PDA

Zobacz pe?n? wersj? : CHEK Engine serwis soon - sonda i ogólny błąd katalizatora

nirahankar
21st-September-2017, 12:47
Witam.
Jestem świeżym posiadaczem FX35, dopiero zapoznaje się z jego specyfikacją, ale nie dawno zapalił się chek engine serwis soon. Po podłączeniu pod kompa wyszły błędy: pierwsza sonda na drugiej głowicy i ogólny błąd katalizatora. Dodam że auto zagazowane od 2011r Przed zapaleniem się kontrolki, zrobiłem drobny serwis przy instalacji, czyli wymiany filterków i przewodów bo sparciały. Gazownik stwierdził tez ze reduktor jest zdecydowanie za mały bo do 180 km i zaleca wymiane na większy, tym bardziej że rozruch kręci kilka sek przy odpalaniu na załączonej inst gaz., natomiast gdy odpalam na benzynie nie ma takiego problemu. Ponoć reduktor popuszcza gaz i zostaje w kolektorze. Tak czy siak, wymienie reduktor, butla tez jest do wymiany(zrobie większą-zamówiłem już zbiornik 200/720 opcjonalnie największy.) Czy walnięty/słaby reduktor może mieć tez wpływ na palący się chek?
Generalnie co należało by zrobić z tymi sondami i katalizatorem? Macie jakies rozwiązania, wskazówki jak to ogarnąć? Może ktoś zna jakiegoś mechaniora na śląsku( jestem z sosnowca) który ma jakies pojęcie w temacie?
Będę wdzięczny za podpowiedzi;)
Pozdrawiam

djoneway
21st-September-2017, 13:59
Gdzie serwisujesz gaz? Jak coś to polecam moto bajczyk w DG na Granicznej. Miałem tam zakładaną instalację do FXa od podstaw i robotę chłopaki zrobili konkretnie. Polecam Ci reduktror KME TwinTur. Katalizatory możliwe że już będziesz mieć do wywalenia (niech się wypowiedzą użytkownicy, którzy mają już ten problem za sobą). A check pewnie od gazu czyli porządna regulacja, najlepiej za pomocą sondy AFR i wymiana reduktora przede wszystkim.

MarianoS81
21st-September-2017, 14:07
Polataj na benzynie zobacz czy błąd wróci bo na moje może być coś z mieszanką. Wymień reduktor, zrób nową mapę LPG i powinno być git.

Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka

tiger456
21st-September-2017, 14:44
Kolega już przeze mnie obsłużony na priv, reduktor out, nowa mapa i powinno przejść :)

nirahankar
21st-September-2017, 15:29
Dzięki Panowie za kompleksową pomoc i obsługę ;) Zaczynam od sprawdzenia ciśnienia w moto, potem motobajczyk, już jestem umówiony na jutro na większy zbiornik i przy okazji reduktor. djoneway, to mówisz że reduktor KME? A do ilu km Ty masz założny?

djoneway
21st-September-2017, 15:42
TwinTur jest chyba do 350kucy, spokojnie ma duży zapas w każdym razie.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Black
21st-September-2017, 15:46
Reduktor do 180 kucy do takiego silnika?-druciarstwo!

nirahankar
21st-September-2017, 16:06
A gdzie byś polecił podjechać na terenie dg, lub miast ościennych, coby sprawdzili rzeczowo ciśnienie na cylindrach?

djoneway
21st-September-2017, 16:28
Ogólnie ostatnio rzuciło mi się kilka razy w oczy na FB coś takiego jak PitStop. Zobacz sobie ten warsztat, widać że robią mocne fury przeważnie VAG ale pewnie nie mieliby problemu z ogarnięciem kompresji w w VQ35DE.

nirahankar
21st-September-2017, 16:54
Oki, dzięki..postaram się to ogarnąć:)