Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Pierścień ABS w FX35, pomocy!

djoneway
19th-December-2018, 19:16
Witam, auto mi wariuje z powodu złego sygnału z lewego przedniego czujnika abs (sprawdzone pod kompem). Czujnik już został wymieniony, wszystko wskazuje na pierścień abs. I teraz pytanie, czy można go samego wymienić czy występuje on razem z przegubem, piastą?? Pomóżcie.

matyj2
19th-December-2018, 20:18
Pierscien jest na piascie kolego

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Adam_77
20th-December-2018, 18:59
Pierscien jest na piascie kolego

Myślisz sie kolego pierścienia nie ma na piaście.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181220/37d9e30aa744122d63ee1e04b68f033c.jpg
Dominik sprawdź wtyczkę może coś zaśniedziało ewentualnie piasta jest jakaś brudna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

matyj2
20th-December-2018, 19:29
No może tak ale to co na zdjęciu to piasta i tam się wpina czujnik z abs -u

Adam_77
20th-December-2018, 19:32
No może tak ale to co na zdjęciu to piasta i tam się wpina czujnik z abs -u

Tak, czujnik wchodzi w ten mały otwór, widziałeś w ogóle jak to wyglada bo ja to rozbierałem .

matyj2
20th-December-2018, 19:47
Ja też kolego wymieniałem tak że widziałem
To według Ciebie gdzie jest pierścień ?

Adam_77
20th-December-2018, 19:50
To nie wiem jak Ty to robiłeś skoro widziałeś pierścień abs-u

matyj2
20th-December-2018, 19:56
Ja myślę ze jak tam wpinasz czujnik abs to on z czegoś musi brac sygnał no nie jest tak ?

djoneway
20th-December-2018, 20:19
Panowie odnosząc się do service manual, pierścień jest integralną cześcią łożyska/piasty i nie może być wymieniony osobno. Już i tak zamówiłem nową piastę, oby to pomogło

SENSOR ROTOR Removal and Installation FrontSensor rotor cannot be disassembled. To replace sensor rotor, replace wheel hub and bearing assembly.Refer to FAX-4, "Removal and Installation" (2WD models), FAX-10, "Removal and Installation" (AWD models).

Shimomura
20th-December-2018, 20:41
Dominik, na jakiej piaście takie hece Ci się przytrafiły ? Z tego co pamiętam wymieniałeś kiedyś na zamiennik NTY ?

djoneway
20th-December-2018, 20:46
Na lewej z przodu nie na tej co wymieniałem. Być może ta piasta też jest jakimś zamiennikiem, okaże się po wyjęciu...

djoneway
22nd-December-2018, 17:22
Wymiana piasty z łożyskiem rozwiązała problem, auto wróciło do normy, wszystkie systemy powiązane z abs z powrotem zaczęły pracować. Wymieniona piasta była chyba oryginalna od nowości, była już mocno zmęczona korozją ale dziwne bo samo łożysko trzymało parametry :) Ten pierścień abs jest praktycznie nie widoczny bo jest z boku i do tego zalany gumową powłoką, jak ta guma zacznie się sypać wtedy auto dostaje błędny sygnał z czujnika i zaczynają się wariactwa na drodze:( Bardzo dziwnie producent wymyślił sobie schemat działania i objawów po takiej usterce. Straszne utrudnienia w obsłudze auta:crutch: A wystarczyłaby tylko kontrolka abs oraz odłączenie tegoż systemu...

Adam_77
22nd-December-2018, 19:21
Zalozylesz piastę ori

djoneway
22nd-December-2018, 21:29
nie NTY, taką jaką mam z prawej strony już od prawie 3 lat

Shimomura
14th-January-2021, 19:59
Wymiana piasty z łożyskiem rozwiązała problem, auto wróciło do normy, wszystkie systemy powiązane z abs z powrotem zaczęły pracować. Wymieniona piasta była chyba oryginalna od nowości, była już mocno zmęczona korozją ale dziwne bo samo łożysko trzymało parametry :) Ten pierścień abs jest praktycznie nie widoczny bo jest z boku i do tego zalany gumową powłoką, jak ta guma zacznie się sypać wtedy auto dostaje błędny sygnał z czujnika i zaczynają się wariactwa na drodze:( Bardzo dziwnie producent wymyślił sobie schemat działania i objawów po takiej usterce. Straszne utrudnienia w obsłudze auta:crutch: A wystarczyłaby tylko kontrolka abs oraz odłączenie tegoż systemu...

Dominik, gdzie dokładnie znajduje się ten pierścień na piaście ? Mam zardzewiały egz. ale łożysko tylko 20kk przebiegu sprawne, a objawy identyczne co w temacie.

djoneway
14th-January-2021, 21:31
Dominik, gdzie dokładnie znajduje się ten pierścień na piaście ? Mam zardzewiały egz. ale łożysko tylko 20kk przebiegu sprawne, a objawy identyczne co w temacie.Siemanko Artur ten pierścień jest środku piasty, widoczny będzie przez otwór do którego wchodzi czujnik ABS. Jeśli weliminowaleś zepsuty czujnik to sprawdź stan tej koronki, ew. przeczyść, przedmuchaj.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Shimomura
14th-January-2021, 21:53
15074
czyli chyba to to, bo nie mam koronki pod ręką ;)

djoneway
14th-January-2021, 23:06
A to jest piasta tylna?

