Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Kilka pytań o Fx-a I

Leman79
1st-April-2019, 14:16
Witam

Przymierzam się do zakupu FX 35 I generacji i mam klika pytań .

-kiedy był lifting ?
-czym różną się autka z 2003 a 2007 r.
-czy lifting obejmował tez jakieś silnikowe -mechaniczne tematy ?

-to czy jest kamera cofania i wentylowane/grzane stołki to zależy od rocznika czy od wersji wyposażenia ?
-czy wychodziły Fx-y I gen. z podgrzewana przednią szybą ?
-ile litrów oleju wchodzi przy wymianie.

z góry dziekuję
pozdrawiam

sirtrojan
1st-April-2019, 20:02
- kiedy był lifting ? koniec 2005 roku
-czym różną się autka z 2003 a 2007 r. - silnikowo niczym - trochę zmian kosmetycznych , konsola, fotele, grill
-czy lifting obejmował tez jakieś silnikowe -mechaniczne tematy ? jw.

-to czy jest kamera cofania i wentylowane/grzane stołki to zależy od rocznika czy od wersji wyposażenia ? kamera w przedliftowych to opcja , w poliftowych każdy miał kamere
-czy wychodziły Fx-y I gen. z podgrzewana przednią szybą ? nie

Leman79
1st-April-2019, 22:32
Dzięki za odpowiedź .
Zabieram sie za szukanie raczej polifta...

P.s. internetowe 13-15 letnie bryki z przebiegiem 150-180 tys. kilometrów ....:hail:
:frusty:

Leman79
19th-April-2019, 21:57
Z tego co zauważyłem to częstą przyczyną awarii silnika w Fx-ch jest obrócona panewka...jakie są koszty profilaktycznej wymiany panewek (wcześniej zanim same zaczną pukać)

lukasz32
19th-April-2019, 23:07
Z tego co zauważyłem to częstą przyczyną awarii silnika w Fx-ch jest obrócona panewka...jakie są koszty profilaktycznej wymiany panewek (wcześniej zanim same zaczną pukać)

Bo trzeba kupić auto od odpowiedniej osoby, a nie z komisu albo od gówniarza. Od osoby, która dbała o olej. I na tym forum są gnający do odcięcia na zimnym, labo tacy którzy nie wiedzą, gdzie jest bagnet oleju. Spójrz sprzedającemu głęboko w oczy, jesli ujrzysz w nich chaos, obróć się na pięcie i zapomnij o tym aucie :)

Kolega w pierwszym poście pytał - oleju wchodzi 3,5~4,0 litra. Tzn raz wydawało mi się, że przy wymianie zalałem aż 4, gdzie zwykle wchodziło 3,5. No i to podobno jest problem, że tak mało wchodzi.

M4N1EK
20th-April-2019, 02:26
Bo trzeba kupić auto od odpowiedniej osoby, a nie z komisu albo od gówniarza. Zapewniam Cię, że połowa tutaj obecnych na forum mogła by być moimi ojcami, a utrzymuje auto w nienagannym, rzekł bym wręcz, pedanckim stanie, więc nie siej fermentu i nie stereotypuj ludzi :)

A po drugie oleju wchodzi 4,1L, a nie 3.5L (dziwnie dbasz o ten samochód) - z oleju polecam Liqui Moly 4100 5w40, następnym razem będę lał Millers'a, to powiem coś więcej o nim :)

lukasz32
20th-April-2019, 10:24
Zapewniam Cię, że połowa tutaj obecnych na forum mogła by być moimi ojcami, a utrzymuje auto w nienagannym, rzekł bym wręcz, pedanckim stanie, więc nie siej fermentu i nie stereotypuj ludzi :)

A po drugie oleju wchodzi 4,1L, a nie 3.5L (dziwnie dbasz o ten samochód) - z oleju polecam Liqui Moly 4100 5w40, następnym razem będę lał Millers'a, to powiem coś więcej o nim :)

No cóż, nie będę z Tobą polemizował, skoro znasz połowę forum, widocznie ja poznałem też osoby z tej drugiej połowy, której Ty nie znasz. A z personalnymi wycieczkami trochę się przystopuj, to nie forum beemwu ;)

Wymieniałeś kiedyś samodzielnie ojej? Bo ja to robię w kilku autach od dwudziestu lat i dokładnie wiem ile wchodzi. Może zalewasz olej nie w tą dziurkę co trzeba?

