PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Dwa akumulatory w Q50 2.0t sport (nie hybryda), po co dwa???

ArthB
23rd-May-2019, 19:06
Witam forumowiczów,
Mam pytanie, po co w Q50 benzyna 2.0 t sport, dwa akumulatory.
Jeden akumulator, chyba główny, jest pod maską i na 99% służy do odpalania samochodu.
W bagażniku, po lewej stronie, zabudowany tapicerką, jest drugi akumulator.
Czy ktoś wie jaki jest podział podłączenia akumulatorów?
Jak są rozdzielone akumulatory?
Co po co i dlaczego jest dwa aku?
Jak doładowywać akumulatory? Najpierw jeden, potem drugi?
Dodam że auto nie jest HYBRYDĄ.
Pozdrawiam,
ArthB

ArthB
24th-May-2019, 15:31
Hej wszystkim,
chyba sam sobie odpowiem po lekturze netu i po doświadczeniach ostatniej nocy.
Otóż akumulator z przodu, pod maską, jest do rozruchu samochodu i głównie do tego przeznaczony, jak jest start/stop to własnie z tego akumulatora jest to realizowane.
Pierwszy akumulator nie obsługuje systemów komputerowych samochodu, do czego to służy akumulator nr dwa który jest w bagażniku.
W czasie jazdy oba akumulatory są ładowane, jednakże nie są one ze sobą sprzęgnięte galwanicznie.
Gdy ładujemy akumulator pierwszy nie jest automatycznie ładowany akumulator drugi i odwrotnie. Wczoraj nastawiłem do ładowania pierwszy aku i naładował się dopiero po około 14 godzinach na małym prądzie. Aku dwa nie naładował się podczas ładowania aku jeden, aku jeden trzyma około 14,7 volt po pełnym naładowaniu, a drugi około 12 volt co oznacza że drugi nie ładował się podczas ładowania pierwszego. Teraz ładuję drugi .... .
Uwaga, auto było odebrane z salonu po długim postoju od sierpnia 2018 stąd potrzeba doładowania wszystkiego do poziomu max.
Wszystkim sugeruję doładowanie obu akumulatorów osobno przynajmniej dwa razy w roku aby służyły przynajmniej 5 lat.
Do miłego

ArthB
9th-June-2019, 20:39
Hej wszystkich,
małe sprostowanie do poprzedniego postu, wszystko na to wskazuje że akumulator w bagażniku jest dedykowany do systemu "stop & start" a nie tak jak się domyślałem wcześniej. Dopatrzyłem się naklejki na tym akumulatorze podczas wyciszania auta "stop & start" .Sprawdziłem też akumulator pod maską, zero adnotacji "stop & start" natomiast zauważyłem że można w przednim akumulatorze kontrolować poziom elektrolitu w aku (dawno tego nie widziałem w aucie obecnie produkowanym).
Do miłego,
ArthB

wlodar
29th-December-2019, 18:54
Co tam wyciszasz i jak?
Dziwne, że przed wydaniem samochodu nie ładowali by w ASO.?
Odłączałeś klemy na czas ładowania?

sebam
29th-March-2020, 20:43
Hej wszystkich,
małe sprostowanie do poprzedniego postu, wszystko na to wskazuje że akumulator w bagażniku jest dedykowany do systemu "stop & start" a nie tak jak się domyślałem wcześniej. Dopatrzyłem się naklejki na tym akumulatorze podczas wyciszania auta "stop & start" .Sprawdziłem też akumulator pod maską, zero adnotacji "stop & start" natomiast zauważyłem że można w przednim akumulatorze kontrolować poziom elektrolitu w aku (dawno tego nie widziałem w aucie obecnie produkowanym).
Do miłego,
ArthB

U mnie jest odwrotnie, pod maską 75Ah/780A z adnotacją For Start & Stop. Skończył się po 3latach. Na tym w bagażniku też jest taka adnotacja ale nie widzę parametrów.

Qba
28th-November-2020, 00:59
Wlasnie od jakiegos czasu poglebiam wiedze na temat akumulatorow w Infiniti Normalnie w aucie z systemem start/stop powinien byc akumulator EFB lub AGM Akumulatory te nie lubia wysokich temperator dlatego sa w bagazniku i one odpowiadaja za uruchamianie auta W komorze silnika jest aku do calej reszty i on jest zazwyczaj zwykly Najlepiej to sprawdzic testerem na ktorym spada napiecie gdy odpalamy auto Ktos przedobrzyl i wsadzil do komory silnika zapewne AGM i ze wzgledu na temperature tam panujaca padl po 3 latach Dobry AGM dobrej marki powinien wytrzymac ok 300.000 uruchomien auta Tak gwarantuje producent