PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Stukająca panewka FX50

Piotr_Z
10th-August-2017, 15:25
Cześć,
Nie nacieszyłem się długo moim FX-em. Po przejechaniu 500 km. mam diagnozę mechanika o stukającej panewce korbowodowej :(
Auto mam w leasingu (poprzedni użytkownik go nie wykupił) - dopiero co wpłaciłem opłatę wstępną (10 %) i 1 ratę a tu taka przykra niespodzianka. Cena za auto była "rynkowa" a stan - z tego wynika że nie za bardzo. Samochód miał ekspertyzę DEKRA gdzie nie było mowy o stukach, te usłyszałem dopiero po wymianie oleju w Infiniti (nie od razu tylko bo olej musi się rozgrzać żeby stuki były słyszalne). Przypuszczam że auto już dostałem z tą wadą bo to niemożliwe żeby ona tak nagle wystąpiła (jeżdżę raczej dostojnie).
Do Coobcia nie mogę się dodzwonić - pierwsza myśl była taka żeby u niego autko zrobić a przy okazji może dołożyć jakieś usprawnienia.
Kogo ew. możecie polecić takiej roboty w Warszawie ? Czy dużo mogę zaoszczędzić na zamówieniu części z USA ?
Na ile upierdliwa jest ta robota ? Po zdjęciu dołu silnika i wymianie panewek trzeba przetoczyć lub wymienić wał. Czy trzeba do tego demontować skrzynię biegów ?
Piotr

sirtrojan
10th-August-2017, 16:22
teraz wiadomo dlaczego go nie wykupil :/ zalał czymś gęstym i pogonil.

podjedz do coobcia - lokalnie bedzie najbardziej kompetentny.

220483
10th-August-2017, 17:54
Tak to jest z tymi pewnymi autami z Polski. Jak chcesz to możesz go przyprowadzić do moich mechaników. Robią silniki cały czas.

Piotr_Z
11th-August-2017, 12:57
podjedz do coobcia - lokalnie bedzie najbardziej kompetentny.

Coobcio odmówił podjęcia się naprawy a mechanicy od 220483 są w Ostrołęce - więc za daleko (wolałbym mieć auto w Warszawie naprawiane).
W ASO naprawa ok. 30 000 zł. :(
Na allegro gość sprzedaje cały silnik za 19 900 zł. ale nie wystawia faktur - więc ta opcja odpada.
Można byłoby samemu kupić części np. na infinitipartsnet.com (wał: 1080 dolarów, panewki ok 12 dolarów/szt.) ale nie mam doświadczenia ani w zakupach w USA a i nie jestem pewien czy dobrze wyspecyfikował bym niezbędne do naprawy części. Czy tu na forum jest ktoś kto się specjalizuje w sprowadzaniu nowych części ?
Szukam dalej.
Piotr

grabba
12th-August-2017, 00:33
Napiszę do Ciebie w niedzielę na PW.

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

220483
12th-August-2017, 02:00
Szukaj silnika. To trochę nowocześniejszy motor niż 35 DE ( nie masz pewności ze to panewka).
Zadzwon do Nissan Moto, wiem ze chyba ma jakieś 5.0 na sprzedaż.

butrym81
12th-August-2017, 12:38
Coobcio odmówił podjęcia się naprawy
W czym problem ???

Piotr_Z
12th-August-2017, 13:01
W czym problem ???

Butrym, nie wiem w czym problem i co spowodowało odmowę Coobcia - może brak czasu ? Odmówił mi e-mailowo (wiadomo - nie chcę autem jeździć żeby się nie obróciła panewka). Nie naciskam na niego - bo każdy ma prawo decydować co robi. Szkoda bo poznaliśmy się jeszcze w saab-klubie (podczas hamowania naszych autek po modach, on miał 9-5 2.0t, ja 9-5 2.3LPT) i wiem że jest solidny. Wymieniał mi np. saabince wyświetlacz.

