Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Skutki wlewania 5W30 do VQ35DE...

tiger456
31st-December-2015, 04:10
Witam, jak już wcześniej wspomniałem zakładam ten post po to, aby uświadomić was jakie są skutki wlewania sików 5W30 do naszych "pieców" VQ35DE. Chciałbym poprosić Coobcia jeżeli znajdzie chwilę czasu, aby podrzucił nam zdjęcia z profilaktycznego sprawdzenia silnika, które wczoraj przeprowadził. To co zobaczyłem po prostu przeraża. Nie ma nic dziwnego w tym, że zdarzają się awarie tych "serduch". Jeżeli ktoś jeszcze do tej pory nie zrozumiał dlaczego nie można wlewać tego syfu, to teraz może coś sobie uświadomi.

ArtPol74
31st-December-2015, 10:08
To mam rozumieć,że wszystkie oleje o tym oznaczeniu są złe?��

quku
31st-December-2015, 10:20
w moim przypadku skutkiem wlewania 5w30 do FX35 było bezawaryjne przejechanie 160 000 km może to moja wina bo pilnowałem stanów wymieniałem na czas (10000) nie używałem gazu może za wolno jeździłem nie wiem ale ja byłem zadowolony :amen:

Coobcio
31st-December-2015, 10:42
5w30 przy spokojnej jeździe nie jest tragiczne... Mocne pompy oleju mają VQ35 a ponadto wymienniki ciepła woda olej, więc przy spokojnej jeździe temepratura oleju jest taka jak temperatura wody nawet po bardzo długiej podróży więc silnikowi absotlunie nic nie będzie ale dynamiczna jazda w mieście może go zabić, nie mówiąc o zabawie na lotniskach czy torach...

W tym przypadku chodzi konkretnie o to że do silnika był lany Castrol...
Tak usyfionej odmy nie widziałem w żadnym VQ35 a z moją Misią kolektorów ssących nazdejowaliśmy się bardzo dużo ale takiego widoku nie widzieliśmy:
http://i48.photobucket.com/albums/f247/Coobcio/350Z%20roznze/20151230_164928_zpsohxaf01i.jpg

Drzymek
31st-December-2015, 10:45
Coobcio, to co najlepiej lać do naszych silników?

Jaki olej, jakiej firmy?

Coobcio
31st-December-2015, 10:48
Castrola można zalewać ale warto go częściej zmieniać np. co 7500km i przy każdej wymianie stosować płukankę.

Tani dobry i sprawdzony olej to np. Mobil 5w50, Millersy także 5w50, nie najgorsze są Lotosy 5w40 z budżetowych olei...

tiger456
31st-December-2015, 11:05
Pytałem Coobcia jaki olej warto zalewać, wspomniał mi właśnie o Mobilu 5W50. Natomiast nasz forumowy kolega Czarnepaliwo polecił olej Penrite'a z serii 10Tenths typu 0W50 (dla zmieniających na ten olej informacja: nie jest już produkowany, na jego miejsce wszedł 0W40, ale jeszcze jest do kupienia) lub 0W40. Może niech się oni na ten temat wypowiedzą :)

Coobcio
31st-December-2015, 11:10
Motule X Cleen 5w40 też dobrze wspominiam... Z Penrite nie miałem doczynienia, więc nie wiem jakei trzyma cisnienie, jak odbeira ciepło i jak w środku po nim wyglada silnik

Miko
31st-December-2015, 12:06
Obecnie serwis zalewa silniki olejami Eneos 5W30. Zupełnie nieznane w Polsce , ale trochę poczytałem i wypadają całkiem nieźle. Początkowo byłem sceptyczny , ale polecam waszej ocenie
http://eneos-sklep.pl/

nero113
31st-December-2015, 13:26
Castrola można zalewać ale warto go częściej zmieniać np. co 7500km i przy każdej wymianie stosować płukankę.

Tani dobry i sprawdzony olej to np. Mobil 5w50, Millersy także 5w50, nie najgorsze są Lotosy 5w40 z budżetowych olei...

Czy to się również tyczy silników VK45DE ?

korzen
3rd-January-2016, 13:42
Zanim przeszedlem na Penrite 0w50 latalem na mobil 1 5w50. Moge smialo polecic. Aczkolwiek cisnienie oleju na penrite 0w50 obserwowane w roznych warunkach na mierniku cisnieneia ktory mialem dolozony bylo lepsze. Pompowalnosc Penrite jest naprawde dobra. Do tego sie nie utlenia duzo i moj motor praktycznie nei zuzywal oleju. Nie byly wymagane zadne dolewki. Zostalo tak do teraz bo z nowym wlascicielem jestem w ciaglym kontakcie... Od siebie polecam Penrite...

tiger456
17th-February-2016, 19:04
Po delikatnie więcej niż miesiącu wracamy do tematu. Na zdjęciach chciałem zaprezentować wam działanie super zajebistego Castrola 5W30. Dzięki płukance Archoil AR2300 i zrobieniu na niej około 6000 km udało się wyciągnąć razem z olejem takie rzeczy:

76287629

Proszę was, nie róbcie krzywdy swoim silnikom...

grabba
17th-February-2016, 19:31
Jeździłeś z płukanką w silniku przez 6000 km?

tiger456
17th-February-2016, 19:38
To nie była płukanka typu 15 minut przed wymianą oleju.

http://archoil.pl/wp-content/uploads/2015/12/AR2300-PL.pdf

grabba
17th-February-2016, 20:17
Aaaa ... OK :)

tiger456
17th-February-2016, 20:21
Zarzuciłeś niezły temat, ciekawe co by się działo w silniku jakby jeździć na tej 15 - minutowej płukance :D

grabba
17th-February-2016, 21:55
Tą 15 trzeba zlać, jak jeszcze olej jest gorący. Podejrzewam, że jak wystygnie, to ten cały syf, który się rozpuścił gdzieś się w silniku zmaterializuje :)

Ja w piątek będę wlewał 15 i dwa razy olej będę wymieniał raz po razie, żeby mieć pewność, że wszystko wyleci.

Marekmaks
22nd-September-2019, 21:45
Cześć. A używał ktoś oleju Mopar? W serwisie Amerykancow polecali. Już ponad rok stosuje i narazie chyba ok. Nie zauważyłem zadnych niepokojących akcji. 5w30. Zmieniam co 8tys. Plukanki nie robię. Może jakaś rada? Bo za 1000km mam akurat zmianę. Dzięki.

