Zobacz pe?n? wersj? : Kick-down redukcja
Rysiu365
9th-April-2019, 01:41
Siemka
Czy normalnym jest że w fx37s przy wciśnięciu pedału w podłogę skrzynia nie redukuje biegu ?? Dlaczego pytam bo raz redukuje raz nie jeżeli bierzemy pod uwagę podobna do siebie sytuacje przyspieszania/wyprzedzania. Czy to oznaka końca skrzyni czy raczej "inteligentnej" skrzyni, Że przy dłuższym użytkowaniu auta w dziadkowy sposób skrzynia muli ??
alfaiomega
10th-May-2019, 16:36
Siemka
Czy normalnym jest że w fx37s przy wciśnięciu pedału w podłogę skrzynia nie redukuje biegu ?? Dlaczego pytam bo raz redukuje raz nie jeżeli bierzemy pod uwagę podobna do siebie sytuacje przyspieszania/wyprzedzania. Czy to oznaka końca skrzyni czy raczej "inteligentnej" skrzyni, Że przy dłuższym użytkowaniu auta w dziadkowy sposób skrzynia muli ??
nie ma kicka jak np w bmw ze po wcisnieciu do połowy masz opor i jak wtedy docisniesz to masz redukcje. jak masz łopatki zmiany biegów możesz w trybie D zredukować o bieg niżej w każdej chwili na xx sekund
slepy62
10th-May-2019, 18:53
nie ma kicka jak np w bmw ze po wcisnieciu do połowy masz opor i jak wtedy docisniesz to masz redukcje. jak masz łopatki zmiany biegów możesz w trybie D zredukować o bieg niżej w każdej chwili na xx sekund
Sorry ALFO ale mniej więcej 3 cm od "podłogi" (na samym dole) pedał gazu zatrzymuje się, jeżeli wciśniesz w tym położeniu bardzo mocno pedał gazu i przełamiesz opór (będziesz miał wrazenie że coś się przełamało) będziesz miał KICKDOWN i redukcję o kilka biegów. Jest to opisane ale gdzieś w postach z lat 2011~2012 (w instrukcji użytkownika też gdzieś tam jest) , już kilka razy zdarzyło się że nowi użytkownicy :infi: dowiadywali się o tym dopiero po kilku miesiącach użytkowania - pytając dlaczego "TO" tak słabo redukuje i przyśpiesza lol ...
Siemka
Jeżeli w takim samym trybie / stylu jazdy - masz tak różne objawy - podjedź do serwisu :infi: niech Ci wykasują pamięć skrzyni lub service manual i gdzieś tam jest opisana procedura jak to się robi...
U mnie wystarczy że żona pojeździ z tydzień (na szczęście rzadko to się zdarza) i skrzynia głupieje tak jak Twoja...
alezuch
10th-May-2019, 19:45
Dokładnie tak. W trybie M kickdown tez redukuje.
Ups.... to nie temat o q50 [emoji15]
slepy62
10th-May-2019, 20:53
Ups.... to nie temat o q50 [emoji15]
Grzesiu - dobrze :piwko: prawisz - w FX / QX70 jest tak samo...
libros55
10th-May-2019, 21:19
Myslalem ze to najwazniejsza rzecz jaka sie sprawdza na pierwszej jezdzie;) Bez przelamania tej malej zapory infi nie ma w sobie zycia...
lukasz32
10th-May-2019, 21:30
już kilka razy zdarzyło się że nowi użytkownicy dowiadywali się o tym dopiero po kilku miesiącach użytkowania - pytając dlaczego "TO" tak słabo redukuje i przyśpiesza ...
W moim przypadku na dzień dzisiejszy półtora roku Irku :D
Mateusz ex37
10th-May-2019, 22:20
Ciekawe czy w EX37 też można zresetować skrzynię. W instrukcji nic nie mogę znaleźć.
lukasz32
10th-May-2019, 22:25
Ciekawe czy w EX37 też można zresetować skrzynię. W instrukcji nic nie mogę znaleźć.
Coś takiego znalazłem, czy to o to nam chodzi?
https://www.youtube.com/watch?v=95WszTnphPI
Mateusz ex37
10th-May-2019, 22:29
Wydaje mi się, że to na YT to kasowanie błędów silnika. Ale mogę być w błędzie.
lukasz32
10th-May-2019, 22:32
Kurrcze miałem tego linka znalezionego w temacie o skrzyni. Widocznie coś pomyliłem.
Mateusz ex37
10th-May-2019, 22:33
Jutro przetestuje dziś mi się już nie chce leźć. Znowu na wiosce będą gadać, że ten od infiniti buczy po nocach.
lukasz32
10th-May-2019, 22:41
ten od infiniti buczy po nocach.
A to dobre :biggrin::biggrin::biggrin: Ja nawet nie odpalę dziś w nocy bo na dziś mam pod mieszkaniem tego głośnego, znaczy fałosiem na przelocie :D Na zimnym motorze jest wariat :)
Jeszcze dziś w południe skończyłem dwudniową batalię z polerką lakieru, akurat parkuję poza garażem a tu deszcz.
alfaiomega
13th-May-2019, 23:19
Sorry ALFO ale mniej więcej 3 cm od "podłogi" (na samym dole) pedał gazu zatrzymuje się, jeżeli wciśniesz w tym położeniu bardzo mocno pedał gazu i przełamiesz opór (będziesz miał wrazenie że coś się przełamało) będziesz miał KICKDOWN i redukcję o kilka biegów. Jest to opisane ale gdzieś w postach z lat 2011~2012 (w instrukcji użytkownika też gdzieś tam jest) , już kilka razy zdarzyło się że nowi użytkownicy :infi: dowiadywali się o tym dopiero po kilku miesiącach użytkowania - pytając dlaczego "TO" tak słabo redukuje i przyśpiesza lol ...
leże ! działa... redukuje czasem o 2 stopnie, do ok 4-5 tys obrotów
nazwałbym to natomiast "klikiem" a nie przełamaniem - przełamanie to jest w BMW w polowie ci blokuje pedał, deptasz mocniej i masz pedał jeszcze bardziej w podłodze - tu tego nie ma, mam wrażenie że jak robie ruch naciskam mocno puszczam i naciskam mocno drugi raz to działa sprawniej niż jak tu napisaliście :P jak to mówią człowiek uczy się całe życie.. dzięki !
W zetce zauwazyłem coś ciekawego i fajnego zarazem , skrzynia zaczeła reagowac kickdown'em nie tyle na głebokość wciśniecia pedału gazu lecz na dynamike tego wciśniecia - prawdopodobnie "nauczyła sie " :)
teraz gdy nie zależy mi na redukcji to płynnie wciskam pedał gazu , a gdy chcę z redukcją to pierwszy etap dodania gazu jako mały skok , skrzynia redukuje i dalej juz płynne przyspieszanie