Zobacz pe?n? wersj? : Ex30d
Lisciuu
1st-October-2015, 01:08
Panowie zalozylem konto, bo planuje zakupu infiniti momentami jest to zamysl na nowke Q50, ale zastanawia mnie tez 4 letni EX30.
Niestety tutaj nic nie ma o nim po wpisaniu w wyszukaj. Czy to ja mam jakies zle oznaczenie samochodu? Czy po prostu EX30 to to samo co FX30?
W google jakos istnieje, to nie jest spotykany samochod w Polsce?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Infiniti_EX30d_(J50)_%E2%80%93_Heckansicht,_26._M% C3%A4rz_2011,_D%C3%BCsseldorf.jpg
stef
1st-October-2015, 08:24
EX to zdecydowanie nie jest FX. EX jest mniejszym modelem, najmniej znanym i chyba najgorzej się sprzedającym z całej gamy Infiniti. Jest tego bardzo mało na rynku a z dieslem jeszcze mniej. Osobiście mi ten model bardzo pasuje bo ma kompaktowe wymiary i dobrze się prowadzi (opinia zaslyszana). Nie podoba mi się jedynie przód tego auta. Dobrze na jago temat wypowiadał się naczelny Cars, a na autach się zna.
Buziaczek81
1st-October-2015, 08:34
Ja mam taki model tylko w benzynie:)Może mniej spotykany niż FX ale tez się tego kreci po mieście zwłaszcza w Warszawie.Napisz co Cie interesuje?Jakie masz pytania odnośnie tego modelu?
Lisciuu
1st-October-2015, 12:42
Dziekuje za nakreslenie toru Panowie.
Mianowicie chcialem chyba sie dowiedziec coz to za samochod i jak jest z jego serwisowaniem, moze ma jakis typowe balaczki.
Bo zapoznaniu sie Lexusem LS600h i dowiedzeniu sie, ze zawieszenie to okolo 5,500 PLN na kolo do zrobienia to niestety sobie odpuscilem. Jestem generalnie ciekaw czy Infiniti w takich sferach jest tansze i ma sie lepiej. Samochod na ktory obecnie patrze ma jakies 30.000KM i jest od dealer'a.
Ex30d to gabaryty mazdy CX3?
Buziaczek81
1st-October-2015, 16:04
Jeśli chodzi o diesla to się nie wypowiem bo mam benzyne silnik taki sam jak w FX37 II generacja.Mialem okazje odbyć jazdę testowa dieslem ale jakoś do końca mi nie podszedł . Jeśli chodzi o zawieszenie to wymieniłem tylko piaste z przodu a tak jak na razie nic nie dolega a samochodów ma przejechane ponad 120tys.Z tego co sie dowiedziałem w infiniti to tylko potrafia nawalic laczniki drążków kierowniczych.Ja jestem bardzo zadowolony z tego modelu.Plyta podlogowa taka sama jak w FX z tylu troche mniej miejsca i bagaznik mniejszy ale mi to nie przeszkadza mam rodzine 3 osobowa i nie mialem jeszcze problemu sie zabrac na wakacje:)Pozatym piszesz ze chcesz kupić egzemplarz z przebiegiem 30tys wiec będzie jak nowy i do tego wszystko udokumentowane:)
Lisciuu
1st-October-2015, 18:03
Jeśli chodzi o diesla to się nie wypowiem bo mam benzyne silnik taki sam jak w FX37 II generacja.Mialem okazje odbyć jazdę testowa dieslem ale jakoś do końca mi nie podszedł . Jeśli chodzi o zawieszenie to wymieniłem tylko piaste z przodu a tak jak na razie nic nie dolega a samochodów ma przejechane ponad 120tys.Z tego co sie dowiedziałem w infiniti to tylko potrafia nawalic laczniki drążków kierowniczych.Ja jestem bardzo zadowolony z tego modelu.Plyta podlogowa taka sama jak w FX z tylu troche mniej miejsca i bagaznik mniejszy ale mi to nie przeszkadza mam rodzine 3 osobowa i nie mialem jeszcze problemu sie zabrac na wakacje:)Pozatym piszesz ze chcesz kupić egzemplarz z przebiegiem 30tys wiec będzie jak nowy i do tego wszystko udokumentowane:)
Tak powinno byc, ale pewnych rzeczy nie przewidzisz. ;) Dziekuje za informacje. On nie posiada swiatel LED w zadnej wersji?
