Zobacz pe?n? wersj? : Zakup Infiniti FX 35 -2003-2007
Grain
5th-July-2016, 15:42
Hej
jestem nowy na forum, szukam informacji odnośnie Infiniti FX 35 z lat 2003-2007 myśle że to idealne miejsce:)
W tej chwili jeżdże VW Touaregiem 2004 4.2 V8, autko fajne wygodne, ale za bardzo "terenowe" więc czas na zmiany proszę napiszcie na co zwracać uwagę przy zakupie Infiniti, ma też kilka pytań:
-czytałem że silnik jest na łańcuchu jak wydląda serwis rozrządu w tym aucie jakie koszty?
-na necie mało jest informacji na temat danych technicznych interesuje mnie jaką powierzchnia ma bagażnik w Turku jest ponad 500L znalazłem info że w Fx jest ponad 700l i jakoś mi się nie chce wierzyć że jest taka różnica na rzecz FX-a
-proszę napiszcie jak wygląda dostępność części, jakieś choroby tego auta na co można się szykować
-nie znalazłem informaccji na temat napędu 4x4 na jakiej zaszdzie działa czy on jest dołączany czy stały
-jakie koszty eksploatacji nie chodzi o spalanie ale o wymiany awarię, skrzynie biegów itp
z góry dzięki za info
tas23
5th-July-2016, 15:50
Cześć,
Co prawda w Touaregu nie siedziałem, ale z moich zeszłorocznych lektur wynikało, że FX jest bardziej porównywany do Cayena, niż do jego brata Touarega, ale deklasuje go bezawaryjnością i kosztami utrzymania. Jest na drugim miejscu po Lexusie RXie, który IMO jest dla ludzi starszych ode mnie:)
Odpowiadając na Twoje pytania:
- łańcuch - nie wiem:)
- bagażnik na pewno nie ma 500l, 700 to może jak się złoży fotele. Generalnie ma bagażnik jak Cee'd kombi:)
- dostępność jest ok, praktycznie nic się nie psuje. Jak się coś zepsuje to Ci koledzy z forum w 2 tyg. w razie czego sprowadzą, ale nie słyszałem żeby był z tym tak wielki problem. Choroby dotyczą silnika 4,5l, który ma tendencję do zacierania panewek - dlatego wziąłem FX35.
- dołączany jest przód
- awarie: skrzynia podobno jest pancerna i jeszcze nie słyszałem, żeby komuś poleciała. Tutaj nic się nie psuje, ale np. klocki na przód to koszt ~300 zł.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Grain
5th-July-2016, 15:58
Cześć,
Co prawda w Touaregu nie siedziałem, ale z moich zeszłorocznych lektur wynikało, że FX jest bardziej porównywany do Cayena, niż do jego brata Touarega, ale deklasuje go bezawaryjnością i kosztami utrzymania. Jest na drugim miejscu po Lexusie RXie, który IMO jest dla ludzi starszych ode mnie:)
Odpowiadając na Twoje pytania:
- łańcuch - nie wiem:)
- bagażnik na pewno nie ma 500l, 700 to może jak się złoży fotele. Generalnie ma bagażnik jak Cee'd kombi:)
- dostępność jest ok, praktycznie nic się nie psuje. Jak się coś zepsuje to Ci koledzy z forum w 2 tyg. w razie czego sprowadzą, ale nie słyszałem żeby był z tym tak wielki problem. Choroby dotyczą silnika 4,5l, który ma tendencję do zacierania panewek - dlatego wziąłem FX35.
- dołączany jest przód
- awarie: skrzynia podobno jest pancerna i jeszcze nie słyszałem, żeby komuś poleciała. Tutaj nic się nie psuje, ale np. klocki na przód to koszt ~300 zł.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Dzięki za podpowiedź w sumie Cyenne to brat bliżniak Touarega ta sama płyta podłogowa i dużo rozwiązań technicznych
Ologt
5th-July-2016, 17:33
Choroby dotyczą silnika 4,5l, który ma tendencję do zacierania panewek - dlatego wziąłem FX35.
FX35 też się zacierają ,kilka było na forum i jest też na aukcjach
Z rzeczy które się psują najczęściej to piasty i krzywienie tarcz hamulcowych i raczej to wszystko
Jeżeli znajdziesz jakiegoś FX-a to dobrze go "prześwietl " bo to auto prowadzane z USA i 90% będziesz miał po mniejszych lub większych przygodach niestety
tommi
6th-July-2016, 11:42
Cześć,
co do rozrządu to przeczytaj: http://www.ifans.pl/showthread.php?688-Zawory-i-rozrz%B1d-w-VQ35DE&highlight=%B3a%F1cuch+rozrz%B1du, poza tym w innych wątkach temat przewija się kilkukrotnie.
