PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Uszkodzona uszczelka pod pod głowicą FX35

Jarkos68
5th-September-2019, 10:48
Dzień Dobry,
Panowie szukam pomocy. Mam prawdopodobnie wydmuchaną uszczelkę pod głowicą ponieważ po około 40-60 kilometrach wydmu****e mi płyn do zbiorniczka wyrównawczego i bąbelkuje w nim. Wymieniłem korek od chłodnicy i termostat. Bez zmian. Sprawdziłem czy to nie przypadkiem wina membrany (auto jest na gaz) i pojechałem ok 130 km. Następnego dnia w trakcie powrotu po ok 10 km już mi się zaczął grzać. Szukam warsztatu na śląsku który ogarnął by mi temat. Może ktoś mi pomóc w temacie? Jestem z Częstochowy więc im bliżej tym lepiej. Dzwoniłem do kilku warsztatów i rozkładają ręce. Pozdrawiam:infi:

tiger456
5th-September-2019, 16:03
Dlaczego jeszcze nie zrobiłeś testu uszczelki pod głowicą?

Jarkos68
5th-September-2019, 16:40
Mówisz o CO2? W sumie dziwna sprawa może ktoś ma więcej doświadczenia i podpowie co to może być. Naświetlę sytuację.
Masła pod korkami nie ma. W zbiorniczku oleju nie ma. Na bagnecie wody nie ma. Dymu z rury nie widać. Kupiłem tester co2 ale na postoju mi nie bąbluje więc ciężko mi stwierdzić czy są spaliny. Co prawda próbowałem sprawdzić już wjeżdżając do garażu jak bąblował (zatykając w zbiorniczku otwór obok korka wlewu płynu) ale nie może jakby przepchnąć powietrza przez ten tester i zaraz przestaje mi bąblować nawet na włączonym silniku.
Dwa lata temu miałem awarię chłodnicy i mi się zagotował po czym przejechałem jeszcze z 400 metrów do mechanika. Mechanik wymienił chłodnicę i było ok. Po jakimś roku musiałem wymienić korek od chłodnicy i termostat bo coś tam się działo i grzał mi się. Kilka miesięcy spokoju i nagle zaczął mi wypychać płyn do zbiornika jak wyżej czyli po przejechaniu 100 -150 kilometrów. Byłem w dwóch warsztatach i diagnoza uszczelka pod głowicą albo głowica. Zdjąć trzeba i zobaczyć. Wszyscy mądrale ale jak trzeba zrobić to ...Ło Panie taki silnik? Nie to za dużo roboty (podejrzewam że się boją niespodzianek i może to dobrze). Jestem w kropce bo nawet porządnej diagnozy nie było. Może to nie uszczelka a gdzieś się powietrze dostaje. Szukam warsztatu na śląsku który bęzie wiedział co z tym silnikiem można zrobić. Pozdrawiam
ps przejechane mam 178k mil w tym na gazie ok 50k mil.

tiger456
5th-September-2019, 20:43
Płynu ci nie ubywa? Dlaczego nie wywala płynu korkiem chłodnicy tylko idzie do zbiornika wyrównawczego z bąblami? Sprawdzałeś czy nie masz uszkodzonego korka od chłodnicy?

lukasz32
5th-September-2019, 20:48
Mówisz o CO2? W sumie dziwna sprawa może ktoś ma więcej doświadczenia i podpowie co to może być. Naświetlę sytuację.
Masła pod korkami nie ma. W zbiorniczku oleju nie ma. Na bagnecie wody nie ma. Dymu z rury nie widać. Kupiłem tester co2 ale na postoju mi nie bąbluje więc ciężko mi stwierdzić czy są spaliny. Co prawda próbowałem sprawdzić już wjeżdżając do garażu jak bąblował (zatykając w zbiorniczku otwór obok korka wlewu płynu) ale nie może jakby przepchnąć powietrza przez ten tester i zaraz przestaje mi bąblować nawet na włączonym silniku.
Dwa lata temu miałem awarię chłodnicy i mi się zagotował po czym przejechałem jeszcze z 400 metrów do mechanika. Mechanik wymienił chłodnicę i było ok. Po jakimś roku musiałem wymienić korek od chłodnicy i termostat bo coś tam się działo i grzał mi się. Kilka miesięcy spokoju i nagle zaczął mi wypychać płyn do zbiornika jak wyżej czyli po przejechaniu 100 -150 kilometrów. Byłem w dwóch warsztatach i diagnoza uszczelka pod głowicą albo głowica. Zdjąć trzeba i zobaczyć. Wszyscy mądrale ale jak trzeba zrobić to ...Ło Panie taki silnik? Nie to za dużo roboty (podejrzewam że się boją niespodzianek i może to dobrze). Jestem w kropce bo nawet porządnej diagnozy nie było. Może to nie uszczelka a gdzieś się powietrze dostaje. Szukam warsztatu na śląsku który bęzie wiedział co z tym silnikiem można zrobić. Pozdrawiam
ps przejechane mam 178k mil w tym na gazie ok 50k mil.

Jedź na Warszawską, przed wiaduktem, tam gdzie kiedyś przejazd był w strone promenady a dziś tylko dla rowerów. Warsztat z amerykańcami na placu, koło stacji lpg. Byłem tam 2 dni temu, robi właśnie fx50 wiec z 35 też sobie poradzi. Powiedz że jesteś od Łukasza z czarnego fx50 ;)

Jarkos68
5th-September-2019, 21:15
Na krótkich dystansach nie ale jak mi się zagrzeje to wyrzuca otworem obok korka na zbiorniczku wyrównawczym. Rzecz w tym że z chłodnicy wypycha mi do zbiorniczka. Chłodnica ma szczelny korek więc jak pcha to przewodem do zbiorniczka. No nic sprawdzę to jeszcze bo korek z 60 zl kosztuje ale podejrzewam że idą spaliny w układ chłodzenia.

Jarkos68
5th-September-2019, 21:17
Dzięki wielkie podjadę sobie tam jutro i pogadam z nim. Pozdrawiam
ps Dam znać co będzie dalej.

tiger456
5th-September-2019, 21:22
Korek od chłodnicy nie może być szczelny bo w razie zwiększonego ciśnienia płynu chłodniczego powinien się otworzyć i wywalić płyn. Zacząłbym od korka, bo wstępne objawy wskazują na to ;)

lukasz32
5th-September-2019, 21:29
Mojemu bratu tak się grzał/gotował civic. W zasadzie to nie wiadomo co sie działo, test płynu wyszedł negatywnie. Podejrzewaliśmy niedokładne odpowietrzenie. Remont przeszedł dopiero po 3-4 latach, LPG go pokonało. Korek zmieniłem również ale nie pamietam efektu, chyba nie pomogło. Jakoś samo przeszło.

Jarkos68
21st-November-2019, 16:04
Cześć,
Jednak uszczelka pod głowicą na 6 cylindrze była wydmuchana. Wymieniłem przy okazji rozrząd, panewki, pompę i wszystko co się tam w sytuacji wyciągnięcia silnika wymienia.Ma przelatane 230k kilometrów i powiem Wam że silnik 3,5 jest ok. Generalnie rozrząd po rozebraniu w stanie dobry, pompa dobry ++, panewki o dziwo dobry, głowica dobry ++. Złego słowa nie mogę powiedzieć.Teraz po remoncie polatam jeszcze z 2 lata i zostaje przy FX ale nowszym.

Pozdrawiam
Jarek