Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Ex37 nie Chce odpalić

Przemo432
7th-May-2019, 18:55
Witam. Zostawiłem swoje e37 pod opieką teścia na jakiś czas, dzisiaj dzwoni, że chciał przestawić auto i nie odpala, otwiera się normalnie ale nie reaguje na przycisk. Pojawia się ikonka samochodu z kluczem w środku, a obok przycisku świeci się napis 'lock'. Bardzo możliwe, że teść nawciskał co się da na pilocie, albo próbował też odpalać bez hamulca zanim do mnie zadzwonił. Ktoś miał coś podobnego?

Przemo432
7th-May-2019, 20:05
Próbował tych dwóch opcji i nic, po przyłożeniu klucza do guzika kontrolka zaczęła mrugać i zaświeciło się 'acc' zamiast 'lock' ale dalej nie odpalił. Czekam jeszcze, aż podjedzie tam szwagier który ma xq70 może on coś zdziała bo teść nie zbyt kumaty w tych nowoczesnych systemach.

Przemo432
7th-May-2019, 20:33
Jak mu się zaświeciło ACC to znaczy że nie trzymał wciśniętego hamulca ... (gotowe do odpalenia - tak się robi jak chcesz włączyć radio i inne urządzenia na postoju bez odpalania silnika)

Bardzo możliwe właśnie, że coś robi nie tak dlatego wysłałem tam kogoś kto ma pojęcie, ale to dopiero jutro, a ja w stresie..

Przemo432
8th-May-2019, 10:48
Baterie wymienione w obu kluczach i dalej to samo albo wyświetla auto z kluczem w środku albo 'no key' i nie odpala..

Przemo432
8th-May-2019, 19:59
Pozostaje serwis :infi: i sprawdzenie "co zacz"
- ponowne kodowanie pilotów
lub
- wymiana modułu BCM

Rozumiem, że to kodowanie i moduł tylko w serwisie możliwe?

Kazik_R52
8th-May-2019, 20:13
Raczej consulta potrzebujesz nie koniecznie serwis ....

lukasz32
8th-May-2019, 20:29
Zostawiłem swoje e37 pod opieką teścia na jakiś czas A moze za długo stał i akumulator sie rozładował? U mnie kiedy planuję dłuższy postój to zdejmuję klemy. Przerabiałem ostatnio ten temat :) Nawet z kabli nie dało się odpalić. Napięcie miał 10,7 i tylko centralny działał.

Przemo432
8th-May-2019, 20:50
A moze za długo stał i akumulator sie rozładował? U mnie kiedy planuję dłuższy postój to zdejmuję klemy. Przerabiałem ostatnio ten temat :) Nawet z kabli nie dało się odpalić. Napięcie miał 10,7 i tylko centralny działał.

Stał jakieś dwa dni, z kabla już próbowane też nie poszło. Będzie podłączony do ładowania i zobaczymy wtedy, ale to już mój ostatni pomysł zostanie serwis chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, lub jakąś tańsza alternatywę dla serwisu.

Invicto
8th-May-2019, 21:33
Padła blokada kierownicy, ona jest sprzezona z immo. Trzeba wyjąć i zregenerowac lub wymienic.

Przemo432
8th-May-2019, 21:53
Padła blokada kierownicy, ona jest sprzezona z immo. Trzeba wyjąć i zregenerowac lub wymienic.

Skąd taka pewność? Z tego co widziałem kiedy padnie blokada kierownicy wyskakuje komunikat na którym jest kierownica i coś tam.

Invicto
8th-May-2019, 22:36
​Pewnosci oczywiscie nie mam, ale jak nie rozblokowuje kierownicy to wszystko na to wskazuje.

lukasz32
9th-May-2019, 01:04
Jeśli chodzi o blokadę, to na us-forach (i youtube) 370z był filmik "tips & tricks" gdzie demontaż jednego z bezpieczników w podszybiu dezaktywował ową blokadę, nie wiem czy to pomoże w tej sytuacji, ale ja bym zapoznał się z jego treścią.

