PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti Q50 z Kanady/USA 3.7/hybryda

Farfocel
21st-May-2019, 14:01
Dzień dobry,

Ze względu na to, że przeprowadziłem się do dużego miasta i nie potrzebuję już dużego auta kombi, moja Laguna 3 GT z LPG zostanie w tym roku wymieniona na auto z:
- automatem
- lepszymi osiagami
- większym silnikiem z instalacja LPG
- mniejszych gabarytów lub z lepszymi czujnikami/kamerami
- ceną do 90 tysięcy zlotych

przy tych kryteriach Q50 oraz Mustang 6 generacji z 3.7 to najlepsze auta. Na dodatek Q50 jest dostępny w hybrydzie, całą masą przydatnego wyposażenia, ma więcej przełożeń w automacie i lepszy silnik o większej mocy, który wyżej się kręci ;)

Na otomoto.pl znalazłem dwie ciekawe oferty:

https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-q50-4x4-hybrid-ID6BQh3w.html#gallery-grid

ten wyglada na niższą wersję wyposażenia, ale ma napęd hybrydowy

https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-q50-infiniti-q50s-w-najbogatrzej-wersji-wyposazenie-full-334hp-ID6BMkCV.html#gallery-grid-full

ten sprawia wrażenie bardzo zadbanego, być może należy do kogoś z forum.
Wyglada na bogatą wersję z tarczą bezpieczeństwa i podgrzewaną kierownicą.

Mam kilka pytań do bardziej obcykanych użytkowników:
- czy między wersją 3.7, a hybrid różnica w osiągach jest znacząca? Jeździłem wersją hybrydową i robi wrażenie, boję się, że 3.7 może być rozczarowaniem ...
- jak wyglada użytkowanie Q50 z LPG? Zrobiłem research na forum i polecane są dobrej klasy instalacje za 4-6 tysięcy złotych
- czy zmiana częstotliwości radia w Q50 to duży koszt/znaczny nakład pracy?
- na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie Q50?

Pozdrawiam

Kazik_R52
21st-May-2019, 15:32
Dla mnie podstawowe kryterium przy zakupie auta to buda/bezpieczeństwo, a że szukasz z USA to jak walone i jak naprawiane. Z ogloszonka 3.7 aż 5 lat i tylko 50tysi km(?), poza poszukaniem rodzaju powypadkowosci by, pojechał do serwisu i odczytal ze sterowników weryfikację przebiegu.... 5 lat 90 tysi to drogo ..... Ja bym szukał hybrydy to jak wyścigówka

slepy62
21st-May-2019, 15:45
Na otomoto.pl znalazłem dwie ciekawe oferty:
1. https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-q50-4x4-hybrid-ID6BQh3w.html#gallery-grid

2. ten wyglada na niższą wersję wyposażenia, ale ma napęd hybrydowy
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-q50-infiniti-q50s-w-najbogatrzej-wersji-wyposazenie-full-334hp-ID6BMkCV.html#gallery-grid-full
ten sprawia wrażenie bardzo zadbanego, być może należy do kogoś z forum.
Wyglada na bogatą wersję z tarczą bezpieczeństwa i podgrzewaną kierownicą.
Mam kilka pytań do bardziej obcykanych użytkowników:
- czy między wersją 3.7, a hybrid różnica w osiągach jest znacząca? Jeździłem wersją hybrydową i robi wrażenie, boję się, że 3.7 może być rozczarowaniem ...
- jak wyglada użytkowanie Q50 z LPG? Zrobiłem research na forum i polecane są dobrej klasy instalacje za 4-6 tysięcy złotych
- czy zmiana częstotliwości radia w Q50 to duży koszt/znaczny nakład pracy?
- na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie Q50?
Pozdrawiam

Pierwszego sobie odpuść:
- to wersja BASE z bardzo ubogim wyposażeniem (nie ma nawet pamięci foteli czy czujników parkowania)
- dodatkowo coś było kombinowane bo założony jest zderzak z wersji SPORT - a to nie jest wersja SPORT

Drugi wygląda na 3.7 SPORT UPPER (DAS z tarczą, kamery 360, itd...) - ale sprawdź sobie historię "zza wody" - bo podany przebieg (50 tys. km ) jest jak na 5-cio letnie auto trochę mało wiarygodny...
Na pozostałe pytania - niech odpowiedzą koledzy z wersjami 3.7 i "kapuchą"
Z tego co wiem (może coś się zmieniło) częstotliwości radiowych nie zmienisz bez zmiany modułów na wersje z EU...

