Zobacz pe?n? wersj? : Qx70 - który silnik wybrać
milkor
10th-June-2019, 14:04
Witam
Po 2 latach przyczajki wreszcie kupuje Infiniti Qx70
Mam dylemat, który silnik wybrać, 3.0 D czy 3.7
Jeździłem i jednym i drugim. Oba mi się podobają. Diesel ogólnie nie jest zły, za to benzyna i 320 KM zdecydowanie daje większą frajdę z jazdy
Dylemat powstaje przez przebiegi jakie będzie auto robiło, nie mniej jak 30 tkm rocznie, no i do tablicy zostaje wywołana ekonomia.
Naturalną myślą jest diesel i jego +- 11 litrów ON w cyklu mieszanym.
Zakładam że benzyna zuzyje w podobnych warunkach 15 l/100km co podnosi koszt przejechania 100km o około 25 zł... sporo!
I tutaj zapala się lampka, LPG
Gaz obniży koszt paliwa pozostawiając przy tym większa frajdę z jazdy no i wydłużamy zasięg na 1 tankowaniu (PB+LPG). Spory zbiornik do bagażnika ale za to brak w nim miejsca na nic większego niż dokumenty, ale jakby trzeba było przewieźć np walizy na lotnisko to trumna na dach i cheja
Samo 3.7 v6 chciałbym dostroic i może z dolotem się pobawić
Podpowiedzcie czy za bardzo nie kombinuje? Czy nie odpuścić sobie benzyne i kupić diesla, wtedy nic nie przerabiam tylko leje ON i smigam
PawelInfi
10th-June-2019, 17:51
Z mojego punktu widzenia bierz 3.7. Dlaczego? Bo jest o niebo tańsza jeżeli chodzi o serwisowanie i potencjalne usterki w porównaniu do 3.0d.
Mateusz ex37
10th-June-2019, 18:17
Nie miałem okazji jeździć dieslem od Infiniti, ale też o to nie zabiegałem. Wydaje mi się że do takiego auta to tylko benzyna. Mam 3,7 i jestem mega zadowolony.
libros55
10th-June-2019, 18:46
3,7 i ewentualnie gaz. Raczej wiekszosc tutaj tak stwierdzi:)
Kazik_R52
10th-June-2019, 19:24
Wydaje mi się , że z 3.7 będzie łatwiej o pomoc techniczną
sirtrojan
10th-June-2019, 19:42
Ogólnoświatowy odwrót od diesla + DPFy+ EGR + wtryskiwacze + paliwo na naszych stacjach powoduje że raczej powinieneś skłaniać się ku benzynie ew benzyna + podtlenek LPG
milkor
10th-June-2019, 22:46
nie śmiem się sprzeciwiać! :)
a na serio, to w duchu liczyłem, że będziecie mnie od diesla odwodzić :)
zatem 3.7 v6! już nie mogę się doczekać :)
pytanie o kolejności, co po zakupie, najpierw wymiana płynów eksploatacyjnych, a potem instalacja lpg czy najpierw zająć się strojeniem i ewentualnie dolotem i dopiero po tym gaz ?
Mateusz ex37
10th-June-2019, 23:12
Po zakupie EX37 a więc silnik ten sam wymieniłem Kolejno Olej silnikowy z filtrem, filtr powietrza i kabiny, pasek wielorowkowy. Przed montażem LPG wymieniłem świece zapłonowe. Następnie wymieniłem z nadgorliwości płyn w układzie kierowniczym i hamulcowym. Wymienię dla zasady olej w dyfrze. Sugeruje pobrać próbkę płynu chłodniczego do słoiczka i wsadzić na dwa dni do zamrażalki ( ja tak robiłem) Wierz mi, że można się czasem zdziwić.
