Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : szyberdach fx35 2005r - odleciał na autostradzie

lukasz-czestochowa
7th-February-2018, 22:16
jadąc kulturalnie na tempomacie 120km/h autostradą postanowiłem wyprzedzić kilka tirów... przyspieszyłem chwilowo do 150-160km:car:... i nagle zrobiło się głośno, więc szybko zjechałem na stację - okazało się że wyrwało mi szybę w szyberdachu:faint:
nie pamiętam dokładnie jak wygląda sprawny szyber - chodzi mi o to czy wystarczy kupić samą szybę w uszczelce (są w używkach takie na alledrogo) i jakiś serwis autoszyb mi to wklei w auto, czy też lepiej kupić cały szyberdach (szyny, mechanizm itd, takie cuda też są na allegro) - ceny podobne, ale w drugim przypadku roboty 3x tyle bo trzeba rozebrać cały sufit. Co radzicie? Ma ktoś z Was może zdjęcie zamkniętego + otwartego szyberdachu? Jak to w ogóle możliwe, że taka część tak po prostu odpada sobie w trakcie jazdy?:(

z mechanizmu działa wszystko ok, to co zostało z szyberdachu działa bez zarzutu - ma ktoś z Was może pomysł gdzie najlepiej kupić taką szybę?

libros55
7th-February-2018, 22:25
Hej sama szyba i uszczelka raczej nic nie da bo wina tkwi w mechnizmie zamykania. Mialem lata temu podobny przypadek w vw beetlu. Scigalem sie z motorkami i przy kolo 230 cos pieprzlo jakby petarde ktos w samochodzie odpalil. Rozszczelnil sie szyber ale na szczescie nie odlecial:) Nic nie wymienialem ale sporo ktos przy tym z srubokretem siedzial zeby naprawic. Przed zajsciem kilka dni wczesniej na sile musielismy otworzyc szyber bo koledze reke zamknalem szyberdachem i wtedy pewnie naruszylismy mechanizymy:) Jaja jak berety. Kto by pomyslal ze na dachu auta dzialaja takie sily...

lukasz-czestochowa
7th-February-2018, 23:10
Hej sama szyba i uszczelka raczej nic nie da bo wina tkwi w mechnizmie zamykania.

co masz na myśli? mechanizm działa bez zarzutu, nigdy wcześniej też nie było z nim problemów.
teraz bez szyby również działa normalnie.
ja się zastanawiam jak musiało podejść powietrze, że urwało całą szybę, śladu żadnego nie ma na tej uszczelce która została. ciekawe kto z jadących za mną oberwał.

zajac01
7th-February-2018, 23:25
ja się zastanawiam jak musiało podejść powietrze, że urwało całą szybę, śladu żadnego nie ma na tej uszczelce która została.

Powietrze nie musiało podejść. Raczej zadziałało od góry podciśnienie takie jak działa na skrzydło samolotu, szyba słabo trzymała się ramy i podciśnienie wyssało.

lukasz-czestochowa
7th-February-2018, 23:37
czyli teoria brzozy upadła?:attention:
samo się stało?

sirtrojan
7th-February-2018, 23:52
podjedz to jakiegos serwisu szyberdachów. ocenią i wycenią .