---------------

O to dokładnie ten film: https://www.youtube.com/watch?v=0QTCDIntpUI

Przemo432
9th-May-2019, 07:57
Jeśli chodzi o blokadę, to na us-forach (i youtube) 370z był filmik "tips & tricks" gdzie demontaż jednego z bezpieczników w podszybiu dezaktywował ową blokadę, nie wiem czy to pomoże w tej sytuacji, ale ja bym zapoznał się z jego treścią.

---------------

O to dokładnie ten film: https://www.youtube.com/watch?v=0QTCDIntpUI

Dzięki, ale o ile dobrze widze to on najpierw przełącza guzikiem na 'acc' i dopiero wyciąga bezpiecznik a u mnie nie da się na nic przełączyć ani radio ani zapłon nie działa..

Invicto
9th-May-2019, 18:25
tj film z serii raczej jak zapobiec zepsuciu sie tego ustrojstwa, Przemo432 u Cb nie bedzie widzial kluczyka, bo nie rozryglowala sie kiera..

Przemo432
9th-May-2019, 19:05
tj film z serii raczej jak zapobiec zepsuciu sie tego ustrojstwa, Przemo432 u Cb nie bedzie widzial kluczyka, bo nie rozryglowala sie kiera..

Rozumiem, czy ktoś w ogóle jest w stanie to zdiagnozować, pomijając serwis? I dlaczego nie wyskakuje ten komunikat o blokadzie kierownicy?

Invicto
9th-May-2019, 20:54
Rozumiem, czy ktoś w ogóle jest w stanie to zdiagnozować, pomijając serwis? I dlaczego nie wyskakuje ten komunikat o blokadzie kierownicy?

tj chyba tak ze immo nie wzbudzi kluczyka dopoki rygiel nie pusci, wiec w skrocie za duzo nie zrobisz. Wyjecie tego zajmie mechanikowi parenascie minut, mozna to otworzyc przesmarowac i na troche znowu pomoze.

Przemo432
9th-May-2019, 21:24
tj chyba tak ze immo nie wzbudzi kluczyka dopoki rygiel nie pusci, wiec w skrocie za duzo nie zrobisz. Wyjecie tego zajmie mechanikowi parenascie minut, mozna to otworzyc przesmarowac i na troche znowu pomoze.

Widziałem jakieś filmiki nawet, ze ktoś rozebral obudowę uderzył tam młotkiem parę razy i zadziałało.

Invicto
9th-May-2019, 21:27
Podobno poprawili to dopiero po 2016r, wiec nikt nie zna dnia i godziny kiedy to padnie :)

Przemo432
9th-May-2019, 21:41
A jak w ogóle wygląda regeneracja tego co tam się psuje właściwie?

lukasz32
9th-May-2019, 23:41
Dokładnie, młoteczkiem pukają i puszcza, wówczas wyciągasz bezpiecznik i po problemie. Pewnie się zacina plastikowa zębatka przy silniczku. Pewnie się wcześniej wyciera albo zaczyna chodzić na sucho. Ktoś pisał że u Lesiaka mu zrobili za ... mniej niż 500zł, tzn naprawili a nie wymienili.

Przemo432
10th-May-2019, 07:14
Dokładnie, młoteczkiem pukają i puszcza, wówczas wyciągasz bezpiecznik i po problemie. Pewnie się zacina plastikowa zębatka przy silniczku. Pewnie się wcześniej wyciera albo zaczyna chodzić na sucho. Ktoś pisał że u Lesiaka mu zrobili za ... mniej niż 500zł, tzn naprawili a nie wymienili.

Ma to sens w takim razie trzeba tak najpierw próbować. O Lesiaku też czytałem. Dzięki za podpowiedzi, tylko niestety trochę to potrwa zanim będę w kraju i się za to wezmę.