Kazik_R52
21st-May-2019, 18:01
Ja mam w full wypasie (na tamten rok) i 80% nie wykorzystuje, 360 to fajny bajer, ale tylko tylnia kamera niezastapiona, navi bezużyteczne, mapy nieaktualizowałem, używam smartphona , pamięć siedzeń można przeżyć, nigdy nawet tego nie ustawiałem. Używam podgrzewania/"chłodzenia" siedzeń, a ta hybryda ma podgrzewanie ....Blink (martwy punkt) można dorzucic, dokładałem w hondzie żony działa nie gorzej niż mój fabryczny. Najbardziej użyteczne u mnie to fabryczny zdalny start, zimo cieplutko, lato do chłodnego wsiadam, każde podejscie do auta odpalam zdalnie, żeby ten silniczek choć z minutę pochodzil przed jazdą..ale w europie użycie zdalnego startu przepisy ograniczają. Tv w zagłówkach nigdy nie uzywałem, jeszcze może tempomat adaptacyjny ma sens. Tak, że jakby ta hybryda nie była strasznie walona i cena nizsza niż full wypas to bym nie skreślał, zderzak też o niczym nie świadczy, bo wiadomo że powypadkowe auto. Osobiście to wolałbym tą biedniejszą hybrydę (za osiągi) tańszą o 15k zł niż tego bogatego 3.7. .Najwyżej mozna dołożyć BLINK, przy hybrydzie gaz sobie odpuszczamy, te 5kzl w kieszeni zostaje. Widać przyszłościowe parcie na hybrydy można spodziewać się też niskiej utraty wartości ...

slepy62
21st-May-2019, 23:41
Ja mam w full wypasie (na tamten rok) i 80% nie wykorzystuje, 360 to fajny bajer, ale tylko tylnia kamera niezastapiona, navi bezużyteczne, mapy nieaktualizowałem, używam smartphona , pamięć siedzeń można przeżyć, nigdy nawet tego nie ustawiałem. Używam podgrzewania/"chłodzenia" siedzeń, a ta hybryda ma podgrzewanie ....Blink (martwy punkt) można dorzucic, dokładałem w hondzie żony działa nie gorzej niż mój fabryczny. Najbardziej użyteczne u mnie to fabryczny zdalny start, zimo cieplutko, lato do chłodnego wsiadam, każde podejscie do auta odpalam zdalnie, żeby ten silniczek choć z minutę pochodzil przed jazdą..ale w europie użycie zdalnego startu przepisy ograniczają. Tv w zagłówkach nigdy nie uzywałem, jeszcze może tempomat adaptacyjny ma sens. Tak, że jakby ta hybryda nie była strasznie walona i cena nizsza niż full wypas to bym nie skreślał, zderzak też o niczym nie świadczy, bo wiadomo że powypadkowe auto. Osobiście to wolałbym tą biedniejszą hybrydę (za osiągi) tańszą o 15k zł niż tego bogatego 3.7. .Najwyżej mozna dołożyć BLINK, przy hybrydzie gaz sobie odpuszczamy, te 5kzl w kieszeni zostaje. Widać przyszłościowe parcie na hybrydy można spodziewać się też niskiej utraty wartości ...

Kazik - ta hybryda jest GOŁA, brak:
- pamięci ustawienia foteli czy czujników parkowania to w tej klasie / przy takiej cenie porażka
- kamery cofania też nie będzie jeżeli brak jest sonaru (czujników tył) - może jestem ślepy - ale nie widzę czujników na tych zdjęciach
- zapomnij o ICC - tempomat starego typu
- siedzenia z ecoskóry
itd....

Chyba że ktoś chce kupić to auto do upalania to ok....

Nie wiem na ile znasz polski rynek, brak jakiegokolwiek opisu / informacji na temat auta, kombinacje ze zderzakami (czyli naprawa po najniższym koszcie)
- osobiście, bałbym się kupować coś takiego - tym bardziej przy tak niskiej cenie jak dla hybrydy - bo jest poniżej średniej
- a to w POLSCE oznacza UWAGA ! :nono: UWAGA !