Kazik_R52
22nd-September-2019, 23:31
co 8tyś km to idealny okres dla syntetycznego oleju w VQ35 normalnie eksploatowanym, niezależnie co byś tam nalał, ja twierdzę ciągle, że dla VQ normalnie eksploatowanego najważniejsze są krotkie zmiany niż pozłacany olej

Masz jakieś ubytki przez ten okres ?

ja nie wiem, czy ten Mopar to jest ten sam olej co w USA Mopar

bo Mopar w USA to tylko olej brendowany nazwą, a w środku siedział Shell, potem Mobil, Pennzoil, inny był w beczkach dla serwisów,inny w butelkach dla detalu i to raczej budżetowe ich oleje

Generalnie to podstawowe oleje, takie jak leją w USA i przelatują na tym po 200tyś mil bez problemu

ArtPol74
23rd-September-2019, 09:39
Wydaje mi się, że porównywanie silników amerykańskich do silników Infi ma się nijak... Amerykański robol V8 to i na towocie pojedzie, a panienka Infi raczej bardziej wyrafinowana... ;-)

maruss84
23rd-September-2019, 10:59
Ja na pierwszą wymianę po zakupie auta kupiłem Pentaite 5w50. W międzyczasie dużo osób wraz z mechanikiem polecali PetroCanada, a więc po 10k km kupiłem ta Canade 5w40. Czy to Penrite czy PetroCanada po 10k km zużycie oleju było identyczne, żadna różnica, wymieniać co 8 - 10k nie pałowac dopóki nie osiągnie 90C i tyle. 3,5L i tak bordzo szybko się grzeje. Mój rytuał to odpalenie auta, poczekanie z 10-20 sek zanim ruszę, do bramy wyjazdowej z parkingu jade nie skrótem, a lekkim łukiem i po wyjechaniu ma zewnątrz mam już 36C bo wtedy załącza mi sięLPG ( sytuacja latem). Nastepnie lekka jazda do 90C.

Może w USA po odpaleniu auta kierowcy spokojnie turlają się swoimi osiedlowymi drogami między domam aż do autostrady i w ten sposób nie paluja na zimnym, a u nas to pewnie większość po odpaleniu auta, gaz i poszedł ile trzeba heh

A to przykłady przebiegow Infi, grupy USA

129591296012961

Shimomura
23rd-September-2019, 15:53
Na haamerykańskich forach gdzie tego jeździ o wiele więcej niż u nas jest sporo sztuk chwalących się przebiegami 400-500tys i to na 5w30. Częste wymiany 7-10k , trochę lepsza jakość oleju, gazów nie zapodają, waha też inna. Wystarczy zerknąć na klapkę przy tankowaniu "premium fuel is recommended for maximum performance" do tego fabrycznie silnik jest jeszcze sporo podlany - to wszystko nie bez powodu producent wymyślił takie moje zdanie. No ale chcemy zmieniać, ulepszać, no to mamy skutki, a tak po za tematem taka scena mi się nasunęła ;) https://www.youtube.com/watch?v=DRXY70Tl9FU ;)

Kazik_R52
23rd-September-2019, 16:12
Wydaje mi się, że porównywanie silników amerykańskich do silników Infi ma się nijak... Amerykański robol V8 to i na towocie pojedzie, a panienka Infi raczej bardziej wyrafinowana... ;-)
To juz tylko mit , V8 to jeszcze auta uzytkowe jak pickupy, reszta to juz R4, lub jako premium V6. Najlepiej sprzedajace sie auto to RAV4, CRV czyli R4 ... silniki V8 to juz zadkosc, a te co są z reguły to juz nie sa nowe konstrukcje...

Shimomura
23rd-September-2019, 16:41
To juz tylko mit , V8 to jeszcze auta uzytkowe jak pickupy, reszta to juz R4, lub jako premium V6. Najlepiej sprzedajace sie auto to RAV4, CRV czyli R4 ... silniki V8 to juz zadkosc, a te co są z reguły to juz nie sa nowe konstrukcje...

Przecież rozmawiamy w temacie o "mitycznej" starej konstrukcji jaką jest vq35de, a nie o nowych kosiarkach, które sprzedają w tej chwili :)

Kazik_R52
23rd-September-2019, 19:07
Tak tak , tylko ze vq mial poczatki lata 90te , a te amerykanskie v8, niektore to modernizowane jednostki z lat 60-70tych. Co do tych Ravek, Crviu, to nadal nie sa jeszcze kosiarki na tym rynku bo podstawowe silniki to stare r4 2.4, 2.5 litra. Ja jestem pod wrazeniem np. CRV mojej zony auto ma 250tys km przelatane i tylko jedna awaria sprzegielka od klimy kompresora, reszta auta fabryczna , nawet najmniejszy element niewymieniony typu sworzen, tłumik (poza hamulcami i oponami oczywiscie), ten silnik cale zycie na 0w20.
Ciekawe jak beda sie spisywac w sensie trwałosci qx50 z tym nowym 2.0 268KM, bo w tym widzialbym nastepce mojego auta. W zasadzie to dzis widze albo qx50, albo Lexus RX w hybrydzie. Jak nowego to tylko Lexusa, a jak takiego rocznego to qx50, bo ladnie traca na wartosci, przez 1 rok. Nowy qx50 esential AWD kosztuje prawie 50tys, a uzywany 2019 z symbolicznym przebiegiem juz mozna wyrwac za 35tys. Kuszące , ale jeszcze poczekam. Moze hyundai Palisade pojawi sie w hybrydzie, zajebiste auto, w cenie qx50

maruss84
23rd-September-2019, 19:39
Na haamerykańskich forach gdzie tego jeździ o wiele więcej niż u nas jest sporo sztuk chwalących się przebiegami 400-500tys i to na 5w30. Częste wymiany 7-10k , trochę lepsza jakość oleju, gazów nie zapodają, waha też inna. Wystarczy zerknąć na klapkę przy tankowaniu "premium fuel is recommended for maximum performance" do tego fabrycznie silnik jest jeszcze sporo podlany - to wszystko nie bez powodu producent wymyślił takie moje zdanie. No ale chcemy zmieniać, ulepszać, no to mamy skutki, a tak po za tematem taka scena mi się nasunęła ;) https://www.youtube.com/watch?v=DRXY70Tl9FU ;)

Tu jest screen z carfax mojej QX70. Olej wymieniany co 6k mil = czyli akieś 8160 km. To był jeden z powodów zakupu tej sztuki, drugi to małe uszkodzenia, błotnik i troszkę zawiecha. Najgorsze jest to że przy transporcie uszkodził mi tylny zderzak.

12962

Kazik_R52
23rd-September-2019, 19:55
Takie zmiany to standard, bywa lepiej :-). Chcialbym tez zauwazyc , ze 2 krotnie nie mialem zapisu w carfax po serwisie. Znowu jak sam zmieniam, to tez zapisuje to w carfaxie i zostaje juz.

Kazik_R52
23rd-September-2019, 21:30
Pomalu, kazdy wlasciciel auta w USA, moze zalogowac sie na carfax swego auta za free(mycarfax) , przegladac wpisy oraz robic swoje wpisy, nie mozna edytowac kogos wpisow, ale dodac notatke/uwagę. Ja jak sam zmieniam olej lub cos wymieniam robie wtedy nowy wpis w carfax i to zostaje. Dodatkowo Carfax przypomina Ci o serwisach, badaniu spalin, czy podaje cene auta wg. KBB i pare innych rzeczy

Kazik_R52
24th-September-2019, 01:14
TO NIE TAK, tam widać, ze wpisy nie dokonal serwis , czy zaklad autoryzowany lub organ upowazniony do wpisow w Carfax a ktos inny, w dodatku sa daty wpisow i nie namieszasz za bardzo , historii nie stworzysz . A ja widzisz ze gosc regularnie notowal rzeczy to raczej plus niz minus. Zapomnij ze pojedziesz do ASO i oni Ci zaleja olej np. firmy Amsoil, pojedziesz do zwyklego mechanika moze nie miec dostepu do Carfax. W dodatku ja nie spotkalem, sie z tym zeby ktos robil wlasne wpisy , poza mna, traktuje to jak dziennik pilnowania serwisow.