Ologt
10th-May-2019, 16:12
serwis ASO nic nie pomoże ,byłem z tym nie dawno u nich .Miałem taką samą sytuacje jak Ty i niestety wróciłem na lawecie .Po powrocie wymontowałem ta blokadę ,z całej blokady wyjąłem płytkę i tam są trzy mikroswitche i po prostu po złodziejsku skręciłem je trytytkami w pozycji wciśniętej i podłączyłem i będzie to działać tylko na desce będzie się świecić cały czas lock ,na razie tak muszę jeździć bo nikt nie wie o co chodzi .Kupiłem drugi cały moduł blokady na allegro ,przyszedł do mnie w pozycji odblokowanej ,podłączyłem go ,odpaliłem samochód i działa ,zgasiłem blokada się zablokowała no i super sobie myślę - działa i na tym koniec ,dalej nie można znowu jej odblokować .Wiec na razie jeżdżę po złodziejsku

Przemo432
10th-May-2019, 17:16
serwis ASO nic nie pomoże ,byłem z tym nie dawno u nich .Miałem taką samą sytuacje jak Ty i niestety wróciłem na lawecie .Po powrocie wymontowałem ta blokadę ,z całej blokady wyjąłem płytkę i tam są trzy mikroswitche i po prostu po złodziejsku skręciłem je trytytkami w pozycji wciśniętej i podłączyłem i będzie to działać tylko na desce będzie się świecić cały czas lock ,na razie tak muszę jeździć bo nikt nie wie o co chodzi .Kupiłem drugi cały moduł blokady na allegro ,przyszedł do mnie w pozycji odblokowanej ,podłączyłem go ,odpaliłem samochód i działa ,zgasiłem blokada się zablokowała no i super sobie myślę - działa i na tym koniec ,dalej nie można znowu jej odblokować .Wiec na razie jeżdżę po złodziejsku

Ale jak nie pomoże, wymienic cała kolumnę na nową chyba mogą? A temat z bezpiecznikiem u Ciebie nie działa?

lukasz32
10th-May-2019, 18:37
Z tego co piszecie wydaje mi się, że najlepiej dopóki to działa to w każdym M czy FX czy EX wyjąć ten bezpiecznik i zrezygnować z blokady. Jeśli ktoś ma ukraść, to blokada go nie powstrzyma, a jesli awaria spotka nas w trasie, to kłopot olbrzymi. Kurcze dziś robiłem polerkę lakieru a o tym bezpieczniku zapomniałem, wypadałoby jednak do tego wrócić.

Przemo432
10th-May-2019, 18:44
Z tego co piszecie wydaje mi się, że najlepiej dopóki to działa to w każdym M czy FX czy EX wyjąć ten bezpiecznik i zrezygnować z blokady. Jeśli ktoś ma ukraść, to blokada go nie powstrzyma, a jesli awaria spotka nas w trasie, to kłopot olbrzymi. Kurcze dziś robiłem polerkę lakieru a o tym bezpieczniku zapomniałem, wypadałoby jednak do tego wrócić.

Najlepsze wyście myślę, tak jak mówisz złodzieja i blokada nie powstrzyma, a u mnie autocasco jest więc nie ma co się przejmować oby tylko zareagował na stukanie młotkiem :hail:

Przemo432
10th-May-2019, 18:55
W wersjach US tego nie ma

Tzn czego nie ma?

Przemo432
10th-May-2019, 20:24
Mój jest salon PL.

Mateusz ex37
10th-May-2019, 23:29
A ja bym sugerował ze dwa razy przerzucić na D wajchę. I z powrotem na P. Może coś nie styka. Oczywiście bez odpalenia to może być trudno dlatego trzeba wyjąć zaślepkę obok dźwigni i tam wcisnąć guzik. Wówczas bez odpalania można przerzucić dźwignię biegów na D.
Baterie w kluczyku nie są ważne. W EX masz po lewej stronie od kierownicy gniazdo na kluczyk. Możesz go tam wsadzić nawet bez baterii i też auto odpali.

Ologt
11th-May-2019, 01:24
Ale jak nie pomoże, wymienic cała kolumnę na nową chyba mogą?

Nie sądzę że to jest problem z kolumną kierownicy bo co ona ma do tego ? Sam moduł blokady to grubo ponad 2k ,tak mi powiedzieli w ASO ,a gdzie jeszcze kolumna .Podobna sytuacje miałem kilka miesięcy wcześniej ,ale sama z siebie po kilku godzinach odpuściła blokada .

