Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Długo odpala na zimnym silniku

djoneway
20th-October-2016, 10:57
Witam, mam taki problem a mianowicie jak auto postoi ok. 20 godzin na dworze ma problem z odpaleniem. Muszę długo kręcić rozrusznikiem, czasem nawet 2 razy. Dzieje się to od niedawna jak przyszły niskie temperatury i wilgoć. Potem jak już jest uruchamiane w ciągu dnia to pali elegancko od strzała.

Beckett
20th-October-2016, 15:41
Witam, mam taki problem a mianowicie jak auto postoi ok. 20 godzin na dworze ma problem z odpaleniem. Muszę długo kręcić rozrusznikiem, czasem nawet 2 razy. Dzieje się to od niedawna jak przyszły niskie temperatury i wilgoć. Potem jak już jest uruchamiane w ciągu dnia to pali elegancko od strzała.

Zacznijmy od podstaw. Jaki akumulator siedzi u Ciebie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tiger456
20th-October-2016, 19:56
Jeżeli aku jest dobre, to dla mnie jest to wina brudnej przepustnicy (jak będziesz czyścił to na odpiętym akumulatorze i nie wolno ruszyć blaszki!!!) albo świece.

sirtrojan
20th-October-2016, 21:10
Ja obstawiam aku. Jak się podładuje to już śmiga. Jak na zimno nie daje rady.

djoneway
21st-October-2016, 00:25
Słuchajcie, aku wykluczam bo wymieniałem niedawno, 65Ah 680A, kręci żwawo, nie przygasają kontrolki, wydaje mi się że jest ok ale jeszcze muszę go sprawdzić. Przepustnice mam na pewno do czyszczenia bo obroty spadają stopniowo a nie płynnie w dół (typowy objaw). Czy może to też być czujnik położenia wału korbowego albo czujnik temperatury?

lukasz32
21st-October-2016, 00:30
Potwierdzam przepustnicę. Miękki pędzel, jakiś środek rozpuszczający brud i działaj. Następnie 3 procedury ze stoperem w ręku i to najprostsze co możesz zrobić.
Ja miałem problemy na ciepłym, tak raz na 2 miesiące, bardzo rzadko, po czyszczeniu zniknęły.

tiger456
21st-October-2016, 09:17
Czy może to też być czujnik położenia wału korbowego albo czujnik temperatury?

Przestań kombinować, wyczyść przepustnicę tak jak ci opisałem i voila ;)

djoneway
21st-October-2016, 10:21
Przestań kombinować, wyczyść przepustnicę tak jak ci opisałem i voila

Ok tiger456 (http://www.ifans.pl/member.php?1598-tiger456) i lukasz32 (http://www.ifans.pl/member.php?1209-lukasz32), zastosuję się i dam znać jak efekty:yo:

slepy62
21st-October-2016, 12:35
Przestań kombinować, wyczyść przepustnicę tak jak ci opisałem i voila ;)

A jak czyszczenie przepustnicy nie pomoże - wyszukaj posty BAJZLA - walczył z podobnym bajzlem lol kilka miesięcy - w końcu coś tam wymienił i znikło...

http://www.ifans.pl/showthread.php?2449-Rozruch-silnika

Ologt
21st-October-2016, 13:48
A jak czyszczenie przepustnicy nie pomoże - wyszukaj posty BAJZLA - walczył z podobnym bajzlem kilka miesięcy - w końcu coś tam wymienił i znikło...

http://www.ifans.pl/showthread.php?2449-Rozruch-silnika

hee ,właśnie miałem ten link podrzucić ,bo chyba najprawdopodobniej to będzie to.

djoneway
21st-October-2016, 17:01
Kurcze ale popaprana sprawa, istny Bajzel:boom: Jakiś sterownik klimatyzacji, bądź też inaczej wzmacniacz napięcia może odpowiadać za rozruch na zimnym silniku!:)? Szacun dla kolegi BAJZEL (http://www.ifans.pl/member.php?571-BAJZEL) za tak długą walkę która zakończyła się zwycięstwem. Teraz jak znaleźć odpowiedni sterownik do mojego auta bo widzę że chyba pasują z maximy murano i 350z? Ciekawe czy ktoś może też przerabiał podobny problem i rozwiązał go za pomocą tego sterownika.

djoneway
13th-November-2016, 23:42
Problem rozwiązany, to FORUM ma siłę. Tak jak przewidział kolega Bajzel za wszystkim stał sterownik klimatyzacji (wzmacniacz napięcia). Wymieniłem go na używkę z innego FXa i teraz auto odpala na dotyk bez najmniejszego problemu przy zimnym silniku.
Dla potomnych najlepiej zakupić używkę z Infiniti. Sterownik z Nissana Murano bądź też z 350Z nie jest kompatybilny gdyż posiada dodatkową taśmę. Moduł jaki jest potrzebny ma tylko 3 gniazda i numer 27760 CL70A. Czyszczenie przepustnicy nie rozwiązało problemu. Załączam zdjęcia i dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.
868786888689