Wg producenta pojemność bagażnika przy rozłożonych siedzeniach to 776l.
Ja również powoli przymierzam się do FX-a i podpowiem Ci, że większość odpowiedzi na swoje pytania znalazłem studiując to własnie forum, które jest ogromnym kompendium wiedzy na temat marki INFINITI i nie tylko;)
przez 2 lata jeździłem równolegle touaregiem(2.5) i fx35 - touareg na pewno bardziej komfortowy (ciszej, miękko, więcej miejsca) w trudnych warunkach napęd oczywiście też ma lepszy - to chyba tyle...
Fx35:
- lepiej się prowadzi (bardziej bezpośredni układ, lepsze "trzymanie") - jest sporo lżejszy...
- osiągi (wiadomo z czym porównamy ale i tak będzie lepiej niż w 4.2 vwT),
- skrzynia jest dużo lepsza (szybsza i bezawaryjna)
- generalnie jest bezawaryjny (touareg uważam to tragedia w tym względzie) ale lecą: łożyska, tarcze/klocki,
- części są w większości do dostania/sprowadzenia i ceny są przyzwoite jak na suv,
- wg mnie największa wada: wyciszenie wnętrza.
tas23
8th-July-2016, 11:26
- wg mnie największa wada: wyciszenie wnętrza.
O to prawda, mimo że pięknie mruczy, to jak jedziesz trochę dalej to zaczyna irytować. Zresztą w najbliższym tygodniu zrobię z 1,5kkm to sam się przekonam, czy na dłuższą metę mnie to wkurza czy wkurza bardzo:)
tommi
9th-July-2016, 00:43
Panowie... jest aż tak źle jak piszecie???
zajac01
9th-July-2016, 07:35
Nie jest wcale tak źle. Wszystko zależy od podejścia i oczekiwań. Ja swojego FXa traktuje jako coupete, a nie limuzyne, dlatego po 2 latach jeżdżenia wciąż codziennie mam banana na gębie :)
Nie no dźwięk fx-a to trzeba zaliczyć do plusów. Jak pogoda sprzyja to zawsze z otwartym oknem jadę, żeby posłuchać jak mruczy:)
Z minusów to jak wcześniej koledzy pisali:
-łożyska padają( ale lepiej to niż coś poważnego)
-krzywią się seryjne przednie tarcze ( wymieniłem na zestaw DBA, który polecony został na forum i problemu nie ma:))
Więc, szukać, kupować i cieszyć się :amen:
musisz się przejechać i sam ocenić, tym bardziej że odbiór natężenia dźwięku to wyjątkowo subiektywna sprawa. Problemem nie jest dźwięk silnika/układu(bo to jest akurat fajne) ale wyciszenie podwozia/nadkoli generalnie szumów - szczególnie w trasie przy prędkościach autostradowych. Ostatnio jednak świat(konkurencja) poszedł w tym względzie(wyciszenia samochodów) mocno do przodu i nienajnowsza już konstrukcja fx'a wypada tu raczej przeciętnie. Mnie to drażni/drażniło...do tego stopnia że oddałem mojego fx'a do kompleksowego wyciszenia - wraca w przyszłym tygodniu - sam jestem ciekawy efektów...I jeszcze takie luźne 3 grosze: mógłbym kupić auto nowsze/bardziej komfortowe itp. ale to jest bardzo dobre, niezawodne, ciągle świeże zewnętrznie i ma charakter. W ciągu ostatniego roku jeździłem kilkoma (nowymi)samochodami klasy C i D. ok są w większości fajne i...jednocześnie takie strasznie nijakie - podobne do siebie w wielu aspektach połykacze kilometrów.
butrym81
9th-July-2016, 19:22
Z minusów to jak wcześniej koledzy pisali:
-łożyska padają( ale lepiej to niż coś poważnego)
-krzywią się seryjne przednie tarcze ( wymieniłem na zestaw DBA, który polecony został na forum i problemu nie ma)
No i trzeba dodać że raz po raz trzeba by silnik wymienić bo coś się tam przyciera :)
Ologt
9th-July-2016, 23:47
Za dźwięk wydechu , każdy prawdziwy facet pokocha to auto , mi zawsze włosy dęba stają na ręce jak otwieram okno w czasie jazdy .Żona mi mówi że powinienem się leczyć.
