Zobacz pe?n? wersj? : Podświetlenie lewego lusterka
MISWRO
5th-May-2016, 16:59
Witam mam pytanie odnośnie diody świecące w lusterku dziś zauważyłem że nie świeci czy ktoś coś w tym temacie wie czy można to wymienić czy może ma ktoś takową cała lampkę do lewego lustra 2012 rok produkcji mojego auta może ktoś ma więc będę wdzięczny za info w temacie pozdrawiam
Wysłane z mojego E6853 przy użyciu Tapatalka
grabba
5th-May-2016, 20:43
Kierunki, doświetlenie podłoża - funkcja powitania?
slepy62
5th-May-2016, 21:33
Witam mam pytanie odnośnie diody świecące w lusterku dziś zauważyłem że nie świeci czy ktoś coś w tym temacie wie czy można to wymienić czy może ma ktoś takową cała lampkę do lewego lustra 2012 rok produkcji mojego auta może ktoś ma więc będę wdzięczny za info w temacie pozdrawiam Wysłane z mojego E6853 przy użyciu Tapatalka
Doświetlenie podłoża - przy rozbrojeniu (coś jak funkcja powitalna ale w FX II gen. to chyba jest standard) wydaje mi się że tam są led'y ale dla pewności sprawdź sobie w instrukcji obsługi - gdzieś na samym końcu masz listę oświetlenia z określeniem czy to jest żarówka czy led i jej symbolem
7994 7993
tia... LED - trzeba wyjąć żeby sprawdzić jaki... ale nigdy nie rozbierałem lusterka, zakładam że trzeba zdjąć szkło-lusterko z zaczepów i wtedy lol się zobaczy co dalej ... lub niech napisze ktoś kto to rozbierał lub ma dostęp do service manual dla FX'a
lub być może wystarczy podważyć przeźroczystą plastikową zatyczkę (LED jest pod nią) ale nie wiem tego na pewno...
MISWRO
5th-May-2016, 21:43
Już to rozbierać i jest to cała lampka wraz z płytka więc chyba najprościej będzie kupić rozważane lustro i zwyczajnie przełożyć
MISWRO
5th-May-2016, 21:44
Dodam że dioda to mały kwadracik
slepy62
5th-May-2016, 22:09
Dodam że dioda to mały kwadracik Wysłane z mojego E6853 przy użyciu Tapatalka
Mały kwadracik wlutowany w płytkę ? (wymieni Ci to każdy elektryk nawet z 2-ma lewymi rękami)
czy
LED "ipin" w gniazdku
MISWRO
5th-May-2016, 22:11
Sądzę że wlutowany jest ten Led miałem to tylko chwilkę rozebrane ale wydaje mi się że lutowane
slepy62
5th-May-2016, 22:21
Sądzę że wlutowany jest ten Led miałem to tylko chwilkę rozebrane ale wydaje mi się że lutowane Wysłane z mojego E6853 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli wlutowany w płytkę i masz 2-lewe ręce lol ale nie jesteś elektrykiem - podjedź do jakiegoś sklepu z LED'ami powinni Ci wymienić - tylko ostrożnie, bo ta płytka to kontroler kamery i kosztuje tylko :Cry: $500
MISWRO
5th-May-2016, 22:33
Acha no spoko dzięki za info teraz wiem ze ktoś musi to zrobić delikatnie a nie orientujesz się ślepy czy to się wycinać czy muszę całe lustro wykręcić
MISWRO
5th-May-2016, 22:33
Noe wycinać tylko wypiac
slepy62
5th-May-2016, 22:47
Noe wycinać tylko wypiac Wysłane z mojego E6853 przy użyciu Tapatalka
Zakładam że płytka powinna się dać normalnie wyjąć po wypięciu okablowania - ale dokładnie nie wiem - nigdy nie rozbierałem lusterka
bobofruit
6th-May-2016, 01:58
Samo oświetlenie jest ledowe na płytce drukowanej. Jedna dioda. Kamerka to osobny moduł całkowicie niezależny. Obudowa tego leda jest zgrzewana albo sklejona by było w to w miarę szczelne rozwiązanie. Czy da się to rozerwać nie próbowałem ale wygląda to na bardzo solidnie sklejone.
grabba
6th-May-2016, 08:42
A może funkcja powitania jest wyłączona. W instrukcji jest napisane, jak ja włączyć. U mnie w EX musiałem ją włączyć, bo też się nie świeciła.
bobofruit
6th-May-2016, 11:20
A sama lampka wygląda tak. Nie jestem pewien (nie pamiętam) czy ten kabelek się odpina przy samej lampce czy nie. Jeśli nie to pozostaje tylko obcięcie go i przylutowanie nowej lampki. Te piny na obrazku dochodzą do wielopinowej wtyczki którą podłącza się już wewnątrz samochodu (pod tapicerką drzwi kierowcy). Wyciągnięcie tego kabelka na całej długości (jak na zdjęciu) i ponowne wsadzenie na nowo przez te wszystkie mechanizmy byłoby bardzo trudne ze względu na sposób prowadzenia tego kabla.