Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Fx 30d wibracje na wolnych obrotach

Dawidb
21st-November-2017, 21:02
witam
mam problem w moim świeżo nabytym fx 3.0 d.
Problem polega na tym że wyczuwalne są wibracje we wnętrzu samochodu na wolnych obrotach podczas postoju, wibracje przenoszą się na fotele i deskę rozdzielczą nie są jakieś strasznie uciążliwe ale w samochodzie klasy premiom wydaje mi się że to nie powinno mieć miejsca mimo silnika disla .
Ma ktoś z forumowiczów takie zjawisko w swoim fx
dodam że mój fx jest z 2013 roku
Z góry dziękuje za wszystkie wypowiedzi i zainteresowanie postem

tiger456
21st-November-2017, 21:39
Warto zacząć od sprawdzenia poduszek silnika. Do tego trzeba sprawdzić czy obroty na wolnych są zgodne z danymi producenckimi, jeżeli są za niskie to również może telepać budą.

Dawidb
21st-November-2017, 21:58
Warto zacząć od sprawdzenia poduszek silnika. Do tego trzeba sprawdzić czy obroty na wolnych są zgodne z danymi producenckimi, jeżeli są za niskie to również może telepać budą.

Diagnoza poduszek silnika - mogę jakoś zdiagnozować to u mechanika czy tylko serwis wchodzi w grę ?
Pytanie do forumowiczów jeżdżących fx/qx dislem czy maja podobne objawy ?

tiger456
21st-November-2017, 22:03
Taka pobieżna diagnoza to wjazd na kanał, przerzut biegów na automacie z R na D i odwrotnie (dosyć szybkie bo chodzi o kierunkową zmianę napięcia silnika) i trzymanie ręką poduszki. Jak jest zerwana albo ma dosyć to będzie na niej wyczuwalny luz albo szarpnięcie. Od tego bym zaczął bo jest to najczęstsza przyczyna telepania. Jak poduszki będą bez luzów to będziemy szukać dalej.

Dawidb
21st-November-2017, 22:31
Dzięki jak sprawdzę dam znać

sirtrojan
22nd-November-2017, 00:13
dobrze tiger456 prawi. diesel się trzęsie a jak się trzęsie na niesprawnych poduszkach trzęsie się wszystko z czym jest połączony.

jeśli mają wężyki podciśnienia to zobacz czy są podłączone prawidłowo - nie ma "przecieków" itp. / nie widziałem ich ale foty z sieci sugerują ze mogą być na podciśnienie

KubaWawa
24th-November-2017, 12:58
przerabiałem ten temat. Nic nie zrobisz . Ten silnik tak ma. Wymieniłem poduszki pod silnikiem, byłem u trzech mechaników i nic. W końcu umówiłem się w serwisie , żeby sprawdzić w innym samochodzie jakie są wibracje na wolnym biegu. Np fx30d salonowy z przebiegiem 56tys trzęsie jak cholera.

Bartoszczaku
2nd-October-2018, 15:22
Ja mam ten sam "problem" QX 2014/2015 rocznik, przebieg 60000 i tez sa drgania wyczuwalne
Chyba ten typ tak ma

PawelInfi
2nd-October-2018, 19:12
Czy są to drgania, które na pierwszy rzut oka wskazywałyby na drgania tunelu środkowego?

kamil263
12th-November-2018, 14:23
Potwierdzam przedmówców jeździłem nowym qx703.0d i na wolnych straszne wibracje dla tego kupiłem 3,7 benzynę. Ten typ tak ma.

PawelInfi
12th-November-2018, 15:38
Wypowiem się na ten temat za 2 dni, bo będe eksperymentował z jednym dieselkiem :)

Edit : Poległem, niby teoretycznie minimalnie lepiej, bo widać, że ta tylna poduszka jest trochę innej konstrukcji niż stara ale niestety telepie dalej :\