Beckett
23rd-November-2016, 00:53
Problem rozwiązany, to FORUM ma siłę. Tak jak przewidział kolega Bajzel za wszystkim stał sterownik klimatyzacji (wzmacniacz napięcia). Wymieniłem go na używkę z innego FXa i teraz auto odpala na dotyk bez najmniejszego problemu przy zimnym silniku.
Dla potomnych najlepiej zakupić używkę z Infiniti. Sterownik z Nissana Murano bądź też z 350Z nie jest kompatybilny gdyż posiada dodatkową taśmę. Moduł jaki jest potrzebny ma tylko 3 gniazda i numer 27760 CL70A. Czyszczenie przepustnicy nie rozwiązało problemu. Załączam zdjęcia i dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.
868786888689

Mam podobne zjawisko u siebie. Wymiana wymaga większego rezania czy można to w domu samodzielnie wprawnie ogarnąć ?

djoneway
23rd-November-2016, 01:52
Spokojnie ogarniesz sobie to sam w garażu. Nic prostszego, podważasz cały panel sterowania, wysuwasz go, odkręcasz całą jednostkę sterującą z ekranem, wypinasz taśmy i kostki oraz wymieniasz owe magiczne pudełeczko:)

Beckett
23rd-November-2016, 13:26
Spokojnie ogarniesz sobie to sam w garażu. Nic prostszego, podważasz cały panel sterowania, wysuwasz go, odkręcasz całą jednostkę sterującą z ekranem, wypinasz taśmy i kostki oraz wymieniasz owe magiczne pudełeczko:)

Ile za taką przyjemność? Jak patrzę na ceny na eBay itp to srogo to wygląda...

djoneway
23rd-November-2016, 15:31
Znajdź używkę na allegro, dopytaj sprzedającego czy można zwrócić do 2 tyg. jakby co (w zasadzie takie masz prawo) i sprawdź czy działa. Widziałem takie w okolicy 200zł,
http://allegro.pl/nissan-maxima-murano-komputer-sterownik-27760zk30a-i6441376403.html
http://allegro.pl/nissan-350z-02-08-3-5l-v6-sterownik-nawiewu-i5881709205.html#thumb/1

Pamiętaj nie może mieć żadnej dodatkowej taśmy oraz gniazda od spodu, musisz się zawsze upewnić. Pozdroo

djoneway
23rd-November-2016, 15:35
Możesz jeszcze zadzwonić do tego gościa:
http://allegro.pl/modul-sterownik-komputer-nissan-350z-slask-i5038024394.html

Ja od niego kupiłem za 120zł ten moduł byłem u niego na miejscu bo miałem blisko. Być może ma więcej tych sterowników bo miał trochę gratów do Infi. Pozdroo

Beckett
23rd-December-2016, 02:31
Możesz jeszcze zadzwonić do tego gościa:
http://allegro.pl/modul-sterownik-komputer-nissan-350z-slask-i5038024394.html

Ja od niego kupiłem za 120zł ten moduł byłem u niego na miejscu bo miałem blisko. Być może ma więcej tych sterowników bo miał trochę gratów do Infi. Pozdroo

Powiem Ci, że miałeś szczęście :-) ja jestem po instalacji pierwszego modułu. I droga może być słuszna, bo odpalał na dotyk, jednak w zamian nawiewy były niesterowalne i waliły pełną mocą i temperaturą.

Prawie to, chyba. Szukam dalej :)

djoneway
23rd-December-2016, 13:18
Powiem Ci, że miałeś szczęście :-) ja jestem po instalacji pierwszego modułu. I droga może być słuszna, bo odpalał na dotyk, jednak w zamian nawiewy były niesterowalne i waliły pełną mocą i temperaturą.

Prawie to, chyba. Szukam dalej :)

No to już prawie jesteś w domu tylko walnięty moduł kupiłeś.... nie poddawaj się!:fencing:

Beckett
23rd-December-2016, 13:22
No to już prawie jesteś w domu tylko walnięty moduł kupiłeś.... nie poddawaj się!:fencing:

Dzięki :) Wydaje mi się jednak, że moduł może być ok, ale trzeba trafić w konkretną wersję. Twój moduł ma inne oznaczenie w pierwszej linijce -drugi ciąg znaków, ale drugi wiersz w 100% się pokrywa. A u mnie była różnica i w pierwszej i w drugiej, więc pewnie stąd nawiew świrował + choinka na desce :)

