PDA

Zobacz pe?n? wersj? : jaki żarnik xenon do fx35

lolipanther
9th-December-2010, 23:20
Witam mam pytanie skończył mi się jeden xenon to znaczy czasami gaśnie i świeci na fioletowo.
Jakie oznaczenie ma żarnik do fx35?

sirtrojan
10th-December-2010, 00:22
chyba D2S ale to info wymaga sprawdzenia.
kup 6000k ( taka temperatura barwy - najbardziej zbliżone do fabrycznego)
tu masz porównanie kolorków :)

aha i chyba lepiej zainwestować w dobre żarniki np. Philips i od razy 2 sztuki ( wymienić oba). Z tego co pamiętam to chyba da się to zrobić bez zdejmowania lampy.

sirtrojan
10th-December-2010, 00:28
tanio nie jest:/

http://allegro.pl/philips-d2s-ultrablue-ksenony-sklep-w-wa-nowosc-i1315578392.html

lolipanther
10th-December-2010, 00:38
dzięki za odpowiedz miałem zamiar kupić właśnie 6000k ale z philipsa to chyba tylko 4300k robią,więc chyba kupie z podróby w poprzednim samochodzie zakładałem chińszczyznę i świeciły naprawdę długo,
tylko to nie były bi-xenony tylko zwykłe.
Czy ten żarnik d2s nadaje się do bixenonów i do zwykłych?

Schirru
10th-December-2010, 01:08
D2S. legalne żarniki ksenonowe w UE to tylko 4300 (4800k). wszystkie 5000/6000/10000 etc to roznego rodzaju chinskie wymysły, nie dopuszczone do użytku w europie. seryjnie jest 4300k. Pojawiły się ostatnio philipsy color match 6000k ale nie wiem jak jest z ich legalnością. podejrzewam ze podobnie jak z chińczykami. Ostatnio wymieniałem. Kupilem 2x d2s philips 35W 85122+ za niewiele ponad 200zł. Oba żarniki to 5 min roboty. bardzo ładnie swiecą na biało z delikatną niebieską poświatą. radzę kupić philipsa albo osram. reszta to loteria.

pozdrawiam:)

sirtrojan
10th-December-2010, 02:14
a mi się podobają 8000k :(
i pewnie w takie wskoczę jak mi się spalą te co mam ;)

POZIOMA
10th-December-2010, 08:19
a mi się podobają 8000k :(
i pewnie w takie wskoczę jak mi się spalą te co mam ;)

Grzesiu może i fajne ale będziesz miał bardzo słabe światła, jak brać to tylko 4300K i tylko PHILIPS które świecą na biało, i wymieniamy od razu dwie sztuki, bo jak nie to będą różnić się kolorami.
A poz tym na Chińskich żarnikach lampa nie ma skupienia światła tylko jest rozproszone.

lolipanther
20th-May-2011, 13:55
może to trochę przedawnione ale napiszę wam tak dla przestrogi kupiłem wtedy chińszczyznę 6000k i nie zgadniecie ile czasu poświeciły,a no do pierwszego wyłączenia drugi raz już się nie włączyły niestety.
tak więc musiałem kupić philipsa 4300k i świecą do dzisiaj:) trochę żółtawo ale nocą światła pierwyj sort:) to by było na tyle w kwestii chińskich żarników.

Shimomura
14th-December-2021, 23:04
Taka ciekawostka odnośnie I gen, każdy zakłada D2S, w serwisówce mam też D2S - tymczasem fabrycznie w lampach OEM siedzi Philips D2R - potwierdzone z kilu źródeł i jutubów. No i trzymam w ręcach OEM żarnik D2R z karkasem pasującym do D2S i drapie się po głowie :confused:

mleczqo
19th-December-2021, 01:50
D2R z tego co wiem to jest do lamp bez soczewek. Posiada jakąś osłonkę przeciw oślepianiu. Ja u siebie wymieniałem jakieś 2 tygodnie temu żarniki i zakupiłem D2S General Electric 5500k. Świecą bardzo ładnie. W poprzednim aucie też je miałem i byłem zadowolony. Mam nadzieję, że po tych kilku latach jakość się nie pogorszyła.

