PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Wymiana oleju w moście i skrzyni rozdzielczej.

tiger456
5th-December-2015, 18:23
Infiniti FX35 (I gen) - 2004 r.

Witam, kilka pytań od laika. Jako że nie miałem wcześniej do czynienia z napędami 4x4, a niestety książki serwisowej i instrukcji nie posiadam, ile wejdzie mi oleju w most i skrzynię rozdzielczą? I oczywiście jakie oleje do wymiany polecacie? Gdzie znajduje się śruba od wylania oleju ze skrzyni rozdzielczej i mostu? Jak często należy wymieniać te oleje? Wiem, że jest to dużo pytań do 1 tematu, ale nie ma sensu dzielić tego na 2 oddzielne posty. Próbowałem znaleźć odpowiedzi na te pytania, ale niestety trafiłem tylko na 1 post poświęcony temu zagadnieniu i nic z niego nie zrozumiałem. Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam :)

tiger456
5th-December-2015, 18:26
Będąc dzisiaj w naszym sklepie z częściami do Japońców, zaproponowano mi do mostu olej Motul 75W90: http://allegro.pl/olej-do-skrzyn-biegow-motul-gear-300-75w90-1l-i5688750431.html Co o tym myślicie?

BAJZEL
5th-December-2015, 21:35
Napisz do kolegi CzarnePaliwo - rozwieje Twoje wątpliwości i odpowie na pytania ... ja osobiście robiłem wymiane w skrzyni na oryginalny nissanowski i nie żałuje :)

korzen
5th-December-2015, 22:31
Po konsultacjach z warsztatami, ktore zajmuja sie skrzyniami biegow uslyszalem, ze nasz skrzynie (Jatco) toleruja tylko oryginalny Matic J/S. Mi na wymiane z plukaniem skrzyni poszlo 15L. Rozmawialem z Arturem (artone) pare dni temu i wszystko chodzi idealnie. Puentujac lej oryginal.
Do mostu lalem chyba Valvoline i tez nie ma problemow...

grabba
6th-December-2015, 00:17
Poszukaj na forum. Coobcio jakiś czas temu pisał jakie są interwały wymiany wszystkich płynów.

CzarnePaliwo
8th-December-2015, 15:49
Infiniti FX35 (I gen) - 2004 r.

Witam, kilka pytań od laika. Jako że nie miałem wcześniej do czynienia z napędami 4x4, a niestety książki serwisowej i instrukcji nie posiadam, ile wejdzie mi oleju w most i skrzynię rozdzielczą? I oczywiście jakie oleje do wymiany polecacie? Gdzie znajduje się śruba od wylania oleju ze skrzyni rozdzielczej i mostu? Jak często należy wymieniać te oleje? Wiem, że jest to dużo pytań do 1 tematu, ale nie ma sensu dzielić tego na 2 oddzielne posty. Próbowałem znaleźć odpowiedzi na te pytania, ale niestety trafiłem tylko na 1 post poświęcony temu zagadnieniu i nic z niego nie zrozumiałem. Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam :)

Differential, Front..........0.6 liters GL-5 75w90
Differential, Rear..........1.4 liters GL-5 75w90
Transfer Case, ..........1.2 liters "Use Genuine Nissan Matic D or equivalent"

Polecam kupić olej do mostów, który spełnia wyłącznie GL-5 a niekoniecznie GL-4/GL-5. Tutaj wyjaśnienie jeśli komuś by się chciało wnikliwiej poczytać http://www.widman.biz/uploads/Transaxle_oil.pdf

Odnośnie automatu to:
"Use Geniune Nissan Matic S transmission fluid. If not
available Nissan Matic J can be used."