Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Wskaźnik paliwa pokazuje pusty zbiornik - FX37S 2011

Grucha
2nd-June-2016, 14:18
Cześć!
jak w temacie- od wczoraj wskaźnik paliwa pokazuje mi stan "0", choć zatankowany na full...
Ktoś miał taki przypadek?
jakieś sugestie co do przyczyny i sposobu usunięcia usterki?

pozdrawiam,
Grucha

tiger456
2nd-June-2016, 17:56
Na zdrowy chłopski rozum czujnik paliwa. Masz założone LPG?

Grucha
2nd-June-2016, 18:45
Tak, jest muchozol

Pozdrawiam,
Grucha

tiger456
2nd-June-2016, 19:19
Przy niektórych silnikach jest tak, że komputer od LPG i od głównej jednostki nakładają się na siebie. Powstają wtedy błędy w związku z czym wskaźnik zaczyna szwankować i musisz się do tego przyzwyczaić. Warto również sprawdzić jaką ilość km masz do przejechania na aktualnym baku. Może również być tak, że elektroniczny czujnik paliwa przekazuje przejechaną odległość i spada przez gaz (np. przejeżdżasz 500 km i komputer nie wyłapuje, że w zbiorniku jest dalej tyle samo benzyny, ponieważ nie rozdziela on LPG od PB). Może trochę zagmatwałem to co chciałem ci przekazać, ale mam nadzieję że zrozumiesz sens :)

Adam_77
2nd-June-2016, 20:44
Emulator trzeba założyć i powinno byc ok.
Podejdź do jakiegoś kumatego gazmena.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

grabba
2nd-June-2016, 21:29
Zatankujesz do pełna i raz w miesiącu tak rób. Przy okazji uratujesz pompę paliwa.

Grucha
3rd-June-2016, 00:33
grabba...systematycznie używam PB, nie tylko LPG... Więc to raczej nie powinno robić problemu...

Pozdrawiam,
Grucha

Grucha
3rd-June-2016, 00:35
Emulator trzeba założyć i powinno byc ok.
Podejdź do jakiegoś kumatego gazmena.

A z tym emulatorem o co chodzi...?

Pozdrawiam,
Grucha

Adam_77
3rd-June-2016, 08:57
http://www.ac.com.pl/pl/produkt/300/fle-p

Grucha
3rd-June-2016, 09:09
http://www.ac.com.pl/pl/produkt/300/fle-p

Dzięki Adam_77.
Sęk w tym, że na LPG jeżdżę od stycznia i wszystko było ok. Spalając gaz wskaźnik poziomu PB nie zmieniał swojego położenia. Dopiero, jak przełączyłem na PB zaczynał pokazywać zużycie... Może juz ma zamontowany emulator?
Fuck...nie kumam, o co biega...[emoji35]

Pozdrawiam,
Grucha

Adam_77
3rd-June-2016, 09:48
Wskaźnik paliwa w okresie zimowym powinien zmieniać swoje położenie bo zanim auto przełączy sie na gaz musi przejechać x km na benzynie.
Moze odłącz akumulator i zobacz czy wróci do normy wskazówka.

Grucha
3rd-June-2016, 10:38
Wskaźnik paliwa w okresie zimowym powinien zmieniać swoje położenie bo zanim auto przełączy sie na gaz musi przejechać x km na benzynie.
Moze odłącz akumulator i zobacz czy wróci do normy wskazówka.

No oczywiście, że delikatnie zmieniał to położenie (na tyle, ile spalił PB do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury, aby przełączyć na lpg).
Zachowywał się normalnie... W środę padł na zero...

Pozdrawiam,
Grucha

danielo3333
3rd-June-2016, 17:58
Sprawdź bezpieczniki.