Co do pracy na boku to proste , w mokrej misce olejowej jest smok ktory zasysa olej i pompa dalej to goni przez magistre olejową, wystepuja tez czesciowe smarowane grawitacyjnie, wiec jak auto na boku, nastepuje czesciowe lub brak zasysanie oleju , wiec nieprawidlowe smarowanie, w dluzszej perspektywie przytrze uszkodzi to silnik w krotszej nie bedzie to mialo znaczenia, auto wtedy z reguly pracuje na obrotach jalowych ( nezwladnosciowo noga z gazu, ESP odcina moc) i czesci nadal sa nazwijmy to nasmarowane. Dlatego silniki przy ktorych moze zachodzic praca w roznym polozeniu maja tkz sucha miske olejowa , jak np. posiadam taką w skuterze wodnym.

CzarnePaliwo
25th-September-2019, 17:16
Ja chcę Q70S tak do tych 60-80 tys km dojeździć i potem go sprzedać a jak kupujący się dopatrzy, że wlany był 5W30 i poczyta to lub podobne forum, to pozamiatane, auta sprzedać sie nie da, hahahah

Jeśli będzie wnikliwie czytać to wszystko zrozumie :)

Mam wielu klientów, którzy stosują w VQ37VHR 5w30 od Amsoil. Włącznie z wymianami w ASO. W obecnej formulacji Signature Series zawiera w składzie nowoczesny pakiet dodatków przeciwzużyciowych ze związkami molibdenu i boru na czele. Oczywiście zastosowanie 5w30 jest przeze mnie warunkowane normalną eksploatacją. Jeśli samochód jest użytkowany agresywnie i/lub regularnie ciąga przyczepy to zazwyczaj rekomenduję 0w40. Jest to zresztą kwestia indywidualna, którą ustalam z klientem na podstawie wywiadu olejowego.

Kazik_R52
25th-September-2019, 18:42
ciezki w czytaniu, ale bardzo dobry tekst oparty na badaniach
https://540ratblog.wordpress.com/

Marekmaks
26th-September-2019, 12:04
Hmm.. No ok a myślicie żeby faktycznie zrobić mu plukanke teraz przed wymiana? Czy jak nic się nie dzieje to zostawić jak jest. No ten Mopar do tanich nie należy ale chyba w takim razie zostanę przy nim. Na 8tysi nie pali go chyba za dużo. Koło 8 setek wypije. Trochę tych plukanek się boję. A jak już użyć to co polecacie?

lukasz32
26th-September-2019, 21:02
Na 8tysi nie pali go chyba za dużo. Koło 8 setek wypije.

Mnie brał na 8ooo prawie dwa litry mobila i nie przeszkadzało mi to, ważne żeby tendencja nie była rosnąca. Spójrz na to z innej strony - masz świeższy olej, w końcu w skrzyni również wymienia się przez rozcieńczanie, dlaczego w silniku miałoby to przynieść negatywne skutki.

ps. Wczoraj oglądałem troche filmów o płukankach, wychodzi na to że zawsze bedzie na plus, nigdy nie bedzie gorzej, ale też wydaje się, że płukanki to praktycznie sama nafta.

sirtrojan
26th-September-2019, 22:41
płukankę polecam - skok jakościowy oleju niewielki więc nie będzie problemów.
Ostatnio lałem do Volvo- po awarii chłodnicy oleju , żeby usunąć glikol/wodę razem z olejem i chyba wszystko ok. Bo teraz nie mam żadnych śladów na bagnecie.

Swoją drogą - dobry, świeży olej jest najlepsza płukanką infiok

Kazik_R52
27th-September-2019, 02:16
Maxx dlaczego twierdzisz, że 0W40 musi być lepsze od 5W30, mi się wydaje , że jednak kolega czarnepaliwo ma trochę pojęcia, tylko patrzysz, że 0 lepsze od 5, to fikcja, owszem 0W40 jest przy pewnych silnikach lepsze, ale jest grono olei 5W30 lepszych o 0W40

jako inżynier mechanik samochodowy (dział budowa i eksploatacja pojazdów) z doświadczeniem warsztatowym, oraz diagnostycznym na stacji przeglądów pojazdów, zawsze interesowałem się techniką i eksploatacją pojazdow i dużo czytam, staram się skupiać na konkretnych badaniach oraz sam je analizować.

jak zacząłem czytać laboratoryjne testy olejów , tzw. test zużycia oleju na bobistheoilguy.com, to byłem bardzo zdziwiony, jest duzo olejów 5W30 lepszych niż 0W40, zwłaszcza trzeba zwrócić uwagę na tą samą markę przy porównaniu.

poniżej wrzucam tekst z badan oleje 5W30 vs 0W40 vs 0W30 tekst przetłumaczyłem translatorem (więc sens zdań czasami zachwiany), bo nie mam ochoty pisać 1000 zdań

"Kategorie referencyjne ochrony przed zużyciem to:
•Ponad 105 000 psi = NIESAMOWITE zabezpieczenie przed zużyciem
• 90 000 do 105 000 psi = WYJĄTKOWA ochrona przed zużyciem
• 75 000 do 90 000 psi = DOBRA ochrona przed zużyciem
• 60 000 do 75 000 psi = WIĘKSZA ochrona przed zużyciem
• Poniżej 60 000 psi = NIEZBĘDNA ochrona przed zużyciem

Oto, w jaki sposób oleje te znalazły się wśród siebie, zgodnie z ich zdolnością ochrony przed zużyciem. Wszystkie testy zdolności ochrony przed zużyciem przeprowadzono przy 230 * F, a im wyższa wartość psi, tym lepsza ochrona przed zużyciem. Do porównania uwzględniłem również wartości początku rozkładu termicznego (wartości rozkładu termicznego zaokrąglono do najbliższego przyrostu 5 *):

1. 5W30 Pennzoil Ultra, syntetyczny API SM = 115 612 psi, co zalicza go do NIESAMOWITEJ kategorii ochrony przed zużyciem. Początek rozkładu termicznego = 280 * F
2. 5W30 Mobil 1, API SN syntetyczny = 105 875 psi, co zalicza go do NIESAMOWITEJ kategorii ochrony przed zużyciem.Początek rozkładu termicznego = 265 * F.
3. 5W30 Castrol Edge w / Syntec, API SN (czarna butelka, dawniej Castrol Syntec) syntetyczny = 85 179 psi, co stawia go w kategorii DOBRA ochrona przed zużyciem. Początek rozkładu termicznego = TBD (nie testowałem tego konkretnego oleju, gdy miałem go pod ręką)
4. 0W40 Mobil 1, API SN, wzór europejski, wyprodukowany w USA, syntetyczny = 82 644 psi, co zalicza go do kategorii DOBRA ochrona przed zużyciem. Początek rozkładu termicznego = 285 * F.
5. 0W40 Pennzoil Ultra, API SN, syntetyczny = 81 863 psi, co stawia go w kategorii DOBRA ochrona przed zużyciem. Początek rozkładu termicznego = 260 * F.
6. 0W30 Mobil 1, API SN, Advanced Fuel Economy, syntetyczny = 81,240 psi, co stawia go w kategorii DOBRA ochrona przed zużyciem. Początek rozkładu termicznego = 290 * F.
7. 0W40 Castrol Edge z Syntec (czarna butelka), API SN, Formuła europejska, wyprodukowany w Belgii i sprzedawany w USA, syntetyczny = 69.307 psi, co stawia go w kategorii ochrony przed zużyciem MODEST. Początek rozkładu termicznego = 290 * F.
8. 0W30 Castrol Edge z Syntec (czarna butelka), API SL, Formuła europejska, wyprodukowany w Niemczech i sprzedawany w USA, syntetyczny = 69.302 psi, co stawia go w kategorii ochrony przed zużyciem MODEST.

