PDA

Zobacz pe?n? wersj? : jak przekonać się do infiniti fx?

nokia62
8th-April-2015, 23:27
Witam
drodzy forumowicze nie wiem od czego zacząć
planuje zakup suv-a i mam dwa typy porsche cayenne s/turbo bądź fx35/45
obecnie jeżdżę mocną V8 audi full opcja (webasto/solar/pneumatyka itp) i chciałbym aby następne moje auto też było bardzo dobrze wyposażone tylko które wybrać z tych dwóch znając wady i zalety tych modeli
żona chcę fx-a
ja hmn... nie wiem jak przekonać się do infiniti nigdy nie miałem japończyka

co was drodzy forumowicze przekonało/zauroczyło że wybraliście właśnie fx-a?

pozdrawiam

kmn
8th-April-2015, 23:33
nokia62 a jeździłeś już którymś z ww?

nokia62
8th-April-2015, 23:53
porsche 3.2 bo ma znajomy ale to jest jakaś porażka
jako pasażer u kolegi loktong
a teraz planuje się umówić z kolega borys69

kmn
9th-April-2015, 00:49
I prawidłowo. Musisz wsiąść, pojeździć i sam stwierdzisz w jakim aucie Ci lepiej:) żadne zachwalanie chyba nie ma sensu.

nokia62
9th-April-2015, 10:17
dokładnie kolego kmn - masz całkowitą rację tylko że ja nie jestem w 100% pewny czy chce zmiany gdyż żadne z tych dwóch aut nie robi WOW na mnie
a tylko zmienić bo zmienić to nie wiem muszę to jakoś ogarnąć może rzucić monetą....

Piotr_FX
9th-April-2015, 11:16
Rozważasz Cayenne MK1? Wersja przed liftem po prostu mi się nie podoba, zbyt wyłupiaste oczy ma z przodu.... Co innego po lifcie, ale to już wyższy

a jakim modelem Audi jeździsz i dlaczego żona chce zmieniać?

korzen
9th-April-2015, 11:40
Co do Cayenne, to zgadzam sie z powyzszym... Jest strasznie brzydkie. Do tego niepoprawnie wrecz oscentacyjne... Za porsche przemawia lepiej wykonany srodek (ale obszycie deski skora w FX robi robote :thumb:) i wlasciwosci jezdne. Chociaz watpie, zebys w SUVie je wykorzystal, bo juz FX prowadzi sie naprawde bardzo dobrze. Do tego osiagi. Za FX nietuzinkowosc, nie jest wulgarne aczkolwiek robi wrazenie (w pozytywnym znaczeniu), nieporownywalnie tanszy serwis i koszta utrzymania. Jest ich za to niewiele (mowa o 1 gen) i ciezko znalezc cos naprawde ladnego (szczegolnie jak ma byc niemalowany to sie radze uzbroic w cierpliwosc ;)).
Ja tez kupujac swojego mialem do wyboru Cayenne, ale juz za wyglad odrzucilem go od razu... Kwestia gustu i w czym sie lepiej czujesz :)

dewon7
9th-April-2015, 13:24
Swego czasu też się zastanawiałem nad Cayennem ale po rozmowie z jednym gościem który zajmuje się naprawą m.in Cayennów dałem sobie spokój.
Jeśli już zastanawiasz się nad Cayennem to tylko wersje poliftowe w którzy zostały wyeliminowane wszystkie wady m.in plastikowana magistrala wodna która w starszym modelach pękała. Wymiana na aluminiową to koszt 3000-4000 pln na dzień dobry.
Trafić zdrowy egzemplarz nie jest łatwo - podobnie jak z FX'em.
O wyglądzie nie mówię bo jak korzen napisał - kwestia gustu. Mnie osobiści bardziej pasuje FX i takiego też szukam :)

nokia62
9th-April-2015, 14:16
aktualnie śmigam a6c6 avant 4,2 lpg

można powiedzieć że koszta naprawy cayenne i fx sa porównywalne mowa o v8

nie ukrywam że chciałbym V8 ale wizja remontu czekającego w krzakach w obu modelach trochę nie daje mi spokoju
i racja że porsche fajne ale może 10 lat temu
fx jak mówicie nietuzinkowy wyjątkowe i mało tego jest

wracając do tego czy malowany czy nie to bez przesady, wiadomo że auto ma już swoje lata i mogło mieć jakieś przygody grunt żeby nie robiło czterech śladów i było dobrze zrobione/poskładane

jutro jestem umówiony z borys69 to będę wiedział co i jak

a czy w fx były montowane webasta?