borzej1
19th-December-2021, 03:32
https://www.auto-wiedza.pl/reflektory-ksenonowe/

Shimomura
19th-December-2021, 11:57
D2R z tego co wiem to jest do lamp bez soczewek. Posiada jakąś osłonkę przeciw oślepianiu. Ja u siebie wymieniałem jakieś 2 tygodnie temu żarniki i zakupiłem D2S General Electric 5500k. Świecą bardzo ładnie. W poprzednim aucie też je miałem i byłem zadowolony. Mam nadzieję, że po tych kilku latach jakość się nie pogorszyła.

https://www.auto-wiedza.pl/reflektory-ksenonowe/

Wiedza ogólnie znana, jest sporo tego w necie tylko czasem D2R opisują z przeznaczeniem do lampy z odbłyśnikiem, nie wspominając czy ma też soczewkę czy nie. Generalnie powinno się to wykluczać czyli albo soczewa, albo odbłyśnik - tak jak napisaliście wyżej - jednak nasze lampy mają soczewę + odbłyśnik, który jak do tej pory myślałem pełni tylko funkcję estetyczną bo wielu malowało wnętrze lampy na czarno.

16069

Poniżej zdjęcia, że ten odbłyśnik jednak pełnił również jakąś funkcję i pewnie też dla tego oryginalnie siedzi w nim żarnik OEM D2R.

16067

1) OEM żarnik D2R z fabryczną lampą - wszystko nowe złożone przez producenta nie skalane łapami :) Widać delikatne odcięcie światła od soczewy na koszu na śmieci + sporą poświatę z odbłyśnika w około (różnice widać na koszu, ogrodzeniu aż po drzewo)

16068

2) Ta sama OEM nowa lampa + żarnik przeznaczony wyłącznie do soczewy - Bosma D2S 6000K. Więcej światła przed samym autem na drodze, jednak wyraźne odcięcie światła od soczewy na koszu na śmieci w tym samym miejscu co OEM ale odbłyśnik już nie pełni swojej funkcji jak to ma się w przypadku OEM D2R zatem mniej światła w około rozproszonego w pobliżu samochodu - prawie w ogóle go niema !

djoneway
19th-December-2021, 13:50
Odbłyśnik jest w soczewce i odbija światło od żarnika które potem przechodzi przez szklaną soczewkę, a to wokół widoczne na zewnątrz to tylko ozdoba :) Ma być żarnik D2S co potwierdza u Ciebie Artur zdjęcie nr 2, czyli wyraźna linia odcięcia. Po co kombinować z D2R :becky: :confused::nono:

Shimomura
19th-December-2021, 13:57
Odbłyśnik jest w soczewce i odbija światło od żarnika które potem przechodzi przez szklaną soczewkę, a to wokół widoczne na zewnątrz to tylko ozdoba :) Ma być żarnik D2S co potwierdza u Ciebie Artur zdjęcie nr 2, czyli wyraźna linia odcięcia. Po co kombinować z D2R :becky: :confused::nono:

Dominik to nie ja kombinuje z D2R tylko producent :) D2R jest zawsze w fabrycznie nowej lampie !

mleczqo
19th-December-2021, 14:10
Zwróć uwagę, że przy D2R lampa daje za dużo światła powyżej linię odcięcia co nie powinno mieć miejsca bo będziesz oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka.

djoneway
19th-December-2021, 14:17
Dominik to nie ja kombinuje z D2R tylko producent :) D2R jest zawsze w fabrycznie nowej lampie !Ja wymieniałem u siebie na D2S na pewno w 1 gen. ale już nie pamiętam jaka była oryginalna. Natomiast wiem ze była akcja serwisowa na wymianę żarników i wtedy to być może w ASO USA mądrzy ludzie ładowali D2R. Nie ma co się nad tym tematem rozwodzić, zrobiłeś test i widać jak na dłoni co świeci prawidłowo[emoji123][emoji106]

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Shimomura
19th-December-2021, 14:20
Zwróć uwagę, że przy D2R lampa daje za dużo światła powyżej linię odcięcia co nie powinno mieć miejsca bo będziesz oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka.