Przemo432
11th-May-2019, 08:06
A ja bym sugerował ze dwa razy przerzucić na D wajchę. I z powrotem na P. Może coś nie styka. Oczywiście bez odpalenia to może być trudno dlatego trzeba wyjąć zaślepkę obok dźwigni i tam wcisnąć guzik. Wówczas bez odpalania można przerzucić dźwignię biegów na D.
Baterie w kluczyku nie są ważne. W EX masz po lewej stronie od kierownicy gniazdo na kluczyk. Możesz go tam wsadzić nawet bez baterii i też auto odpali.

Niestety mój nie odpala po włożeniu do slotu.

Nie sądzę że to jest problem z kolumną kierownicy bo co ona ma do tego ? Sam moduł blokady to grubo ponad 2k ,tak mi powiedzieli w ASO ,a gdzie jeszcze kolumna .Podobna sytuacje miałem kilka miesięcy wcześniej ,ale sama z siebie po kilku godzinach odpuściła blokada .

Po prostu coś mi się obiło o uszy, że w serwisie nie wymieniają samego modułu tylko całość z kolumna. Fajnie by było jak i moją by puściła..

Mateusz ex37
11th-May-2019, 10:46
Ja w swoim wymieniałem kolumnę po tym jak popsuła się regulacja kierownicy.Blokada jest przykręcona w zaznaczonym miejscu na 2 zrywalne śruby Co oznacza, ze nie da się ich ot tak odkręcić. Po wymontowaniu odwierciłem łby śrub. reszta wyszła w palcach. Nowe śruby kupiłem w internecie. Działa niezawodnie od pół roku.

Przemo432
11th-May-2019, 11:23
Ja w swoim wymieniałem kolumnę po tym jak popsuła się regulacja kierownicy.Blokada jest przykręcona w zaznaczonym miejscu na 2 zrywalne śruby Co oznacza, ze nie da się ich ot tak odkręcić. Po wymontowaniu odwierciłem łby śrub. reszta wyszła w palcach. Nowe śruby kupiłem w internecie. Działa niezawodnie od pół roku.

Regulacja podobno też pada często, ale u mnie to właśnie chodzi o ten moduł blokady, a co do jego odkrecenia to można szlifierka rowki naciac na śrubach i płaskim odkręcić normalnie. Gdzieś widziałem ktoś tak zrobił.

Mateusz ex37
11th-May-2019, 11:52
Z tym nacinaniem rowków to nie taka łatwa sprawa. Tam nie podejdziesz szlifierką bo śruby są w tym zakłębieniu. Musiał byś pokaleczyć korpus. widać to na zdjęciach w tej aukcji https://allegro.pl/oferta/kolumna-kierownicza-infiniti-m35-2013r-benzyna-7490777972
Co prawda to od innego modelu ale logika ta sama. Poza tym nawet jak natniesz to jak łeb przekręcisz to śruba się zerwie.
A kontrolki się zapalają? Jakiekolwiek objawy życia?
To co mi jeszcze przyszło do głowy to może stycznik na hamulcu się zaciął.

Przemo432
11th-May-2019, 12:36
Coś tam się zapala, że nie widzi klucza. Nie wiem i się nie dowiem do póki nie wrócę do Polski ale już szlag mnie trafia od myślenia co to może być.. A ta kolumnę to skąd kupiłeś? Pasuje od innych modeli?