Wysłane z Nokia 5110 [emoji1]

gregor0787
18th-July-2016, 21:35
Grucha, czy udało Ci się „rozkminić” przyczynę niedziałania wskaźnika poziomu paliwa ?
Mi wczoraj w moim FX35 stało się tak samo jak u Ciebie. W sobotę odstawiając go do garażu wszystko było OK, w niedzielę rano wskazówka leży na „empty”.
Podobnie jak Ty mam LPG i prawdopodobnie to jest przyczyną takiego stanu rzeczy.
Danielo3333 pisał o sprawdzeniu bezpieczników. Czy pod wskaźnik poziomu paliwa dedykowany jest osobny bezpiecznik ?

Grucha
18th-July-2016, 21:45
Hehe[emoji13]
Samo się rozkminiło! Po prostu zaczął pokazywać poprawnie zanim odstawiłem do mechanika... Pytałem mailowo w serwisie. Odpisali mi, że zdarza się "zahaczenie" wskaźnika w zbiorniku i trzeba interwencji z zewnątrz...
Co do bezpieczników: nie wiem [emoji15]

Pozdrawiam,
Grucha

gregor0787
18th-July-2016, 21:55
Dzięki farciarzu.
Widzę, że i mi pozostaje poczekać na „odhaczenie” lub jakąś tajemniczą interwencję z zewnątrz ;-)

sirtrojan
18th-July-2016, 22:07
wyjeździj paliwo, zatankuj do pełna i może się odblokuje - plywak będzie mocno napierany przez paliwo.

gregor0787
18th-July-2016, 22:20
OK, spróbuję.
Wskazówka padła w połowie zbiornika i dotankowałem na full to nadal „leży”.
Sirtrojan, a jest pod ten wskaźnik bezpiecznik ?

sirtrojan
18th-July-2016, 23:14
pewnie jest ale nie pamiętam który. Jesli to fizyczne zablokowanie to wyjęcie bezpiecznika nic nie zmieni. próbuj - to najtańsze rozwiązanie :)

Grucha
18th-July-2016, 23:25
U mnie 5 tyg leżał bez ruchu i nagle podczas jazdy kontrolka zgasła a wskazówka zaczęła wędrować w górę...
Gadałem z gazownikami i twierdzi, że w żaden sposób nie może to być powiązane z lpg...

Pozdrawiam,
Grucha

tiger456
19th-July-2016, 01:03
Powiązanie wskaźnika od benzyny z LPG jest bardzo częste, jednak nie we wszystkich samochodach. W twoim przypadku, jeżeli 5 tygodni nie reagował to na 100% nie przez instalację gazową. Skoro ten problem występuje nie tylko u ciebie, to zapewne jest to kolejne niedociągnięcie ze strony Infiniti.

sirtrojan
19th-July-2016, 01:51
i ma rację. to niezależny układ który funkcjonuje obok LPG.

gregor0787
19th-July-2016, 07:49
Gdybym odłączył akumulator,
to jakie ustawienia dodatkowo uległyby resetowi ?

sirtrojan
19th-July-2016, 16:23
Odczyty z kompa ale to jak z pstrykaniem włacznikiem jak nie ma światła. Jak żarówka zepsuta to ile razy byś nie pstryknął to nic nie zmieni. Tu akurat jest szansa ze pływak w przeciwieństwie do żarówki przy tankowaniu się "odwiesi"

to jest plywak - http://allegro.pl/infiniti-fx30ds-qx70-fx35-czujnik-plywak-paliwa-i6333160820.html?reco_id=ed76cf52-4db3-11e6-93d2-56847afe9799&ars_rule_id=201

czasem sie blokuje o i wisi prawie pionowo. jak zatankujesz do pełna ciśnienie paliwa powinno go podnieść.

gregor0787
19th-July-2016, 19:18
Właśnie czujnik sam "ożył" i jest OK ;-)

Grucha
3rd-September-2016, 18:29
Panowie i Panie (a w zasadzie odwrotnie powinno być... ;)))
powracam z tematem.

Jakieś 2 tyg temu wskaźnik znowu padł "na zero".
dzisiaj mechanik się za to zabrał, zbadał i wyszło mu, że w prawej komorze zbiornika pływak nie reaguje.
Zmierzył mu opory i brak ich (w lewej komorze jest OK).
Pływak w prawej komorze jest zintegrowany z pompą paliwa a to nie nastraja optymistycznie...