Początek rozkładu termicznego = 290 * F.Jak widać na podstawie rzeczywistych wartości testu technicznego, wszystkie oleje 5W30 zapewniają lepszą ochronę przed zużyciem niż jakikolwiek olej 0W. Ale i tak każdy z tych olejów byłby dopuszczalny do normalnego codziennego użytku przez kierowcę. Jednak w przypadku wysoce obciążonych aplikacji o wysokiej wydajności, w których pożądana jest najlepsza możliwa ochrona przed zużyciem, oczywistym wyborem będzie 5W30 Pennzoil Ultra, API SM lub 5W30 Mobil 1, API SN, które są jedynymi olejami w tym teście, które zapewniają NIESAMOWITE zabezpieczenie przed zużyciem.Tak więc GM ma rację co do tego, który olej polecić w swojej amerykańskiej corvette Z06.

teraz ciekawostka wyczytana:
na wyścigach Rally Skoda w silniku wyścigowym 2.0, pracującym najczęściej w zakresie od 6000 do 9500rpm i mocy 300KM zauważono, że technicy leją olej 5W30 Signature Series a nie typu Amsoil Racing, zadano więc pytanie dla głównego technika dlaczego zespół stosuje olej 5W30 Signature Series a nie olej Amsoil Racing 10W30/40, odpowiedz była iż za każdym razem jak odbudowują silnik, dokładnie mierzą każdą część i po stosowaniu oleju SS 5W30 zauważyli minimalne jego zużycie.

Na koniec dodam , że nie za bardzo lubię firmy Amsoil, ze względu ich system sprzedaży oparty na piramidzie, ala amway

wygląda na to że świetny jest olej Penzoil (o czym nie wiedziałem) i równie dobry Amsoil
na koniec VOA dla Penzoil 5w30 w aucie Mitsubishi EVO X po prawie 5000km

co my tam mamy, proszę zwrócić uwagę na żelazo, okazuje się że na tym oleju można latać spokojnie do 15 a nawet 20tyś km, wysoki TBN po 5000km, są oleje które mają na karcie specyfikacji powiedzmy TBN 12, a po 5tyś km jest już 6, niezłe. Widzimy przyzwoite Moly to dodatek przeciw tarciowy, z reguły oleje W50/60 go nie zawierają

https://images92.fotosik.pl/257/9481d35dcf9a2866med.png

************************************************** ******************************
inna ciekawostka

MAKE/MODEL: 2017 Expedition 3.5L EcoBoost (Turbo)

https://images91.fotosik.pl/256/524271e68724a137med.png

tu widać i nie tylko na tym badaniu, ale generalnie, że silnik się dociera do jakieś do 40-50tyś km, świadczy o tym zawartość żelaza i aluminium w oleju, które z czasem maleje, ten olej bardzo stracił TBN, nie jest to olej na duże przebiegi

Kazik_R52
27th-September-2019, 04:10
oki ostatnie INFINITI G35 olej MOBIL 1 0W40

TIME ON UNIT 93000
MiTIME ON OIL 7000
MiOIL BRAND MobilOIL
TYPE Mobil 1
OIL GRADE SAE 0W40
OIL ADDED Not Provided
FILTER Mobil 1 110

Metals (ppm)
Iron (Fe) 6
Chromium (Cr) <1
Lead (Pb) 2
Copper (Cu) 2
Tin (Sn) <1
Aluminium (Al) 6
Nickel (Ni) <1
Silver (Ag) <1
Titanium (Ti) <1
Vanadium (V) <1
Contaminants (ppm)
Silicon (Si) 10
Sodium (Na) 8
Potassium (K) <5
Additives (ppm)
Magnesium (Mg) 15
Calcium (Ca) 2974
Barium (Ba) <1
Phosphorus (P) 886
Zinc (Zn) 1027
Molybdenum (Mo)87
Boron (B) 179
Contaminants
Water (%) <0.05
Coolant No
Physical Tests
Viscosity (cSt 100C) 13.0
Physical / Chemical
Base Number (mgKOH/g) 5.6

naprawdę niezłe wyniki na 0W40, tylko delikatnie aluminium podniesione bo średnia dla tego silnika wynosi 5, śmiało można lać oryginalny M1, a nawet teoretycznie dłużej śmigać na nim niż 10tyś km.

bardzo chętnie bym zobaczył test zużytego oleju 5W50, 5W60, 10W60 w serii VQ ale nie znalazłem, poza informacją że takie oleje w normalnej jeździe szybko mordują te silnik i są niezalecane przy normalnie eksploatowanej jednostce, był kiedyś jakis jeden test, ale gość który go zrobił się wystraszył i szybko wrócił do zalecanego oleju

lukasz32
27th-September-2019, 10:52
Możecie coś powiedzieć na temat oleju ravenol, konkretnie RAVENOL SSL 0W40, bo nikt tu nie wspomina o tej marce, czy warto go stosować w naszych silnikach? Bo akurat kupiłem zamiast AMSOIL do drugiego samochodu i jestem jeszcze przed wymianą. Jeżdżę raczej na niskich obrotach ale dla zasady od czasu do czasu jakiś ostrzejszy sprint zaliczę. Wymianę myślę że będę realizował co 8000km.

CzarnePaliwo
27th-September-2019, 10:56
uwaga horror , wrażliwi czytelnicy nie powinni czytać dalej, konkretnie Amsoil 5W30 do silnika VQ37.

niestety przeczytali .... i pytają :
po co ?
skoro prawie w tej samej cenie jest amsoil signature 0w40 który lepiej ochroni silnik w nizszych temperaturach (krótkie przebiegi) i przy agresywniejszej jeździe
z całym szacunkiem to jak kupować sobie buty o jeden numer mniejsze ... przecież można podkurczyć palce i poluzować sznurówki

Zbyt daleko idące wnioski ;)

Oba oleje (Signature Series 5w30 i Signature Series 0w40) są płynne do -50'C: https://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2880.pdf Miałbyś częściowo słuszność gdyby Signature Series 0w40 zestawić z jakimś przeciętnej jakości 5w30 np. Motul 8100 Eco-nery 5w30, który jest płynny raptem do -36'C co marnie świadczy o jakości zastosowanej w nim bazy olejowej i/lub ilości dodatków poprawiających płynność (karta danych technicznych: https://d23zpyj32c5wn3.cloudfront.net/images/product_descriptions/technical_data_sheets/51/8100_Eco-nergy_5W-30_%28GB%29.pdf?1503650923).
Punkt płynięcia ma szczególnie duże znaczenie dla zastosowań w niskich temperaturach. Nawet jeśli wskaźnik lepkości (VI) oleju jest na wysokim poziomie, nie jest on użyteczny w niskich temperaturach, jeśli jego temperatura krzepnięcia jest wysoka.