Jarek75
20th-April-2019, 12:56
4.1 litra do 35? Mi wchodzi niecale 5 litrow, instrukcja mowi 4.7.

slepy62
21st-April-2019, 12:05
Nieźle się bawicie lol pytanie czy piszecie o tych samych silnikach - bo jak widzę jeździcie różnymi modelami

dotyczy (jak w pytaniu w pierwszym poście): VQ35DE / VQ45DE

- pamiętajcie że jest różna ilość w zależności od tego czy wymieniamy filtr oleju czy nie
- dodatkowo, jeszcze inna ilość oleju wchodzi do "suchego" silnika (np. po remoncie)

http://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=12400&stc=1

w wypadku: VQ35HR / VK50VE

http://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=12401&stc=1

w wypadku: VQ37VHR

http://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=12402&stc=1

lukasz32
21st-April-2019, 16:41
Nieźle się bawicie lol pytanie czy piszecie o tych samych silnikach - bo jak widzę jeździcie różnymi modelami

dotyczy (jak w pytaniu w pierwszym poście): VQ35DE / VQ45DE

- pamiętajcie że jest różna ilość w zależności od tego czy wymieniamy filtr oleju czy nie
- dodatkowo, jeszcze inna ilość oleju wchodzi do "suchego" silnika (np. po remoncie)

:)

Mam tu excela pod ręką gdzie zapisuję wszystkie serwisy i naprawy a nawet tankowania od kilkunastu lat, bliżej dwudziestu :) Zawsze zmieniałem z filtrem na gorącym motorze, czekałem z pół godziny na odkręconym korku, to do połowy bagnetu wchodziło mi zawsze ~3,5L w vq35, a ostatnim razem jakieś 4,0 ale nie wiem skąd ta różnica, może zmieniałem na innym kanale, mogły być jakieś różnice w przechyle, kiedyś radzono nachylać auto na zmianie, gdzieś tam więcej spływało. Filtr montuję nieco większy niż seryjny. Zawsze coś tam zostanie w motorze i jak widać całkiem sporo nawet. A te pojemności tez mogą zależeć od tego ile ktoś zaleje, czy górna kreska czy dolna na bagnecie, może serwis też ma inną technikę zmiany oleju, ręcznie w każdym razie tak to wygląda. Ponadto skad wiesz ile w serwisie wleją, nie wierz we wszystko co piszą na fv.

W vk50ve mam odnotowane zalanie 5L do połowy bagnetu.

W vk56vd jeszcze nie wymieniałem.

maxs
22nd-April-2019, 15:08
:)

Mam tu excela pod ręką gdzie zapisuję wszystkie serwisy i naprawy a nawet tankowania od kilkunastu lat, bliżej dwudziestu :) Zawsze zmieniałem z filtrem na gorącym motorze, czekałem z pół godziny na odkręconym korku, to do połowy bagnetu wchodziło mi zawsze ~3,5L w vq35, a ostatnim razem jakieś 4,0 ale nie wiem skąd ta różnica, może zmieniałem na innym kanale, mogły być jakieś różnice w przechyle, kiedyś radzono nachylać auto na zmianie, gdzieś tam więcej spływało. Filtr montuję nieco większy niż seryjny. Zawsze coś tam zostanie w motorze i jak widać całkiem sporo nawet. A te pojemności tez mogą zależeć od tego ile ktoś zaleje, czy górna kreska czy dolna na bagnecie, może serwis też ma inną technikę zmiany oleju, ręcznie w każdym razie tak to wygląda. Ponadto skad wiesz ile w serwisie wleją, nie wierz we wszystko co piszą na fv.

W vk50ve mam odnotowane zalanie 5L do połowy bagnetu.

W vk56vd jeszcze nie wymieniałem.

Mi wychodzi podobnie jak w tabelce;) silnik vq35de, około 4,7 litra oleju z wymianą filtra - oryginał (mały) i nalane jest na max na bagnecie na zimnym silniku...

Kazik_R52
22nd-April-2019, 18:29
VQ35de mały filtr amsoil, auto wypoziomowane - ilość 5qt(4.75l.)- poziom max, lub lekko nad max... Z tego co zauważyłem u mnie w serwisie , a mam tak że klient za szybą widzi co robią przy aucie, to oni do tych silników przynoszą taki standardowy w pudełku kit, 5 butelek oleju 1qt, filtr i chyba podkładka....i w ciemno to leja i musi być dobrze....