Grain
12th-July-2016, 16:59
Dziękuje wszystkim za wpisy i opnie napiszcie jeszcze koszty eksploatacyjne wyglądają nie chodzi mi o spalanie ale o wymiane hamulców zawieszenia itp jakie koszty?Pytanie jeszcze czy Fx m łopatki do ręcznej zmiany biegów?
grabba
12th-July-2016, 21:28
Jeżeli chodzi o koszty eksploatacyjne, to:
1. Postów związanych z awariami zawieszenia nie ma wiele na forum. Chyba najcześciej są to łączniki stabilizatorów. W tym przypadku cenowo najlepiej wychodzi ASO w PL - kilka tygodni temu było dyskusja i była podana cena - poszukaj.
2. Jeżeli chodzi o piasty, to nie jest tak, że one się rozpadają, tylko zaczynają szumieć. Niektórym to nie przeszkadza i czekają z wymianą do momentu aż zaczną huczeć. U mnie w M37 z 2010 OEM'owe z przodu zaczęły szumieć po ok 80 tkm. Wymieniłem na firmy Febest po 800 zł za szt i przy 120 tkm znowu jedną słyszę. W EX37 z 2010 przy 85 tkm już było dość mocno słyszałem szum z przodu - wymieniłem obie na OEM ściągnięte z US.
Opcje masz trzy:
1. chińczyk z Allegro za 200 zł za szt - NTY,
2. OEM ze US za 500 zł / szt
3. ASO - nie wiem, ile teraz kosztuje, ale mi 2 lata temu dali cenę 1950 zł za szt.
Ja do Mki zamówiłem komplet w US i leżą i czekają na wymianę. Niektórzy z forum kupują NTY za 200 zł i też są zadowoleni, ale to loteria. Dość często są robione zakupy forumowe w US, można się podłączyć i kupić sobie piasty na zaś - statek z częściami płynie do PL 6-8 tygodni :)
3. Jeżeli chodzi o tarcze i klocki, to w przypadku wersji Sport modeli po 2010 roku to OEM jest OK. W przypadku nie wersji Sport dobry jest zestaw tarcz DBA i klocków EBC YellowStuff. Taki zestaw kupiłem do EX i powinny mi wytrzymać (klocki) 40 tkm + tarcze drugie tyle. Wszystko zależy od stylu jazdy.
nero113
12th-July-2016, 23:34
Choroby dotyczą silnika 4,5l, który ma tendencję do zacierania panewek - dlatego wziąłem FX35.
Jak się nie sprawdza oleju w V8... Otwórz maskę raz na 1000-1500 km i nic się nie zatrze.
tiger456
13th-July-2016, 01:00
V8 (VK45DE) są bardzo podobne do VQ35DE, jak dbasz tak masz. Problemy m.in. w FX45 zaczynają się z cenami części jak trzeba zrobić kompleksowy i porządny remont :)
tas23
13th-July-2016, 21:16
Zgodze sie z nero113, ale sprawdzanie oleju raz na 1,5-2 tygodnie wymaga pewnej konsekwencji... zreszta poczytaj watek o zacieraniu panewek i wszystko bedzie jasne
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Grain
13th-September-2016, 23:26
PAnowie cały czas szukam tego jedynegooo...jest cięzko...i terazdo rzeczy cały czas szukałem Fx"a 35 i wczoraj na mój pech u mechanika stął Infi Fx 45 powiem , że pojezździe na bocznym siedzeniu długo zbierałem szczęke a na samą myśl o dżwięku V8 przechodzą mi ciarki, napiszcie proszę na co zwrócić uwagę przy V8?
nero113
17th-September-2016, 12:19
Na poziom oleju w silniku.
Po za tym lać paliwo i cieszyć się z jazdy.
MarianoS81
17th-September-2016, 14:54
Oczywiście przebieg :) z tego co czytałem to zalecane jest(nie oficjalnie) by wymieniać pompę oleju co 100k km w fx45 bo później problem jest z 7 cylindrem czy coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie.
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Grain
29th-September-2016, 00:11
Hej
w piątek jade oglądać Ininiti Fx 35 mam pytanie be miał ze sobą czujnik lakieru, prośba napiszcie jakie elementy nadwozia z jakiego są materiału - tworzywa aluminium -stal?
Ologt
29th-September-2016, 07:28
Maska aluminium , tylna klapa bagażnika plastik.