W ramach ciekawostki narysowałem krzywe obu lepkości Amsoil.

CCS dla lepkości 5w podaje się przy -30'C. Dla 0w przy - 35'C. Nie można ich zatem bezpośrednio porównać. Zazwyczaj jednak oleje 0w40 są lepszym pomysłem niż 5w40 tam, gdzie jest możliwość ich zastosowania. Lepszym także niż marne 5w30.

CCS Test Limits in SAE J300:

SAE Viscosity Grade : CCS (mPa.s)

0W : 6200 @ -35şC
5W : 6600 @ -30şC
10W : 7000 @ -25şC
15W : 7000@ -20şC
20W : 9500 @ -15şC
25W : 13000 @ -10şC

Kwestia wyboru 5w30 czy 0w40 jest dość indywidualna. Dobrej jakości 5w30 zapewni odpowiednią ochronę silnika podczas normalnej eksploatacji. Są okoliczności, w których będzie to lepszy wybór niż 0w40 i odwrotnie. Na całość składa się wiele czynników, którym w zależności od przypadku nadaje się określone priorytety :)

Możecie coś powiedzieć na temat oleju ravenol, konkretnie RAVENOL SSL 0W40, bo nikt tu nie wspomina o tej marce, czy warto go stosować w naszych silnikach? Bo akurat kupiłem zamiast AMSOIL do drugiego samochodu i jestem jeszcze przed wymianą. Jeżdżę raczej na niskich obrotach ale dla zasady od czasu do czasu jakiś ostrzejszy sprint zaliczę. Wymianę myślę że będę realizował co 8000km.

Jeśli dobrze pamiętam to ja Ci proponowałem SSL 0w40. Jest tańszą opcją niż Amsoil Signature Series 0w40. To lżejszy olej, o niższym HTHS, niższej lepkości kinematycznej w 100'C. Wycelowany na miarę normalnej eksploatacji+. W składzie jest 70 do 80% syntetycznej bazy grupy IV (PAO).

lukasz32
27th-September-2019, 11:12
Jeśli dobrze pamiętam to ja Ci proponowałem SSL 0w40. Jest tańszą opcją niż Amsoil Signature Series 0w40. To lżejszy olej, o niższym HTHS, niższej lepkości kinematycznej w 100'C. Wycelowany na miarę normalnej eksploatacji+. W składzie jest 70 do 80% syntetycznej bazy grupy IV (PAO).

Tak, podobnie jak amsoila rok temu, kupiłem go od Ciebie, jako tańszą opcję, a taką nazwę ma ładną to pomyślałem że wezmę :) Czyli jak latam na obrotach 1300-1500 plus jakieś właściwsze wykorzystanie silnika v8 od czasu do czasu to się na nim nie zawiodę. Zastanawiała mnie jego mała popularność u nas.

ps. Olej w skrzyni spisał sie znakomicie, wymiana przyniosła pozytywne skutki, choć zmieniłem 2x i trzecią zrobię jeszcze za 1000km.

Oczywiście polecam Sprzedającego i kolejny zakup będzie realizowany również u Ciebie. Bardzo miła i rzeczowa obsługa oraz najlepsze ceny ! ;))

Mozesz mi w 3 słowach napisać co dla nas oznacza niższe HTHS i "lżejszy olej" np dla eksploatacji po mieście?

CzarnePaliwo
27th-September-2019, 11:30
Nie zawiedziesz się. Na popularność raczej nie zwracałbym szczególnej uwagi. Różne są kryteria wyborów. Istotne są parametry dopasowane do danego przypadku.

Cieszę się, że jesteś zadowolony z oleju do skrzyni biegów. Smooth shift osiągnięta? :)

Ta lekkość wiąże się z niższym HTHS i niższą lepkością kinematyczną w 100'C. SSL 0w40 stawia w związku z tym mniejsze opory niż Signature Series 0w40. Powinien być w teorii bardziej paliwooszczędny. Silnik eksploatowany w mieście, w łagodniejszym przedziale obrotów (z pominięciem regularnych sprintów od świateł do świateł czy innych codziennych gonitw) nie wymaga bardzo wysokiej wartości HTHS.

A lubricant with low HTHS viscosity improves fuel efficiency.
A lubricant with high HTHS viscosity offers better protection for engine parts.

Kwestia znalezienia złotego środka ;) Po to cały ten wywiad, który z każdym przeprowadzam.

Przystępnie napisane: https://www.q8oils.com/automotive/low-hths-oils

CzarnePaliwo
27th-September-2019, 17:16
a dokładniej co jest czynnikiem decydujacym kiedy lepiej 5w30 a kiedy 0w40 ? pomijając kwestie oczywistą - "dynamiczny" styl jazdy

Tak jak pisałem, wszystko jest istotne. Kwestia tylko, którym czynnikom jaki nadamy priorytet.

- zimne rozruchy silnika,
- kwestia parkowania samochodu pod chmurką czy też w ogrzewanym garażu,
- średnia długość pokonywanych odcinków od uruchomienia silnika,
- obecnie zalany olej, jego lepkość i ogólne parametry + wielkość poboru na nim w przeliczeniu na 1 tys. km,
- modyfikacje jednostki,
- ciąganie przyczep,
etc.

A czy mógłbym prosić o porównanie Amsoil Signature 5w50 vs Signature 0w40 - w kontekście temperatury w której następuje degradacja termiczna , maksymalnej temperatury pracy ciągłej

Czyli jakiej? Przez jaki czas? Jak chciałbyś to porównywać? Poczytaj szerzej o teście Noacka https://czarnepaliwo.wordpress.com/2015/06/18/odparowalnosc-oleju-silnikowego-wedlug-noacka/ Myślę, że może Cię zainteresować w kontekście Twojego pytania.

Metodą pomiaru odparowalności jest test Noacka, znany również pod nazwą ASTM D-5800. Podczas testu próbka oleju wygrzewana jest w temp. 250’C przez 60 minut. W czasie jego trwania opary oleju usuwane są przez przepływające powietrze przy utrzymywaniu stałego podciśnienia. Warunki testu określone są dla odwzorowania tych panujących dokoła tłoków i ścianek cylindrów podczas pracy silnika. Zawartość części lotnych oblicza się z różnicy masy próbki oleju przed i po teście.