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym przypadkiem?

Czy ktoś orientuje się, ile może kosztować pompa paliwa do FX37 '11?

pozdrawiam,
Grucha

slepy62
4th-September-2016, 00:46
Panowie i Panie (a w zasadzie odwrotnie powinno być... ;))) powracam z tematem.
Jakieś 2 tyg temu wskaźnik znowu padł "na zero".
dzisiaj mechanik się za to zabrał, zbadał i wyszło mu, że w prawej komorze zbiornika pływak nie reaguje.
Zmierzył mu opory i brak ich (w lewej komorze jest OK).
Pływak w prawej komorze jest zintegrowany z pompą paliwa a to nie nastraja optymistycznie...

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym przypadkiem?

Czy ktoś orientuje się, ile może kosztować pompa paliwa do FX37 '11?

pozdrawiam,
Grucha

w US około $360

8332

Grucha
4th-September-2016, 12:17
Irku, dzięki!
Ale widzę tu VQ35... Do 37 taka sama?

Pozdrawiam,
Grucha

grabba
4th-September-2016, 14:19
W PL w ASO kupowałem za ok. 900 zł brutto z przesyłką. Do Mki, ale pewnie do FX będzie podobnie.

Grucha
4th-September-2016, 15:50
No to byłoby zdecydowanie korzystniej...
No nic, obaczymy jak to ogarnąć.
Irku, a w Mce miałeś podobną przypadłość?

Pozdrawiam,
Grucha

grabba
4th-September-2016, 19:10
Ja wymieniałem po demontażu kompresora. Starą rozłożoną mam gdzieś na strychu. Dziwne, że nie sa się tego naprawic. Elektroniki to tam nie ma. Wymontuj ją i sprawdź przewody. Cudów to tam nie ma. Plastikowa puszkę można łatwo rozłożyć i sprawdzić połączenia.

slepy62
4th-September-2016, 22:06
FX: 35/37/50 jest to samo
Czy w M-ce jest to samo sprawdzę później piszę z tel

sreberko
11th-November-2019, 18:21
Witam.
Dzisiaj i ja dołączam do grona osób ze wskaźnikiem w pozycji empty. Dałem mu dzisiaj trochę po zaworach, ale wszystko było ok, pogodzie wsiadam a tu kontrolka, że pusty zbiornik a zbiornik był prawie pełny (dodam że mam również instalacje LPG od dwóch tygodni. Przerażony wysiadam ale żadnej plamy pod samochodem nie było. Dotankowalem do pełna ale nie pomogło. Pytanie do gruchy i grabby czy wmiana pływaka czy może jedynie jego jakieś odwieszenie. Jeżeli wymiana to jakie koszty.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.

milkor
13th-November-2019, 13:31
u siebie w 3.0D już dwa razy tak miałem. Lepsza jazda autostradowa, pół zbiornika i ciach.... empty, a paliwo było. Póki co zjawisko wystąpiło dwa razy i póki co spokój. Już przywykłem że inf ma swoje kaprysy i trzeba na bieżąco mu się przyglądać ;)

Grucha
24th-November-2019, 18:50
Hej sreberko.
Ja pływaka ostatecznie nie wymieniałem. Jak się powiesił, to podjeżdżałem w wolnej chwili do mojego mechanika, kwadrans i zrobione... Do następnego razu [emoji12]

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

sreberko
25th-November-2019, 19:23
Grucha, rozumiem że trzeba go mechanicznie pobudzić. Wystarczy wyjąć czy może coś innego. Sam przymierzam się do tego, nie wiesz czy trzeba odłączyć akumulator?

sreberko
26th-November-2019, 14:57
Ok, dałem radę, pomogło ręczne pobudzenie wskaźnika. Problem był w pływaku od strony pasażera. Graba postepowalem zgodnie z opisem z innego postu i pomogło.

sreberko
26th-November-2019, 14:58
Oczywiście że dzięki nie dla graby (pomyłka) a dla Gruchy. Dzięki Grucha