Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Bagażnik na rowery na narty - jakie Wasze propozycje i doświadczenie. [fx30dS]

Casian
21st-July-2016, 09:35
Witam
Do każdego nowego auta dokupuje zawsze bagażnik baza + uchwyty i rowery kufer. Od niedawna jestem właścicielem (zapomniałem dodać, że szczęśliwym) FXa 30dS z 2011r. Zaczynam się rozglądać za:

1. bazą którą mogę zainstalować na istniejących relingach - kufer mam i uchwyty na rowery również.
2. Druga opcja to zakup i montaż haka a do niego uchwyty na rowery

Nie ukrywam, że druga opcja mnie zaczęła interesować bardziej ze względu na zakładanie/mocowanie i zdejmowanie rowerów. Ten, kto raz sam je montował i raz ściągał wie o czym mówię - nie wspomnę z problemem z wjazdem do garażu, galerii handlowych itp.

Prośba o Wasze podpowiedzi jakie rozwiązania i z jakim budżetem warto czy nie warto zastosować...
Pozdrawiam
Piotr

holdek
22nd-July-2016, 16:11
Hej
z hakiem to jest maly problem niestety: oryginal tylko w Infi (westfallia ale nie kupisz nowego poza salonem) - cena 8 tysi :), alternatywa to Thule i jest jeszcze jeden typ dosyc mocno schowany natomiast podciecie zderzaka bedzie potrzebne

co do bagaznika to pelna zgoda pakowanie rowerow na dach, zwlaszcza umieszczony dosc wysoko, to masakra
polecam ochylany badz odsuwany daje dostep do bagaznika z zamontowanymi rowerami, sam mam jakas Atere, kolega ma Thula i jest nieco mniejsza bo ma zsuwane lampy (troszke mniej miejsca potrzebne do skladowania) koszt okolo 2.1 co z kosztem haka daje jakas tam sume

ja we Wroclawiu znalazlem tylko jeden zaklad ktory chcial mi hak do Infi zamontowac reszta slyszac Infi odpuszczala ...

Piotr

Casian
28th-July-2016, 13:27
Dzięki za info... chyba zostaje mi dokupienie windbarów (300pln) zabranie drabinki i wykorzystanie uchwytów tych co już mam...
Pozdrawiam
Piotr

Grzes
28th-July-2016, 15:23
Ja u siebie montowałem Hak holowniczy firmy Aragon z kulą demontowalną automatycznie. Koszt ok 1800 zł ok 3 lata temu. Montaż zrobiłem samodzielnie. Ok 3 godziny pracy. Wszystko pasowało idealnie. Podcięcie zderzaka nieuniknione ale jest to w niewidocznym miejscu kwadrat ok 5x5 cm na środku od dołu z brzegu zderzaka. Montaż tego haka nie wymagał ściągania zderzaka jedynie odpięcie z gumy tłumika bez ściągania. Wystarczy tłumik na podniesionym tyle opuścić lekko na dół.