Noack Signature Series
5w30 6,7%
0w40 7,7%
5w50 6,1%

Interesujące, że 0w40 ma wyższą odparowalność niż 5w30, skoro ten ma niższe lepkości kinematyczne i niższy HTHS, prawda? Chciałbym tym zachęcić do zaprzestania kurczowego trzymania się jednego czynnika. Niektórzy fascynują się wysoką lepkością, inni czytając moje posty na różnych forach zaczynają szukać jak najwyższego HTHS... To nie takie oczywiste. Trzeba znać wiele zależności i potrafić się pomiędzy nimi płynnie poruszać. To jest moje know how w pracy.

Nie ukrywam że jako uzytkownik 5w50 uważam ten olej za upierdliwy w codziennej eksploatacji ( ok 90sek pracy silnika przed ruszeniem , ograniczenie obrotów do 2500/min zanim temperatura oleju nie osiągnie70 C - w 370z jest wskaźnik ) i z chęcią wymieniłbym na 0w40 ale mam lekkie wątpliwości

To nie jest szczęśliwy produkt do tego typu eksploatacji. Pamiętam, że dzwoniłeś do mnie z tą aplikacją, ale sprawiałeś wrażenie już zdecydowanego na 5w50. Nie mogę na siłę ingerować w zakupy klientów. Mogę służyć radą, ale to Wy finalnie podejmujecie decyzje. Amsoil Signature Series 5w50 to bardzo lepki olej. Bardziej nawet niż Penrite 10 Tenths Premium 5w50, który zdarza mi się sprzedawać do 3.5 V6 VQ35DE narażanych na duże czy też regularne obciążenia. Szczególnie z uwagi na sezon jesienno-zimowy zastosowałbym 0w40.

Nie wiem czym był zalany silnik przez poprzedniego właściciela ale wszystkie temperatury były nizsze o 10 C

Czymś o niższym HTHS. To on winduje u Ciebie temperatury. HTHS Signature Series 5w50 wynosi aż 4,45 cP. Zmień na 0w40 i od razu zobaczysz różnicę. Tylko, że teraz będzie to na spadek temp. otoczenia...

Z całym szacunkiem , pisząc koledze Frankowi o Amsoil 0w40 miałem na myśli fakt ze ten olej dałby mu większy margines bezpieczeństwa , tak samo widac uważa ASO :infi:

ASO w Europie nie ma wyboru skoro Nissan produkcję olejów pod swoim logo zleca tutaj koncernowi Total http://www4.total.fr/asia-oceania/australia/Technical%20Data%20Sheets/TOTAL/TOTAL%20Automotive/11%20-%20Partner%20Products/Nissan%20Genuine%20Oil%205W30%20SN%20GF5%20TDS%202 0161110%20v1-0.pdf
Punkt płynięcia na poziomie -36'C wiele już mówi o kiepskiej jakości produktu.

Zauważyliście, że w instrukcjach na USA zalecane jest 5w30 zawierające syntetyczną bazę grupy V (estry)?

Genuine “NISSAN Motor Oil Ester 5W-30 SN” is recommended.

Franka silnik jest bezpieczny na Signature Series 5w30. To porządny olej w porównaniu do tego co na ślepo zalewają niektóre serwisy. Wiesz zresztą jak to wygląda. 2.0t zalewane są olejami do 2.2d o obniżonej popiołowości. Hybrydy z 3.5 V6 0w50 od Eneosa. Co komu w serwisie wpadnie w ręce...

Maxx
27th-September-2019, 19:24
na zielono

Czyli jakiej? Przez jaki czas? Jak chciałbyś to porównywać?
chodzi mi o dane : olej Am Si 0w40 wytrzymuje prace ciągłą w temperaturze xxx , po przekroczeniu temperatury yyy następuje jego trwała degradacja i należy niezwłocznie wymienić olej - sorry że upraszczam to aż do bólu :
Wpadasz na autostradę i jedziesz dystans np 300km (nie mylić z 300km/h :eyebrows: ) - trwa to ok 2-3h jakiej temperatury oleju nie powinno się przekraczać ?
Pilnuję tego aby temperatura dla AM 5w50 nie przekroczyła 110 C - może przesadzam ? zabezpieczenie termiczne zetki jest ustawione na 130 C

To nie jest szczęśliwy produkt do tego typu eksploatacji. Pamiętam, że dzwoniłeś do mnie z tą aplikacją, ale sprawiałeś wrażenie już zdecydowanego na 5w50. Nie mogę na siłę ingerować w zakupy klientów. Mogę służyć radą, ale to Wy finalnie podejmujecie decyzje. Amsoil Signature Series 5w50 to bardzo lepki olej. Bardziej nawet niż Penrite 10 Tenths Premium 5w50, który zdarza mi się sprzedawać do 3.5 V6 VQ35DE narażanych na duże czy też regularne obciążenia. Szczególnie z uwagi na sezon jesienno-zimowy zastosowałbym 0w40.
Zetka jest uzytkowana w typowy sposób ( nie jest to samochód do jazdy emeryckiej) więc 5w50 jest OK tylko zawsze trzeba go rozgrzać zanim zacznie się korzystać z zasobów mocy :) , aby nie użytkować auta na krótkich dystansach ( paliwo w oleju ) lubie sie "powłóczyć" po okolicy :eyebrows: - trzeba korzystać z życia zanim zabiorą nam V6'tki i zmuszą do zakupu autonomicznych elektryków .
Poniżej temperatury zewnetrznej 10C i w zimie samochód nie będzie użytkowany
Dlatego przed ewentualnym eksperymentem z 0w40 w przyszłym roku chciałbym wiedzieć do jakiej maksymalnej temperatury pracy ciagłej ten olej jest w stanie prawidłowo chronić silnik - reszty dowiem sie podczas użytkowania

Czymś o niższym HTHS. To on winduje u Ciebie temperatury. HTHS Signature Series 5w50 wynosi aż 4,45 cP. Zmień na 0w40 i od razu zobaczysz różnicę. Tylko, że teraz będzie to na spadek temp. otoczenia...

fakt 0w40 ma 3.76 cP - po wlaniu 5w50 nastąpiła odczuwalna zmiana w dynamice silnika która znika po przekroczeniu ok 90 C

Wiesz zresztą jak to wygląda. 2.0t zalewane są olejami do 2.2d o obniżonej popiołowości.
Tak , na moje pytanie dlaczego 229.51 zamiast 229.5 jak zaleca producent usłyszałem odpowiedź ze przecież 229.51 to wyższa norma więc mam "lepiej" lol

Slayer
27th-September-2019, 21:54
Ja wlewam 0w50 wymiana co 10-12 tys.

Kazik_R52
27th-September-2019, 21:57
Jedyny sens porownania , jaki ja widze to pojezdzic danym autem na 2 roznych klasach oleju i wyslac probki do analizy zuzycia. Opieranie sie na danych producenta to jak opieranie sie na zuzyciu paliwa katalogowym.

Shimomura
28th-September-2019, 09:31
aaa taki fajny był temat o VQ35DE i zepsuli :dead: Jest milion ogólnych wątków o oleju, a nawet "następnych wątków o oleju" i nadal za mało.

Kazik_R52
28th-September-2019, 17:33
Co mamy sie pousuwac ?

