Zobacz pe?n? wersj? : Para Wodna??
thefi
18th-July-2019, 00:53
Witam, pytanie może głupie ale je zadam. Po 4 dniach postoju nad morzem, spokojnie pomyślałem iż odpalę czarnulkę niech posłuchają jak chodzi V-ka :). Odpalam, przegazówka i chmura białego dymu z wydechów. Po chwili zaczęły się robić mokre plus woda zaczęła kapać z nich i kopcenie ustało. temp ok 12C (ach to polskie morze) i co noc deszcze :) (spoko w dzień słońce). Możliwe, że ORLEN poczęstował mnie tandetnym paliwem, czy po prostu wilgoć z powietrza po 4 dniach postoju zrobiła swoje bo po zgaszeniu silnika jeszcze dymek leciał z wydechów leciutki.
lukasz32
18th-July-2019, 17:56
Przegazówka na zimnym znaczy się ? :peace:
A tak poważnie to obstawiam że cos się skropliło w wydechu.
thefi
18th-July-2019, 18:08
A tak poważnie to obstawiam że cos się skropliło w wydechu.
Tutaj wystarczy do 2 tyś i chodzi lepiej niż w innych do odcinki :). Dzisiaj musiałem przestawić auto i nosz ku$%#@!$ mać z rury jak parowóz a na polbruku kałuża dosłownie po 2min pracy silnika. Raz BMW odjechało mi 3m spod dystrybutora ORLENu teraz to...Ta firma ma u mnie już kreche...
Ologt
21st-July-2019, 01:27
U mnie to było normalne para z wydechu przy vq35 +LPG , im cieplej tym ta para mniejsza .Silnik chodził ok ,płynu nie ubywało .Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale nie miałem katów
Maxx
21st-July-2019, 15:44
Łukasz ma racje
- zimny olej jest gęsty i generuje bardzo wysokie ciśnienie które moze uszkodzić uszczelnienia magistrali olejowej gdy wejdziemy na zbyt wysokie obroty
- ze wzgledu na wspomnianą "gęstość " czyli wysoką lepkość olej słabo dopływa do niektórych punktów
- silnik startuje na ssaniu czyli bardzo bogatej mieszance i niestety benzyna zmywa olej z gładzi na domiar złego dostaje się do oleju ( po rozgrzaniu oleju część paliwa oczywiście odparuje przez odme ) zatem w takich warunkach "przegazówka " to zły pomysł
Na forum nissana sa elaboraty na ten temat , szkoda że w :infi: nie ma wskaznika ciśnienia oleju lub chociaż temperatury
dostarczyłoby to informacji co w danej chwili wolno a czego nie
A teraz w temacie "temp ok 12C (ach to polskie morze) i co noc deszcze" niska temperatura i wysoka wilgotność spowodowały że wydech zadziałał jak skraplacz bo nie miał czasu się rozgrzać - to sprzyja korozji
kilka takich krótkich odpaleń powoduje nagromadzenie się znacznej ilosci wody w wydechu , najlepiej zabrać rodzinę na wycieczkę 20-30 km to sie wygrzeje i problem zniknie