Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti EX37, wycięcie katalizatorów.

tiger456
12th-May-2019, 21:28
Witam, czy ktoś przerabiał temat wycięcia katalizatorów w FXie / EXie od 2009 roku? Potrzebowałbym informacji skąd braliście emulatory sond lambda. Z góry dzięki :)

tiger456
12th-May-2019, 21:51
Oczywiście założenie decatów wchodzi w grę, jeżeli ktoś ma to chętnie kupię :)

grabba
12th-May-2019, 23:10
Sprawdź, czy katy nie podpasują od G. W Mce są dokładnie takie, jak w G i płaciłem 300 zł za sztukę.

Mateusz ex37
13th-May-2019, 10:01
U mnie w EX37 przy bardziej dynamicznej jeździe wydech wydaje niski basowy dźwięk. Trochę tak jakby spaliny nie mogły się przecisnąć. Nie wiem czy to objaw zatkanego katalizatora, ale wywalało błąd o zużyciu katalizatora.
Założyłem emulator kupiony na allegro ( rurka łamana) Błąd nie wyskakuje. Wycie oczywiście pozostało. Trzeba coś z tym zrobić.

tiger456
13th-May-2019, 14:55
Będę zamawiał decaty z USA, chyba że uda się coś dostać pod zamówienie w Polsce i opiszę temat :) Już wiem, ze na 99,9% pasują od Nissana 370 Z, więc pasować będą też od Infiniti G37.

Mateusz ex37
13th-May-2019, 15:02
Muszę wsadzić moją facjatę pod auto bo wydaje mi się że w EX katalizator jest załamany. A te od G37 są chyba proste.

tiger456
13th-May-2019, 17:19
Kolega, właściciel EXa z Przeworska zmontował katalizatory od Nissana 370 Z i pasowały do milimetra :)

Mateusz ex37
13th-May-2019, 18:00
no to dobrze wiedzieć że pasuje

tiger456
13th-May-2019, 22:58
Rozwaliłem te katalizatory po numerach VIN i wychodzi, że są takie same we WSZYSTKICH Infiniti od 2009 do 2011 roku :)

lukasz32
14th-May-2019, 01:43
Rozwaliłem te katalizatory po numerach VIN i wychodzi, że są takie same we WSZYSTKICH Infiniti od 2009 do 2011 roku :)

V6 i V8 takie same? W 5.6 są katy podwójne ale oddzielone kolanem, można ciąć drugie i wspawać w ich miejsce rurkę. Po wycięciu niestety wciąż cisza.

tiger456
14th-May-2019, 09:02
M56 to przypadek "okolicznościowy" i tam rzeczywiście katalizatory mogą być inne, natomiast na 100 % są te same katalizatory w FXach 35, 37 i 50 :)

Ologt
14th-May-2019, 17:20
Patryk ,ja wycinałem w fx 1gen , pasowały od 350z ,decaty miały już wypustki takie oddalające sonde ale czasami jeszcze błąd potrafił sie pojawić ,załatwiło to emulatory które jeszcze bardziej sondę oddalają,koszt groszowy ,każdy tokarz Ci to zrobi

Asher
4th-January-2021, 14:52
Trochę odgrzewam, i jak rozwiązaliście wycięcie katów? Mam pare opcji i zastanawiam się jak to rozgryźć żeby była bajka. Albo mogę kupić dedykowane decaty, emulatory sond i rozumiem że potem przydaloby się pojechać na hamownie? Jest też opcja wyjąć stare katy rozciąć je, wyrzucić wkłady które i tak latają po obudowie, zaspawać wszystko od góry wraz z osłoną żeby nie było widać nic na przeglądzie :whistle: no i pewnie też w tym przypadku przydałoby się zastosować emulatory i hamownie. Jakieś rady jak to ogarnąć najlepiej?

Mateusz ex37
4th-January-2021, 15:32
A po co na hamownie? Jak wywalisz wkłady katalizatorów lub wsadzisz dekaty to silnikowi będzie tylko lżej.
Jak będzie upierdliwy diagnosta to ci wsadzi rurkę w tłumik i sprawdzi ci pomiar spalin na którym wyjdzie, że jest źle, więc spaw nie ma wielkiego znaczenia.

Invicto
4th-January-2021, 19:10
A po co na hamownie? Jak wywalisz wkłady katalizatorów lub wsadzisz dekaty to silnikowi będzie tylko lżej.
Jak będzie upierdliwy diagnosta to ci wsadzi rurkę w tłumik i sprawdzi ci pomiar spalin na którym wyjdzie, że jest źle, więc spaw nie ma wielkiego znaczenia.

Z tą kontrola spalin to bym sie w ogóle nie przejmował, mamy normy takie że zdrowe auto bez kata powinno sie w niej zmiescic.

Maxx
5th-January-2021, 01:04
@Asher
jesli jestes zainteresowany to ja rozważam sprzedaż sportowych katów Kinetix'a , bo zrobiło się nieco za głosno w zetce i chyba wrócę do oem
https://shop.redline360.com/products/kinetix-high-flow-catalytic-converters-350z-370z-g37-2007-2016-kx-hr-hfc
to pojedyncze katy 200PCI , fabryczne są podwójne pierwszy chyba 400 PCI a potem jeszcze jeden katalizator metalowy
kinetix nie wyrzuca błedu gdyz sonda lambda jest w rurce poza głownym strumieniem spalin , zrobili tam taka małą komorę z otworkiem

Asher
5th-January-2021, 10:11
Pewnie moglibyśmy się dogadać

Rickavv29
6th-June-2021, 16:18
Witam,

INFINITI FX37S

Pad mi jeden katalizator, rozleciał się środek. Panowie, co proponujecie zrobić w takim wypadku?

Gdanio
6th-June-2021, 17:58
Witam,

INFINITI FX37S

Pad mi jeden katalizator, rozleciał się środek. Panowie, co proponujecie zrobić w takim wypadku?

1- wstawiasz nowe
2- wywalasz ! wstawiasz decaty +emulatory sondy lambda
3- demontujesz rozcinasz lub wytłukujesz i wstawiasz puste , wybór należy do ciebie.

Maxx
6th-June-2021, 19:44
1- wstawiasz nowe oryginalne nówki to astronomiczne koszty , trzeba szukać używek lub wspawać uniwersalne
2- wywalasz ! wstawiasz decaty +emulatory sondy lambda będzie głosno i śmierdzieć benzyną , jak sie ktoś doczepi to problem z bad technicznymi i ew milicja na drodze
3- demontujesz rozcinasz lub wytłukujesz i wstawiasz puste będzie dudnić , też głośno i śmierdzieć benzyną + jak powyzej
, wybór należy do ciebie.

Propozycje kolegi opisałem na zielono ale jest jeszcze jedna opcja :
katalizator hi-flow , ja kupiłem kinetixa z usa , sa to pojedyncze katalizatory a nie podwójne jak oem
"emulator sondy" czyli tuleja oddalajaca sonde jest od razu zrobiona
zalety : nie śmierdzi , lepsze osiągi , tylko nieco głosniej i jest szansa ze przejdzie przeglad gdy będzie pomiar spalin

http://www.kinetixracing.com/kinetix_07up_350Z_G35_370Z_G37_high-flow_catalytic_converters.aspx
(http://www.kinetixracing.com/kinetix_350Z_and_G35_high-flow_catalytic_converters.aspx)https://berktechnology.com/product/370z-g37-high-flow-catalytic-converters/