Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Deska Rozdzielcza. FLOK vs OBSZYCIE??

korzen
19th-August-2015, 11:31
Witam,

Caly czas mam dylematy odnosnie deski. Po tym lecie, dostala juz takiego tradziku ze ciezko na to patrzec. Miala byc skora, ale juz sam nie wiem. Widzialem kilka zdjec i pasowanie niektorych elementow jest kiepskie. Bardzo fajnie wyszla deska u kolegi cosmo i juz bylem zdecydowany, ze w tym roku dokonam tam obszycia... Ale... No wlasnie dzwonil do mnie Jurek jakis miesiac temu i co?? Odlazi na srodku. Zas sciaganie deski i poprawki. Tak czytalem, to sporo osob ma wlasnie problemy z odklejaniem sie poszycia.
Stad moje dylematy...

Zaczalem wiec myslec o flockowaniu. Co mysliecie??? Jak waszym zdaniem bedzie to pasowalo do FX pierwszej generacji?? Flock ma ta zalete, ze moge nim zrobic wszystko. Lacznie z elementem/klapka magnetofonu i elementami kolo zegarka (mam tam wlozony ekran)...

Czekam na opinie :)

Z gory dzieki pozdrawiam.
korzen

dewon7
19th-August-2015, 12:40
Flockiem możesz zrobić wszystko i będzie to wyglądało super a już na pewno oryginalnie. Niestety flock ma jedną zasadniczą wadę - czyszczenie tego to masakra. Jeśli nie będziesz regularnie go czyścił to z czasem będzie wyglądał co najmniej średnio. Jak dla mnie wizualnie wygrywa flock ale praktyczniejsza będzie skóra

korzen
19th-August-2015, 12:46
No wlasnie flock daje mi duzo wieksze mozliwosci. Zrobilbym deske czarnym flockiem, konsole srodkowa szarym/stalowym albo odcieniem brazu... do tego pozniej mozna w ten sam kolor pojechac slupki, podsufitke i tapicerki w bagazniku... Wyglodaloby to moim zdaniem super! Kurcze chyba tez pojde w strone flocku... Po prostu nie bylem przekonany, czy to bedzie gralo z autem tego typu. Ale finalne zalozenia i tak sa na "sport look" (wydech, hamulce, w pozniejszym czasie gleba), wiec nie powinno to ze soba sie jakos klucic. Narazie dopiero robie wstepne plany... Dzieki za opinie :thumb:

Ologt
19th-August-2015, 12:58
Za bardzo nie wypowiem się co trwałości obszycia (obklejenia) deski skórą bo mam od maja dopiero ,choć największe upały wytrzymała a trochę grzało tego lata.Też miałem dylemat czy flockować deskę czy obszywać i cieszę się że kupiłem deskę obszytą prawdziwą skórą.Faktura skóry taka sama jak OEM deski,wszystkie krtatki,zaślepki etc. pasują idealnie i nic nie jest wypychane i co najważniejsze mam tylko jedno przeszycie a nie jak widziałem gdzieś ma foto pełno przeszyć czyli materiał składany z kilku, kilkunastu kawałków .Niezbyt mi się to podoba.Flock jest też fajny ale w autach typowo sportowych ale jak zrobisz wszystko w aucie tzn.deska (góra ,dół) ,konsola,tunel ,boczki wtedy ma to jakiś skład i ład. Ma to swoją też zaletę jak np.nie odbijanie światła w desce.Największy minus flocku to utrzymanie czystości ,chyba jeszcze nikt nie wymyślił nic takiego do czyszczenia tego, oczywiście próbują ludzie kompresorem ,jakimiś szczoteczkami antystatycznymi,na mokro ale nie daje to ogólnie użytkownikom satysfakcji .Problemem też są zarysowania na flocku,miałem w różnych autach flockowane elementy i sprawdza się tylko tam gdzie się go nie dotyka np.schowek żona torebką tak zrysowała że trzeba było oddać znów do flockowania.Największy argument flocku to chyba tylko że będzie taniej za samą deskę .
Oczywiście Twój wybór .

kmn
19th-August-2015, 14:33
korzeń ja mam skórą obszyte - poprzedni właściciel sobie obszył. U mnie w temacie są fotki ze środka ale mogę jeszcze kilka dorobić na zamówienie:) Jestem mega zadowolony, wygląda jak ori.

korzen
19th-August-2015, 15:02
No u was wyglada to elegancko. Tylko, ze nie wiedomo co bedzie u mnie. Ja akurat nie daze do wygladu OEM, bo ten szczerze mi sie nie podoba ;) Jak juz bede obszywal to zdecydowanie wiecej przeszyc nicia w kolorze grafitu. W temacie o bablach na desce SIR wrzucal zdjecia obszytej deski. Tam detale byly zrobione srednio, ale przeszycia wygladaly super :thumb: Akurat w skorze na desce bardzo mi sie podobaja przeszycia (jak w MB, Astonach itp)... Tego sie wlasnie troche boje we flocku, ze deska bedzie taka jalowa wielka, bez wyrazu i zadnych detali stylistycznych. Szwy juz moim zdaniem dodaja tego smaczku ;)
kmn poniewaz u Ciebie juz to siedzi troche dluzej, jak mozesz wrzuc prosze lepsze fotki okolic kratek nawiewu i glosnikow w desce.