Mateusz ex37
11th-May-2019, 12:43
Kolumnę kupiłem na Allegro. Ja mam EX37 z 2008 roku a kolumna jest od EX30 diesla. Pasowała.

tiger456
11th-May-2019, 13:54
Ja już usunąłem ten bezpiecznik w EX37, żeby kolumna nie sprawiała więcej problemów w przyszłości :)

Przemo432
11th-May-2019, 14:23
Ja już usunąłem ten bezpiecznik w EX37, żeby kolumna nie sprawiała więcej problemów w przyszłości :)

Nie ma żadnych błędów po wyjęciu bezpiecznika? Wszystko chodzi jak potrzeba? A miałeś taki sam problem czy zapobiegawczo usunąłes bezpiecznik?

tiger456
11th-May-2019, 14:34
Usunąłem dzisiaj zapobiegawczo, jak tylko usłyszałem o tym problemie. Żadnych błędów i nie blokuje kierownicy, polecam zabieg :)

lukasz32
11th-May-2019, 15:25
A przypadkiem w czasie jazdy jakiś magnesik tam nie odbije i się nie zablokuje ? :)

Przemo432
11th-May-2019, 15:44
A przypadkiem w czasie jazdy jakiś magnesik tam nie odbije i się nie zablokuje ? :)

Chyba nie bo tam jest silniczek i koło zębate które porusza czymś tam o ile oglądałem taki sam moduł jak u mnie

lukasz32
11th-May-2019, 17:21
Chyba nie bo tam jest silniczek i koło zębate które porusza czymś tam o ile oglądałem taki sam moduł jak u mnie
Czyli nie ma jakiegoś ryzyka typu "bezprądowo zamknięty"?

tiger456
11th-May-2019, 17:40
On nie jest zamknięty, bo robi się to na trybie ACC, kiedy kolumna jest odbezpieczona :)

Przemo432
11th-May-2019, 17:40
Czyli nie ma jakiegoś ryzyka typu "bezprądowo zamknięty"?

Skoro to działa od początku to samo później bez prądu się chyba nie zablokuje, ale niestety aż takiej wiedzy na ten temat nie posiadam.

Ologt
12th-May-2019, 02:53

Te śruby wystarczy tylko punktakiem ruszyć i dalej idą palcami ,ja już zaopatrzyłem się w śruby na imbus w razie czego jak by mi się znów to przytrafiło

Ologt
12th-May-2019, 02:55
Regulacja podobno też pada często, ale u mnie to właśnie chodzi o ten moduł blokady, a co do jego odkrecenia to można szlifierka rowki naciac na śrubach i płaskim odkręcić normalnie. Gdzieś widziałem ktoś tak zrobił.

Raczej nie natniesz bo łby śrub są schowane w takiej "tulei" gdzie nie dojdziesz szlifierką

Przemo432
12th-May-2019, 10:18
Te śruby wystarczy tylko punktakiem ruszyć i dalej idą palcami ,ja już zaopatrzyłem się w śruby na imbus w razie czego jak by mi się znów to przytrafiło

Raczej nie natniesz bo łby śrub są schowane w takiej "tulei" gdzie nie dojdziesz szlifierką

Grunt, że jakoś idzie to odkręcić.

Mateusz ex37
12th-May-2019, 12:35
Tak czy siak. Trzeba się zaopatrzyć w wolny dzień bo trochę roboty jest. Na aucie ciężko będzie wyjąć samą blokadę. Należy pamiętać, żeby przed zabiegiem odłączyć akumulator i przed odpięciem poduszki odczekać trochę. Ja za szybko to zrobiłem i potem wywaliło błąd. Na szczęście można to skasować procedurą wciskania przycisku start. Zrobiłem próbę na moim EX37 i rzeczywiście po odłączeniu kabla auto milczy. pokazuje się jedynie lampka Key na zegarach. Tak się zastanawiam może to głupie ale skoro tak jest to czy tam w tej bańce nie siedzi jeszcze jakaś elektronika która gada z kluczykiem. Nawet jeżeli Przemo432 wymieni tą część to czy auto będzie chciało gadać z kluczykiem.? We wtyczce jest ze 10 kabli więc pewnie poza sygnałem do odblokowania kierownicy jakieś myśli tam jeszcze płyną.

grabba
12th-May-2019, 23:21
W pierwszej kolejności - wymieć akumulator ... nie jestem pierwszym, którego to się przydarzyło.

Przemo432
12th-May-2019, 23:33
W pierwszej kolejności - wymieć akumulator ... nie jestem pierwszym, którego to się przydarzyło.

Akumulator ma dwa lata, naładować nie wystarczy?