Kazik_R52
28th-September-2019, 20:19
no to wracam do tematu .............

wiadomo w smarowaniu najważniejsza lepkości i ciśnienie , gruby olej mniej zrywa film ekstremalnych temperaturach (tor, pałowanie) dzięki temu zabezpiecza silnik, ale stosowanie grubego oleju, zwiększa opory w silniku, zmniejsza moc, oszczędność paliwa oraz powoduje jego większe zużycie w normalnej eksploatacji.
UOA np. dla oleju racingowego Motul 300V nie są złe, ale pokazują, że silnik w normalnych warunkach bardziej się zużywa niż na oleju rzadszym
wnioski z tego takie, oleje gęstsze bardziej nam zużywają silnik w normalnej eksploatacji ale lepiej chronią w ekstremalnej eksploatacji. Więc osoby normalnie jeżdżące stosujące gęste oleje, racingowe krzywdę robią dla silnika

pytanie zasadnicze jaki jest najlepszy olej do silnika.
jak najcieńszy, który zapewnia wystarczającą ochronę dla silnika,

skąd wiadomo, że silnik sie zużywa na oleju, no po to robi się tak popularne na zachodzie UOA (analiza zużytego oleju) i sie patrzy co silnik pozostawił w oleju.

Żelazo : Pochodzi z tulei cylindrowej, wałka rozrządu, pompy olejowej i zużycia łańcucha rozrządu
Chrom : Pochodzi z zużycia pierścienia tłokowego
Miedź : Pochodzi z łożysk, prowadnic zaworów i zużycie tulei
Ołów : Pochodzi ze zużycia łożyska
Aluminium : Pochodzi z zużycia tłoka i łożyska oporowego tłoka
Srebro i cyna : Pochodzi ze zużycia łożyska

Krzem : pochłanianie brudu, czasami stosowane jako przeciw-pieniący (im więcej tym gorzej, dostawanie się zanieczyszczeń, np. fil powietrza)

najważniejsze to ołów, miedz i chrom

pozostałe pierwiastki, często jako dodatki, poprawiające właściwości oleju, generalnie im więcej tym lepiej , ale nie zawsze zależy od konstrukcji silnika i systemów oczyszczania spalin.

Molibden : dodatek przeciwzużyciowy i reduktor tarcia
Bor : dodatek przeciwzużyciowy i reduktor tarcia
Wapń: wspólny dodatek z wieloma funkcjami, przede wszystkim detergent
Magnez : wspólny dodatek z wieloma funkcjami
Fosfor : dodatek przeciwzużyciowy i reduktor tarcia, stabilizator ścinania
Cynk : dodatek przeciwzużyciowy i reduktor tarcia, stabilizator ścinania

warto też zwrócić uwagę przy takiej analizie jaką nadal klasę API trzyma olej po zużyciu

https://images90.fotosik.pl/257/03510611dacc0026med.png

a teraz konkretna analiza zobaczcie jak dobrze chroni silnik w Z350 zwykły castrol GTX 5W30, auto użytkowane normalnie, dynamicznie. Teraz niech ktoś mi powie, że te auto teoretycznie jeśli nic by się nie zmieniło w stylu jazdy nie przelata 500tyś km na 5W30, przy tym użytkowaniu, warunkach każdy W50/60 skróci jego żywotność

https://images92.fotosik.pl/257/ed3078e994c714bemed.jpg

wnioski z tego są jedne Nissan wie co robi zalecając do VQ olejów o klasie 30/40. I auta użytkowane normalnie na drodze nawet dynamicznie, nawet od czasu do czasu jak wskazówka widzi redline, powinny być takimi zalewane. Dopiero silniki upalane, czy na tor powinny mieć grubszy olej, co prawda bardziej zużywają silnik w normalnej jeździe, ale nie pozwalają nam zdewastować od skrajnych warunkow.

informację wzięte z witrym
https://540ratblog.wordpress.com/
https://www.bobistheoilguy.com/
my350
g35
g37

jakie kupić infiniti ?
takie które jest normalnie użytkowane i jeździ na 5W30/40

Shimomura
28th-September-2019, 23:07
Zatem odnośnie VQ35DE Nissan dobrze wie co robi gdyż w zależności od klimatu, w którym jest używany pojazd dobierany jest nawet poziom ciepłoty świec, nie wspomnę o olejach polecanych przez ASO w różnych częściach globu. Polecam też bez inwazyjnie zwiększyć choć odrobinę pojemność układu olejowego montując np większy filtr oleju np Knecht OC196. Natomiast sam olej to sprawa indywidualna, zgodnie z postami Tomka widocznymi na całym forum od lat - w moim przypadku jest to Penrite Tenths Premium 0w40.

lukasz32
29th-September-2019, 01:11
Pozwolę sobie zasiać ziarno zwątpienia ;)

Jakis test ostatnio czytałem, tyczył rozrzedzenia się oleju np na dystansie 8-10.000km paliwem, samochód użytkowany na krótkich dystansach = auto nie jeździło po trasie. Wniosek tam był taki, że z tego Xw40 zrobiło się chyba Xw20, czy jakoś tak, tej benzyny się już podobno nie pozbędziesz z oleju. No to teraz jak tu lać Xw30, skoro (podobno) benzyna go rozrzedza i prędko będzie miał parametry "20" i niższe? Czy to aby na pewno jest bezpieczne? Trzy szybkie starty ze świateł 0-150, czy nie zrobią krzywdy silnikowi? To tylko 10 sekund, ale czy nie za wiele? Czy faktycznie ten parametr tak się zmienia na niekorzyść silnika?

Kazik_R52
29th-September-2019, 04:31
gdybyś śledził ten temat nie miałbyś dużych zwątpień , choć prawdą jest spada klasa, ale tragedii nie ma
zobacz wrzuciłem wyżej tabelę
W30 to od 9.3 do 12.5
w wątku #35
UOA mamy UOS dla Penzoil 5W30 - 9.82, czyli nadal W30 po 5000Km w Lancer EVO
UOA dla Castrol Edge 0W40 jest między 9.96 a 11.69 - czyli zrobiła nam się 30-tka po przebiegu od 6600 do 8800

w wątku #36
UOA dla Mobil 0W40 mamy nadal 40 w VQ35 i po przebiegu aż 11tyś km

Generalnie olej Mobil 1 0W40 jest bardzo polecany do serii VQ świetne wyniki w badaniach. Do tego cena połowa tego co Amsoil ( Mobil 1 płacę około 28$ za 5Qt, Amsoil ponad 50$ za 5QT)

co do rozcieńczenia paliwa, dużo zależy od kondycji silnika, modele z wtryskiem bezpośrednim też wypadają gorzej, UOA też to może określać w wątku powyżej (47) masz rozcieńczenie paliwa mniej niż 0.5% - czyli dobrze

poniżej test Amsoil SS 5W30 dla pickupa 3.5 Turbo, auto użytkowe, przelatane na oleju aż 16tyś km
https://images91.fotosik.pl/257/00609a66362202ffmed.jpg
rozcieńczenie paliwa <1% bardzo dobrze
klasa nadal 30(10.2) - świetny wynik, 40tka czasami ma niżej przykład Castrol Edge 0#40
świetne wyniki dla metali,
co prawda podwyższona jest miedz co by wstępnie wskazywało na trochę z łożysk, ale niski ołów, który raczej eliminuje łożyska, oraz brak paliwa w oleju, czyli podwyższona miedz wskazuje na turbosprężarkę, możliwe , ze turbo pomału sie kończy...

