Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Pytania o EX35

albercik
25th-June-2015, 15:30
Witajcie, to mój dziewiczy post na forum.
Mam kilka pytań do posiadaczy EX, szczególnie EX35. Mam okazję kupić EX35 jednak obawiam się o ilość miejsca dla pasażerów i wielkość bagażnika, tym bardziej że zamierzam założyć do auta gaz. Na tą chwilę mam Chevroleta CAPTIVĘ, a więc dosyć spore auto z dużym bagażnikiem, ale zawsze moim marzeniem było INFINITI, stąd chęć zmiany. A więc pytania:

1. Miałem okazję oglądać tylko wersję FX, a więc większą, dlatego nie wiem na ile miejsca jest w EX na butlę z gazem. Planuję założyć w koło zapasowe, tylko nie wiem czy jest podwieszane na zewnątrz, pod bagażnikiem czy znajduje się w bagażniku? Gdyby ktoś z Was mógł opisać lub wrzucić fotki to będę zobowiązany.

2.Miejsce dla pasażerów - czy faktycznie jest dosyć mało miejsca, jak to opisują niektórzy, czy spokojnie wygodnie zmieszczą się w tyle trzy normalne (do 180cm wzrostu) osoby?

Pytam ponieważ mam po to auto jechać sporo kilometrów, a jak już pojadę i technicznie będzie ok to nie chciałbym się rozczarować. Każda podpowiedź i sugestia mile widziane.

Buziaczek81
25th-June-2015, 17:21
Postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania:

1.Jesli chodzi o kolo zapasowe to jest w bagazniku razem z subwooferem wiec jak bedziesz chcial w to miejsce wlozyc butle to musisz zdemontowac subwoofer.Bagaznik na pierwszy rzut oka nie jest za duzy ale spokojnie mozna sie spakowac.

2.Co do miejsca ja mam 182 i spokojnie siadam nie dotykajac glowa podsufitki.Napewno jest troche mniej miejsca niz w FX.Ale spokojnie dwie osoby moga jechac.

Najlepiej jak bys porownal wymiary z dotychczasowym samochodem mial bys jakies rozeznanie.

slepy62
25th-June-2015, 22:31
Miejsce dla pasażerów - czy faktycznie jest dosyć mało miejsca, jak to opisują niektórzy, czy spokojnie wygodnie zmieszczą się w tyle trzy normalne (do 180cm wzrostu) osoby?

Długi czas zastanawiałem się nad zakupem EX'a, w końcu ze względu na coupetową ilość miejsca z tyłu w EX'ie, kupiłem FX'a - więc może nie powinienem się wypowiadać, ale...

co byś się nie rozczarował, poniżej moje uwagi:

1. o 3 osobach o wzroście 180 cm z tyłu - zapomnij - chyba że będą jechać jak przysłowiowe "śledzie"

2. Ja mam 184 cm i gdy ustawiłem sobie fotel kierowcy w EX'ie to moja Monisi mająca ok. 170 cm miała - że tak kolokwialnie powiem - niejaki problem z nogami na styk w oparciu - więc osoby o wzroście 180 cm będą jechały "z kolanami pod brodą"

Auto nie jest małe ale ... miejsca na tylnej kanapie jest niewiele więcej co w typowym coupe, więc wożenie dzieci - no problem, dorośli o słusznym wzroście - na krótkich trasach OK ale na dłuższych to duży dyskomfort...

Bagaznika nie oceniam - moim zdaniem -
jak się chce w miarę wygodnie jeżdzić w INFINITI w 4/5 osób i mieć dodatkowo dużo przestrzeni bagażowej
- należy kupić baksę i belki do relingów...

albercik
25th-June-2015, 22:47
Ad.1. Innego wyjścia jak demontaż koła i subwoofera w tym przypadku chyba nie ma? Jako alternatywa pozostaje montaż butli w bagażniku, ale to uniemożliwi wyjmowanie zapasu, więc najwyraźniej odpada. Captiva ma zapas na zewnątrz, podwieszony pod bagażnikiem, miałem nadzieję, że w EX jest podobnie, to ułatwia montaż butli. A może jest jeszcze jakieś rozwiązanie o którym nie wiem?

Ad.2. Czy znasz może wymiary bagażnika? Wiem z danych technicznych, że jest 125 litrów mniejszy w EX niż w Captivie , kolejno 340l i 465l. Po montażu butli trzeba będzie wozić ze sobą zapasówkę w bagażniku, więc znów odejdzie trochę miejsca.