Kazik_R52
22nd-May-2019, 16:01
Warto sprawdzić przynajmniej dla ceny. Dlatego trzeba odwiedzić serwis w celu sprawdzenia całego powertrain zwłaszcza układu hybrydowego. Gdyby stan byl dobry ja bym to kupił , zarzucił jakiegiś wielofunkcyjnego kombajna na androidzie (Tesla style), podłączył kamerę, czujniki parkowania , czy BLINK. Pewnie za 3k zł można się zmieścić i doposażyć... Ja widzę jak mój 4 letni system multimedialny jest przestarzały , koledzy którzy mieli wersje Basic podrzucali androida za 500$ i dużo do przodu maja, od internetu, navi po kamerę , czujniki, przyciski na kierownicy też obsługuje. I działa to fajnie .... Ba nawet montują to osoby co mają full wypas .... Co do ostrożności , przy zakupie masz rację, ale to się dotyczy każdego auta w Polsce..
Poniżej link z taki systemem do q50 Tesla style
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0009/1766/7958/products/TB21.HmrMaTBuNjSszfXXXgfpXa__2640261601-2.jpg?v=1547359666

wlaziu
23rd-May-2019, 05:30
Kamera cofania jest w standardzie w każdym q50.
Ja bym brał 3.7. Jest to full opcja, ma wszystko. Nawet jeśli bity to na oko poskładany nieźle. Lampy przód są EU (czy z afs trzeba by sprawdzić) , a kamery 360 wydają się w miarę wykalibrowane.
Co do uboższego wyposażenia hybrydy:
- Słabsze hamulce, które trochę nie dają rady przy tej masie auta i polskich prędkościach.
- brak czujników parkowania, a to przydatne w naszych euro warunkach, zwłaszcza że modele AWD mają promień skrętu jak ruski tankowiec.
- brak kamer 360, o dziwo przydatne by nie obrysować felg o krawężnik.
- tarczy bezpieczeństwa, a więc i aktywnego tempomatu, dociagajacych pasow
- pamięci fotela, a więc easy entry i auto opuszczane lustetka
- asystenta świateł drogowych i doswietlania zakrętów,
- czujnika deszczu,
- fotochrom. lusterek zew.
- czujnika smrodu i jonizatora powietrza :),
- manetek zmiany biegów,
- asystenta utrzymania pasa ruchu (alc), który daje radę.
- fotele są ekoskórzane i z uboższą regulacją
- w 3.7 tylna kanapa się składa... Niby nic, ale...

Na plus w hybrydzie jest to że nie jest do końca taka goła. Jest sportowe zawieszenie, szyberdach, navi, dast, grzane siedzenia i kiera, bose, elektr. reg. fotel i kiera, fotochrom. lusterko wew., światła LED, czujniki TPMS

slepy62
23rd-May-2019, 08:17
WLAZIU - rozumiem że piszesz o wersji EU, bo w wersjach Q50 z US MY14 - NAVI była tylko jako pakiet

wlaziu
23rd-May-2019, 12:37
Ten konkretny model z linku ma US Navi. Poznasz po antenie do Sirius xm na dachu.

slepy62
23rd-May-2019, 14:09
Ten konkretny model z linku ma US Navi. Poznasz po antenie do Sirius xm na dachu.

Niedouczony cholera jestem :faint: a lubię dużo "gadać" :blah:...
jak teraz doczytałem - to w Q50 MY14 wersja BASE występowała tylko w modelach z silnikiem 3.7 - :hail:

Wersja Hybrid jak czytam jest tylko PREMIUM lub SPORT

W wersji PREMIUM tak jak piszesz:
Jest sportowe zawieszenie, szyberdach (to opcja), navi (w pakiecie), dast, grzane siedzenia i kiera, bose, elektr. reg. fotel i kiera, fotochrom. lusterko wew., światła LED, czujniki TPMS

Nie twierdzę że w tym modelu z linku jest lub nie ma NAVI - brak zbliżeń wnętrza, zdjęcia bez ostrości ale wydaje mi się że antena (płetwa rekina - nie występowała w EU)
była we wszystkich wersjach US - więc nie świadczy o tym czy jest NAVI PCKG (w tym Sirius) czy nie ma

