Zobacz pe?n? wersj? : Wymiana oleju w skrzyni biegów Olej + dodatek
thefi
20th-July-2019, 23:36
Jeżeli admin uzna temat za zbędny proszę go wykasować lub przesunąć. Do wymiany oleju popchnęło mnie następująco : po kilku dniowym postoju i wrzuceniu D auto jakby 2-3 sekundy myślało nad wrzuceniem, po rozgrzaniu lub jeżdzie codziennie problem znikał. Rano na zimnej skrzyni lekkie szarpnięcia szczególnie przy zmianie biegu z 1 na 2 i czasami 3. Czytałem na forum, że to ponoć częsty przypadek i jeżdzić nie przejmując się tym. Jeden z mechaników zdiagnozował umierające sprzęgło hydrokinetyczne :) drugi dzięki Bogu pomyślał i znalazł olej RAVENOL ATF J/S MATIC który podobno NISSAN rekomenduje jako JEDYNY zamiennik. Weszło 8 litrów co przy 11l (podobno) w skrzyni daje i tak ładny wynik (wymiana statyczna). Cena oleju z robocizną wyniosła 680zł. Sam od siebie dorzuciłem to https://allegro.pl/oferta/xado-ex120-do-automatycznych-skrzyn-biegow-8ml-6165795729?snapshot=MjAxOS0wNy0wN1QxNjowMTozNi45Mj VaO2J1eWVyO2ZlMDNkZDEzNTBiODljMDc5NDVkZDllOWRiNjk2 MWM4MGU5ZDg5YmJkZDZlNDc2NTc1NmVjMGE1NDEzYTliMjI%3D . Zrobiłem ok 500km i wiem już jedno, te delikatne szarpnięcia (ja je czułem żona nie) rano na zimnym silniku i skrzyni praktycznie ustały, jazda w korku i zmiana biegu praktycznie nie wyczuwalne jedynie po obrotach widać, że coś się zmieniło. Nie wiem czy to olej czy też MAGICZNY :) dodatek ale działa. Szybka zmiana z D na R przy manewrach na parkingu i biegi dosłownie bez oznaki przerzucenia wchodzą. Cała operacja wyniosła 880zł bo wymieniłem również filtr w skrzyni na nowy. Jak ktoś ma kananł to pewnie ze 200zł mnie to go wyjdzie.
Kazik_R52
22nd-July-2019, 07:13
u mnie olej według producenta dożywotni, zmieniałem już 2 razy, skrzynia chodzi jak nowa, a nie ma lekko bo holuje łodzie .... tak , że warto zmieniać ...., zmieniam sam, bo serwisy tylko raz zlewają z miski (3 1/8qt) i kasują ok. 300-400$, ja zlewam 3 razy (płukam) i wyszło mnie to ostatnio na oryginalnym oleju 160$(11qt). Oryginalny olej do CVT ns-3 jest koszmarnie drogi (ok. 30$ qt), ale jak popoluje w sieci to kupuję za pół ceny.
kubeusz
23rd-July-2019, 09:33
Ile mielicie przejechane między wymianami?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PawelInfi
23rd-July-2019, 11:00
Szarpnięcia skrzyni albo takie zamulenie przy dodaniu gazu, a faktycznym ruszeniem często mogą być spowodane zbyt niskim poziomem oleju w skrzyni biegów. Nawet najprostsze uzupełnienie rozwiązuje często problem.
lukasz32
23rd-July-2019, 13:12
Powiedzcie mi co w takiej sytuacji: rusza się wolniutko, jedzie dość wolno, pierwsze kilometry (olej jeszcze nierozgrzany) obroty na ostatnim/przedostatnim biegu oscylują w okolicy 1000-1200, zbliża się lekka górka i auto redukuje nagle bieg lub dwa, albo bez redukcji lekko zafaluje w górę tak o 100obr. W jednym aucie tak jest a w drugim nie, moce podobne, górka ta sama, istotnym jest tutaj pojawienie się nagłego oporu (górki), ewentualnie gdyby mocno zawiało od frontu to pewnie będzie to samo.
Czy olej do wymiany czy ten typ tak moze mieć?
sirtrojan
23rd-July-2019, 14:05
różnice w poziomie oleju i ciśnieniu wewnątrz skrzyni mogą wpływać na jej zachowanie.
Raz przy niskim stanie w Volvo auto stoczyło mi się do tyłu co w sumie w automacie jest niemożliwością. Po dolaniu już jest OK.
Kazik_R52
23rd-July-2019, 15:58
Mam program do monitorowania skrzyni , olej w skrzyni duzo wolniejsię nagrzewa niż w silniku , z drugiej strony nawet przy niższych temperaturach ma prawidłowe wlasciwosci.
Łukasz32 z tego co piszesz to skrzynia prawidłowo Ci działa , górka redukcja.
Te skrzynie są w jakimś sensie inteligentne , jak jeżdżę dziadkowo/ekonomicznie przez dluższy czas to skrzynia wolno reaguje , czasami trzeba nagle wcisnąć i są troche trochę problemy z szybkim zrzuceniem biegu, chce ciągnąć na za wysokim biegu i brak mocy na kołach , jak jeździsz dynamicznie skrzynia się przeprogramowuje i nawet delikatnie gaz i mam zrzut przełożenia .
thefi
23rd-July-2019, 16:28
U mnie stan był MAX a po wymianie = dodatek ustało.
lukasz32
23rd-July-2019, 18:22
Panowie a próbowaliście czegoś takiego jak reset oprogramowania ECU (skrzyni?) ? Czytałem na forach US i chłopaki bardzo sobie taką czynność chwalili.
