 lat, także wymiana i tak mu się należy... Tylko teraz dylemat co kupić :)

korzen
21st-November-2014, 17:57
Ja wymienialem ostatnio (centra chyba), ale mimo ze poprzedni umieral nie bylo zadnych problemow z kontrola trakcji... Niestety watpie, ze to wina akumulatora. Ja wzialem 65Ah i prad rozruchu bodajrze 640A...

Olaf
22nd-November-2014, 13:54
Wymieniłem wczoraj akumulator na boscha, akurat taki był w hurtowni... No i pojeździłem dziś robiąc zakupy od sklepu do sklepu, czyli sporo było startów i wszystko dobrze. Zobaczę co będzie w najbliższych dniach.
Ale po wymianie aku pojawiło się jedno pytanie - otóż żeby wyjąć aku zdemontowałem osłonkę z wlotami powietrza bezpośrednio pod szybą - taka na pół szyby. I przy zakładaniu zauważyłem, że pomiędzy tą osłoną a tą na drugiej połowie szyby, której nie demontowałem, jest przerwa, jak na zdjęciu:

http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/673/WFzVlh.jpg

Przeszukałem silnik i podłogę w garażu i nie znalazłem żadnej dodatkowej zaślepki, także chyba tak było... Czy ktoś z właścicieli FX mógłby spojrzeć jak to u niego wygląda?

Pozdr.

Olaf
27th-November-2014, 13:21
No niestety zapaliły się znowu, ale po ponownym odpaleniu silnika zgasły. Znowu...
Coś słabo szukałem na forum za pierwszym razem, bo teraz widzę, że temat się przewijał - brudne czujniki ABS, przepływki, przewody ABS...
Jak zdiagnozuję co jest u mnie, to się podzielę wiedzą.

Tomek g35c
28th-November-2014, 09:19
Czujnik ABS...
umyj dobrze samochód i popatrz czy nie ma błotka... później czujnik sprawdź... też kiedyś mi się tak stało...
Po umyciu i coś tam dotknięciu przez kolegę mechanika temat się zakończył... i nigdy nie powrócił...

Olaf
28th-November-2014, 09:45
Dzięki za podpowiedź. Tak też zrobiłem wczoraj - nie wiem gdzie dokładnie są te czujniki, ale zakładam, że jak potraktowałem myjką klocki, tarcze i okolice gdzie mi się tylko udało dość, to musiałem na nie trafić :) A na razie kontrolki siedzą cicho...

Olaf
9th-December-2014, 14:23
Niestety kontrolki wróciły. W związku z tym mam pytanie - czy trzeba odłączyć czujnik ABS? Trochę bałem się demontować czujnik także przeczyściłem tylko magnetyczny pierścień na piaście i przez kilka dni było OK... Ale już nie jest. :( A jeżeli trzeba go odłączyć, to czy na coś trzeba uważać?
Help.

korzen
9th-December-2014, 15:31
Jakie w koncu bledy pokazuje komputer? Moze czujniki ABS sa ok, a masz np zle ustawiona geometrie, albo poszla tasma w kierownicy... Najlatwiej jak odczytasz bledy...

Olaf
9th-December-2014, 17:10
słusznie... Próbowałem to wcześniej zrobić pedałologią, ale nic mi nie wyszło. Podłączę się u znajomego i napiszę co wyszło.

korzen
9th-December-2014, 19:11
Metoda "pedala" lol to TYLKO diagnostyka silnika.. Jest jeszcze kasowanie poduszek, ale diagnostyka systemow SRS tylko kompem... I to jakims sensownym... Te podstawowe lacza sie tylko z modulem silnika...

Olaf
10th-December-2014, 14:39
Metodą "pedała" to chyba przez rurę wydechową?! :cenzura: :eyebrows:

Mam kod błędu - pochodzi z ESP, nr C1142 , opis: czujnik ciśnienia - przerwa/zwarcie

Jakieś pomysły?

korzen
10th-December-2014, 15:19
Ok jak przeczysciles czujniki ABS, sprawdziles poziom plynu hamulcowego i stan klockow, proponuje sprawdzenei uziemienia w tylnych lampach. Czy swiatla STOP dzialaja wszystkie? Moze byc problem z zarowka, albo masa od stopu... Albo guzik/wlacznik pod pedalem, zerknij. Kiedy byl wymieniany plyn hamulcowy?? Jak dawneij niz 2 lata temu to sugeruje wymiane... Jak z tego nic nie pomoze, wymiana czujnikow cisnienia serwa. Sa dwa przedni i tylny. Nr czesci z tego co widze odpowiedznio 47240-AL500 i 47240-CA020...
Powodzenia!