Dla czytelności i żeby było łatwiej, co zawierały pakiety do Hybrid MY14 (takie sam do PREMIUM jak i SPORT):

Navigation Package: Infiniti InTouch™ Navigation System with Lane Guidance and 3-D building graphics, Infiniti Connection™ telematics system including one year of safety, security and convenience services, SiriusXM Traffic including real-time traffic information (SiriusXM subscription required, sold separately), Voice Recognition for navigation functions, including one-shot voice destination entry (w sumie u nas w EU ten pakiet z US zupełnie nieprzydatny...)

Deluxe Technology Package:Auto-dimming outside mirrors with reverse synchronization; memory function for steering wheel, driver's seat and outside mirrors (linked to i-Key); genuine wood trim; Around ViewŽ Monitor with Moving Object Detection (MOD), front and rear parking sensors; rain-detecting windshield wipers; Adaptive Front lighting System (AFS) with high beam assist technology; Distance Control Assist (DCA); Blind Sport Warning (BSW) and Blind Spot Intervention (BSI); Front Pre-Crash Seat Belts; Intelligent Cruise Control (Full-Speed Range); Forward Collision Warning (FCW); Predictive Forward Collision Warning (PFCW); Backup Collision Intervention (BCI), Forward Emergency Braking (FEB); Lane Departure Warning (LDW); Lane Departure Prevention (LDP) with Active Lane Control; Eco pedal; Advanced Climate Control System (ACCS) with Plasmacluster air purifier

W modelu z linku na pewno nie ma pakietu DELUXE-TECH ...

wlaziu
24th-May-2019, 01:18
W modelu EU płetwa na dachu = radio DAB
W modelu US w płetwie jest antena do radia satelitarnego. Najwyraźniej montowana jest we wszystkich autach... jako ozdóbka :)

Jest jeszcze jedna spora różnica między hybrydą i 3.7.
Hybryda ma znacznie dłuższą skrzynie biegów w porównaniu do 3.7. Wpływa to dość mocno na ekonomię na autostradzie.

Farfocel
28th-May-2019, 14:19
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Macie Panowie dużą wiedzę w temacie Infiniti. Czytanie takich postów to przyjemność :)

mam jeszcze tylko kilka pytań:
- czy DAS przekonało was do siebie od początku przygody z Infiniti? Ja nie byłem zachwycony systemem, ale przejechałem tylko kilkaset kilometrów wersją hybrydową
- czy wersja 3.7 nie będzie po hybrydzie rozczarowaniem pod względem osiągów? Szczególnie dobre wrażenie w tym drugim robi elastyczność.

Czy do wersji hybrydowej dostępne są zestawy z turbo lub kompresorem? Gdyby ten samochód miał tez doładowanie, co by to było, moment obrotowy łącznie pewnie z 700 Nm lub więcej i do tego pyszne LPG ;)

Jeśli chodzi o jazdę na autostradzie, rzadko przekraczam 150 km/h, bowiem powyżej tej prędkości jest już dla mnie za głośno.

Pozdrawiam

wlaziu
28th-May-2019, 17:15
Co do DAS to podczas jazdy testowej pamiętam, że auto wydawało mi się strasznie czułe i nerwowe, ale po przegonieniu się po autostradzie niemal bez trzymanki uznałem, że po prostu nie należy mu przeszkadzać. Jest "inne" co w cale nie znaczy, że gorsze. Po 3 miesiącach zupełnie się przestawiłem z czucia "siły" na czucie "położenia" kierownicy. Niemniej do sportowego upalania i driftu nie polecam, za bardzo się elektronika wtrąca.

Czy 3.7 będzie rozczarowaniem? Musisz się przejechać :). Jeśli dużo jeździsz poza miastem na krajówkach to się nie zawiedziesz. Na pewno hybryda jest oszczędniejsza, zarówno na mieście jak i w szybkiej trasie.

Jesli chodzi o tuning to układ hybrydowy jest raczej nie modyfikowalny (przeszło 550nm już w serii) Skrzynie jatco wytrzymują do 600nm, 3.7 jest znacznie bardziej rozwojowy