Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : wymiana oleju w skrzyni, gdzie jest bagnet i wlew ??

lukasz32
14th-August-2019, 02:14
Witam, szukam bagnetu w silnikach V8 i ... nie moge go odnaleźć. Chciałbym zmienić olej statycznie w M56. Nic po lewej stronie bloku nie wystaje jak w motorach v6. Przetrzepałem lewą i prawą stronę i nie ma. Za blokiem silnika jakieś 20cm niżej jest jakiś gumowy lub plastikowy kapturek w formie prostokąta (nie jest okrągły), nie jest przykręcony na śrubkę jak na foto na forum, ale powyżej mamy plątaninę wiązek i węży gumowych i zaledwie da się go musnąć palcem, o odetkaniu go nie ma mowy. Zeby się do niego dostać to najpierw trzeba wejśc pod maskę, przycupnąć na mocowaniu mcphersona ( ;) ), później się poparzysz wężami, podrapiesz, kolejną padają przekleństwa i koniec operacji ;) Silnik jest długi i zaraz za nim mamy gródź. Z kanału żadnej rurki pnącej się do góry nie widzę ...

Silnik V6 jest chyba krótszy i rurkę/wlew widać pięknie za nim, nissan armada i titan V8 mają bagnet z boku.

Poratuje mnie ktoś zdjeciem (ze swojego silnika) gdzie szukać bagnetu i wlewu oleju?

grabba
17th-August-2019, 02:14
W skrzyniach 7 biegowych nie ma bagnetu. Sprawdzenie poziomu tylko przez korek przelewowy. Wszystko opisane w serwisówce.

lukasz32
21st-August-2019, 10:06
Może mi ktoś podpowiedzieć ile litrów oleju potrzebuję na 2-krotną wymianę statyczną ze zdjęciem miski? Coś około 8-9?

Mateusz ex37
21st-August-2019, 16:03
W moim EX37 jak zmieniałem statycznie to ze zdjęciem miski wyleciało 4,7 litra. Dla bezpieczeństwa zaopatrzył bym się w 11l. Zawsze lepiej jest wlać ciut więcej. Przy kontroli nadmiar wyleci.

lukasz32
21st-August-2019, 23:23
W moim EX37 jak zmieniałem statycznie to ze zdjęciem miski wyleciało 4,7 litra. Dla bezpieczeństwa zaopatrzył bym się w 11l. Zawsze lepiej jest wlać ciut więcej. Przy kontroli nadmiar wyleci.

11L na 2x czy na 3x wymianę statyczną? Sądziłem że wejdzie około 4,5 + 4 i ewentualnie do 0,5 do przelania.

Kontrolę masz na myśli tuż po 2 wymianie czy w jakimś późniejszym terminie?

Mateusz ex37
22nd-August-2019, 10:15
11L na dwukrotną wymianę.
U mnie jak pierwszy raz spuściłem olej wyleciało 4,7 ( liczę już ze zdjęciem misy) Poskręcałem na starej uszczelce. (kupiłem śrubę drobno gwintową przewierciłem w niej dziurę przewlokłem przez otwór czujkę termometru i zakleiłem silikonem dla uszczelnienia)
Wkręciłem to zamiast śruby spustowej i Wlałem 5L
Odpaliłem i włączyłem na N gdy termometr pokazał 36 stopni ( w książce jest to 35-45 stopni ale bezwładnością i tak temperatura się podniesie. ) spuściłem nadmiar. ( termometr podwiesiłem na tetrytkę ) pojeździłem za 2000Km powtórzyłem operację składając na nowej uszczelce. Pewnie było to zbyteczne ale uszczelkę miałem już kupioną więc założyłem nową. Ten dodatkowy litr mi został w razie gdyby coś się rozlało. Wszak taki olej nie leży na półce w każdym sklepie.