Napisałem też e-mail do Lesiaka czy podejmie się naprawy: reklamuje się jako "niezależny serwis Infiniti".
Pozdrawiam,
Piotr

butrym81
12th-August-2017, 13:10
Zależy jak traktować ten silnik czy jako 5 litrowe V8 czy jako INFINITI. Żadnej wielkiej technologi zapewne tam nie ma (jak 3.0tt) co by mogło zaskoczyć. Bez rozebrania i tak nic nie wiadomo co do naprawy. Rozmawiałeś już ze sprzedającym Tobie to auto?
Tak czy owak szczerze współczuję.

Piotr_Z
12th-August-2017, 14:05
Żadnej wielkiej technologi zapewne tam nie ma co by mogło zaskoczyć. Bez rozebrania i tak nic nie wiadomo co do naprawy. Rozmawiałeś już ze sprzedającym Tobie to auto?

Jeśli nie znajdę chętnego do naprawy wśród speców od Infiniti to poszukam wśród fachowców od V8. Panewka stuka jedna i dość delikatnie (wyłapałem dźwięk po rozgrzaniu silnika, w okolicach 1100 - 1500 obrotów) więc jako minimum wiadomo: wymienić panewki + szlif / wymiana wału ale oczywiście przy okazji może warto poszerzyć naprawę. Fakt że wszystko się okaże po "otwarciu pacjenta" (porównanie trafne bo poprzednim użytkownikiem był lekarz - anestezjolog). Firma leasingująca mi auto została powiadomiona (reklamacja) - zobaczymy czy się poczują odpowiedzialni za stan przekazanego mi auta (jak nie - będę potrzebował prawnika). Auto wziąłem z ich placu poleasingowego - są jego właścicielem od 2012 r.

bobofruit
13th-August-2017, 06:31
Tylko z Lesiakiem rozmawiaj młodym a nie ojcem.
Wysłałem Ci info na priv.

Piotr_Z
13th-August-2017, 10:29
Wysłałem Ci info na priv.

Bobofruit, dzięki za baaardzo pomocne przy podejmowaniu decyzji o naprawie informacje wysłane mi na priv. Szacun.
Piotr

slepy62
13th-August-2017, 15:42
Można byłoby samemu kupić części np. na infinitipartsnet.com (wał: 1080 dolarów, panewki ok 12 dolarów/szt.) ale nie mam doświadczenia ani w zakupach w USA a i nie jestem pewien czy dobrze wyspecyfikował bym niezbędne do naprawy części. Czy tu na forum jest ktoś kto się specjalizuje w sprowadzaniu nowych części ?
Szukam dalej.
Piotr

Masz info na PRIV (wysłane też do GRABBA i BOBOFRUIT) w kwestii zakupu częsci:

przykładowo cena wału to około $780 /komplet panewek ~ $50(~$10 szt.)

jak podejmiesz decyzję w kwesti zakupu - odpisz na PRIV

milo222
13th-August-2017, 20:22
nie wiem jakie masz dokumenty i jaka była umowa ale teoretycznie mógłbyś z firmą leasignową powalczyć z tytułu rękojmi- to co masz jest wadą istotną tym bardziej jak masz felpy z ASO - pomyśl i pogadaj z prawnikiem

Piotr_Z
24th-November-2017, 17:20
Cześć,
Jeśli ktoś jest ciekaw historii mojego autka to melduję że auto dziś odebrałem z naprawy w ASO Infiniti.
Leasingodawca nie uznaje reklamacji więc sprawa idzie do sądu.
Rzeczoznawca stwierdził że wada była już w momencie odbioru auta (ale przez gęsty olej nie objawiała się - dlatego po wymianie oleju silnik zaczął stukać).
Mimo wszystko brakowało mi już tego autka i z radością znów siadam za jego kierownicą.
Pozdrawiam i pamiętajcie o częstej wymianie oleju !
Piotr

FX50S
7th-June-2018, 18:52
Pomocy:( 3 dni temu kupiłem moje wymarzone INFINITI FX 50S, dziś zaczęła stukać PANEWKA...co robić koledzy pomóżcie?do kogo się zgłosić?czy to naprawiać? w jaki sposób?gdzie kupić części?Piotr_Z ile Cię to wyniosło?kto Ci to naprawił? jestem ząłamany