Piotr_FX
9th-April-2015, 15:13
ztcmw to nie było wersji z webasto, a nawet jak były to raczej nie licz, że znajdziesz w Polsce. Obyś dobrego sporta trafił, a przynajmniej z pakietem tech.

nokia62
9th-April-2015, 18:00
to muszę się zacząć uczyć :-)

slepy62
9th-April-2015, 23:21
ztcmw to nie było wersji z webasto, a nawet jak były to raczej nie licz, że znajdziesz w Polsce. Obyś dobrego sporta trafił, a przynajmniej z pakietem tech.

Wbasto może założyć serwis :infi: - tylko koszta nie są małe - o ile się nie mylę webasto ma Stef

Pytanie podstawowe to - czy szukasz FX I i czy II generacji - bo jeśli chodzi o II gen. (FX50) to jeszcze nie słyszałem żeby ktoś się skarżył na usterkowość tego silnika

A z Korzeniem się nie zgodzę (wyzywam na pojedynak na grillu lol ) - poza tym w PL jest dużo więcej I generacji ściąganiętej z USA niż II genaracji - już obojętne skąd
a komu się która bardziej podoba - to już rzecz gustu...

Natomiast jeżeli zależy Ci na pneumatyce/komfortowym zawieszeniu - zapomnij o INFINITI - tu masz tylko sztywne albo SPORT - czyli... jeszcze sztywniejsze lol

nokia62
9th-April-2015, 23:32
dziś wertuje cały dzień forum i można powiedzieć że teoretycznie jestem zdecydowany na infi fx45 bo jednak V8 to podstawa:) oraz autko musi się czymś odpychać :)
wyczytałem że zatarcie silnika które się zdarza nie powinno mieć miejsca gdy będzie odpowiedni olej czyli 5w50/10w60 i jeszcze profilaktyczna wymiana pompy oleju i sprawdzanie poziomu oleju w silniku - jeśli coś jeszcze to proszę o podpowiedź bo nie ukrywam że nie chciałbym się przesiadać na coś co nie jedzie :)
i celuje w I gen ewentualnie lift
dla mnie może być sztywno ale żona lubi jeździć komfortowo chyba że jakiś większy profil opony ...

stef
13th-April-2015, 10:04
Webasto można założyć w serwisie ale też w jakiejś zewnętrznej firmie i wtedy na pewno będzie taniej, chociaż wydatek i tak na pewno będzie spory. Dla mnie webasto jest nieodzowne, szczególnie w mroźne poranki, ostatnio używałem kilka dni temu.
Co do samego auta to zależy od budżetu, ale może wolisz się rozejrzeć za FX IIgen? Auto młodsze, można znaleźć krajowe, z historią serwisową, no i na pewno ciut szybsze.

nokia62
13th-April-2015, 22:08
niestety IIgen jest poza moim zasięgiem ;-(

atomboy
14th-April-2015, 01:18
mieszkasz w Piaskach koło Lublina? jeśli tak to uważaj bo byłem w Lublinie też szukać FX 45 i są owszem nawet był z LPG gościu w komisie robił pozytywne wrażenie i "osobiście przywiózł fxa" po oględzinach widać , że autko zza wielkiej wody a raczej po powodzi - poczujesz. Jeszcze kilka tygodni temu był na oto moto poszukam żebyś się nie naciął na ten syf.
Co do silnika piękny dźwięk, szkoda że mój odszedł do bozi ale za to będzie fajny stolik z niego. Bezwzględnie bierz ze sobą kompa, kabel i program albo kogoś kto ma sprzęcik - miernik lakieru i inne narzędzia zboczeńców nie ma co na piękne oczy i śliczne opowiastki. Rąbią na FXach tak samo jak na każdych innych autach. Na pewno też czytałeś miliony art. o tym jakie one są bez awaryjne to mity co potwierdzają fora :) powodzenia i postaraj się nie napalać wiem jakie to ciężkie do zwalczenia.

nokia62
14th-April-2015, 21:10
Piaski powiat Wieruszów
Wielkie dzięki kolego za info. Wiadomo że Infiniti to auto jak każde inne i trzeba się mieć na baczności zwłaszcza przed zakupem wymarzonego suv-a ;-)