Ologt
14th-May-2019, 17:13
Tak czy siak. Trzeba się zaopatrzyć w wolny dzień bo trochę roboty jest. Na aucie ciężko będzie wyjąć samą blokadę. Należy pamiętać, żeby przed zabiegiem odłączyć akumulator i przed odpięciem poduszki odczekać trochę. Ja za szybko to zrobiłem i potem wywaliło błąd. Na szczęście można to skasować procedurą wciskania przycisku start. Zrobiłem próbę na moim EX37 i rzeczywiście po odłączeniu kabla auto milczy. pokazuje się jedynie lampka Key na zegarach. Tak się zastanawiam może to głupie ale skoro tak jest to czy tam w tej bańce nie siedzi jeszcze jakaś elektronika która gada z kluczykiem. Nawet jeżeli Przemo432 wymieni tą część to czy auto będzie chciało gadać z kluczykiem.? We wtyczce jest ze 10 kabli więc pewnie poza sygnałem do odblokowania kierownicy jakieś myśli tam jeszcze płyną.

Nie wiem po co chcesz poduszkę odpinać i aku ?Moduł blokady jest dużo niżej pod kolumną . Normalnie nurkujesz nad pedały i odkręcasz .Co do elektroniki to nie jest przypisana do auta czy kluczyka , podłączasz druga i auto odpala .

Ologt
14th-May-2019, 17:15

Nie wiem po co chcesz poduszkę odpinać i aku ?Moduł blokady jest dużo niżej pod kolumną . Normalnie nurkujesz nad pedały i odkręcasz .Co do elektroniki to nie jest przypisana do auta czy kluczyka , podłączasz druga i auto odpala .

Grabba co masz na myśli z tą wymianą ? jeżeli aku jest dobre ,ma napięcie jak trzeba

Mateusz ex37
14th-May-2019, 17:24
Poduszkę chcę odpinać gdyż blokada jest tak przykręcona, ze tam na miejscy bardzo trudno będzie ją odkręcić. ( przykręcona na specjalne śruby chyba, że ktoś coś już majstrował) Więc najprościej będzie wyjąć kolumnę. ( co to by była za blokada którą można odkręcić nasadką nurkując pod kierownicę.) Cała kolumna jest przykręcona na 4 śruby. 5 to ta na kardanie. 3 wtyczki i wyjęte.

Ologt
14th-May-2019, 17:30
Jak chcesz sobie narobić roboty to tak ,ja dałem rade nurkując pod kolumną i to bez jakiegoś specjalnego wysiłku

Mateusz ex37
14th-May-2019, 18:08
Bazuje na własnym doświadczeniu. Łby śruby wyglądają jak na zdjęciu zapożyczonym od wujka googla. ( Infiniti) Podobny do łba śruby do drewna. ( śruba grzybkowa) Dodatkowo jest w dołku. Więc żabą nie idzie tam złapać. Więc jeżeli tam na miejscu to odkręciłeś to szacunek. Chętnie się dowiem czym.

Przemo432
14th-May-2019, 18:36
Co do elektroniki to nie jest przypisana do auta czy kluczyka , podłączasz druga i auto odpala
To akurat dobrze, tylko z tego co widzę jest kilka wersji tych modułów i skąd ogarnąć który do mnie podejdzie?

Więc jeżeli tam na miejscu to odkręciłeś to szacunek. Chętnie się dowiem czym.
Ja też

Ologt
14th-May-2019, 20:24
Łby śruby wyglądają jak na zdjęciu zapożyczonym od wujka googla. ( Infiniti) Podobny do łba śruby do drewna. ( śruba grzybkowa) Dodatkowo jest w dołku

zgadza się w FX 2gen jest identyko ,ta sama kolumna .

Więc żabą nie idzie tam złapać. Więc jeżeli tam na miejscu to odkręciłeś to szacunek. Chętnie się dowiem czym.