Olaf
10th-December-2014, 15:50
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
No tak - uziemienie tylnych lamp, to takie oczywiste, że z tego powodu pali się czujnik VDS lol
Ale skoro coś takiego może być źródłem problemu, to dodam, że niedawno wymieniłem żarówkę cofania - była ledowa, ale nic nie oświetlała. Zwykła W16W świeciła mocno, ale nie wyglądała :). Także kupiłem ledową T16, ale o porządnej mocy. Może ona coś "zakłóca" w instalacji...
Płyn hamulcowy pewnie nie był wymieniany ostatnio przez poprzedniego właściciela, także to zrobię. Zresztą z pozostałymi płynami autka.

maxs
14th-February-2015, 20:31
Witam
Mam podobną sytuację z vdc off i slip, zaświecają się najczęściej przy hamowaniu i jeszcze do tego przy ostrzejszym hamowaniu zapala się na chwilę brake, tylko takie dolegliwości są przy minusowych temperaturach lub przy chlapie, od dwóch dni jest spokój bo się zrobiło cieplej :) teraz to tylko pozostało zaświecanie się brake przy ostrym hamowaniu. Mechanik sprawdzał w kompie i wyszło mu przerwa-zwarcie chyba od czujników. Zastanawiają mnie te światła co wspominał korzen, bo zdarzyło mi się że przy odpaleniu auta jak włączyłem kierunkowskazy to mrugały przez chwilę z prędkością światła :) jakby jakieś zwarcie było, ale po chwili się uspokoiło. Czy wogóle zwarcia w lampach bądź instalacji mogą mieć wpływ na zapalanie się vdc, slip itp? Olaf rozwiązałeś problem u Siebie?

Olaf
15th-February-2015, 13:51
U mnie temat się skończył po zrobieniu 2 rzeczy (zrobiłem je jednocześnie także nie wiem która pomogła) - wymieniłem żarówkę cofania, o której piszę wyżej na zwykłą (ta ledowa nadawała się do instalacji CANowych, dlatego w ogóle ją podejrzewałem) i mechanik zresetował mi błąd. Obstawiam, że to raczej reset pomógł. Tyle, że moje objawy były nieco inne, bo kontrolki zapalały się jedynie przy starcie silnika. Powodzenia.

Napac
15th-February-2015, 15:24
Miałem tez ten problem ze 3 tyg temu, przy hamowaniu 3 kontrolki, brake-vdc-slip. Wymieniłem klocki przód i tył na nowe + wymiana płynu hamulcowego. Od tamtej pory spokój :-)

maxs
16th-February-2015, 00:08
Miałem tez ten problem ze 3 tyg temu, przy hamowaniu 3 kontrolki, brake-vdc-slip. Wymieniłem klocki przód i tył na nowe + wymiana płynu hamulcowego. Od tamtej pory spokój :-)

A robiło Ci się tak niezależnie od pogody? bo u mnie trzeci dzień jest spokój nawet już brake się nie zapala (upały od kilku dni :)) a i czy podpinałeś go do kompa i zczytywałeś błędy?
Olaf dzięki na info...

grzesiek
16th-February-2015, 00:24
Miałem to samo co Napac i również po wymianie klocków, tarcz i płynu jest spokój.

Napac
17th-February-2015, 11:45
Maxs, nie wiem czy pogoda miała się jakoś do tego ale na pewno było dużo śniegu, przy mocniejszym wciśnięciu pedału hamulca zapalały się te kontrolki, wszystko znikło po wymianie :)

2 dni temu po przekroczeniu 100k mil pojawiło się service engine soon, po podłączeniu do kompa pokazał się błąd U1000, wykasowałem i się nie zapala nic już

korzen
17th-February-2015, 13:10
Napac obstawiam problem z masa... U1000 to problem polaczenia na szynie CAN, lub uszkodzone ECU... Lub wlasnie problem z masa :) Przeczysc na wiosne polaczenia i bedzie git :thumb:

Napac
17th-February-2015, 13:34
Dzięki Korzeń :) sprawdzę to w wolnym czasie i przeczyszczę .

maxs
21st-February-2015, 18:24
Uff kontrolki zgasły :) z tego co obczaiłem to płyn hamulcowy był na zimno ciut nad minimum no i przy hamowaniu się świeciło vdc off slip i brake ale jak się rozgrzały hamulce to już było ok (poziom płynu w zbiorniku się na rozgrzanych podnosił), dolałem płynu na max i spokój...

korzen
21st-February-2015, 22:10
Tak na marginesie, to plyn hamulcowy wymienia sie co 2 lata, wiec pamietajcie przy co drugim/czwartym serwisie ;)