Zobacz pe?n? wersj? : Błąd P0300
REFLEX
24th-September-2018, 17:10
Witam wszystkich..Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, bo wywaliło mi błąd P0300, silnik cały się trzęsie, nie chodzi na wszystkie gary :(
Czy sprawdzić cewki ? Czy kompresję ? Od czego zacząć ?
Mam do serwisu Infi kilkanaście km i boję się czy dojadę do niego na diagnozę :( Pozdrawiam
Ologt
25th-September-2018, 00:40
Tak trzeba zacząć p0300 to wypadanie zapłonu ,najpierw świece ,cewki (choc ciężko żeby świece czy cewki wszystkie padły ) i ostateczność kompresja
REFLEX
25th-September-2018, 16:50
Otwierajac maske i patrzac na silnik to z lewej strony 2 cylindry jakby nie pracowały, 2 świece zalane (wszystkie wymieniałem 4mce temu), cewki zamienione lewa strona z prawa i wygląda, że są OK.
Po zamianie 2 świec z lewej na prawą stronę i po wykasowaniu błędu P0300 silnik zaczął równo chodzić,niestety wyjazd na jazdę próbną ponownie spowodował "telepanie" silnika i znów wywalił ten błąd.
Kompresja sprawdzona i jest OK.
Czy mogą to być wtryski ?? Jutro mechanik będzie się do nich dobierał ...
Nie mam już więcej pomysłów co to może być..
Dziś zamieniliśmy listwę z wtryskami, objawy te same czyli jedna strona silnika tak jakby wogóle nie pracowała. Kolejna rzecz wykluczona i nie wyświetlają się żadne inne błędy.
Co sprawdzić dalej ?
FX50S
12th-October-2018, 09:29
Witam, i jaka kolego u Ciebie diagnoza? Ja po uszkodzonej panewce kupiłem nowy wał, korbowody, panewki, blok (30tyś) wczoraj włozyli silnik i tez trochę go telepie tak jakby na jednym lub 2 cyl nie chodził, po odpalnieu przez minute jest ok po chwili zaczyna go telepać. Masz jakąś diagnozę?
PawelInfi
12th-October-2018, 10:02
Katalizatory bym sprawdził (te na kolektorach wydechowych), bardzo często się zdarza, że wyrzuca P0300 od tego.
Kanios
12th-October-2018, 13:15
Coś podobnego miałem chodził nie równo brak mocy i strzelanie w wydech, wymieniłem świece czujniki stukowe na koputerze tez wywalało wypadanie zapłonu i okazało się ze prawy pierwszy katalizator się oberwał i resztki wpadły do drugiego(tylnego) i go zatkało po wyczyszczeniu wszystko ok.
REFLEX
13th-October-2018, 13:17
Witam...udało się opanować mój temat...winowajca to zawory wariatorów zmiennych faz rozrządu...2 szt. z 4 były zatarte w środku, ze wogóle nie pracowały...po wymianie wszystko ustąpiło i znów cieszę się z brzmienia V8 :) Pozdrawiam
Michuu
23rd-November-2023, 00:38
Witam. U mnie w FX podobny temat ,tylko raz mu wypada raz nie, jak go trzepnie. Wszystko już spr zmienione, przechodzę do zaworów ,sa 4 szt 2 prwe góra i dół i lewa to samo. Wiesz może ktory zawór odpowiada za jaką część silnika ? No i jak go spr że jest uszkodzony tak na 100% bo pewnie jest problem z ich dostępem.
Mateusz ex37
23rd-November-2023, 10:32
Michał. Trochę chaos jest w twojej wypowiedzi.
Napisałeś
tylko raz mu wypada raz nie
To ten błąd wyskoczył raz czy kilka razy?
Świece wymieniłeś?
Cewki sprawdziłeś?
Masz tam LPG?
Piszesz o zaworach silnika? Tych masz 32. Po 4 zawory na cylinder.
Następnie piszesz
Wiesz może ktory zawór odpowiada za jaką część silnika ?
No zawory to w zasadzie odpowiadają za: Ssące podawanie mieszanki paliwowo powietrznej do komory spalania czyli cylindra. Wydechowe za usuwanie spalin z cylindra.