Też tak myślałem, ale jest to światło bliskiego otoczenia, rozproszone - nie razi w oczy i tak jest fabrycznie. Byłem to badać na SKP - diagnosta mówił, że tak ma być.

Ja w żaden sposób nie bronie fabrycznego rozwiązania z D2R, bo zostawiłem sobie D2S :) Zapodałem to wszystko jako ciekawostkę, każdy sobie sam wybierze wariant :)

Shimomura
19th-December-2021, 14:35
Ja wymieniałem u siebie na D2S na pewno w 1 gen. ale już nie pamiętam jaka była oryginalna. Natomiast wiem ze była akcja serwisowa na wymianę żarników i wtedy to być może w ASO USA mądrzy ludzie ładowali D2R. Nie ma co się nad tym tematem rozwodzić, zrobiłeś test i widać jak na dłoni co świeci prawidłowo[emoji123][emoji106]

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem, nie potrafię określić "na dłoni", dlatego byłem w SKP :P Moje reflektory nowe, nie miały styczności z ASO.

Gdanio
19th-December-2021, 16:39
Prawie rok ( w lutym minie) śmigam na tych żarnikach .Bez problemuhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20211219/12e2dc0bc22a6ab82307e8394f8c0741.jpeg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

borzej1
20th-December-2021, 05:18
Witam . Nie wiem kto widział włożone w nasze oryginale reflektory żarówki D2R ,ale w naszych Fx-ach powinny być zakładane żarówki D2S bo mamy lampy soczewkowe bixenoniowe co oznacza że jedna żarówką uzyskamy światło mijania i światło drogowe czyli tak zwane potocznie długie. Żarówki D2R stosowane są w lampach tak zwanych parabolicznych ( tak na marginesie każda lampa ma odbłyśnik i ta soczewkowa i ta paraboliczna) i różni się tym od naszych żarówek D2S że żarówka D2R jest w pewnej części pomalowany specjalną farba tak aby żarówka nie świeciła pełnym światłem na cały odbłyśnik, a tylko na jego część, a co za tym idzie nie oślepiała kierowców z naprzeciwka. Zakładając żarówkę D2R w naszych reflektorach to tak tłumacząc na skróty, to po włączeniu świateł długich dalej będziemy mieli bardziej mijania jak długie, bo przesłona która znajduje się w reflektorach bixenonowych odsłoni cały odbłyśnik, ale żarówka D2R nie będzie świecić cała swoja powierzchnią na ten odbłyśnik. Mam nadzieje że udało mi się to trochę wytłumaczyć.

Shimomura
20th-December-2021, 08:38
Witam . Nie wiem kto widział włożone w nasze oryginale reflektory żarówki D2R ,ale w naszych Fx-ach powinny być zakładane żarówki D2S bo mamy lampy soczewkowe bixenoniowe co oznacza że jedna żarówką uzyskamy światło mijania i światło drogowe czyli tak zwane potocznie długie. Żarówki D2R stosowane są w lampach tak zwanych parabolicznych ( tak na marginesie każda lampa ma odbłyśnik i ta soczewkowa i ta paraboliczna) i różni się tym od naszych żarówek D2S że żarówka D2R jest w pewnej części pomalowany specjalną farba tak aby żarówka nie świeciła pełnym światłem na cały odbłyśnik, a tylko na jego część, a co za tym idzie nie oślepiała kierowców z naprzeciwka. Zakładając żarówkę D2R w naszych reflektorach to tak tłumacząc na skróty, to po włączeniu świateł długich dalej będziemy mieli bardziej mijania jak długie, bo przesłona która znajduje się w reflektorach bixenonowych odsłoni cały odbłyśnik, ale żarówka D2R nie będzie świecić cała swoja powierzchnią na ten odbłyśnik. Mam nadzieje że udało mi się to trochę wytłumaczyć.Oh nie doczytałeś tematu, to co napisałeś jest ogólnie wiadome. Pisałem, że fabryka takie wsadza i trzymam w ręku d2r, odróżnić nie potrafię fizycznie od d2s, a różnica w strumieniu jest.