Shimomura
14th-January-2021, 23:22
przednia :) tylko bez tej koronki, w którą montuje się czujnik ABS

djoneway
15th-January-2021, 00:17
Hmm tam była jeszcze taka metalowa obręcz z otworem gdzie wchodził czujnik ABS i to jest widok bez tej części?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210114/fc65c3091ff1f4286efe1a4b58ae5af3.jpg

Shimomura
15th-January-2021, 00:56
ano bez tej części :)

djoneway
15th-January-2021, 01:34
No to jak nie ma koronki to nie ma z czego czytać czujnik prędkości koła. Problem solved:amen:

Shimomura
15th-January-2021, 09:49
No to jak nie ma koronki to nie ma z czego czytać czujnik prędkości koła. Problem solved:amen:Na aucie jest całość w komplecie, na zdjęciu jest mój awaryjny leżak ;) Koronkę się przełoży, chcialem zweryfikować stan tego pierścienia przed podmianką.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

djoneway
15th-January-2021, 14:29
Nawet nie wiedziałem że ten element jest demontowalny i można go przekładać. Dokładnie 2 lata temu w zimę miałem ten sam problem i ABS wariował jak szalony. Na szczęście wymiana piasty załatwiła sprawę i u Ciebie pewnie też tak będzie. [emoji106]

Shimomura
15th-January-2021, 14:59
No gdyby to był sam ABS to jeszcze pół bidy, ale wraz z tym nie działa żadna elektronika kontroli trakcji co w sumie logiczne. Dodatkowo sygnał z piasty traci się losowo 50/50 więc kierowca niema świadomości jak auto się zachowa w danym momencie co w zimę jest szczególnie ważne. Jak człek latał 125p w zimę to przynajmniej wiedział jakich reakcji spodziewać się po aucie :)

djoneway
15th-January-2021, 15:04
No dokładnie, tutaj elektronika miesza mocno przy takiej głupiej usterce. Podobno najlepiej w takim wypadku jest wyjąć bezpiecznik ABS aby całkowicie wyłączyć systemy. Ja wtedy miałem tak że uruchamiała się kontrola trakcji spowalniała auto aż w końcu wszystkie systemy sprzężone z ABS się wyłączały, wywalało kontrolki na desce i można było jechać dalej już normalnie bez systemów bezpieczeństwa i tylko z napędem na tył.

Shimomura
6th-February-2021, 00:44
Wszystkim przy podobnym problemie (zanim zaczniecie wymieniać piasty i czujniki ABS) polecam sprawdzić stan gniazda od strony auta, w który wpinamy czujnik ABS. U mnie problem okazał się błahy, zaśniedziałe PINY psiknięte chemią i po temacie.

thefi
13th-February-2021, 11:18
Wszystkim przy podobnym problemie (zanim zaczniecie wymieniać piasty i czujniki ABS) polecam sprawdzić stan gniazda od strony auta, w który wpinamy czujnik ABS. U mnie problem okazał się błahy, zaśniedziałe PINY psiknięte chemią i po temacie. A u mnie bład po wymianie taśmy (czujnik położenia skrętu) rozsiał się po całym aucie. Kasowanie go w systemie ABS nic nie dało, po przejechaniu dosłownie 5 metrów wywalało na nowo. Znalazł go jeszcze w 4 systemach z tego co mówił w tym w komforcie....

KamS
24th-February-2024, 00:34
Hej. Pozwolę sobie podczepić się pod temat. Wymieniłem dzisiaj obie piasty przednie (NSK KH30026) i na desce choinka �� Wszystko związane z ABSem świeci. Samochód jeździ normalnie, czujniki wyglądają normalnie, OBD nic nie pokazuje (ale może to kwestia apki). Czy macie jakieś pomysły? Z góry dzięki za podpowiedzi ����

Gdanio
24th-February-2024, 07:33
Musisz szukać przyczyny w twojej wymianie Piast
Coś zrobiłeś źle
I sprawdź jeszcze poziom płynu hamulcowego powinno być na max

KamS
24th-February-2024, 12:12
Płyn sprawdziłem i odpowietrzyłem układ, bo wymieniłem też tarcze i klocki. Wydaje się, że wszystko poskładałem, jak było. Czujniki są całe, nie popękane, samochód zachowuje się normalnie. Chyba, że jest jakaś różnica, w który otwór w koronie (pierścieniu) piasty umieszcza się ten czujnik, bo są tam 3.