Chcecie dobry olej do Infiniti, jeździcie normalnie, czasami lubicie pocisnąć, n kupcie oryginalny Mobil 1 extended performance 0W40, na Amsoil 5w30 tez sie nie zawiedziecie.

Shimomura
29th-September-2019, 17:04
Być może źle szukam ale wydaje mi się, że olej, który polecasz czyli "Mobil 1 extended performance 0W40 w ogóle nie istnieje. Pomijając fakt, że na naszym kontynencie seria extended performance jest niedostępna - to wchodząc na stronę globalną Mobil 1 w USA mamy do wyboru tylko 0w20, 5w20, 5w30, 10w30 https://mobiloil.com/en/motor-oils/mobil-1/mobil-1-extended-performance

Maxx
29th-September-2019, 18:55
Pozwolę sobie zasiać ziarno zwątpienia ;)

Jakis test ostatnio czytałem, tyczył rozrzedzenia się oleju np na dystansie 8-10.000km paliwem, samochód użytkowany na krótkich dystansach = auto nie jeździło po trasie. Wniosek tam był taki, że z tego Xw40 zrobiło się chyba Xw20, czy jakoś tak, tej benzyny się już podobno nie pozbędziesz z oleju. No to teraz jak tu lać Xw30, skoro (podobno) benzyna go rozrzedza i prędko będzie miał parametry "20" i niższe? Czy to aby na pewno jest bezpieczne? Trzy szybkie starty ze świateł 0-150, czy nie zrobią krzywdy silnikowi? To tylko 10 sekund, ale czy nie za wiele? Czy faktycznie ten parametr tak się zmienia na niekorzyść silnika?

prawdopodobnie ten :
https://www.onet.pl/?utm_source=www.auto-swiat.pl_viasg_auto-swiat&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=4e448a45-f655-5d7a-aedf-556751427b18&sid=b9b33d49-b4b1-42af-a1ec-7e65a89beb8d&utm_v=2

Po przejrzeniu danych katalogowych kilku producentów pod kątem zmian lepkosci wzgledem temperatury zauważyłem że oleje o oznaczeniu 5w30 maja spory rozrzut jakościowy . znajdą się i takie których parametry zbliżają się do 0w20 jak i takie które są zbliżone do 5w40 . Kolejny przykład to np. Amsoil Sig 5w50 którego lepkość wysokotemperaturowa zbliża się do 10w60 innych producentów
Powinniśmy się raczej kierować parametrami lepkosci w 40 100 150 C i dobierać olej do zakresu temperatur w których pracuje nasz silnik

@Kazik
przedstawione tabele i testy nie odzwierciedlają całkowicie realiów eksploatacyjnych w Europie . W USA jeździ się wolniej i spokojniej , na dłuższych trasach , inne paliwa , niewykluczone że i też nieco inne oleje produkowane tylko na rynek usa , częstsze wymiany oleju

Kazik_R52
29th-September-2019, 21:25
Maxx oczywiscie , że nie odzwierciedlają całkowicie realiów, ba każdy silnik trochę jest inny .. natomiast trzeba czymś się trochę kierować

Mobil 1 o rozszerzonej ochronie prawdopodobnie był w testach i opisach na forach w odniesieniu do najlepszego Mobil 1, jak wrzucam np. UOA z 2013 roku to prawdopodobnie był inny podział, bardziej prosty na zwykły Mobil Super i o rozszerzonej ochronie Mobil1, teraz patrzę jest kilkanaście różnych pozycji.
Więc chodzi o pełny syntetyczny Mobil 1 0W40

Chciałem tylko przedstawić inny punkt widzenia, ze spojrzeniem na prawdziwe testy zużycia się oleju, żebyście nie klepali w ciemno, że olej 10W60 to lepszy niż 5W30, bo w 95% jest gorszy

pokazywanie w pierwszym poście zasyfionego silnika na 5W30, chyba każdy normalnie myślący uzna za absurdalny przykład
zwłaszcza, że wrzuca to fachowiec

trafia do gościa kolejny szrot zetka, naprawdę nie wiadomo jak użytkowany, na jakich olejach w ciągu swego całego życia, jakie interwały, ostatnio wlany 5W30 i on popsuł silnik.

myślę, że z mojej strony temat jest wyczerpany

niech ktoś pomyśli nad biznesem żeby w Polsce otworzyć laboratorium, robiące podstawowe badania jakości zużytego oleju, będzie ogarniał Polsce i kraje sąsiednie.
koszt badania nie powinien oscylować 80-100zł

powtórzę tylko, że
najlepszy olej to olej najrzadszy spełniający wymagania ochrony silnika....

CzarnePaliwo
30th-September-2019, 15:24
chodzi mi o dane : olej Am Si 0w40 wytrzymuje prace ciągłą w temperaturze xxx , po przekroczeniu temperatury yyy następuje jego trwała degradacja i należy niezwłocznie wymienić olej - sorry że upraszczam to aż do bólu

Nie uświadczysz takich danych, ponieważ okoliczność, którą opisujesz nie jest jedyną rolą oleju silnikowego. Należałoby taki test standaryzować. Najrozsądniej dla zaspokojenia Twojej ciekawości byłoby wykonać analizę oleju z eksploatacji dla danego produktu w konkretnej jednostce. W tym przypadku Twojej. To byłoby precyzyjniejsze i bardziej adekwatne działanie. Kazik_R52 ma słuszność z publikacją takich analiz (UOA).

niech ktoś pomyśli nad biznesem żeby w Polsce otworzyć laboratorium, robiące podstawowe badania jakości zużytego oleju, będzie ogarniał Polsce i kraje sąsiednie.
koszt badania nie powinien oscylować 80-100zł

http://badania-olejow.pl/
https://polarislabs.com/ (jest oddział w Poznaniu)

Ja wlewam 0w50 wymiana co 10-12 tys.

Do 3.0T V6 VR30DDTT?

Po przejrzeniu danych katalogowych kilku producentów pod kątem zmian lepkosci wzgledem temperatury zauważyłem że oleje o oznaczeniu 5w30 maja spory rozrzut jakościowy . znajdą się i takie których parametry zbliżają się do 0w20 jak i takie które są zbliżone do 5w40

Muszę zaprotestować. To nie jest rozrzut jakościowy. Kazik_R52 wkleił stronę wcześniej tabelkę klasyfikacji lepkości. Wewnątrz danej lepkości np. 5w30 są oleje mniej lub bardziej lepkie. Spełniają różne specyfikacje i tak ma być. Ogólnie widzę, że Kazik czuje klimat ;)

Max
12th-March-2020, 20:49
Ja używam Mopar 5W30 od 10-ciu lat. Wszystko jest OK.

Max

Slayer
12th-March-2020, 22:15
Do 3.0T V6 VR30DDTT?

Ja wlewam 0w50 Eneos Sustina Japans Technology.

CzarnePaliwo
6th-April-2020, 14:09
0w50 jest kompletnie niewłaściwą lepkością dla tego silnika.