Widzisz tu gdzieś na zdjęciu farbę na żarniku ?

Tradycyjne D2R nawet nie wejdzie do naszej lampy bo ma w innym miejscu wycięcie w karkasie na trzpień, który jest w lampie.

16072

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

borzej1
20th-December-2021, 15:30
Przepraszam ,ale już się pogubiłem i nie chciałbym być nie grzeczny ale piszesz bo tak to zrozumiałem że fabryka wkłada D2R a drugiej strony piszesz że nie włożymy w nasze reflektory innej żarówki jak D2S bo inne mocowanie /wycięcie. Na zdjęciach pokazujesz snop światła, też to zrozumiałem że reflektor ten sam ale inne żarówki, to można zamienić czy nie? Fakt że na oprawie żarówki ze zdjęcia jest napisane D2R,ale może to jakiś chińska podróbka i po prostu farba zaszła, albo podróbka jest na tyle złe podrobiona że nie ma zaciemnionej bańki, żarówkach D2R musi mieć pomalowaną /zaciemnioną w odpowiednim miejscu bańkę bo inaczej będzie oślepiać innych kierowców. Może opis skrótu wyjaśni do końca jakie żarówki powinniśmy mieć w swoich autach. Literka „D” oznacza że żarówka jest przeznaczona do reflektora xenonowego. Cyfra opisuje czy żarówka jest zintegrowana z zapłonnikiem czy nie. Cyfra „2 i 4” określa za zapłonnik jest osobno, a „1,3 i 5” że zapłonnik jest integralną całością z żarówką. I teraz najważniejsze o czym jest ta cała pisanina. Literka „S” oznacza że żarówka jest do reflektora gdzie w układzie optycznym jest soczewka, i to jest do naszych aut, a literka „R” oznacza żarówki gdzie tylko jest odbłyśnik i nie ma soczewki. Mam nadzieje że teraz już nie będzie wątpliwości jaką żarówkę mamy założyć w naszych autach. Pozdrawiam Piotr.

Shimomura
20th-December-2021, 16:29
Przepraszam ,ale już się pogubiłem i nie chciałbym być nie grzeczny ale piszesz bo tak to zrozumiałem że fabryka wkłada D2R a drugiej strony piszesz że nie włożymy w nasze reflektory innej żarówki jak D2S bo inne mocowanie /wycięcie. Na zdjęciach pokazujesz snop światła, też to zrozumiałem że reflektor ten sam ale inne żarówki, to można zamienić czy nie? Fakt że na oprawie żarówki ze zdjęcia jest napisane D2R,ale może to jakiś chińska podróbka i po prostu farba zaszła, albo podróbka jest na tyle złe podrobiona że nie ma zaciemnionej bańki, żarówkach D2R musi mieć pomalowaną /zaciemnioną w odpowiednim miejscu bańkę bo inaczej będzie oślepiać innych kierowców. Może opis skrótu wyjaśni do końca jakie żarówki powinniśmy mieć w swoich autach. Literka „D” oznacza że żarówka jest przeznaczona do reflektora xenonowego. Cyfra opisuje czy żarówka jest zintegrowana z zapłonnikiem czy nie. Cyfra „2 i 4” określa za zapłonnik jest osobno, a „1,3 i 5” że zapłonnik jest integralną całością z żarówką. I teraz najważniejsze o czym jest ta cała pisanina. Literka „S” oznacza że żarówka jest do reflektora gdzie w układzie optycznym jest soczewka, i to jest do naszych aut, a literka „R” oznacza żarówki gdzie tylko jest odbłyśnik i nie ma soczewki. Mam nadzieje że teraz już nie będzie wątpliwości jaką żarówkę mamy założyć w naszych autach. Pozdrawiam Piotr.