Tutaj mamy 3 słowa: https://forums.nicoclub.com/howto-perform-an-ecu-reset-learned-behavior-m37-m56-q70-t603469.html
O ile dobrze rozumiem, to mając samochód z przebiegiem 100 tys mil po 3 właścicielach, gdzie ostatni latał raczej trasy i raczej szybko, bo i 300 na zegarze miewał podobno, a u mnie to 50/50 miasto i trasy podmiejskie niezmienrnie wooolno, bo stówy nie przekraczam nigdy, to moze się poprawić zachowanie samochodu, głównie jak rozumiem dostosowanie skrzyni pod mój styl jazdy?
Powiedzcie mi jeszcze, jeśli skrzynia nie cieknie, to w jaki sposób może być w niej za mało oleju?
maruss84
24th-July-2019, 00:18
No właśnie, jak to jest z resetem, adaptacja skrzyni w i finiti. U mnie po wymianie oleju, mechanik chyba nic nie robił. Wcześniej coś wspominał, że po odłączenie aku na dłużej, skrzynia i tak sama się uczy od nowa. W innych markach podobno robi się adaptacje kompem po wymianie oleju.
lukasz32
24th-July-2019, 03:25
No właśnie, jak to jest z resetem, adaptacja skrzyni w i finiti. U mnie po wymianie oleju, mechanik chyba nic nie robił. Wcześniej coś wspominał, że po odłączenie aku na dłużej, skrzynia i tak sama się uczy od nowa. W innych markach podobno robi się adaptacje kompem po wymianie oleju.
Ja mam taką sytuację, ze jeżdżę jednym autem, kiedy drugie odpoczywa w garażu "pod kołdrą" z odpiętym aku. Zamieniam je tak co około 2 tygodnie, jak mi się znudzi ;) . No i po podłączeniu aku powiem Ci, ze skrzynia przez pierwsze ~100 km pracuje czasem nieco dziwnie, tak jakby się czegoś uczyła. Ale mam wrażenie, że nie działa to jak reset. Skrzynie w obu autach pracują inaczej, choć wg oznaczeń to chyba te same skrzynie, różnią się za to przełożeniem głównym. Z manualu byłem bardziej zadowolony, pomimo niezwykle twardego sprzęgła act heavy duty, bo tam był lepszy komputer sterujacy wyborem przełożeń ;)
Kazik_R52
24th-July-2019, 08:35
Dlaczego odłączasz akumalator tak się nie robi, pierwsze jest ryzyko że raz na 1000 odlaczeń i połączeń dojdzie do jakiegoś przepięcia i coś się uszkodzi , po drugie skoro pojazd traci jakieś dane ze sterowników to może przez jakiś czas pracować w niekorzystnych warunkach. Mi kiedyś podczas podłączenia akumulatora do silnika stacjonarnego w łodzi (taki sam jak w samochodach), nastąpiło przepięcie i strzał, byłem przekonany że komputer się zjarał, całe szczęście zadziałał główny bezpiecznik 60A !!!, W aucie nie masz takich zabezpieczeń, w podobnych okolicznościach znajomy w Dodge caliber uszkodził cos i nawet nie wiadomo co ,bo potem auto co jakiś czas nie dało się uruchomić, potem dobrze działało ,komputer ECU wymieniał nie pomogło. Jeśli masz problem z rozładowywaniem Aku to kup za grosze, ja dałem 5$ taki mini charger utrzymujący naładowanie akumulatora (nie ładuje tyle utrzymuje napięcie )
thefi
24th-July-2019, 17:53
W BMW silnik po odpięciu aku też się....uczy. Po odpaleniu chodzi jak sieczkarka i trzeba mu dać pochodzić na wolnych, póżniej trasa i do połowy obroty prze pare km a następnie rura do odcinki i chodzi jak złoto znowu
lukasz32
24th-July-2019, 23:02
Dlaczego odłączasz akumalator tak się nie robi, pierwsze jest ryzyko że raz na 1000 odlaczeń i połączeń dojdzie do jakiegoś przepięcia i coś się uszkodzi , po drugie skoro pojazd traci jakieś dane ze sterowników to może przez jakiś czas pracować w niekorzystnych warunkach. Mi kiedyś podczas podłączenia akumulatora do silnika stacjonarnego w łodzi (taki sam jak w samochodach), nastąpiło przepięcie i strzał, byłem przekonany że komputer się zjarał, całe szczęście zadziałał główny bezpiecznik 60A !!!, W aucie nie masz takich zabezpieczeń, w podobnych okolicznościach znajomy w Dodge caliber uszkodził cos i nawet nie wiadomo co ,bo potem auto co jakiś czas nie dało się uruchomić, potem dobrze działało ,komputer ECU wymieniał nie pomogło. Jeśli masz problem z rozładowywaniem Aku to kup za grosze, ja dałem 5$ taki mini charger utrzymujący naładowanie akumulatora (nie ładuje tyle utrzymuje napięcie )
Jedno z aut przechowuję w garażu w domu, który kończę budować. Nikt tam nie mieszka. Nie mając auta na oku wolę aby nie było pod prądem. To takie mniejsze zło, mam nadzieję. A zimą 570 niutonometrów na tylną oś raczej zostawię zupełnie w garażu, pewnie na 3 miesiace, strach tym jeździć po śniegu, on przy redukcji na ciepłym asfalcie przy 100km/h potrafi zmienić tor jazdy ! ;) Przy 300 Nm mniej juz były problemy z jazdą zimą. No a w FX jest attesa-ets więc ewentualne zimowe wycieczki będą jego zadaniem.