Moim kompromisem miedzy nowym a uzywanym mial byc Q30 ale jego ceny to zadna roznica przy Q50 jak sie siega po mocniejszy silnik.
mariuszzar
1st-October-2015, 19:08
EX30d to wymiary z zewn. Mazdy CX5. Z silnikiem 30d raczej jest spokój. Slepy mial FX z tym motorem, jak dobrze pamietam zrobil nim ok 120tys km. Z EX lepiej sobie radzi bo masa mniejsza. Auto nie ma swiatel LED bo jak wchodzilo na rynek to xenon byl standardem. A w Lexusie LS takie ceny bo tam pneumatyka jest.
Jak auto ma dopiero 30tys km to mozna powiedziec praktycznie nowka.
Lisciuu
1st-October-2015, 19:53
Rozumiem, Mariuszzar
Ale czy jestes pewien ze to wymiar mazdy CX5? Bo jak patrze na wymiar bagaznika 340L w infiniti to predzej mu do CX3. Niestety nie moge znalezc jakiegos rzutu z wymiarami zeby sobie obejrzec te wymiary.
Buziaczek81
1st-October-2015, 20:58
Rozumiem, Mariuszzar
Ale czy jestes pewien ze to wymiar mazdy CX5? Bo jak patrze na wymiar bagaznika 340L w infiniti to predzej mu do CX3. Niestety nie moge znalezc jakiegos rzutu z wymiarami zeby sobie obejrzec te wymiary.
Jutro sprawdzę jakie są wymiary i dam Ci znać . Tak jak mowie niby nie jest za duży ale nie miałam problemu z zapakowaniem się na jakiś wyjazd.
mariuszzar
1st-October-2015, 21:42
Dlatego napisalem ze podobny wymiarami z zewnątrz. Bagaznik maly, z tylu tez zbyt przestrzennie nie jest. Podobno przyjemnie smiga sie z silnikiem benzynowym 3.7 V6. Jak z dieselem to jedzi nie wiem.
Buziaczek81
1st-October-2015, 22:05
Z silnikiem 3,7 śmiga się fajnie:)Jakie zdziwienie na światłach jak ludzie zostają z tylu.Taki nie pozorny.Szkoda ze nie montowali 5.0 V8 wtedy była by jazda:)
grabba
1st-October-2015, 22:27
Kompresor :)
Buziaczek81
1st-October-2015, 22:59
Kompresor :)
Ciekawe czy taki kompresor by się zmieścił:)
grabba
1st-October-2015, 23:00
Jak mieści się w G, to w EX tym bardziej.
Lisciuu
2nd-October-2015, 09:40
Nawet w dieslu zle sie nie odpycha jakies 8s to nie dramat na taki samochod.
Tak czy siak, nie marzmy za bardzo tutaj. Chcialbym sie przede wszystkim co do tych wymiarow cos utwierdzic ;)
Buziaczek81
2nd-October-2015, 11:52
Nawet w dieslu zle sie nie odpycha jakies 8s to nie dramat na taki samochod.
Tak czy siak, nie marzmy za bardzo tutaj. Chcialbym sie przede wszystkim co do tych wymiarow cos utwierdzic ;)
Za jakąś 1h podeślę Ci wymiary bagażnika będziesz wiedział wtedy co i jak:)Odpychac się fajnie odpycha a benzynka jeszcze lepiej 6,4s:)
Buziaczek81
2nd-October-2015, 13:23
Zrobiłem pomiary bagażnika. Wygląda to tak:
Pomiędzy lampami szerokość 110cm
Sam bagażnik wysokość do rolety która można zdemontować to 39cm
Szerokość nad nadkolami 110cm
Głębokość do kanapy 74cm
A pojemność to 360 litrów.
Teraz miarka i będziesz wszystko wiedzial:)
Lisciuu
4th-October-2015, 15:15
I popatrzylem i to jest mazda CX3. A nie mazda CX5.
Wozek Ci sie tam zmiescil? :)
Buziaczek81
4th-October-2015, 17:07
Jak miałem wózek to miałem inny samochód ale i tak nie był za duży i jakoś się miescilem:)