Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Katalizator FX35 II gen.

KarolToruń
8th-July-2019, 18:16
Witam wszystkich klubowiczów.
Mam problem z katalizatorem (tak twierdzi mechanik) zastanawiam się czy szukać czegoś używanego, czy zdecydować się na wybebeszenie go. Czy ktoś z Was miał taki problem? Czy to prawda że będzie głośniejszy i przełączy się w tryb awaryjny. Czy konieczny jest emulator sondy? I tak na koniec, może jest ktoś z kujawsko-pomorskiego kto zna kogoś kto potrafi ogarnąć temat emulatora?

Kazik_R52
8th-July-2019, 21:22
Jeśli to na pewno katalizator , to Staraj się coś zrobić na katalizatorze , może jakiś zamiennik sportowy , jeśli wybebeszysz poza aspektami ekologiczno-prawnymi a mają znowu jakoś uszczelnić badania okresowe , no może to jeszcze jakoś obejdziesz, to pamiętaj że przyszłego nabywcę, musisz poinformować , że usuneleś katalizator, inaczej masz wadę ukrytą , a jak słuchać ostatnio sądy coraz mniej znają się na żartach ... Więc za parę lat , będzie ciężej sprzedać, niższa cena , a FX to suvik a nie sportowe auto typu z350/370, gdzie czasami usunięcie kotów jest wartoscią dodaną

lukasz32
9th-July-2019, 02:18
W g35 montowało się decaty z zetki, cena ze 400zł netto. W 350z oczywiście również. Katalizatory seryjne sprzedajesz za około 700zł. Podobno daje to przyrost ~10-12 hp/Nm. Dźwięk się nieco zmienia i większości się to podoba. Na forum "Z" nikt już chyba katów seryjnych nie posiada. Czy do FX podejdą takie same, tego nie wiem. Widziałem kiedyś fx35 z jakimiś rzemieślniczymi decatami, wówczas jeszcze miałem katy w g35. Dla mojego niewprawionego wówczas w serii VQ ucha brzmiało to jak stare ferrari, fantastycznie, choć wydawało się być trochę głośniej od serii. Pamietam do dziś pozytywne wrażenia po "odsłuchu" tego motoru ;)

Powiadają, że przy pewnym przebiegu następuje destrukcja katalizatorów i ich pokruszone części są zasysane z powrotem do silnika. Co się staje z gładziami cylindrów? Wiadomo. I to jest chyba najważniejszy powód, by je usunąć od razu po zakupie auta, no ewentualnie jeśli jest na to budżet montaż jakichś sportowych.

Ekologia? Jeźdź do sklepu na rowerze, na pocztę idź pieszo, emituj mniej śmieci a VQ35 bez katalizatorów miej dla przyjemności posiadania tak wyjatkowego samochodu, będzie zdrowiej i dla Ciebie i dla środowiska ;)

Kazik_R52
9th-July-2019, 04:02
problem katalizatorów to były wczesne wersje VQ35, nie pamietam dokładnie które były to lata..

ja przedstawiłem jak to wygląda od strony prawnej i odsprzedaży ...

a Ty to montuj może te decaty, zobaczymy jak to działa, i jak będzie z badaniem, podobno nie działa zbytnio na seryjnym ecu ..... może podjedz do coobcia na programowe "usuniecie" katów i od razu zrobić program .... to parę koni ugrasz ....

Invicto
9th-July-2019, 21:21
w okolicach Torunia jest mechanik, który wyłaczy Ci sondy na stałe

Ologt
10th-July-2019, 14:14
W 1 gen FX35 miałe takie decaty

12730

https://www.ebay.com/itm/Test-Pipes-Decat-Non-Reson-Straight-Exhaust-FITS-Nissan-350z-Infiniti-G35-FX35/263942968926?fits=Make%3AInfiniti&hash=item3d743a165e:g:YwUAAOSwPcVV1k2x

,dodatkowo jeszcze tulejkę trzeba było podłożyć pod sondę żeby check się nie zapalał