Ja to tak robiłem Auto nadal jeździ, więc jest nadzieja że nie popełniłem karygodnych błędów :-D

lukasz32
22nd-August-2019, 10:49
11L na dwukrotną wymianę.
U mnie jak pierwszy raz spuściłem olej wyleciało 4,7 ( liczę już ze zdjęciem misy) Poskręcałem na starej uszczelce. (kupiłem śrubę drobno gwintową przewierciłem w niej dziurę przewlokłem przez otwór czujkę termometru i zakleiłem silikonem dla uszczelnienia)
Wkręciłem to zamiast śruby spustowej i Wlałem 5L
Odpaliłem i włączyłem na N gdy termometr pokazał 36 stopni ( w książce jest to 40 stopni ale bezwładnością i tak temperatura się podniesie. ) spuściłem nadmiar. ( termometr podwiesiłem na tetrytkę ) pojeździłem za 2000Km powtórzyłem operację składając na nowej uszczelce. Pewnie było to zbyteczne ale uszczelkę miałem już kupioną więc założyłem nową. Ten dodatkowy litr mi został w razie gdyby coś się rozlało. Wszak taki olej nie leży na półce w każdym sklepie.

Ja to tak robiłem Auto nadal jeździ, więc jest nadzieja że nie popełniłem karygodnych błędów :-D

Dzięki za wyjaśnienia :) Jaki dokładnie olej lałeś? Planuję kupić ravenol j2/s. Wymieniałeś też filtr czy jakoś go czyściłeś?

Mateusz ex37
22nd-August-2019, 12:53
Nalałem liqui moly TOP TEC ATF 1800. Filtra tam nie ma. Jest tylko siateczka przy mechatronice.

lukasz32
1st-September-2019, 12:04
Po odkręceniu przelewu wylało się trochę oleju, czyli było go za dużo. Czy powinienem dolać tyle ile było, czyli ponad przelew, czy też spuścić przelewem nadmiar?

Mateusz ex37
1st-September-2019, 15:36
Zależy co masz na myśli trochę. 50ml czy 500ml? z przelewki zawsze się poleje. Generalnie myślę, że jak po spuszczeniu nadmiaru dolejesz 100ml to będzie ok. Jeżeli nowy olej wtłaczasz od dołu to nawet przy operacjach wyjmowania przewodu i zakręcania korka zawsze coś się uleje.

Mateusz ex37
1st-September-2019, 20:52
Łukaszu zdaje się że masz pełną skrzynkę więc odpowiadam tutaj
Zakładam że za pierwszym razem zdjąłeś misę za drugim już nie. Nic w tym złego nie widzę. Ile przejechałeś kilometrów pomiędzy pierwszą a drugą zmianą? Myślę że 1litr ponad przelew to za dużo. Więcej niż 0,3 -0,4 bym nie lał. Podobno dla skrzyni nadmiar jest gorszy od niedomiaru. Jak skrzynia osiągnie te 40 stopni to na chodzącym silniku i pozycji N odkręcić przelewkę, jak będzie się już tylko sączyć to zakręcić zgasić i ewentualnie dolać 100- 150mm bo zawsze się trochę rozleje. Ja tak robiłem i jeszcze jeździ :D . Nie działa jeszcze idealnie ale jest coraz lepiej więc widać, że elektrozawory się oczyszczają. Trząsłeś porządnie butelką przed wlewaniem nowego oleju? Pozdrawiam. Mateusz

lukasz32
1st-September-2019, 22:39
Łukaszu zdaje się że masz pełną skrzynkę więc odpowiadam tutaj
Zakładam że za pierwszym razem zdjąłeś misę za drugim już nie. Nic w tym złego nie widzę. Ile przejechałeś kilometrów pomiędzy pierwszą a drugą zmianą? Myślę że 1litr ponad przelew to za dużo. Więcej niż 0,3 -0,4 bym nie lał. Podobno dla skrzyni nadmiar jest gorszy od niedomiaru. Jak skrzynia osiągnie te 40 stopni to na chodzącym silniku i pozycji N odkręcić przelewkę, jak będzie się już tylko sączyć to zakręcić zgasić i ewentualnie dolać 100- 150mm bo zawsze się trochę rozleje. Ja tak robiłem i jeszcze jeździ :D . Nie działa jeszcze idealnie ale jest coraz lepiej więc widać, że elektrozawory się oczyszczają. Trząsłeś porządnie butelką przed wlewaniem nowego oleju? Pozdrawiam. Mateusz