Gdybym to rozumiał nie zapodał bym tematu tutaj bo cała teoria związana z różnicami D2R/D2S jest mi i ogólnie znana - zatem wklejanie powszechnie dostępnej wiedzy na forum nie ma sensu.
Dobrze zrozumiałeś 2-a zdjęcia 2-a typy żarówek i 2-a snopy światła. Tyle, że tradycyjne taka zakupiona w PL D2R nie wejdzie z w/w powodów, a oryginalnie ze zdjęcia to oryginalna D2R OEM, która był na wyposażeniu nowego reflektora zakupionego za wielką wodą przeze mnie z kompletem oryginalnych lamp i ma napisane D2R mimo to wchodzi wygląda jak D2S, ale świeci zupełnie inaczej. Więc albo jest jakaś inna standaryzacja w USA, albo poszła jakaś partia Philipsa ze złym nadrukiem - tylko wtedy skąd aż ta różnica w snopach światła skoro to tylko pomyłka nadruku.

borzej1
20th-December-2021, 21:02
Dla mnie żarówka D2R czy D2S kupiona za wielka woda czy u nas to te same żarówki. Po to są oznaczenia i normy. Nie spotkałem się z tym żeby sprzedawany reflektor był uzbrojony fabrycznie w żarówki. Zawsze jest tak że kupujesz wszystko osobn. Sam też kupiłem do swojego fx reflektory i nie było w nich żarówek i nie było tez opcji kupić reflektora z żarówkami. Jakiś inteligentny Amerykanin bo przecież nie robot na taśmie monterskiej (jeśli twierdzisz że kupiłeś reflektory z żarówkami) zamontował Ci od reflektora D2R zamiast D2S.

borzej1
20th-December-2021, 21:09
Dla mnie żarówka D2R czy D2S kupiona za wielka woda czy u nas to te same żarówki. Po to są oznaczenia i normy. Nie spotkałem się z tym żeby sprzedawany reflektor był uzbrojony fabrycznie w żarówki. Zawsze jest tak że kupujesz wszystko osobn. Sam też kupiłem do swojego fx reflektory i nie było w nich żarówek i nie było tez opcji kupić reflektora z żarówkami. Jakiś inteligentny Amerykanin ( jeśli twierdzisz że kupiłeś reflektory z żarówkami) zapakował Ci D2R zamiast D2S. A co do farby są tez żarówki z osłona metalową montowana na żarówce i może po prostu odpadła.

Shimomura
21st-December-2021, 00:31
Dla mnie żarówka D2R czy D2S kupiona za wielka woda czy u nas to te same żarówki. Po to są oznaczenia i normy. Nie spotkałem się z tym żeby sprzedawany reflektor był uzbrojony fabrycznie w żarówki. Zawsze jest tak że kupujesz wszystko osobn. Sam też kupiłem do swojego fx reflektory i nie było w nich żarówek i nie było tez opcji kupić reflektora z żarówkami. Jakiś inteligentny Amerykanin ( jeśli twierdzisz że kupiłeś reflektory z żarówkami) zapakował Ci D2R zamiast D2S. A co do farby są tez żarówki z osłona metalową montowana na żarówce i może po prostu odpadła.

Rozumiem, no cóż ja mogę napisać, wszystko przed Tobą :)

https://www.amazon.co.uk/Infiniti-26010-CG04A-Passenger-Replacement-Assembly/dp/B004GDB5HY ---> Xenon bulb included!
https://www.ebay.com/itm/274408415251?epid=1164453715&hash=item3fe4042013%3Ag%3A4w0AAOSwFLthpNzr&LH_ItemCondition=3 ---> HID/Xenon Bulb Included

borzej1
21st-December-2021, 01:20
dzięki za namiary, może ktoś skorzysta, ja już mam, kupiłem bez żarówek za to z przetwornicami.:)
Pozdrawiam Piotr