milkor
11th-June-2019, 13:05
Po zakupie EX37 a więc silnik ten sam wymieniłem Kolejno Olej silnikowy z filtrem, filtr powietrza i kabiny, pasek wielorowkowy. Przed montażem LPG wymieniłem świece zapłonowe. Następnie wymieniłem z nadgorliwości płyn w układzie kierowniczym i hamulcowym. Wymienię dla zasady olej w dyfrze. Sugeruje pobrać próbkę płynu chłodniczego do słoiczka i wsadzić na dwa dni do zamrażalki ( ja tak robiłem) Wierz mi, że można się czasem zdziwić.
również należę do "tych nadgorliwych" i wolę przedobrzyć niż się zastanawiać czy wystarczy :)
widzę, że tutaj na forum jest dużo cennych informacji chyba niemal w każdym aspekcie obsługi tego auta, dobrze trafiłem :thumb:
Po dokładniejszej analizie kosztów eksploatacyjnych, jestem pod wrażeniem jak tanio będzie to auto jeździło na lpg :) muszę rozpracować temat zbiornika żeby był możliwie duży i wyglądał w miarę estetycznie, ale to już temat nie na ten dział ;)
Panowie, ponawiam, najpierw auto dopieścić mechanicznie i dopiero LPG czy odwrotnie?
Kazik_R52
11th-June-2019, 15:44
Każdy gazownik Ci to powie, że przed instalacją LPG, silnik, skrzynia, generalnie układ napędowy, musi być całkowicie sprawny, to podstawa, następnie robisz wszystkie rzeczy wpływające na bezpieczeństwo, reszta to Twój wybor. Więc na początku zrobić podstawy przegląd, filtry, oleje, świece potem instalować LPG, żeby "zarabiało" to na siebie. Następnie możesz dopieszczać brykę....
lukasz32
12th-June-2019, 04:09
Absolutnie nie kupuj diesla. 5.0 przyspiesza powiedzmy w miarę przyzwoicie, 3,7 nie jechałem ale pewnie już kolorowo nie jest (w końcu jakieś 320 koni na okolo 1900kg), więc 3.0D musi być słabo. 5.0 pali mi 15 w cyklu mieszanym gdzie połowa to miasto, 3,7 pewnie spaliłby mi 13. LPG do 3,7 jak najbardziej montuj tylko u kogoś kto już to robił, pewnie weźmie 15 lpg + 1PB więc kosztowo możesz liczyć 4 litry lpg wiecej niż PB. Jeśli robisz tak jak ja 5000km rocznie to lpg się nie opłaca.
Mateusz ex37
12th-June-2019, 10:35
3,7 w EX daje 6,4 do setki. W FX pewnie jest podobnie. Jak na auto użytkowe choć niepraktyczne jest według mnie jest lepiej niż dobrze.
milkor
21st-June-2019, 12:31
Cały czas szukam auta.
Jednego nie kumam, wersja wersji nie równa. Wersje S z 3.7 litrowym silnikiem, jedne maja tryb utwardzenia tylnego zawieszenia i wspomagania kierownicy inne nie, czy to zależy od rynku na jaki auto było wyprodukowane?
milkor
21st-June-2019, 12:38
Absolutnie nie kupuj diesla. 5.0 przyspiesza powiedzmy w miarę przyzwoicie, 3,7 nie jechałem ale pewnie już kolorowo nie jest (w końcu jakieś 320 koni na okolo 1900kg), więc 3.0D musi być słabo. 5.0 pali mi 15 w cyklu mieszanym gdzie połowa to miasto, 3,7 pewnie spaliłby mi 13. LPG do 3,7 jak najbardziej montuj tylko u kogoś kto już to robił, pewnie weźmie 15 lpg + 1PB więc kosztowo możesz liczyć 4 litry lpg wiecej niż PB. Jeśli robisz tak jak ja 5000km rocznie to lpg się nie opłaca.
3.7 waży nominalnie 1960 kg wg. producenta. 320 KM w mojej ocenie bez problemu daje rade, porownuje z dieselem. Silnikiem v8 nie miałem przyjemności jeździć i jak na moje założenia - 30 tkm przebiegu, nie biorę go nawet pod uwagę :)