Co do roznicy w cenie obszycia a flokowania to ok 300zl, wiec roznica zadna. Do tego flokujac bede robil wiecej elementow, wiec cenowo wyjdzie drozej pewnie... Ten argument wiec odpada lol

Dzieki

Ologt
7th-September-2015, 12:09
Zobacz jak może wyglądać deska we flocku

7074

korzen
7th-September-2015, 12:24
Kurcze no wyglada spoko!! Juz stwierdzilem, ze obszycie deska kiera z brazowymi nicmi plus brazowy flock na kopnsole i na elementy drzwi te w uchwytach... Ale teraz znow zaczne sie zastanawiac lol Narazie sie i tak wstrymuje, bo mam inne sprawy na glowie...

grabba
7th-September-2015, 12:59
Wszystko ładnie, tylko przy nakładaniu flocka na deskę trzeba bardzo uważać, bo bardzo często poduszki strzelają :)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

korzen
7th-September-2015, 13:56
?? Ty tak na serio, czy dzis przytrzymany jestem lol przeciez i tak deske sie demontuje, wiec nie wiem o co caman?? lol

grabba
7th-September-2015, 14:06
Na zdjęciu, które wrzucił Ologt obie poduszki są wywalone :)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

korzen
7th-September-2015, 14:45
hehehe tak czulem, ze sie Ciebie zarty trzymaja :) A tu powazne tematy!! Dylematy lol Spoko ja do flockowania odepne baterie ;)

Ologt
7th-September-2015, 16:28
hee miało być tylko zdjęcie poglądowe a tu jaja wyszły ,choć szczerze myślałem że jak zobaczysz zdjęcie to zrezygnujesz z flocku . Wygląda trochę tak jak kiedyś ludzie ubarwiali sobie auta w sensie że kładli jakieś dywaniki na deskę i pieska z bujaną głową szczególnie na taxi.

korzen
7th-September-2015, 17:11
No jak sie przyjrzalem, to nie wyglada to dobrze. Kratki i glosniki wygladaja dziwnie... Z flocku na desce juz zrezygnowalem :)

Ologt
7th-September-2015, 18:13
Uff, Cieszę się :clap2:

stef
8th-September-2015, 12:25
Do auta na co dzień nie polecam flocku. Bardzo widać kurz i łatwo uszkodzić a wtedy wygląda beznadziejnie. Do infi to najlepiej alcantara albo skóra.

korzen
8th-September-2015, 12:30
No ja chce na konsole srodkowa... Wstawilem tam ekran i nie mam pomyslu jak to wykonczyc. A flock dalby mi fajny efekt.... Mowisz stef, ze latwo uszkodzic? Ja wlasnie juz kupilem druga konsole i juz ja wgniotlem... To aluminium jest strasznie delikatne!! Majac dzieci, wrzucjac plecak szkolny czy plecak na trening na fotel pasazera lekko udezy sie plastikowa sprzaczka i juz wgniecione... Myslisz, ze flock na konsoli (tam gdzie galka zmiany biegow) by sie sprawdzil??

http://s967.photobucket.com/user/royalbeellc/media/FX%20Project/DSC_0321.jpg.html

O to mi chodzi... Oczywiscie tylko dolna czesc, bo panel radia/nawigacji z kratkami wyglada okropnie... Ale konsola dla mnie super :thumb:

tommi
4th-July-2016, 15:46
Oglądając zdjęcia z aukcji kilkukrotnie trafiałem na "dziwny" materiał na deskach rozdzielczych. Chciałem zapytać, ale trafiłem na ten wątek więc tylko chciałem się upewnić.. Czy to co widać na zdjęciu z linku to jest właśnie flock?
http://img38.otomoto.pl/images_otomotopl/834669289_5_1080x720_35l-280km4-4instalacja-lpgw-polsce-od-nowosciod-6-lat-jeden-wlasc-mazowieckie.jpg
Ten cały flock zakłada się jak już deska dostanie opryszczki, czy może również jako ochronę?

sirtrojan
4th-July-2016, 21:54
Tak to flock. Tu raczej aby przykryć bomble niż dekoracyjnie

tommi
5th-July-2016, 13:03
Wg mnie wygląda to beznadziejnie. Najgorsze, że na niektórych aukcjach zdjęcia są tak wykonane, że ciężko to w ogóle dostrzec... Inna sprawa, że sprzedający często świadomie to ukrywają :/