Tak jak wcześniej pisałem punktakiem i młotkiem da to ruszyć bez problemu ,wystarczy tylko trochę ją ruszyć ,dalej idzie palcami ,poniżej zdjęcie gdzie mniej więcej uderzać (jeszcze znalazłem śruby ),jak widać nie ma na nich nawet kleju do gwintów.
1251812519

To akurat dobrze, tylko z tego co widzę jest kilka wersji tych modułów i skąd ogarnąć który do mnie podejdzie?

Tak wygląda ten moduł rozebrany bez płytki

12520

tak należy wcisnąć microswitche żeby auto odpalało (płytka z modułu )
1252112522

śruby które teraz złoże jak to usprawnie

12523

Moduł w całości ,ja szukałem tylko po wyglądzie ,są dwa rodzaje ,starsze modele aut mają całkiem inne wiec o pomyłkę będzie ciężko

1252412525

numery są całkiem inne ,płytka z jednego modułu jak i drugiego bez problemu uruchamia auto po wciśnięciu microswitchy .

Przemo432
14th-May-2019, 20:59
Moduł w całości ,ja szukałem tylko po wyglądzie ,są dwa rodzaje ,starsze modele aut mają całkiem inne wiec o pomyłkę będzie ciężko

1252412525
Dzięki wielkie za tak obszerne wyjaśnienia.
Myślisz, że u mnie w EX37 z 08r będzie taki sam moduł? Czy jakiś innym model?

Mateusz ex37
14th-May-2019, 21:20
Czyli jednak młotek. No tak jak czegoś nie możesz naprawić młotkiem weź większy młotek :D To nie po mojemu. Choć skutecznie.
U mnie jest taki.

Ologt
14th-May-2019, 21:48
Dzięki wielkie za tak obszerne wyjaśnienia.
Myślisz, że u mnie w EX37 z 08r będzie taki sam moduł? Czy jakiś innym model?

Nie wiem ,zdejmij dolną osłonę plastikową pod kolumną to zobaczysz .

Przemo432
30th-May-2019, 11:26
W końcu dobralem się sam do auta i tak jak teść mówił przez telefon auto nie reaguje na kluczyk świeci się lock na przycisku i na zegarach ikona klucza w samochodzie. Auto również nie otwiera się 'zbliżeniowo' tylko po wciśnięciu guzika na pilocie i mam teraz wątpliwości czy to ten moduł blokady kierownicy.. Kierownica jest zablokowana, bezpieczniki ok, aku naładowany. Widzę, że nie będzie łatwo wyjąć ten moduł więc zastanawiam się czy warto od tego zaczynać jak nie ma pewności..

Przemo432
30th-May-2019, 13:13
Sprawdź czy to nie BCM
Jak??

Mateusz ex37
30th-May-2019, 20:53
No ale na pilota reaguje.

Przemo432
30th-May-2019, 23:52
Odpalilismy auto, okazało się, że nie wiem jakim cudem ale wtyczka od slotu na klucz była wypięta i auto odpala tylko po włożeniu klucza w slot. Otwiera się tylko guzikiem na kluczu ale nie zamyka się w ogóle tylko dziwnie piszczy. Myślę, że klucze są rozkodowane..?

Mateusz ex37
31st-May-2019, 09:45
Już jest dobrze. A to piszczenie to ciągły dźwięk czy przerywany?

Przemo432
31st-May-2019, 10:32
Już jest dobrze. A to piszczenie to ciągły dźwięk czy przerywany?

Piszczenie jest przerywane i auto przestało się zamykać pilotem po tym jak wyjąłem bezpiecznik kierownicy bo świeci się też od tego kontrolka przy wysiadaniu z auta więc muszę wsadzić go spowrotem i pewnie będzie się zamykał ale nadal tylko guzikiem na pilocie. Nie wiem dalej dlaczego pilot nie działa bez wkladania do slotu byłem u elektryka to pilot dobrze działa podobno jest 'widoczny' nawet jak podchodzę z nim do auta to się zaswiecaja lampki pod lusterkami ale nie otwiera ani nie odpala zbliżeniowo.

Przemo432
31st-May-2019, 10:41
włożyłem bezpiecznik i auto zamyka się już guzikiem na kluczu i nie piszczy ale zbliżeniowo dalej nic