A moje egzemplarze znajduję na eBAY w USA, ale kurna - drogo kasują za transport - sam sprzęt 100 dolców + drugie tyle transport. Peszek :/

tiger456
23rd-December-2016, 16:54
Znajdź kogoś kto ogarnia dobrze sterowniki i niech wymieni padniętą część modułu ;)

pgkoci
23rd-December-2016, 18:24
Beckett podjedź do Piaseczna do poniższego zakładu:
http://elektronika.com.pl
Oni robią cuda z elektroniką, mi w hondzie naprawili modulator abs, a była to ciężka i rzekomo nienaprawialna sprawa.
Jestem przekonany, że jeśli to cokolwiek z elektroniką to oni to ogarną:-)

Black
23rd-December-2016, 18:51
Beckett podjedź do Piaseczna do poniższego zakładu:
http://elektronika.com.pl

byłem u nich parę lat temu jak mi check wywaliło,nawet nie chcieli podejść do auta jak tylko usłyszeli że to Infi.Ale jak ktoś ma blisko to może podjechać może coś się zmieniło.

Beckett
23rd-December-2016, 21:28

Ty, stary - znalazłem moduł na OLX i chce go kupic a to Twój nick. Przypadkiem nie opychasz mi w tym momencie swojego starego trafionego??:>

djoneway
23rd-December-2016, 22:10
Haha ale zbieg okoliczności no nie wierzę. Trzeba było zapytać czy zadziała na zimnym silniku😀 😵 To słuchaj możemy się tak umówić że wyślę Ci go i sobie sprawdzisz a jak nie pójdzie to mi go odeślesz! Szczegóły na priv.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Beckett
6th-January-2017, 02:49
Haha ale zbieg okoliczności no nie wierzę. Trzeba było zapytać czy zadziała na zimnym silniku[emoji3] [emoji43] To słuchaj możemy się tak umówić że wyślę Ci go i sobie sprawdzisz a jak nie pójdzie to mi go odeślesz! Szczegóły na priv.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Co ciekawe - sterownik Dominika u mnie drastycznie poprawił odpalanie. Teraz kręci 1-2 sek.

Wniosek jest taki - ten element ma znaczenie i warto poprosić kolegę do podmianki. Cała operacja to 30 minut.

Jakbym pojechał gdziekolwiek z problemem to skończyłoby się pewnie wymianą akumulatora, świec, pompy paliwa czy czyszczeniem przepustnicy. A tak - 100 i 15 minut roboty.

Ważne ! Zły sterownik załatwi odpalanie, ale może zrobić choinkę na desce czy nie reagować na sterowanie nawiewem :)

djoneway
6th-January-2017, 11:09
Sytuacja jest bardzo ciekawa i jak dla mnie technicznie niezrozumiała. Ten sam sterownik który u mnie powodował długie kręcenie na zimnym silniku u kolegi Beckett spowodował znaczącą poprawę i przyniósł rozwiązanie problemu z odpalaniem. Może ktoś wyjaśni ten fenomen :crazy:?? Tak czy inaczej warto pokusić się o podmiankę nawet z przypuszczalnie "padniętym" sterownikiem. Temat został już chyba rozłożony na części pierwsze... dosłownie:cool:

tiger456
6th-January-2017, 11:31
Panowie, napiszcie dla potomnych w którym miejscu znajduje się ten sterownik i jak się do niego dobrać ;)

djoneway
6th-January-2017, 11:40
Sterownik znajduje się za głównym panelem sterowania radiem i klimatyzacją. Trzeba delikatnie podważyć i wysunąć plastikową ramkę otaczającą ekran oraz przyciski, odpiąć taśmę i jedną kostkę a następnie wyjąć całkowicie. Później mamy 6 śrub, po ich odkręceniu pozostaje nam już tylko wypięcie wszystkich kostek z gniazd oraz wtyczki anteny i mamy cały panel wraz z ekranem w ręku, gdzie właśnie na samym dole znajduje się owy moduł w plastikowej obudowie odpowiadający za sterowanie nawiewami, klimą i .... odpalaniem :whistle: Może bardziej przejrzyście widać by to było na zdjęciach ale jest to prosta i szybka operacja.

vahus
6th-March-2017, 00:15
Witam.Świetna robota jaką Bajzel wykonał co do problemu odpalania naszych hipopotamków.Mało kto wie o tym ustrojstwie jakim jest wzmacniacz napięcia.Teraz ja jestem użytkownikiem fx-sa w którego tyle "serca"Bajzel włożył.Użytkuję go ponad rok i z przykrością muszę powiedzieć że problem z odpalaniem powrócił.Może znowu fiksuje felerny sterownik,hmm,pora na powtórkę z rozrywki .Pozdrawiam.

tiger456
6th-March-2017, 00:20
Yo, może w końcu ktoś oddałby ten sterownik do elektro-mechanika i dowiedział się który moduł pada? :)