PDA

Zobacz pe?n? wersj? : EX30d - problem przy gwałtownym przyspieszaniu

lucasso73
18th-February-2019, 17:26
Witam,

Posiadam Infiniti Ex30d.

Miałem ostatnio taką sytuację, próbując wyprzedzić samochód nacisnąłem gwałtownie gaz, samochód zaczął przyspieszać, ale nagle przestał reagować na naciśnięty gaz, zaczął zwalniać, tak jak by odcięło podawanie paliwa. Musiałem przerwać wyprzedzanie i zjechać na pobocze. Samochód zgasł. Na ekranie nie pojawiła się żadna kontrolka błędu. Przez chwilę, około minuty nie mogłem go odpalić. Dopiero po chwili odpaliłem, nie pojawiały się błędy i kontynuowałem jazdę.
Po jakimś czasie ponownie wcisnąłem gwałtownie pedał gazu i sytuacja się powtórzyła - chyba nastąpiło odcięcie dopływu paliwa. Jak przyspieszałem spokojnie, wszystko było ok, mogłem jechać nawet szybko z wysokimi obrotami na autostradzie.

Czy ktoś z czymś takim się spotkał? Jaki to może być problem?

W moim warsztacie powiedzieli, że nie podejmują się diagnozy, bo wymaga to specjalistycznego sprzętu. Mechanik sugerował, że to problem z elektroniką i jego klient od Infinity musiał coś 'zresetować', by naprawić usterkę.

Kto mi może polecić dobry warsztat w Warszawie, w celu diagnozy i naprawy usterki.

Pozdrawiam
Łukasz

libros55
18th-February-2019, 17:54
Ja bym zaczal od filtrow powietrza i paliwa. Potem moze katalizatory i DPF jak masz diesla.

PawelInfi
18th-February-2019, 20:38
Jak wyżej. Na dzień dobry filtry. A potem może się okazać, że to nieszczesny metalowy przewód, który idzie od czujnika temperatury spalin jest cały zawalony sadzą i przez to się dzieją takie cyrki - z resztą mocno powszechny temat w 3.0d, zwłaszcza przy przebiegu > 120.000km - chociaż w tym przypadku zazwyczaj tylko odcina moc, nie powoduje gaśnięcia.

Ja bym powiedział, że na 99% to filtr paliwa na śmietnik, wymiana powinna pomóc, miałem z resztą taki przypadek ostatnimi czasy - duża zawartość wody w filtrze i głupieje.

sirtrojan
18th-February-2019, 22:29
jak mu odcina przy bucie to raczej tylko paliwo - układ paliwowy do sprawdzenia. Ale najlepiej byloby podpiąc kompa i odczytać wartości ciśnienia paliw przy pelnym bucie - wtedy gdy gaśnie.

W dieslu żeby działał musi być powietrze i paliwo - więcej nie potrzebuje. Jak gaśnie jednego z tych dwóch mu brakuje.

Tomasz88
18th-February-2019, 23:36
Miałem bardzo podobny przypadek nie w obecnym infiniti ale w poprzenim samochodzie volvo w diesel-u. Poczatkowo nic z tym nie robiłem az w koncu auto odcinało przy każdym mocniejszym depnięciu w gaz. FV zostawiłem kupującemu ale z tego co pamiętam pomogło czyszczenie układu wtryskowego. Po tym problem zniknąl całkowicie

Grzes
19th-February-2019, 00:49
Filtr paliwa. Auto traci również moc przy uszkodzonym zaworze ERG.

lucasso73
26th-February-2019, 10:45
Dziękuje wszystkim za wskazówki, będę szukał jakiegoś warsztatu, który mam nadzieję, że zdiagnozuje problem. Może ktoś może coś polecić.
Dziwne jest tylko, że nie zapalała mi się kontrolka silnika jak ten problem wystąpił...

lolipanther
4th-January-2020, 22:20
Daj znać jak rozwiążesz problem ,mam to samo w moim fx 30ds.