Zobacz pe?n? wersj? : Wybarwiony na czerwono olej silnikowy

Malin
29th-December-2018, 14:20
Witam wszystkich mam taki nietypowy problem z olejem silnikowym a mianowicie , mam założoną instalację LPG w moim G37s po wykonaniu rutynowej wymianie oleju ( olej Motul 5W40 Specyfik LPG kolor słomkowy,) po przejechaniu od wymiany około tysiąca kilometrów olej ten wybarwił się na czerwono ,stan oleju w silniku się nie zmienił jest w granicach normy , miedzy wymianami nie robi
łem żadnych dolewek oleju , nie było takiej potrzeby, może ktoś z szanownych kolegów z czymś taki się spotkał , co może być przyczyną takiego stanu ?
mighty
30th-December-2018, 16:17
Kolega miał kiedyś coś takiego w Toyocie, też z LPG. Żadnych objawów, innych płynów też nie ubywało. Mechanik stwierdził, że to wina zasyfionego gazu... Ale czy faktycznie tak jest-nie wiem.
Malin
31st-December-2018, 07:40
Kolega miał kiedyś coś takiego w Toyocie, też z LPG. Żadnych objawów, innych płynów też nie ubywało. Mechanik stwierdził, że to wina zasyfionego gazu... Ale czy faktycznie tak jest-nie wiem.
Dzięki za zainteresowanie
Co do tankowania gazu to tankuje go zawsze na stacjach Orlenu ,jak do tej pory nigdy olej nie zmienił barwy , tak się zastanawiam ,czy przyczyna tego stanu nie leży w oleju , może zmienić olej na inny , może ten olej jest trefny podrobiony , dzwoniłem do centrali Motula w Polsce . Pan mi powiedział , że nigdy takiego przypadku jeszcze nie mieli, jestem pierwszy który to zgasza 
olej kupowany był nie przez allegro , tylko normalnie z sklepu motyryzacyjnego
krisp
31st-December-2018, 10:00
No niestety gaz na Orlenie nie zawsze jest dobrej jakości więc ja bym obstawiam winę po stronie gazu. Sam długo tankowałem na gaz tylko i włącznie na Orlenie (miałem kartę flota, więc nie miałem wyboru) i o tym że słabej jakości jest tam gaz utwierdzał mnie mechanik robią przeglądy instalacji :(
mighty
31st-December-2018, 10:45
Może dla świętego spokoju zrób jeden okres między wymianami tylko na benzynie i zobaczysz wtedy jak będzie olej wyglądał?
Malin
31st-December-2018, 13:56
no niestety gaz na orlenie nie zawsze jest dobrej jakości więc ja bym obstawiam winę po stronie gazu. Sam długo tankowałem na gaz tylko i włącznie na orlenie (miałem kartę flota, więc nie miałem wyboru) i o tym że słabej jakości jest tam gaz utwierdzał mnie mechanik robią przeglądy instalacji :(
A gdzie teraz tankujesz ?
Malin
31st-December-2018, 14:17
Martwi mnie jeszcze tylko jedna sprawa , czy ten olej wybarwiony nie stracił swoich właściwości , patrzac na silnik przez korek wlewu oleju widać  na elementach czerwony osad , silnik natomiast pracuje cicho i bez żadnych oznak nie właściwej pracy
Invicto
1st-January-2019, 15:08
Nie wiem nad czym sie zastanawiasz. Wymień ten olej, koszta nie duże a świety spokój bezcenny.
Malin
1st-January-2019, 16:03
Nie wiem nad czym sie zastanawiasz. Wymień ten olej, koszta nie duże a świety spokój bezcenny.
Tylko wymienić na ten sam  , czy zastosować inny ?
Z tego co się orientuje to Motul nie jest złym olejem ?
Invicto
1st-January-2019, 18:44
mozesz spokojnie lac motula, a co ile wymieniasz oliwe?
Malin
3rd-January-2019, 13:53
mozesz spokojnie lac motula, a co ile wymieniasz oliwe?
Wymiany robię co 10 tys km PRZEJECHAŁEM NA GAZIE JUŻ 40 TYS i jak do tej pory było ok. Olej jak zlewałem był zawsze w odcieniu brązowym a tym razem zrobił się czerwony
Grucha
4th-January-2019, 08:57
Wymiany robię co 10 tys km PRZEJECHAŁEM NA GAZIE JUŻ 40 TYS i jak do tej pory było ok. Olej jak zlewałem był zawsze w odcieniu brązowym a tym razem zrobił się czerwonyA za każdym razem lejesz ten sam olej czy tym razem po raz pierwszy użyłeś ten rodzaj oleju?
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Malin
4th-January-2019, 19:45
A za każdym razem lejesz ten sam olej czy tym razem po raz pierwszy użyłeś ten rodzaj oleju?
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
lałem do tej pory Motula 5W30 tą ostatnią wymiane zalałem tylko 5w40 bo podobno jest lepszy do tego silnika
Malin
1st-March-2019, 12:11
lałem do tej pory Motula 5W30 tą ostatnią wymiane zalałem tylko 5w40 bo podobno jest lepszy do tego silnika
Tak dla zainteresowanych wymieniłem Motula 5w40  LPG na  Mobila 5w40 przejechałem 1000km i nic , ŻADNEGO WYBIARWIENIA OLEJU NA CZERWONO ,  piękny kolor słomkowy .
Myślę żę przyczyna  była  w oleju .