Gdanio
24th-February-2024, 12:19
Otwór w piaście to ten w którym czujnik wchodzi bez problemu i równo
Sprawdź czujniki może jest gdzieś zasyfiony i dlatego nie czyta
Odłącz akumulator na 10 min może się zresetować
Choć po wymianie nie powinno być takich cyrków
Sprawdź wszystko jeszcze raz bo gdzieś popełniłeś błąd

Davids153
21st-March-2024, 21:55
Witam
Dołączę sie pod temat.
Moje pytanie,czy jest mozliwosc przesuniecia tego pierscienia z otworami pod czujnik abs ? Gdyz zakupilem piaste przód , zamontowałem i okazuje sie, ze pierscien jest przesunięty o jakis 1cm,przez co nie da sie wlozyc czujnika.

sirtrojan
21st-March-2024, 23:22
masz na myśli koronkę abs?
jak pęknie albo jest za duża to może się przesunąć

borzej1
21st-March-2024, 23:25
miałem ten sam problem,ale pierscień mozna zbić i osadzić prawidłowo

Gdanio
22nd-March-2024, 06:35
Chodzi mu o pierścień w piaście z otworami pod czujnik
Tak możesz nim kręcić i wybrać odpowiedni otwór

slepy62
22nd-March-2024, 19:09
W pierścieniach jest kilka otworów do montażu czujnika - kwestia odpowiedniego montażu piasty

17397
17398

borzej1
22nd-March-2024, 19:17
są piasty że jak byś nie kręcił to albo nie pasują otwory od czujników albo a jak już ustawisz otwór od czujnika to śruby mocujące piastę nie są w osi. Przerabiałem to na własnej skórze. Zbij delikatnie pierścień przesuń o pół centa i będzie OK

Davids153
27th-March-2024, 20:57
Dzięki bardzo wszystkim ,udalo sie ,uderzylem delikatnie w otwór na czujnik i udało sie przesunąc ten pierścień:)

wallyg
25th-April-2024, 16:22
Mam u siebie wymienione wszystkie piasty. Ale mam problem z jednym kołem - prawym. Mianowicie wraz z piastą został też wymieniony czujnik. I teraz komputer źle szczytuje wartości abs z tego koła. Mianowicie jak na pozostałych kołach w trakcie jazdy czujniki pokazują cyfrę 30 (nie pamiętam czy to są obroty czy prędkość) to koło PP pokazuje 21-20. Mechanik twierdzi że w tej nowej piaście jest problem z pierścieniem ABS (po mimo że cały komplet jest nowy) bo nie chodzi jak powinien. Waszym zdaniem może to być ten pierścień abs czy wadliwy czujnik (zamiennik ale nie pamiętam firmy)?

Gdanio
25th-April-2024, 16:58
Mam u siebie wymienione wszystkie piasty. Ale mam problem z jednym kołem - prawym. Mianowicie wraz z piastą został też wymieniony czujnik. I teraz komputer źle szczytuje wartości abs z tego koła. Mianowicie jak na pozostałych kołach w trakcie jazdy czujniki pokazują cyfrę 30 (nie pamiętam czy to są obroty czy prędkość) to koło PP pokazuje 21-20. Mechanik twierdzi że w tej nowej piaście jest problem z pierścieniem ABS (po mimo że cały komplet jest nowy) bo nie chodzi jak powinien. Waszym zdaniem może to być ten pierścień abs czy wadliwy czujnik (zamiennik ale nie pamiętam firmy)?

Zacznij od czujnika
Mniejszy koszt i mniej rozbierania

wallyg
25th-April-2024, 20:56
Aktualizując moją usterkę to teraz wygląda to tak:
Odpalając silnik znikają wszystkie kontrolki. Ruszając i przekraczając prędkość 20km/h zaczyna migać kontrolka "SLIP" i ogranicza prędkość i moc auta. Ale w trakcie jazdy, wyłączam VDC i auto zachowuje się już normalnie i kontrolka "SLPI" już się nie zapala z tym że w tym momencie nie mam kontroli trakcji. O dziwo ABS już się nie zapala i działa (testowałem kilka razy i za każdym razem działa przy hamowaniu).
Na chwilę obecną auto zabrałem od mechanika bo chłop dobry ale to go przerosło.

wallyg
29th-April-2024, 18:16
U mnie okazało się że nowy czujnik (zamiennik) jest ciut ciut za długi i delikatnie ocierał o koło magnetyczne w piaście i dla tego wszystko wariowało.

Gdanio
30th-April-2024, 06:51
U mnie okazało się że nowy czujnik (zamiennik) jest ciut ciut za długi i delikatnie ocierał o koło magnetyczne w piaście i dla tego wszystko wariowało.

Tak jak podejrzewałam
Był za długi czy źle założony, bo kiedyś kolega miał problem ale był źle założony

wallyg
2nd-May-2024, 17:06
Tak jak podejrzewałam
Był za długi czy źle założony, bo kiedyś kolega miał problem ale był źle założony

Źle założony ale i też delikatnie za długi.