Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Lusterko się nie składa

crazyPro
26th-February-2017, 23:40
Witam,
mam problem z lusterkiem zewnętrznym lewym (strona kierowcy). Jakiś czas temu przestało się składać przy korzystaniu z odpowiedniego przycisku. Wcześniej zaczęło lekko szwankować, tzn. od czasu do czasu nie chciało się złożyć/rozłożyć, ale działo się to sporadycznie. Nie działa tylko mechanizm (może nie mechanizm) odpowiedzialny za składanie, ustawienia "szkła" pod różnymi kątami działa normalnie. Gdyby nie fakt, że parkuje w garażu podziemnym a auto nie jest wąskie, do tego zostawiam otwarte lusterka, a sąsiad ma problem z wyjściem ze swojego autka. Pytanie drodzy koledzy, czy ktoś taki problem już miał, w jakiś sposób go rozwiązał? Nowe lusterko w serwisie infi to koszt ok 4 tys zł, ze stanów cena też ponad 1000 zielonych, więc nie tanio.

Na allegro są ogłoszenia w których są bebechy (149 zł):
http://allegro.pl/silniczek-lusterka-infiniti-fx30-fx37-fx50-qx70-09-i6723450249.html

i takie, gdzie są całe lusterka nowe (1200 zł):
http://allegro.pl/lusterko-lewe-infiniti-qx70-fx37-fx35-fx30-kamera-i6643647268.html

Jeśli by się okazało, że wystarczy wymienić jakąś pierdołę z ogłoszenia za 150 zł, to bym miał jak za darmo, tylko kwestia tego co jest do wymiany i czy ta konkretna część jest w tych elementach. Nowe za 1200 zł też nie jest źle, pytanie tylko czy będzie odpowiednie do rocznika 2008 (grudzień).

Jeśli ktoś już taki problem rozwiązał, bardzo proszę o info.

Pozdrawiam,
Crazy

slepy62
26th-February-2017, 23:57
Adam - rozbierz - to nie jest wielkie "halo" - wtedy będziesz wiedział "co zacz"

crazyPro
27th-February-2017, 01:07
A masz Irku jakąś instrukcje rozbiórki? Ja mam takie szczęście że jak coś nie idzie to używam siły i zazwyczaj coś łamię :) ale spróbuję, jak sądzę wystarczy jakoś zdjąć osłonę i wnętrzności będą na wierzchu :)

Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka

slepy62
27th-February-2017, 01:50
A masz Irku jakąś instrukcje rozbiórki? Ja mam takie szczęście że jak coś nie idzie to używam siły i zazwyczaj coś łamię :) ale spróbuję, jak sądzę wystarczy jakoś zdjąć osłonę i wnętrzności będą na wierzchu :)

Poszukam Ci jutro instrukcję serwisową lub podam do niej link

Lukasz
27th-February-2017, 10:37
Witam,
mam problem z lusterkiem zewnętrznym lewym (strona kierowcy). Jakiś czas temu przestało się składać przy korzystaniu z odpowiedniego przycisku. Wcześniej zaczęło lekko szwankować, tzn. od czasu do czasu nie chciało się złożyć/rozłożyć, ale działo się to sporadycznie. Nie działa tylko mechanizm (może nie mechanizm) odpowiedzialny za składanie, ustawienia "szkła" pod różnymi kątami działa normalnie. Gdyby nie fakt, że parkuje w garażu podziemnym a auto nie jest wąskie, do tego zostawiam otwarte lusterka, a sąsiad ma problem z wyjściem ze swojego autka. Pytanie drodzy koledzy, czy ktoś taki problem już miał, w jakiś sposób go rozwiązał? Nowe lusterko w serwisie infi to koszt ok 4 tys zł, ze stanów cena też ponad 1000 zielonych, więc nie tanio.

Na allegro są ogłoszenia w których są bebechy (149 zł):
http://allegro.pl/silniczek-lusterka-infiniti-fx30-fx37-fx50-qx70-09-i6723450249.html

i takie, gdzie są całe lusterka nowe (1200 zł):
http://allegro.pl/lusterko-lewe-infiniti-qx70-fx37-fx35-fx30-kamera-i6643647268.html

Jeśli by się okazało, że wystarczy wymienić jakąś pierdołę z ogłoszenia za 150 zł, to bym miał jak za darmo, tylko kwestia tego co jest do wymiany i czy ta konkretna część jest w tych elementach. Nowe za 1200 zł też nie jest źle, pytanie tylko czy będzie odpowiednie do rocznika 2008 (grudzień).

Jeśli ktoś już taki problem rozwiązał, bardzo proszę o info.

Pozdrawiam,
Crazy

Jeśli objawy były takie jak opisujesz to najpewniej skończyły się szczotki w silniczku odpowiedzialnym za składanie lusterek. Ewentualnie przetarła się wiązka gdzieś w gumie między drzwiami a karoserią, ale to raczej mało prawdopodobne, aczkolwiek dobrze by było sprawdzić czy dochodzi zasilanie do silniczka.

Szczotki można wymienić samemu, ale trzeba mieć trochę zdolności manualno-elektronicznych, a skoro wszystko łamiesz to pomińmy ten punkt ;)

W Twoim przypadku najprościej będzie kupić ten zestaw z Alle za 149 zł. Silniczek odpowiedzialny za składanie lusterek to ten duży po lewej. Nie wiem dokładnie jak jest to w FX, ale przypuszczam że bardzo podobnie jak w G.
Ściągasz boczek potem trójkąt zakrywający śruby którymi lusterko jest przymocowane do karoserii. Następnie z lusterka wyciągasz szkło i szukasz gdzie do obudowy przymocowany jest silniczek. Od dołu też są śruby (na ramieniu które jest zamocowane do karoserii) możliwe że będzie tam zaślepka którą musisz zdemontować.

Zakładasz nowy silniczek i ma działać :)

slepy62
27th-February-2017, 15:49
A masz Irku jakąś instrukcje rozbiórki? Ja mam takie szczęście że jak coś nie idzie to używam siły i zazwyczaj coś łamię :) ale spróbuję, jak sądzę wystarczy jakoś zdjąć osłonę i wnętrzności będą na wierzchu :) Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka

Infiniti FX35 FX37 FX45 FX50 Factory Service Manuals
http://www.nicoclub.com/archives/infiniti-fx35-fx37-fx45-fx50-factory-service-manuals.html

crazyPro
27th-February-2017, 21:25
Wielkie dzięki Panowie ;) tu zawsze można liczyć na pomoc :) Pozdrawiam

maruss84
15th-December-2019, 01:18
podepne się pod temat lusterek w II gen. Czy można ustawić tak żeby składały się przy zamykaniu auta? Mogę je złożyć przyciskiem ale fajnie by było miec automat przy zamykaniu pilotem.