Już opróżniłem ;) Te 50 wiadomości to mało. Pomiędzy zmianami silnik pochodził 5 minut, bez jazdy, tzn jazda do bramy i z powrotem na kanał, tak mi doradzono. Czyli polatam 1 bak, spuszczę ile się da i uzupełnię do przelania, to będzie trzecia wymiana.

Generalnie na chodzącym silniku jest problem wejść do kanału, bo sobie wentylacji w nim nie zrobiłem, a jednak ilość spalin tam rośnie dość szybko.

Mateusz ex37
2nd-September-2019, 10:33
Nie jestem specjalistą ale uważam, że pomiędzy pierwszą a drugą wymianą należy trochę pojeździć. Nowy olej ma właściwości płuczące i już połowiczna wymiana sprawia, że muł i osad który z czasem wytrąca się z oleju w mechatronice będzie się wypłukiwał a co za tym idzie skrzynia będzie płynniej działać. Wiele też oczywiście zależy od wieku i przebiegu auta. In nowszy i mniejszy przebieg tym mniejsze to ma znaczenie. Przed 3 podmianą przejechał bym ze 2-3 tysiące.

Mateusz ex37
4th-September-2019, 09:48
Dopiero doradzałem a teraz sam pytam :-D
Panowie czy procedura wymiany oleju w CVT jest taka sama jak w Zwykłym automacie?
Nasze QX60 dobija 65 tysi więc pora pomyśleć.

Kazik_R52
4th-September-2019, 15:57
Wymieniam sam wiec temat obcykany, zacznij od intetfejsu ELM327(5$) ver. 1.5 (zadne 2.0, 2.1, 3.0) i programu android cvtz50 (5$). Jesli nie masz interfejsu to szukaj elm327 z chipem PIC18F25K80 oscylator 4.000 MHz, obslugujacy instrukcje ATPPS, na podrobkach nie dziala. Bedziesz mial full monitoring cvt, od bledow do temperatury, ilosc godzin silnika (przebieg), zuzycie plynu cvt a nawet przeczyscisz i zaprogramujesz przepustnice. Nastepnie szukaj w dobrej cenie 10qt oleju ns-3, drogi jest. Cvtz50 pozwoli ci odczytac temperature oleju , ktora jest scisle okreslona przy zmianie oleju

maruss84
6th-January-2020, 15:45
PANOWIE jaka apka na androida odczyta temperature oleju w skrzyni biegów i czy wogóle da sie to zrobic przez telefon i elm327 lub icar vgate czy jakos tak

Auto QX70 2014

Mateusz ex37
6th-January-2020, 17:19
Mi nie udało się tego załatwić przez OBD2. Kupiłem termometr z sądą. śrubę drobno gwintową, przewierciłem wkleiłem sondę i zmierzyłem. Książkowo temperatura wymiany chyba 40-45 stopni. Nie pamiętam dokładnie. jest w serwisówce.

lukasz32
6th-January-2020, 21:14
Książkowo temperatura wymiany chyba 40-45 stopni.

No właśnie, ale powiedzcie mi - wjeżdżasz sobie na kanał, zdejmujesz kraty, przygotowujesz narzędzia, robisz to pierwszy raz więc czas leci, skrzynia stygnie, zanim zrzucisz miskę, filtr, to już różnie z tą temperaturą moze być, może minąć pół godziny a może półtorej. To jest temperatura istotna przy zlewaniu czy przy ponownym nalewaniu a może przy spuszczaniu nadmiaru przelewem po skręceniu?